Καθαρά Δευτέρα: 4 τριήμερα μακριά από τον... χαμό

Τζουμέρκα, Λίμνη Πλαστήρα, Ορεινή Αρκαδία, Πήλιο. Εκμεταλλευόμαστε την έξτρα Δευτέρα για να (ξανα)βολτάρουμε σε αγαπημένους προορισμούς, και αφήνουμε τους άλλους να συνωστίζονται στο καρναβάλι.
Καθαρά Δευτέρα: 4 τριήμερα μακριά από τον... χαμό
της Ηρώς Κουνάδη 

Δε λέμε, ωραία είναι τα καρναβάλια, οι παρελάσεις των αρμάτων στους δρόμους, η κοσμοσυρροή και ο χαβαλές. Ωραία, όμως, είναι και τα φαράγγια που τα διασχίζουν κρυστάλλινα ποτάμια, και τα γραφικά, πετρόχτιστα χωριουδάκια με τις καμινάδες που αχνίζουν, και η φωτιά που καίει στο τζάκι δίπλα στο κρεβάτι. Αν έπρεπε να διαλέξετε για ποια από τις δύο επιλογές θα προσθέτατε μία έξτρα ημέρα στο weekend σας, τι θα προτιμούσατε;

Το φανταστήκαμε. Ακριβώς επειδή τα τριήμερα είναι πολύτιμα –ειδικά αν έπονται Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς άνευ αργιών– φέτος αντί για πολύβουα καρναβάλια και hot spots «του κεφιού», επιλέγουμε να (ξανα)βολτάρουμε στα χωριά και τα μονοπάτια, για τα οποία πάντα ευχόμασταν να είχαμε μια έξτρα ημέρα στο Σαββατοκύριακο.

Κλείνουμε δωμάτιο σε όσο το δυνατόν πιο low budget, cozy ξενώνες, σημειώνουμε στο χάρτη τις καλύτερες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, εξερευνούμε λιθόκτιστα χωριά και, το μεσημέρι της Δευτέρας, πιάνουμε τραπεζάκι για νηστίσιμα στο αγαπημένο μας ταβερνάκι. Έτσι, για να μη λέμε ότι δεν τιμήσαμε την παράδοση.

Τζουμέρκα: Η Ήπειρος... αλλιώς 

Το… αντίπαλο δέος των Ζαγοροχωρίων, τα πιο «άγρια» και λιγότερο δημοφιλή Τζουμέρκα προσφέρονται για ειδυλλιακές βόλτες στην ηπειρώτικη φύση, sightseeing σε ανέγγιχτα από τον χρόνο πέτρινα χωριουδάκια και γαστριμαργικές εμπειρίες, χάρη στην θεσπέσια κουζίνα που συμπληρώνεται ιδανικά από το τοπικό τσίπουρο.

Εδώ θα ανηφορίσετε τα λιθόκτιστα δρομάκια των χωριών Συράκο και Καλαρρύτες, και θα περπατήσετε το πανέμορφο δασικό μονοπάτι που τα συνδέει. Θα εξερευνήσετε το πιο low profile, πλην εξίσου σαγηνευτικό, χωριό Καταρράκτη, και θα θαυμάσετε βέβαια στον 17 μέτρων καταρράκτη που του έδωσε το όνομά του. Θα χαθείτε στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του Σπήλαιου της Ανεμότρυπας, περίπου δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και θα επισκεφθείτε τη λαξευμένη στο βράχο Μονή Κηπίνας, κοντά στους Καλαρρύτες.

Κι αν έχετε όρεξη για λίγη περιπέτεια, η Trekking Hellas διοργανώνει rafting στα κρυστάλλινα, παγωμένα νερά του Άραχθου και του Καλαρρύτικου, και canoe kayak, στις λίμνες Ζηρού και Πουρναρίου. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για τέσσερις ώρες rafting στον Άραχθο, και από 25 ευρώ για δύο ώρες canoe kayak στη λίμνη Ζηρού.

Διαδρομή: Οδική, περί τις πέντε ώρες, ή 470 χιλιόμετρα, από την Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι περί τα 400 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή –χάρη στην Εγνατία Οδό– πολύ συντομότερη.

Φαγητό: Ασυναγώνιστη σχάρα –hit το κοκορέτσι– στο Πέτρινο στα Πράμαντα, και στο ταβερνάκι στα Τσόπελα όπου τα σπιτικά μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Νοστιμότατα μαγειρευτά στον Παπά στους Μελισσουργούς, και στο κιόσκι που θα συναντήσετε στη διαδρομή από το χωριό Καταρράκτη προς το ομώνυμο θαύμα της φύσης.

Διαμονή: Στα ξύλινα σπιτάκια του δασικού χωριού Κέδρος, στον Καταρράκτη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 100 ευρώ για το δίκλινο, ενώ τα δελεαστικότατα πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή και δραστηριότητες όπως rafting και trekking ξεκινούν από 270 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις. Δείτε λεπτομέρειες εδώ. Εναλλακτικά, στο παραδοσιακό κατάλυμα Συρράκο (τηλ.: 26510 53410) στο ομώνυμο χωριό, σε τιμές που κυμαίνονται στα 50-60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Ορεινή Αρκαδία: Εκεί στο Νότο 

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, για να μη χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερες από τρεις πολύτιμες ώρες του τριημέρου σας πίσω από το τιμόνι, και με τόσες επιλογές όσοι και οι τύποι ταξιδιωτών και εκδρομέων, η Ορεινή Αρκαδία προσφέρεται για το τέλειο τριήμερο μακριά από τον παροξυσμό των καρναβαλιών.

Για ρομαντίκ απομόνωση από τους πάντες και τα πάντα, επιλέξτε κάποιο από τα λιγότερο δημοφιλή χωριά, όπως το καρτποσταλικό Βαλτεσινίκο, την ειδυλλιακή Αλωνίσταινα, στα πόδια της οποίας ξεκινά το καταπράσινο ελατοδάσος του Μαινάλου, ή την γραφική Καρύταινα, με το πανέμορφο κάστρο, η οποία αποτελεί και ιδανική βάση αν θέλετε να προσθέσετε λίγη δράση στο τριήμερό σας. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της βρίσκεται το χωριουδάκι τσέπης που λέγεται Βλαχορράφτη, και στεγάζει την Trekking Hellas Αρκαδίας, η οποία θα αναλάβει να σας ξεναγήσει στα ποτάμια, τα μονοπάτια και τα φαράγγια της περιοχής. Ενδεικτικά, μια βόλτα με βάρκες στο Λούσιο θα σας κοστίσει περί τα 50 ευρώ το άτομο, μαζί με τον εξοπλισμό και το γεύμα που ακολουθεί. Αν, πάλι, θέλετε και λίγο ξενύχτι, επιλέξτε για βάση σας τα δημοφιλέστερα χωριά του Μαινάλου, Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα.

Διαβάστε περισσότερα για τα χωριά της Αρκαδίας, στο πρόσφατο δημοσίευμα του in2life, Best of Ορεινή Αρκαδία.

Διαδρομή: Περί τα 185 χιλιόμετρα, ή δύο ώρες από την Αθήνα.

Φαγητό: Ψητό αγριογούρουνο στην καταπράσινη φάρμα – εστιατόριο που λέγεται «Τα Παπάκια», στο δρόμο από την Καρύταινα προς τη Μεγαλόπολη. Σπιτικά μαγειρευτά στον Δρυμώνα στην Δημητσάνα –μην χάσετε τον κρασάτο κόκορα με σπιτικές χυλοπίττες– και στο Στολίδι στην Καστάνιτσα, που σερβίρει λαχταριστές νοστιμιές με βάση (τι άλλο;) το κάστανο. Εξαίσια σχάρα σε γιγάντιες μερίδες στην ταβέρνα του Φάνη, στο χωριό Κάψια, και στην Κληματαριά στο Βαλτεσινίκο.

Διαμονή: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Ξενώνα Προσέληνος (τηλ.: 27950 31675, από 80€ το δίκλινο με πρωινό), που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, στη Δημητσάνα. Στα όμορφα, λιτά δωμάτια του Ξενώνα Βρένθη στην Καρύταινα (τηλ.: 27910 31650, από 50€ το δίκλινο) τα μπαλκόνια των οποίων αγναντεύουν το φωτισμένο κάστρο. Στη νέα άφιξη της περιοχής, τον γοητευτικό Πέτρινο Πύργο (τηλ.: 27950 82555, από 80€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό) στο Βαλτεσινίκο.

Λίμνη Πλαστήρα: Ποδηλατάδες αντί χαρταετών

Τα γαλήνια νερά της λίμνης, η καταπράσινη κορνίζα τους, τα μικρά, κουκλίστικα χωριουδάκια γύρω της, οι αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων που καλύπτουν τα πάντα, από πεζοπορία και ιππασία μέχρι ποδήλατο βουνού και canoe kayak συνθέτουν έναν προορισμό ιδανικό τόσο για τους λάτρεις της δράσης και της περιπέτειας, όσο και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν χαζεύοντας τη λίμνη.

Οι ειδυλλιακές διαδρομές γύρω από την λίμνη, για πεζοπορία, ποδηλατάδες ή… αυτοκινητάδες είναι άπειρες. Η δική μας αγαπημένη, είναι εκείνη που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι καλύπτοντας εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών. Δύο χωριά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Νεράιδα και η Καστανιά, ενώ αν επιθυμήσετε… δράση, κατευθυνθείτε προς το Μορφοβούνι για ιππασία με τα άλογα του Ιππικού Τουρισμού, ή προς τα Καλύβια Πεζούλας για ενοικίαση mountain bike.

Διαβάστε περισσότερα για τα χωριά της λίμνης και τις δραστηριότητες γύρω της, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Διαδρομή: Περί τα 325 χιλιόμετρα, ή τέσσερις ώρες από την Αθήνα, 262 χιλιόμετρα ή τρεις παρά κάτι ώρες από την Θεσσαλονίκη.

Φαγητό: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Φαγοπότι, στα Καλύβια Πεζούλας. Σπιτικά μαγειρευτά και… σουβλιστά ντόπια κρέατα στον Κελεπούρη, στο Νεοχώρι. Νόστιμη σχάρα και μαγειρευτά στον Τσουκαλά, στον δρόμο που οδηγεί από το Κρυονέρι στην Κερασιά, αλλά και στον Κορκοταρά, στη Φυλακτή.

Διαμονή: Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Ονείρων Άκρη, στην Καστανιά, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking. Στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Ναϊάδες, που συνδυάζει τοπική αρχιτεκτονική και παροχές πολλών αστέρων σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Ν. Πλαστήρας, που στεγάζεται στο εξοχικό του στρατηγού στη Νεράιδα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Πήλιο: Ένας (προορισμός) για όλους 

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ταξιδιωτική επιθυμία, και που να ταιριάζει σε κάθε εποχή (ακόμη και αν αυτή δεν είναι ακριβώς εποχή, αλλά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ δύο εποχών, όπως είναι η Καθαρά Δευτέρα) αυτό είναι το Πήλιο. Από γαλήνια ψαροχώρια για τους πρώτους ημι-ανοιξιάτικους ουζομεζέδες πλάι στη θάλασσα, μέχρι ορεινούς οικισμούς, φωλιασμένους μέσα σε παραμυθένια δάση, για χουχούλιασμα πλάι στο αναμμένο τζάκι, και από πεζοπορίες σε καταπράσινα μονοπάτια, μέχρι τοπική κουζίνα για λουκούλλεια γεύματα και κουκλίστικα café που σερβίρουν μυρωδάτο ελληνικό καφέ στη χόβολη κάτω από γιγάντια πλατάνια, το Πήλιο έχει κάτι για όλους.

Και αν πιστεύετε πως το έχετε εξαντλήσει... κατά πάσα πιθανότητα κάνετε λάθος. Ρίξτε μια ματιά στην δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα, επιλέξτε για βάση σας ένα από τα λιγότερο δημοφιλή χωριά –όπως τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας ή την Αργαλαστή– και θα αλλάξετε γνώμη. Στα δικά μας best of, συγκαταλέγονται επίσης ο Άγιος Λαυρέντιος με τα παραδοσιακά αρχοντικά του, η εξωτική Νταμούχαρη που ακουμπά στα γαλαζοπράσινα νερά και το μυστικό χωριό του Λαύκου. Αν έχετε όρεξη για νυχτοπερπατήματα θα επιλέξετε για βάση σας την Πορταριά και τα πέριξ, αν προτιμάτε απομόνωση και αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού τις Μηλιές και τα χωριουδάκια του Δυτικού Πηλίου, αν είστε λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας την Τσαγκαράδα και το υπέροχο δάσος που την περιβάλλει.

Διαδρομή: Τετράωρη, ή 320 χιλιομέτρων, οδικώς από την Αθήνα. Κάτι παραπάνω από δίωρη, ή 217 χιλιομέτρων, από την Θεσσαλονίκη.

Φαγητό: Εξαιρετική τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο Δρυάδων Γεύσεις στον Άγιο Λαυρέντιο, στο Κρίταμο στο δρόμο που κατεβαίνει από την Τσαγκαράδα προς τον Μυλοπόταμο, αλλά και στο Μεϊντάνι και τα Οινομαγειρέματα στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα και το Ταβερνάκι στο Μούρεσι, παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις στο Κρίτσα στην Πορταριά και δημιουργική κουζίνα –πάντα με έμπνευση και υλικά από την πηλιορείτικη γη– στο εστιατόριο του Ανωβολιός Traditional Resort στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Διαμονή: Στον κουκλίστικο ξενώνα Ανάσα (τηλ.: 24260 22564) στη Ζαγορά, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στον υπέροχο Ελαιώνα Βεργόπουλου (τηλ.: 24260 31016) στην εξωτική Νταμούχαρη, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60-80 ευρώ για το δίκλινο –πάντα με σπιτικό πρωινό. Στο ατμοσφαιρικό Tasia Boutique Hotel, στα Χάνια, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με λαχταριστό, παραδοσιακό πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v