10 εκδρομές για καλοφαγάδες

Μπουμπάρι, αγριογούρουνο, καβουρμάς, βετούλι και άλλες έξι μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ, μας… τραβούν από τη μύτη. Κι εμείς ενδίδουμε, και οργανώνουμε γευστικά weekends σε δέκα αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς.
10 εκδρομές για καλοφαγάδες
της Ηρώς Κουνάδη

Ντομάτες που μοσχοβολούν μποστάνι. Πέστροφα που βγήκε πριν από λίγα λεπτά από το κρυστάλλινο νερό που κελαρύζει δίπλα στο τραπέζι σου. Καπνιστό τυρί που ωρίμασε αργά, σε πραγματικούς χρόνους χωριού. Δεν χρειάζεται να έχεις εκτίσει θητεία στα gourmet εστιατόρια της ‘90s Αθήνας για να αναγνωρίσεις πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εμπειρίες των ανά την Ελλάδα weekends είναι το φαγητό.

Η φρεσκάδα των συστατικών του σου θυμίζει ότι τα λαχανικά έχουν διαφορετική μεταξύ τους γεύση, ότι το κρέας έχει άρωμα –αλλιώς ήρθε από την άλλη άκρη της Ευρώπης– και ότι κάθε κομμένη στο χέρι τηγανιτή πατάτα είναι διαφορετική από την διπλανή της. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό που κατατάσσει τα μεσημεριανά τραπέζια στα ταβερνάκια του χωριού στις αγαπημένες σου αναμνήσεις από την εκδρομή. Είναι οι παραδοσιακές συνταγές, τόσο διαφορετικές από τον έναν τόπο στον άλλον. Είναι οι μαγείρισσες, που τις έχουν αναγάγει σε επιστήμη την οποία μπορούν να σου αναλύουν για ώρες αν τις ρωτήσεις. Είναι η κουλτούρα του φαγητού, που δεν καταναλώνεται ποτέ βιαστικά, μπροστά από οθόνες και πάνω από πληκτρολόγια, και που αντικατοπτρίζει εκείνους τους «ρυθμούς χωριού» τους οποίους περιγράφει εύστοχα η γνωστή διαφήμιση.

Είναι, τελικά, ότι σε αυτήν την κουλτούρα αποτυπώνεται η άλλη, η ευρύτερη κουλτούρα του τόπου: λίγη από την ιστορία του, πολλή από την καθημερινότητά του, λίγη από την γεωγραφία του, πολλή από την ιδιοσυγκρασία του –τα έθιμα, οι γιορτές, η τοπική διάλεκτος, ακόμη κι οι καιρικές συνθήκες που τον ορίζουν. Γι’ αυτό λένε πως δεν γίνεται να γνωρίσεις πραγματικά έναν τόπο χωρίς να γνωρίσεις την κουζίνα του.

Γι’ αυτό κι εμείς (ξανα)σχεδιάζουμε δέκα weekends σε ισάριθμους αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς, με οδηγό τις μυρωδιές που αναδίδουν οι τοπικές σπεσιαλιτέ τους. Και φεύγουμε για…

Κερκίνη για αγριογούρουνο και βουβάλι
Ξέρουμε. Έχετε να αντιτάξετε άλλους πέντε τουλάχιστον προορισμούς, όπου (πιστεύετε ότι) έχετε δοκιμάσει το αγριογούρουνο των ονείρων σας. Και δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε. Το αγριογούρουνο με κυδώνι που σερβίρει η Εβόρα στην Μακρυνίτσα, όμως, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ίσως μόνο με το βουβάλι στη γάστρα που σερβίρει… επίσης η Εβόρα στη Μακρυνίτσα. Εντάξει, και με τα βουβαλίσια λουκάνικα και μπριζόλες που σερβίρει ο Οικοπεριηγητής, στο χωριό Κερκίνη. 
Δείτε εδώ περισσότερες γευστικές προτάσεις, tips διαμονής και ιδέες για φυσιολατρικές εξορμήσεις στα χωριά της Κερκίνης.

Παρνασσό για φορμαέλα
Πώς λένε ότι στο Παρίσι όπου και αν σταθείς απέχεις το πολύ πεντακόσια μέτρα από το πλησιέστερο μετρό; Στην Αράχωβα όπου και αν σταθείς απέχεις το πολύ πέντε μέτρα από το πλησιέστερο μαγαζάκι με παραδοσιακά προϊόντα που πουλά κατά κύριο λόγο φορμαέλα. Ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά ευδοκιμεί σε κάθε γωνιά του hip χειμερινού θερέτρου, αλλά αν δεν την δοκιμάσετε επιτόπου, στα ταβερνάκια και τα σικ εστιατόρια της Αράχωβας και των γύρω χωριών –ψητή, σαγανάκι, ως γέμιση σε μπιφτέκι ή σε οποιαδήποτε άλλη πιθανή κι απίθανη εκδοχή της– θα έχετε χάσει την μισή γευστική εμπειρία.
Περισσότερες ιδέες και προτάσεις για τα weekends σας στην Αράχωβα θα βρείτε εδώ.

Πήλιο για μπουμπάρι
Για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την πηλιορείτικη κουζίνα, να εξηγήσουμε ότι το μπουμπάρι είναι έντερο γεμισμένο με ρύζι και κιμά, και ψημένο στον φούρνο, και θεωρείται μία από τις καλύτερες σπεσιαλιτέ της ούτως ή άλλως εκπληκτικής πηλιορείτικης κουζίνας. Το μπουμπάρι, λοιπόν, σερβίρεται σε μια από τις καλύτερες εκδοχές του στο Δρυάδων Γεύσεις, στον Άγιο Λαυρέντιο, και στο (ή στην) Κρίτσα, στην Πορταριά. Οι φίλοι των λιγότερο ανατριχιαστικών στην περιγραφή τους γεύσεων έχουν εξίσου καλούς λόγους να οργανώσουν ένα food weekend στο Πήλιο: από παραδοσιακές πίττες και αγριογούρουνα στη γάστρα, μέχρι ντόπια μανιτάρια, χόρτα με αυγά και χειροποίητες χυλοπίτες. 
Δείτε εδώ τα Best of σε χωριά, διαδρομές, γεύσεις και επιλογές διαμονής του αγαπημένου μας βουνού.

Καρπενήσι για βετούλι
Σύμφωνα με το Ποιμενικό Γλωσσάρι των Ευρυτάνων βετούλι λέγεται το ενός έτους κατσικάκι. Η νοστιμιά του οποίου είναι απλά ασύγκριτη, θα προσθέταμε εμείς, όχι χωρίς κάποιες τύψεις για τα σαρκοβόρα μας ένστικτα, για τα οποία θα δείξετε κατανόηση αν βρεθείτε στην ταβέρνα της Μαρίας, στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, και παραγγείλετε βετούλι κοκκινιστό. Η σπεσιαλιτέ της περιοχής κυκλοφορεί και σε άλλες εκδοχές: στιφάδο και λεμονάτο στη γάστρα είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς. 
Δείτε λεπτομέρειες για τα weekends σας στο Καρπενήσι και την ευρύτερη περιοχή σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life.

Μπουραζάνι για πέστροφα καπνιστή
Μπουραζάνι λέγεται το χωριό, που απέχει οκτώ χιλιόμετρα από την Κόνιτσα κι άλλα λίγα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μπουραζάνι λέγεται και το ταβερνάκι του ομώνυμου ξενοδοχείου, το οποίο σερβίρει ασύγκριτη πέστροφα καπνιστή, που μόλις βγήκε από τα κρυστάλλινα νερά του Αώου, μεταξύ άλλων εκλεκτών σπεσιαλιτέ, όπως αγριογούρουνο. Το δύσκολο είναι να αποφασίσεις αν τελικά οδήγησες μέχρι εδώ για τα απαράμιλλα ηπειρώτικα τοπία και τη μαγευτική φύση ή για τις ξακουστές σπεσιαλιτέ του. Μετά το λουκούλλειο γεύμα, όμως, μικρή σημασία θα έχει.
Περιηγήσεις στην Κόνιτσα, φαγητό στο Μπουραζάνι και διαμονή σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Έδεσσα για μπουγιουρντί
Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς πως το μπουγιουρντί δεν είναι φαγητό. Είναι τρόπος ζωής. Το πήλινο πιατάκι με την φέτα, την ντομάτα, το μπούκοβο και τις καυτερές πιπεριές φιγουράρει σχεδόν σε κάθε τραπέζι παρέας που «ξέρει να τρώει», σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Το καλύτερο όλων, όμως, σερβίρεται στο ταβερνάκι που λέγεται Σταθμός, και βρίσκεται δίπλα στον σταθμό των τραίνων, στην Έδεσσα.
Δείτε περισσότερες γαστριμαργικές εμπειρίες, προτάσεις διαμονής και… πενήντα διαφορετικούς τρόπους να μείνετε εμβρόντητοι μπροστά στους καταρράκτες σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life για την Έδεσσα.

Ξάνθη για καβουρμά
Η τοπική σπεσιαλιτέ που ακούει στο όνομα καβουρμάς είναι συκώτι γεμιστό με κάστανο και ρύζι, και τυλιγμένο σε μπόλια. Και ναι, είναι πολύ γευστικότερη απ’ ότι ακούγεται. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Δοκιμάστε την, στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια της παραλίας, και της Πλατείας Αντίκα. Από τα αγαπημένα μας, τα «Ερωδιός» και «Δρομάκι».
Δείτε περισσότερες προτάσεις για φαγητό, ποτό, βόλτες και διαμονή στην Ξάνθη εδώ.

Ορεινή Αρκαδία για κόκορα (ή οτιδήποτε σερβίρεται) με χυλοπίτες
Οι παραδοσιακές, χειροποίητες χυλοπίτες είναι ίσως το μοναδικό –ή έστω ένα από τα λίγα– συνοδευτικά που κλέβουν, σε πολλές περιπτώσεις, την παράσταση από το κυρίως πιάτο. Στην Ορεινή Αρκαδία, σερβίρονται σε μια από τις κορυφαίες εκδοχές τους: μικρές, τετράγωνες, σωστά βρασμένες, με ντόπιο τυρί να τις γαρνίρει και εξαιρετικά κρεατικά –μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορα κρασάτο κλπ– να τις… συνοδεύουν. Από τις καλύτερες διευθύνσεις για να τις δοκιμάσετε, ο Δρυμώνας και το Στέκι της Γεύσης, στη Δημητσάνα, και τα –ολίγον τσιμπημένα– Κόκκινα Πυθάρια στη Βυτίνα. 
Δείτε εδώ περισσότερες διευθύνσεις και ιδέες για τα weekends σας στην Ορεινή Αρκαδία.

Γρεβενά για μανιτάρια
Τα Γρεβενά δεν αποκαλούνται τυχαία «πόλη των μανιταριών». Η «δύσκολη» για τους μη εξοικειωμένους ουρανίσκους γεύση, εδώ ανάγεται σε… λατρεία, που κάνει και τον πιο διστακτικό γευσιγνώστη να αναθεωρήσει όσα (πίστευε ότι) ήξερε για τα μανιτάρια. Δοκιμάστε τα, σε χίλιες διαφορετικές παραλλαγές, στο εστιατόριο Venetico και στο ταβερνάκι Αυλαίς και παραδεχτείτε την διαπίστωση στην οποία ορκίζονται όλοι οι φίλοι των μανιταριών: αν μέχρι τώρα δεν σας άρεσαν, είναι γιατί δεν τα είχατε δοκιμάσει σωστά. 
Δείτε εδώ περισσότερες γευστικές επιλογές, αλλά και προτάσεις για δραστηριότητες και διαμονή στην πόλη των μανιταριών.

Δαμάστα για παϊδάκια
Αν η Στερεά Ελλάδα έγινε δημοφιλής ως αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός των απανταχού καλοφαγάδων, αυτό το οφείλει στα κρέατά της. Αν έχετε δοκιμάσει έστω και μία φορά παϊδάκια, κοντοσούβλια και άλλα «σχαρίσια» εδέσματα, ξέρετε τι εννοούμε. Αν πάλι όχι, κάντε μια βόλτα μέχρι τη Δαμάστα, λίγο έξω από την Λαμία, και παραγγείλτε απλώς παϊδάκια –άντε και τηγανιτές πατάτες, για να τα συνοδεύσετε. Δε χρειάζεστε τίποτα άλλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v