Εκδρομές με (αρχαία) Ιστορία

Δύο μυστηριακά μαντεία, ένα παλάτι που αγναντεύει το ηλιοβασίλεμα και ένα εργαστήριο που ανήκε στον άνθρωπο που έφτιαξε το ωραιότερο άγαλμα του κόσμου δεν είναι απλά η αφορμή, αλλά ο προορισμός για τα ωραιότερα weekends μας.
Εκδρομές με (αρχαία) Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν χρειάζεται να μπορείς να ξεχωρίσεις έναν ιωνικό από έναν κορινθιακό κίονα για να εκτιμήσεις έναν όμορφο αρχαιολογικό χώρο. Μερικές φορές, αρκεί απλώς μια ιστορία που θα ακούσεις τυχαία, για κάποιον θεό που ερωτεύτηκε μια κοπέλα, ή για έναν ήρωα που στο τέλος δικαιώθηκε, ή για έναν γλύπτη που έφτιαξε το ωραιότερο άγαλμα του κόσμου εκεί. Άλλες πάλι, αρκεί μόνο η ατμόσφαιρα που αποπνέουν όλοι ανεξαιρέτως οι αρχαιολογικοί χώροι. Η απίστευτη εκείνη αίσθηση πως εδώ που περπατάς περπατούσαν άνθρωποι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Και η καταπληκτική θέα.

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν υπέροχη θέα: στη θάλασσα, στο ηλιοβασίλεμα, στις καταπράσινες βουνοπλαγιές της γύρω περιοχής. Και ποτέ, μα ποτέ, δεν βρίσκονται σε άσχημη περιοχή. Λες και κάποια αξιοπερίεργη συγκυρία (διότι για συγκυρία θα επρόκειτο) συγκράτησε την παρόρμηση των σύγχρονων κατοίκων να φτιάξουν βιαστικά, λειτουργικά οικοδομήματα χωρίς αισθητική αξία κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους.

Γι’ αυτό κι εμείς εμπνεόμαστε από την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα γιορτάσουμε (;) την επόμενη Δευτέρα, και καταστρώνουμε τα επόμενα weekends μας γύρω από τους αγαπημένους μας αρχαιολογικούς χώρους. Ξεκινάμε από τα χωμάτινα δρομάκια τους, για να καταλήξουμε στα πιο όμορφα χωριά και τα πιο ανοιξιάτικα μονοπάτια γύρω τους, και όχι το αντίστροφο. Μάλλον, τελικά, αυτή είναι η σωστή σειρά.

Αρχαία Ολυμπία

Στο μουσείο της φιλοξενείται, σε μια ολόδική του αίθουσα, το ωραιότερο γλυπτό της αρχαιότητας: ο Ερμής του Πραξιτέλη. Αυτό και μόνο είναι λόγος αρκετός για να σας φέρει στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός. Η Άλτη, το ιερό άλσος με τις αφιερώσεις στους Ολυμπιονίκες, τους ναούς και το εργαστήριο του Φειδία, είναι αυτήν την εποχή στα καλύτερά της: ολάνθιστη και καταπράσινη, χωρίς τον ανελέητο ήλιο του καλοκαιριού να κάνει ασταθή τα βήματά μας. Το στάδιο διατηρεί ανέπαφο το απόκοσμο μεγαλείο του, έστω και χωρίς την πράσινη κορνίζα του Κρόνιου λόφου, και η στοά της Ηχούς –η είσοδός του– είναι ό,τι πλησιέστερο σε πέρασμα στον χωροχρόνο θα ζήσετε ποτέ.

Βόλτες στα πέριξ: Το χωριό της Ολυμπίας, αν και αρκετά φορτωμένο με μαγαζάκια που πωλούν σουβενίρ και εστιατόρια που σερβίρουν “mousaka”, διαθέτει μερικά γραφικά δρομάκια για τις απογευματινές σας βόλτες. Το υπέροχο δάσος της Φολόης θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα highlights του weekend σας. Η ορεινή Ανδρίτσαινα είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηλείας, ενώ ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, πολύ κοντά της, είναι ένα ακόμη αρχαιολογικό must. Τέλος, η παραλιακή Ζαχάρω μπορεί να στερείται της γοητείας των ορεινών χωριών, απολαμβάνει, όμως, τέλεια θέα και πρόσβαση στην υπέροχη παραλία του Καϊάφα –αν ρωτήσετε τους ντόπιους, θα σας την συστήσουν ως «παραλία της Ζαχάρως».

Δείτε προτάσεις για διαμονή και φαγητό στην Αρχαία Ολυμπία και τη γύρω περιοχή, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life

Δελφοί

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Δελφοί ήταν το σημείο όπου συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα πέρατα του σύμπαντος, για να βρουν τον κέντρο του κόσμου. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, ο Ναός του Απόλλωνα, είναι σήμερα ένα μόνο από τα μνημεία του συγκλονιστικού αρχαιολογικού χώρου. Οι θησαυροί των Αθηνών και των Σιφνίων, το αρχαίο θέατρο, η κασταλία κρήνη και η Ιερά Οδός συναγωνίζονται επάξια την αίγλη του, και η περιπλάνηση στα ανηφορικά μονοπάτια –που (εννοείται πως) απολαμβάνουν υπέροχη, πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή– διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι είχατε αρχικά υπολογίσει.

Βόλτες στα πέριξ: Πριν βιαστείτε να απομακρυνθείτε από τους Δελφούς, μετά την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο, θυμηθείτε πως, καθότι απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από την Αράχωβα, το χωριό αποτελεί την ιδανική, low budget βάση για τις εξορμήσεις σας στην γύρω περιοχή. Αν η Αράχωβα δεν είναι ακριβώς αυτό που έχετε στο μυαλό σας για το τέλειο weekend, θυσιάστε λίγο χρόνο για να βρεθείτε στην Αγόριανη. Ένα κουκλίστικο χωριό στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, πνιγμένο στα έλατα και με έναν μικρό καταρράκτη λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του, είναι ό,τι πρέπει για να συνεχίσετε να εντρυφείτε στην (σύγχρονη αυτήν την φορά) ιστορία, επισκεπτόμενοι μνημεία όπως το Χάνι της Γραβιάς και το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας.

Διαβάστε περισσότερα για την Αγόριανη και τα αξιοθέατα γύρω της εδώ και δείτε προτάσεις για low budget διαμονή και φαγητό στην Αράχωβα εδώ.

Επίδαυρος

Μπορεί οι περισσότεροι εξ ημών να την έχουμε συνδέσει συνειρμικά με το Φεστιβάλ Αθηνών και τις θεατρικές παραστάσεις, πόσοι όμως έχουν φτάσει εδώ έγκαιρα πριν την έναρξή τους, για να προλάβουν να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί, εκτός από το θέατρο, το Ασκληπιείο και το Μουσείο της Επιδαύρου; Και πόσοι έχουν δει ποτέ το αρχαίο θέατρο άδειο, σε όλο του το μεγαλείο; Αν δεν έχετε ανέβει ποτέ τα πέτρινα σκαλιά με την άνεση χρόνου που σας παρέχει το γεγονός ότι κάνετε sightseeing –και δεν τρέχετε να προλάβετε την παράσταση– δεν έχετε εκτιμήσει την επιδαύρια ατμόσφαιρα στο έπακρο. Ευκαιρία να το κάνετε.

Βόλτες στα πέριξ: Αναλόγως αν ονειρεύεστε ησυχία και ακατέργαστη ομορφιά, ή ρομαντζάδα και ολίγο από nightlife, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην Παλαιά Επίδαυρο –που αυτήν την εποχή κινείται σε slow motion, εν αναμονή της έναρξης της σαιζόν– και το Ναύπλιο, που δεν ησυχάζει ποτέ. Οι παραθαλάσσιες βόλτες και οι πρώτες ουζοποικιλίες στη λιακάδα είναι εγγυημένες και στις δύο περιπτώσεις.

Δείτε προτάσεις για διαμονή και φαγητό στην Επίδαυρο και τη γύρω περιοχή, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Παλάτι του Νέστορα

Ίσως ο λιγότερο προβεβλημένος από τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς. Το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, το παλάτι του βασιλιά της Πύλου, αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές των αρχών του αιώνα και είναι σήμερα επισκέψιμο στο χωριό Άνω Εγκλιανός, ακριβώς στη μέση της διαδρομής από την Πύλο στην Κυπαρισσία. Ο χώρος είναι εξίσου εντυπωσιακός με την θέα από τα βασιλικά δωμάτια, που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί πάνω από τις καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα. Περιττό, βέβαια, να τονίσουμε πως η θέα στο ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι συγκλονιστική.

Βόλτες στα πέριξ: Η Βοϊδοκοιλιά είναι μία από τις καρτποσταλικές εκείνες παραλίες που χωρίζουν την θάλασσα στα δύο με μια λωρίδα άμμου, η οποία μάλιστα στην δική της περίπτωση διαθέτει και τέλειο κυκλικό σχήμα. Παρουσιάζει κι αυτή με την σειρά της αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς οριοθετείται από δύο λοφίσκους που φιλοξενούν ο μεν νότιος το Παλιόκαστρο, βυζαντινό κάστρο της Πύλου, ο δε βόρειος τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο του Θρασυμήδη. Όσο για βάση του weekend σας; Ανάλογα και πάλι με τις προτιμήσεις σας, έχετε να διαλέξετε μεταξύ της χαλαρής όσο και ιστορικής Πύλου και της κουκλίστικης Κυπαρισσίας. Όπου και αν καταλήξετε, δεν θα παραλείψετε μια βόλτα στην λιμνοθάλασσα του Διβαρίου και μερικές στάσεις για φαγητό στις δοκιμασμένες διευθύνσεις που θα βρείτε εδώ και εδώ.

Αίγινα

Πέντε facts για τον Ναό της Αφαίας: είναι κτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ., την ίδια περίπου εποχή με την Ακρόπολη, σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο με τον Παρθενώνα και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, βρίσκεται στο πιο πράσινο σημείο του νησιού –το οποίο είναι, όλως τυχαίως, και αυτό που απολαμβάνει την καλύτερη θέα στη θάλασσα– είναι εντυπωσιακά διατηρημένος σε σχέση με άλλους ναούς της εποχής του, και εντυπωσιακά υποτιμημένος από τους περισσότερους τακτικούς επισκέπτες του νησιού. Το μικρό μουσείο δίπλα του φιλοξενεί μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στον ναό και σε άλλα μέρη του νησιού.

Βόλτες στα πέριξ: Η Παληοχώρα είναι ένα επίσης ελάχιστα δημοφιλές, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό σημείο του νησιού. Σχεδόν απέναντι από τον Άγιο Νεκτάριο, πρόκειται για ένα καταπράσινο λοφάκι με διάσπαρτα εκκλησάκια διαφορετικών βυζαντινών αρχιτεκτονικών ρυθμών, που ενδείκνυται για πικνίκ –διαθέτει και τα σχετικά ξύλινα παγκάκια– και πεζοπορίες στα ανθισμένα αυτήν την εποχή μονοπάτια της. Τα υπόλοιπα must του νησιού, το καλύτερο ψαροχώρι για τον απογευματινό σας καφέ, και τα καλύτερα ταβερνάκια του μάλλον τα ξέρετε. Αν όχι, μπορείτε να τα δείτε, μαζί με προτάσεις για τη διαμονή σας, εδώ.

Δωδώνη

Αν στους Δελφούς παρέδιδε χρησμούς ο Απόλλωνας, στο μαντείο της Δωδώνης διά του στόματος της ιέρειας μιλούσε ο ίδιος ο Δίας. Το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου που εκτείνεται γύρω από τον ναό του Δία, την Ιερά Οικία, και την Ακρόπολη του οικισμού της Δωδώνης, στην κορυφή του λόφου. Άλλοι ναοί γύρω του περιλαμβάνουν εκείνους του Ηρακλή, της Αφροδίτης, της Διώνης και της Θέμιδας. Το εντυπωσιακότερο, ίσως, μνημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι το επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα –η χωρητικότητά του αγγίζει τους 18.000 θεατές.

Βόλτες στα πέριξ: Ένα από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής δανείζεται το όνομά του από το Μαντείο, φωλιάζει στους πρόποδες του όρους Τόμαρος και περιμένει να εξερευνήσετε τα ειδυλλιακά μονοπάτια και τα γραφικά καλντερίμια του. Τα Ιωάννινα και η έντονη νυχτερινή ζωή τους απέχουν μόλις 15 λεπτά οδήγησης στην –συγκλονιστικά ευρωπαϊκή– Εγνατία Οδό, ενώ αν νοσταλγήσετε εξορμήσεις στη φύση, πεζοπορία σε φαράγγια και σπιτική κουζίνα στις πλατείες κουκλίστικων χωριών, τα Ζαγοροχώρια και ο Βίκος δεν είναι παρά 60 περίπου χιλιόμετρα μακριά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v