Στερεά Ελλάδα: 5 παραλίες για να μείνετε

Έχει η Ρούμελη παραλίες; Έχει. Το δύσκολο είναι να ανακαλύψεις τις καλές. Εκείνες με την χρυσαφένια αμμουδιά, τα διάφανα νερά και τα πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα. Ναι, υπάρχουν. Κι απέχουν το πολύ τρεις ώρες από την Αθήνα.
Στερεά Ελλάδα: 5 παραλίες για να μείνετε
της Ηρώς Κουνάδη

Οι αντιδράσεις που εγείρει το άκουσμα της φράσης «παραλίες στη Στερεά» –ανασηκωμένο φρύδι, γκριμάτσες αμφιβολίας και εικόνες 80s «μπάνιων του λαού» σε άσχημες παραλίες με αμφιβόλου ποιότητας νερά– δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητες. Οι παραλίες δεν είναι εν γένει το δυνατό σημείο της Ρούμελης, η οποία φημίζεται περισσότερο για τα ορεινά χωριά της, τις βουνίσιες διαδρομές και τα… κρεατικά στη σχάρα.

Σε πείσμα της φήμης της, η Στερεά Ελλάδα διαθέτει παραλίες. Ίσως όχι τόσο φαντασμαγορικές όσο εκείνες της Πελοποννήσου, ή τόσο δημοφιλείς όσο αυτές της Κεντρικής Ελλάδας –βλέπε παραλίες Πηλίου και Πάργας– αλλά σίγουρα άξιες λόγου. Κάποιες με θέα στο τιρκουάζ του Ιονίου, άλλες στα ήρεμα νερά του Κορινθιακού και άλλες στον απρόβλεπτο Ευβοϊκό, κάποιες αμμουδερές και άλλες με πολύχρωμα βότσαλα, κάποιες με κεφάτα beach bars και άλλες ήσυχες.

Συγκεντρώσαμε πέντε από αυτές, και τις παρουσιάζουμε μαζί με όλες τις must διευθύνσεις για φαγητό γύρω τους, αλλά και με tips διαμονής για την περίπτωση που εκπλαγείτε τόσο ώστε να μη σας πάει η καρδιά να φύγετε.

Κοπέλια, Φθιώτιδα

Μακράν η καλύτερη παραλία της περιοχής –ο… συναγωνισμός της είναι τα Καμένα Βούρλα και οι παραλίες γύρω τους– βρίσκεται στην περιοχή Ασπρονέρι, περί τα δέκα λεπτά έξω από το πάλαι ποτέ resort της Στερεάς Ελλάδας. Θα τη βρείτε κατευθυνόμενοι από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς τα Καμένα Βούρλα, αν στρίψετε δεξιά στο βενζινάδικο, όπου υπάρχει και η σχετική ταμπέλα «παραλία». Ερχόμενοι από την αντίθετη κατεύθυνση, η στροφή χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθότι η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, και τόσο μεγάλη όσο χρειάζεται για να μπορείτε να διαλέξετε, ανάλογα με τη διάθεση ή την ώρα της ημέρας, upbeat μουσικές και ατμόσφαιρα πάρτι στο beach bar του οργανωμένου κομματιού της ή ησυχία και ιδιωτικότητα σε κάποια απομακρυσμένη γωνιά. Μεγάλο ατού της, τα πεντακάθαρα νερά, τα οποία οφείλει στα έντονα ρεύματα που τη διατρέχουν κάποιες ώρες της ημέρας, και που παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους –διασημότερο «θύμα» τους ήταν ο μικρός φάρος στην άκρη της παραλίας.

Όταν ανοίξει η όρεξη: Θα κατευθυνθείτε στα Καμένα Βούρλα, για πίτσα στο Il Camino, ή burgers και ζουμερή σχάρα στην Abona. Συνεχίζοντας προς το Καινούργιο, φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά θα δοκιμάσετε κάτω από τα πλατάνια της αυλής του Αίολου, ενώ για καταπληκτικές καραβιδομακαρονάδες, γυαλιστερές, γαρίδες και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες θα πιάσετε θέση στη Ρεστία. Αξίζει να ανηφορίσετε περί τα τέσσερα χιλιόμετρα προς το χωριό Καρυά, για να δοκιμάσετε την εξαιρετική κουζίνα στο ταβερνάκι του Κεφάλα, όπου οι τηγανιτές πατάτες και η μαγιονέζα που τις συνοδεύει είναι χειροποίητες, τα μαγειρευτά σπιτικά και το αγριογούρουνο ντόπιο.

Κι αν ξεμείνετε: Θα διανυκτερεύσετε στα Καμένα Βούρλα, σε ένα από τα προσεγμένα ξενοδοχεία Avra και Violetta, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ το δίκλινο αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking (εδώ για το Avra και εδώ για το Violetta), ή στο πολυτελές Γαλήνη Wellness and Spa Resort, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 131 ευρώ για κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Booking.

Κρυονέρι, Αιτωλοακαρνανία

Περί τα δέκα χιλιόμετρα έξω από το Μεσολόγγι, το Κρυονέρι πήρε το όνομά του από τις πηγές που αναβλύζουν κοντά στις εκβολές του ποταμού Εύηνου. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar, στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι έξω από το νερό και αμμουδερή μέσα. Ο αγαπημένος των αναρριχητών ορεινός όγκος της Βαράσοβας, που υψώνεται από πάνω της, και καταλήγει απότομα στα νερά της, προσθέτει δραματικότητα στο τοπίο.

Όταν ανοίξει η όρεξη: Θα πιάσετε θέση στην ψαροταβέρνα του Τσιμιτσέλη στο Κρυονέρι, για θαλασσινές νοστιμιές. Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε προς το Μεσολόγγι, για να δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα στο Αρχοντικό, ή εξαιρετικούς μεζέδες στο «Όλα Χύμα» και το Φοιτητικό.

Κι αν ξεμείνετε: Το Philoxenia Appartments φιλοξενεί εσάς και τα κατοικίδιά σας σε όμορφα δωμάτια οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 45 ευρώ για το δίκλινο τον Αύγουστο.

Άγιος Νικόλαος, Φωκίδα

Μπροστά στο ομώνυμο χωριό, η λιλιπούτεια παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ίσως η ομορφότερη των παραλιών του Κορινθιακού. Ψιλό βοτσαλάκι, διάφανα νερά, ελάχιστες ξαπλώστρες και ομπρέλες –τόσες ώστε να βολεύονται οι καλομαθημένοι, χωρίς να χαλάει το τοπίο– κι ένα μικρούλι beach bar που αποπνέει ατμόσφαιρα Καραϊβικής συνθέτουν το απόλυτα ζεν τοπίο της. Σημειώστε ότι στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου δένει κάθε τέσσερις ώρες το ferry boat της γραμμής από το Αίγιο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι (δρομολόγια εδώ) πράγμα που μεταφράζεται σε πολυκοσμία μεν, ευκαιρία να… απατήσετε τη Στερεά προσθέτοντας λίγη Πελοπόννησο στο weekend σας δε.

Όταν ανοίξει η όρεξη: Θα κατευθυνθείτε στο Δελφίνι, για φρεσκότατο ψαράκι με διαβατήριο… κορινθιακού, στον Άγιο Νικόλαο. Αν προτιμάτε κρεατοφαγία, θα οδηγήσετε μέχρι το επόμενο χωριό, τον Άγιο Σπυρίδωνα, και θα πιάσετε τραπεζάκι στην ταβέρνα του Κουτρούκη, που φημίζεται για το θρυλικό ρουμελιώτικο κοντοσούβλι στα κάρβουνα.

Κι αν ξεμείνετε: Το μικρούλι Λιοτρίβι (τηλ.: 22660 31166) διαθέτει λιτά αλλά προσεγμένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο. Αν… ξεμακρύνετε λίγο, φτάνοντας στην Ερατεινή, θα βρείτε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, το Delphi Beach οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 88 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Όλο τον Αύγουστο ισχύει η προσφορά των 320 ευρώ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, για επτά διανυκτερεύσεις με πρωινό και δείπνο.

Χιλιαδού, Φωκίδα

Μην μπερδευτείτε με εκείνη της Εύβοιας: αυτή τη Χιλιαδού θα τη βρείτε στο Μοναστηράκι, περί τα οκτώ χιλιόμετρα πριν τη Ναύπακτο. Θα σας εντυπωσιάσει με τη μεγάλη της έκταση, την χρυσαφένια άμμο και τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά της. Ένα κομμάτι της παραλίας είναι οργανωμένο, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar που σερβίρει δροσιστικά κοκτέιλ υπό τους ήχους upbeat μουσικής, ενώ αν θέλετε… την ησυχία σας, θα τη βρείτε απομακρυνόμενοι από την άκρη της αμμουδιάς.

Όταν ανοίξει η όρεξη: Θα κατευθυνθείτε στο παρακείμενο Μοναστηράκι, το γραφικότερο ίσως χωριό της περιοχής, και θα πιάσετε θέση για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον Ηλιόπουλο, ή για ευφάνταστες συνταγές –πάντα με βάση τους θαλασσινούς μεζέδες– στο Πανσέλ…οινος.

Κι αν ξεμείνετε: Το Κτήμα Χιλιαδού λίγα μόνο βήματα από την παραλία, διαθέτει πέντε καλαίσθητα studio σε ένα καταπράσινο κτήμα, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 70 ευρώ τον Αύγουστο. Εναλλακτικά, τα Avra Studios στο Μοναστηράκι απέχουν λίγα λεπτά από την παραλία και προσφέρουν εξαιρετική αμφιθεατρική άποψη στο χωριό. Οι τιμές για τον Αύγουστο ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο και από 98 ευρώ για το studio.

Μύτικας, Αιτωλοακαρνανία

Τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου αποτελούν από μόνα τους λόγο για να ανηφορίσετε από τον Αστακό προς τη Βόνιτσα, και να κάνετε στάση ενδιάμεσα, στο χωριό του Μύτικα –ο οποίος είναι άλλος από τον φημισμένο Μύτικα της Πρέβεζας. Δύο παραλίες αγκαλιάζουν τη μύτη της στεριάς επάνω στην οποία είναι κτισμένο το χωριό και από την οποία πήρε το όνομά του: η μεγάλη αμμουδιά με την ανοιχτόχρωμη, σχεδόν λευκή άμμο, από την πλευρά του Αστακού, και η μικρότερη, βοτσαλωτή παραλία προς την πλευρά της Παλαίρου. Στη δεύτερη θα βρείτε ταβερνάκια, ομπρέλες και όλη την απαραίτητη οργάνωση, ενώ στην γαλήνια απεραντοσύνη της πρώτης θα βρείτε την… ησυχία σας. Και οι δύο καταλήγουν –το είπαμε και θα το ξαναπούμε– σε διάφανα, τιρκουάζ, ιόνια νερά.

Όταν ανοίξει η όρεξη: Θα δοκιμάσετε ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στα Παλιομάγαζα, μιαν ανάσα από την παραλία, τοπική κουζίνα πλάι στο κύμα στο Κοχύλι στο λιμάνι του Μύτικα και ντόπια κρεατικά στη σχάρα –hit το κατσίκι και το γουρουνόπουλο– στον Καλοφαγά, στην πλατεία της Κανδήλας.

Κι αν ξεμείνετε: Το Θεσμός Village προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα studios με υπέροχη θέα στη θάλασσα, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ το δίκλινο. Λίγο έξω από το χωριό, το Cavo Μύτικας διαθέτει απλά αλλά προσεγμένα δωμάτια, διακοσμημένα σε νησιώτικο ύφος, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v