Θεματικά weekends: 4 λόγοι για να ξεφύγετε

Πεζοπορίες σε δασικά μονοπάτια πλημμυρισμένα από τα χρώματα του φθινοπώρου, μυρωδιά κάστανου που ψήνεται στο τζάκι και διαδρομές με άρωμα κρασιού μας δίνουν την τέλεια αφορμή για ένα (ακόμη) φθινοπωρινό weekend.
Θεματικά weekends: 4 λόγοι για να ξεφύγετε
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε δικαιολογία για μία (ακόμη) μίνι απόδραση. Είναι ότι οι «αφορμές» μας δίνουν το άλλοθι που έχουμε ανάγκη για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ξοδέψουμε λίγο από το budget που αποταμιεύουμε χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο, απλά γιατί η περιρρέουσα κινδυνολογία λέει ότι πρέπει να αποταμιεύουμε, όπως τη δεκαετία του ’90 «έπρεπε» να ξοδεύουμε, και στις αρχές του αιώνα «έπρεπε» να επενδύουμε.

Συγκεντρώσαμε τέσσερις καλές απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί σπαταλάς πάλι λεφτά σε ταξίδια;», για την περίπτωση που δεν θέλετε να στεναχωρήσετε τους ερωτώντες –που αυξάνονται και πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο– απαντώντας κάτι σχετικά με τις αμφιβολίες σας για το μέλλον της οικονομίας, της χώρας και του πλανήτη γενικότερα.

"Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για τα μανιτάρια στο Πήλιο"

Ο ξενώνας Αμανίτα στην Τσαγκαράδα είναι μακράν μία από τις αγαπημένες μας προτάσεις διαμονής στο Πήλιο. Όχι μόνο για τα υπέροχα δωμάτια με τους πέτρινους τοίχους και τα ξύλινα ταβάνια, και το εκπληκτικό παραδοσιακό πρωινό που μας σερβίρει κάθε πρωί, αλλά και για τις δραστηριότητες που διοργανώνει σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου.

Ιδιαίτερα το φθινόπωρο, που είναι επίσημα η εποχή των μανιταριών, έχουμε έναν πολύ καλό λόγο να ανηφορίσουμε προς τα καταπράσινα δάση του ανατολικού Πηλίου. Πιστός στην ετήσια παράδοση, ο ξενώνας διοργανώνει και φέτος έξι Σαββατκύριακα μανιταρογνωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν πεζοπορικές εξερευνήσεις στα δασικά μονοπάτια, ανάμεσα σε καστανιές και οξιές, και σπέσιαλ γαστρονομικές βραδιές, με τα… λάφυρα του κυνηγιού, ντόπιο κρασί ή τσίπουρο και –αν είστε αρκετά τυχεροί και κάνει έστω και λίγο κρύο– αναμμένο τζάκι.

Τα Σαββατοκύριακα της μανιταρογνωσίας διοργανώνονται όλο τον Οκτώβριο –το τελευταίο είναι αυτό στις 22-24 Οκτωβρίου. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

"Μαζεύω κάστανα στην Άρνα Λακωνίας"

Και αν τα μανιτάρια δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε κανένα top-10 δημοφιλέστερων γευστικών προτιμήσεων, δεν ισχύει το ίδιο για τα κάστανα. Κάθε φθινόπωρο, ένας ακόμη εντυπωσιακός ξενώνας, η Γεωδή στην Άρνα Λακωνίας μας προσκαλεί σε εξορμήσεις για να απολαύσουμε τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου, να περπατήσουμε ανάμεσα στις καστανιές και να μαζέψουμε κάστανα τα οποία αργότερα θα ψήσουμε στο τζάκι του ξενώνα συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και πολιτιστικών happenings.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή του κάστανου, ενώ στον ξενώνα διατίθενται όλα τα Σαββατοκύριακα τοπικά εδέσματα και γλυκά με βάση το κάστανο. Οι τιμές για τα δωμάτια ξεκινούν από 100 ευρώ, με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό.

"Επισκέπτομαι μουσεία"

Όχι, δεν εννοούμε τα βαρετά μουσεία στον γύρο των οποίων μας υποχρέωναν οι σχολικές εκδρομές, ενώ το βλέμμα μας αναζητούσε απελπισμένα την έξοδο κινδύνου. Εννοούμε τα πραγματικά ενδιαφέροντα, πρωτότυπα μουσεία που, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκονται σε μερικούς από τους αγαπημένους μας προορισμούς, και τα οποία αντιστρέφουν τη λογική του «επισκέπτομαι το μουσείο της πόλης στην οποία βρίσκομαι» σε «επισκέπτομαι και την πόλη που φιλοξενεί το μουσείο που ξεκίνησα για να δω». Αν έχετε και παιδιά μαζί σας, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουν και θα το θυμούνται πολύ περισσότερο από το απογευματινό παγωτό στην πλατεία του χωριού.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Μουσείο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης –που τυγχάνει και το μοναδικό μουσείο φωτογραφίας στην Ελλάδα–, το Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο και το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

New entry σε αυτήν τη λίστα είναι το ολοκαίνουριο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (φωτό, επάνω) το οποίο στεγάζει ένα εντυπωσιακό, design κτίριο ακριβώς δίπλα στον ομώνυμο υδροβιότοπο. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διηγείται τη σύνδεση του οικοσυστήματος της λίμνης με την ανθρώπινη Ιστορία, όπως αυτή εκτυλίσσεται γύρω της ανά τους αιώνες. Η θέα της λίμνης από τον ξύλινο εξώστη του μουσείου θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στα εκθέματά του. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27470 22296.

"Κάνω τον οινοτουρίστα"

Οι λάτρεις του κρασιού είναι τυχεροί: έχουν πάντα την τέλεια αφορμή για ένα ακόμη weekend –οινογνωσίας. Μία από τις καλύτερες και πλησιέστερες στην Αθήνα προτάσεις για να εμπλουτίσετε κι εσείς τις οινικές σας γνώσεις είναι η επίσκεψη στο Κτήμα Παλυβού, στη Νεμέα, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και το οινοποιείο και να δοκιμάσετε διαφορετικές ποικιλίες κρασιού.

Εδώ επίσης θα συμμετάσχετε σε σεμινάρια γευσιγνωσίας, θα γνωρίσετε παλαιωμένα κρασιά και θα απολαύσετε ένα γεύμα στο οινοποιείο, πάντα συνοδεία εξαιρετικού κρασιού. Φεύγοντας, θα αγοράσετε κρασί με ειδική έκπτωση, και αν σας μείνει χρόνος θα εξερευνήσετε την αρχαία Νεμέα και την Ζήρεια.

Το κτήμα αποτελεί μέρος των περιώνυμων Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε κτήματα και οινοποιεία και προσφέρουν, στο σύνολό τους, μια εξαιρετική αφορμή για weekend μύησης σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Ανάλογη είναι και η πρόταση των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος: τέσσερις διαδρομές με άξονα το κρασί, από τον Όλυμπο στη Θεσσαλονίκη και τη θαλασσινή αύρα της Χαλκιδικής και από το ακριτικό Αμύνταιο στην ανεξερεύνητη Θράκη. Αμπελώνες και οινοποιεία, ταβερνάκια και ουζερί, φυσικά τοπία και ιστορικά αξιοθέατα, συντελούν στη δημιουργία της οινοκατανυκτικής ατμόσφαιρας που θα δώσει… άλλη διάσταση στα weekend σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v