Έλα να πάμε (άνοιξη) στο νησί

Κυκλάδες ή Σαρωνικός; Γραφικά χωριουδάκια ή καταπράσινα δάση; Ουζοποικιλίες πλάι στο κύμα ή… ουζοποικιλίες πλάι στο κύμα; Τέσσερα «διπλανά», πανέμορφα και low budget νησιά μας περιμένουν για… πρόβα διακοπών.
Έλα να πάμε (άνοιξη) στο νησί
της Ηρώς Κουνάδη 

Μονοπάτια που ελίσσονται μέσα σε καταπράσινα πευκοδάση, για να καταλήξουν σε ένα χωριό – έκπληξη, γραφικά καλντερίμια λουσμένα στο φως του ηλιοβασιλέματος, ουζερί που σερβίρουν μεζεδάκια πλάι στο κύμα, βάζοντας μας στον πειρασμό να βουτήξουμε μισοφαγωμένοι και μισομεθυσμένοι σε παγωμένα νερά. Αν θεωρείτε τα νησιά αμιγώς καλοκαιρινούς προορισμούς, δεν έχετε βρεθεί Μάιο στην Κάρδιανη της Τήνου –ούτε στο Λεμονοδάσος απέναντι από τον Πόρο, ούτε στην Παναγιά την Κανάλα, ούτε στα πευκοδάση του Αγκιστρίου.

Φορτώνουμε στο πλοίο τα ποδήλατα –ή τα αυτοκίνητα, οι λιγότερο δραστήριοι– και φεύγουμε για weekend σε τέσσερα νησιά που η άνοιξη τους πάει πολύ.

Πόρος: Λεμονιές στον... Βόσπορο 

Φυσικές ομορφιές, που περιλαμβάνουν καταπράσινα πευκοδάση τα οποία εκτείνονται μέχρι τις ειδυλλιακές παραλίες του. Γραφικοί οικισμοί με γειτονιές που ενδείκνυνται για ατελείωτες απογευματινές βόλτες. Και η μοναδική αίσθηση πως ανακαλύπτετε ένα νησί που λίγοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν: του έχουν κλέψει τη δόξα οι λαμπεροί γείτονές του, οι Σπέτσες και η Ύδρα. Κι αυτό έχει, από μόνο του, ιδιαίτερη γοητεία.

Θα βολτάρετε: Στα σοκάκια της πόλης του Πόρου που ελίσσονται ανάμεσα στα εντυπωσιακά αρχοντικά και καταλήγουν –όλα, με μαθηματική ακρίβεια– στον λόφο με το περίφημο ρολόι, όπου αξίζει να σκαρφαλώσετε για να θαυμάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Στο ειδυλλιακό δάσος της Καλαυρείας, στο Ασκέλι. Στα μονοπάτια που διασχίζουν τις πευκόφυτες πλαγιές των λόφων, ιδανικά για πεζοπορία αλλά και mountain bike, με έπαθλο την εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό από τις κορυφές τους. Στο νησάκι Μπούρτζι, με το κάστρο του 1827.

Και βέβαια στο Λεμονοδάσος του Γαλατά, όπου θα περάσετε σε δέκα μόλις λεπτά με το βαρκάκι. Περισσότερα από 40.000 δέντρα που, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, στολίζονται από λευκά άνθη, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα και πλημμυρίζοντας με το μοναδικό τους άρωμα ολόκληρη την περιοχή. Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Γαλατά θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρος της αρχαίας Τροιζήνας, πατρίδας του Θησέα, καθώς και το περίφημο Διαβολογέφυρο, μια κατάφυτη χαράδρα, γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, η οποία διασχίζεται από ένα μικρό ποτάμι που δημιουργεί σε κάποια σημεία καταγάλανες λίμνες.

Θα φάτε: Στο ταβερνάκι στην καρδιά του Λεμονοδάσους, πλάι στο ρυάκι. Μην περιμένετε γευστικές προκλήσεις: Νοστιμότατη μπριζόλα και πατάτες τηγανιτές με σαλάτα και φέτα. Στο Καθεστώς, στην πόλη του Πόρου, για σπιτικά μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι. Αυτό το τελευταίο είναι επίσης η ειδικότητα του Primasera, στην πόλη. Αν νοσταλγήσετε ιταλικό, πιάστε θέση στο Luna Piena, πλάι στο κύμα, στην πόλη. Τέλος, στη Σπηλιάδα, για ουζοποικιλίες με εξαιρετικά μεζεδάκια.

Θα μείνετε: Στο ρομαντικό ξενώνα «Στο Ρολόι» ακριβώς κάτω από το σήμα κατατεθέν του νησιού, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ για το studio. Στο χαριτωμένο Saga Hotel, στο Κανάλι, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώγια το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό (κάντε κράτηση μέσω του Booking από εδώ). Στο arty 7 Brothers στην πόλη του Πόρου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ)

Θα πάτε: Σε δυόμισι ώρες με ferry boat ή μία ώρα με flying dolphin, από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει 27 ευρώ για το ferry boat ή 48 ευρώ με το flying dolphin.

Κύθνος: Κυκλάδες... next door 

Η μία εκ των δύο Κυκλάδων της «διπλανής πόρτας» είναι λιγότερο διάσημη, και ως εκ τούτου λιγότερο ακριβή, από την γειτόνισσά της, Τζια. Δεν στερείται, όμως, γοητείας. Το αντίθετο, μάλιστα: έχει πανέμορφη, χαρακτηριστικά κυκλαδίτικη χώρα, γραφικά χωριουδάκια, εξαίσια ουζερί και ταβερνάκια πλάι στο κύμα, και μια παραλία – υπερπαραγωγή, την περίφημη Κολώνα, που θα σας βάλει στον πειρασμό να βουτήξετε… πρώιμα.

Θα βολτάρετε: Στα πλακόστρωτα καλντερίμια της χώρας, κάτω από περίτεχνες καμάρες –που εδώ τις λένε στοάδες– ανάμεσα σε φρεσκοασβεστωμένα σπιτάκια, ανθισμένες αυλές και ανεμόμυλους. Στο λαβύρινθο των καλντεριμιών της… sui generis Δρυοπίδας, με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές, και το Σπήλαιο Καταφύκι. Στο πευκοδάσος (ναι, κι όμως, βρίσκεστε ακόμα στις Κυκλάδες) της γραφικής, παραθαλάσσιας Παναγιάς της Κανάλας.

Στα δύο κάστρα του νησιού, Βρυόκαστρο και Κεφαλόκαστρο. Το πρώτο, στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού τον 10ο αιώνα π.Χ., απαιτεί περί το εικοσάλεπτο πεζοπορίας –η θέα, όμως, και ο αρχαιολογικός χώρος θα σας αποζημιώσουν. Το δεύτερο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο σημείο όπου βρισκόταν μέχρι τον 18ο αιώνα η πρωτεύουσα της Κύθνου, και φιλοξενεί κυρίως ερείπια σπιτιών, καθώς και δύο εκκλησιών, από τις 100 που, σύμφωνα με το θρύλο, υπήρχαν εδώ συνολικά.

Θα φάτε: Στη Μεσαριά, στην Χώρα, εξαίσια τοπική κουζίνα και μαγειρευτές σπεσιαλιτέ –πιάστε τραπεζάκι στην ταράτσα εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, για ασύγκριτη θέα σε όλο το νησί. Στην Όστρια, στο Μέριχα, για φρέσκο ψάρι. Στο Στέκι του Ντέτζη στην Χώρα, για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης.

Θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φιλοξενία Studios στην Χώρα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60 ευρώ για το δίκλινο. Στο προσεγμένο Καλυψώ Studios στα Λουτρά, τα δίκλινα δωμάτια του οποίου δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ. Στο low budget, αλλά περιποιημένο, Πανόραμα στο Μέριχα, για το δίκλινο studio στο οποίο θα υπολογίσετε περί τα 40 ευρώ.

Θα πάτε: Σε τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, ή σε δύο περίπου ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Το εισιτήριο κοστίζει 22 ευρώ μετ’ επιστροφής από το λιμάνι του Λαυρίου ή 40 ευρώ μετ’ επιστροφής από το λιμάνι του Πειραιά.

Τήνος: Ανθισμένοι περιστερώνες

Αν οι υπέροχες παραλίες της την κατατάσσουν ανάμεσα στις αγαπημένες μας Κυκλάδες για το καλοκαίρι, τα εξίσου υπέροχα χωριά της ενδοχώρας της χαρίζουν επάξια μια θέση στο ανοιξιάτικο top-5 μας. Αν στο άκουσμα του ονόματός της σκέφτεστε ένα μείγμα θρησκευτικού folklore και τουριστικής εμποροπανήγυρης, δεν την έχετε επισκεφθεί άνοιξη –ή δεν την έχετε επισκεφθεί γενικώς.

Θα βολτάρετε: Σε όσα περισσότερα από τα κουκλίστικα χωριά της σας επιτρέπουν ο χρόνος και οι αντοχές σας. Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα «οπωσδήποτε» φιγουράρουν η Κάρδιανη, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά που τόσο διαφέρουν από το τοπίο που έχουμε στο μυαλό μας ως «κυκλαδίτικο», ο πανέμορφος Πύργος, που φιλοξενεί το σπίτι και μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και ο απόκοσμος Βώλακας, με τους σεληνιακούς σχηματισμούς των βράχων του.

Στα “must see” αξιοθέατα συγκαταλέγονται ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ναό, και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.

Θα φάτε: Στο Κουτούκι της Ελένης και το Μεταξύ Μας στη Χώρα, για τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά. Στα Οινομαγειρέματα στον Πάνορμο, που κινείται στο ίδιο μήκος… μενού. Στο Ψαροκόκαλο, επίσης στον Πάνορμο, για φρεσκότατα ψάρια και άλλους θαλασσινούς μεζέδες. Στον Μπαλλή στη Χώρα, για μαγειρευτά… όπως θα τα έφτιαχνε η μαμά. Στο Βώλαξ, στο ομώνυμο χωριό, για ζουμερά κρεατικά στη σχάρα.

Θα μείνετε: Στο εντυπωσιακό Golden Beach Hotel ακριβώς δίπλα στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Φωκά, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 45 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο παραδοσιακά κυκλαδίτικο Voreades, στη Χώρα, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Θα πάτε: Σε τέσσερις περίπου ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, ή σε δυόμισι περίπου ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας. Τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής κοστίζουν 102 ευρώ από το λιμάνι του Πειραιά. Από το λιμάνι της Ραφήνας κυμαίνονται από 48 έως 103 ευρώ, αναλόγως την εταιρεία με την οποία θα επιλέξετε να ταξιδέψετε.

Αγκίστρι: Άνοιξη... τσέπης 

Αν ξαφνιαστήκατε βλέποντας το μικρό νησάκι του Σαρωνικού, το οποίο έχετε συνδέσει με αυγουστιάτικες μονοήμερες ή/και ελεύθερο κάμπινγκ, σε μια λίστα με ανοιξιάτικους προορισμούς… δεν είστε οι μόνοι. Λίγοι γνωρίζουν ότι, πέρα από το απόλυτο πευκοδάσος κοντά στο λιμάνι, και τις δυο δημοφιλείς παραλίες του, το Αγκίστρι διαθέτει μία πανέμορφη, όσο και καταπράσινη ενδοχώρα, που ενδείκνυται για εξερευνήσεις με ποδήλατο, ή με τα πόδια.

Θα βολτάρετε: Στο νότιο τμήμα του νησιού, με τα πευκοδάση που φτάνουν ως το κύμα στις παραλίες της Μικρής και της Μεγάλης Δραγονέρας. Στην Απόνησο, την εξωτική, «μυστική» παραλία με τα τιρκουάζ νερά, τα φουντωτά πεύκα και την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, δίπλα στην οποία ένα χαριτωμένο ουζερί επιτελεί τον ανοιξιάτικο ρόλο των ουζερί-πλάι-στο-κύμα. Στο μικροσκοπικό χωριό Λιμενάρια, στην πίσω πλευρά του νησιού και αυτό.

Στα σοκάκια του Μεγαλοχωρίου ή Μύλου, που θα σας φέρει στο νου κάτι από Κυκλάδες. Στα καταπράσινα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά και τις παραλίες μεταξύ τους, περνώντας μέσα από ευωδιαστά πευκοδάση. Στο Μετόχι, το λιλιπούτειο χωριουδάκι ανάμεσα στη Σκάλα και το Μύλο, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από την πλαγιά του λόφου στην οποία είναι σκαρφαλωμένο.

Θα φάτε: Στα ουζερί του Μύλου και της Απονήσου, για μεζεδοκατάνυξη με θέα θάλασσα. Στην Αλκυόνη, στη Σκληρή, για εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, στο μπαλκονάκι πάνω από το κύμα. Στο Κάστρο, στο Μεγαλοχώρι, στην πανέμορφη αυλή με την απαράμιλλη θέα, και στα Δελφίνια, στη Σκάλα, για φρεσκότατους ψαρομεζέδες και λοιπά αλμυρά εκεί που σκάει το κύμα. Στην ταβέρνα στο Μετόχι, εποπτεύοντας από ψηλά όλο το νησί, και στο ένα και μοναδικό ταβερνάκι στα Λιμενάρια.

Θα μείνετε: Στα περιποιημένα Seaside Studios, πάνω στην παραλία του Μύλου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα κουκλίστικα δωμάτια του Saronis στη Σκάλα, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ για το δίκλινο (συν 7 ευρώ κατ’ άτομο, προαιρετικά, για το πρωινό). Στο ρομαντικό Kekrifalia Hotel, στη Σκληρή, οι τιμές του οποίου για τον Μάιο δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, συν 6 ευρώ κατ’ άτομο προαιρετικά για το πρωινό.

Θα πάτε: Σε μία ώρα και είκοσι λεπτά, με ferry boat ή σε 50 λεπτά με flying dolphin από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει 22,40 ευρώ με το ferry boat ή 29 ευρώ με το flying dolphin.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v