Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία... υπεράνω μόδας

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, περικυκλωμένη από ένα ελατοδάσος που θα έλεγες ότι φιλοξενεί νεράιδες και χαρακτηρισμένη διατηρητέος οικισμός χάρη στα πέτρινα σπιτάκια με τις τοξωτές καμάρες της, η Αλωνίσταινα δε θα γίνει ποτέ το νέο trend του Μαινάλου. Ευτυχώς.
Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία... υπεράνω μόδας
Όσα ξέρετε για τα χωριά του Μαινάλου… ξεχάστε τα. Έτη φωτός μακριά από τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ, τα αραδιασμένα σε ξύλινους πάγκους σακουλάκια με χυλοπίτες στην άκρη των πεζοδρομίων και τις glam ‘n’ shiny καφετέριες του μαζικού τουρισμού του βουνού, η Αλωνίσταινα γοητεύει με τη φυσική, αμακιγιάριστη ομορφιά της, την αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού, εκείνη που αν ήταν μυρωδιά θα ήταν ξύλο που καίει στο τζάκι, και τους γαλήνιους ρυθμούς της.

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια με τις τοξωτές καμάρες να της έχουν χαρίσει το χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, η πνιγμένη στο πράσινο Αλωνίσταινα είναι ίσως το ομορφότερο χωριό του Μαινάλου. Είναι, επίσης, και ένα από τα πλέον άγνωστα, με το όνομά της να έρχεται στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς μικροί, πολυτελείς παραδοσιακοί ξενώνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα λιθόκτιστα δρομάκια της.

Η κεντρική πλατεία του χωριού, με το άγαλμα της μητέρας του Κολοκοτρώνη, Ζαμπίας Κωστάκη, και την κτισμένη το 1742 γραφική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ακριβώς απέναντι, όπου βρίσκεται και ο τάφος της, επιχειρούν να κλέψουν την παράσταση από τα γραφικά δρομάκια του χωριού, που κρύβουν εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του –αν το καταφέρνουν ή όχι, το αφήνουμε στην κρίση σας.

Ένα μικρό ποταμάκι διασχίζει το χωριό, ελισσόμενο ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του, και ένα τεράστιο ελατοδάσος το περικυκλώνει, συμπληρώνοντας ιδανικά το πανέμορφο σκηνικό. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού, ξεχωρίζουν το σπίτι της Ζαμπίας Κολοκοτρώνη και ο παλιός νερόμυλος, η θέα του οποίου μας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Αν χορτάσετε ποτέ βόλτες στα πανέμορφα δρομάκια του χωριού κι έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, το ελατοδάσος του Μαινάλου που απλώνεται από τα… πόδια του χωριού στο άπειρο προσφέρεται για ατελείωτες διαδρομές κοντά στη φύση. Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά και πανύψηλα έλατα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που μοιάζει σε κάθε γωνιά του να κρύβει νεράιδες.

Σε απόσταση αναπνοής, 7 χιλιόμετρα μακριά για να ακριβολογούμε, βρίσκεται και η πανέμορφη Βυτίνα, αν σας λείψει το glam της ή αν θέλετε απλά να βγείτε για ένα δυο ποτάκια το βράδυ, αλλά και το χιονοδρομικό του Μαινάλου, για τα μάτια του οποίου οι φαν των χειμερινών sports μετράνε μέρες μέχρι το άνοιγμά του.

Πού να μείνετε
Στο πανέμορφο ξενοδοχείο Πλατανίτη (τηλ.: 2710 431100, 110 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό), στον παραδοσιακό ξενώνα Αλωνίσταινα (τηλ.: 2710 431284, 100 ευρώ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό) ή στον ξενώνα Θεοξένια (τηλ.: 2710 431363, 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)

Πού να φάτε
Στο ένα και μοναδικό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταβερνάκι του χωριού, τις Κατάλπεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ζουμερά, φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια και τον κοκκινιστό κόκορα που συνοδεύεται από σπιτικές χυλοπίτες. Μυρίζει χωριό.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v