Βιβάρι & Κονδύλι: Βουτιές στην Αργολίδα

Σε απόσταση αναπνοής από το nightlife του Ναυπλίου, αλλά και τόσο κοντά στην Επίδαυρο και τις Μυκήνες ώστε να μη μας λείψει το sightseeing, δύο άγνωστες εν πολλοίς παραλίες μας προ(σ)καλούν για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και ψαρομεζέδες εκεί που σκάει το κύμα.
Βιβάρι & Κονδύλι: Βουτιές στην Αργολίδα
Η επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά αν συμπίπτει και με μηδενικό υπόλοιπο αδείας, γεννά κάθε χρόνο τέτοια εποχή φιλοσοφικά ερωτήματα του τύπου «νωρίς δεν είναι για να σταματήσουμε τα μπάνια;», «άδεια δεν εξακολουθεί να σου φαίνεται η Αθήνα τα Σαββατοκύριακα;», «ναι, αλλά δε βαρέθηκες τα καράβια;», «κι έχεις όρεξη να οδηγείς;», «με τα κουτάλια δεν τον έχουμε φάει τον Σαρωνικό;», «πάλι Πελοπόννησο; Δεν την έχουμε γυρίσει όλη;». Μπορεί. Αλλά και μπορεί και όχι.

Μπορεί, ας πούμε, να νομίζεις ότι ξέρεις τα αργολικά παράλια καλύτερα από την Αττική, χάρη σε όλα τα weekends που έχεις περάσει στην Επίδαυρο, αλλά να μην έχεις ανακαλύψει το Βιβάρι και το Κονδύλι –γιατί, όταν δεν έκανες τις πρωινές σου βουτιές στην Επίδαυρο, τριγύριζες αποκλειστικά στα πέριξ του Ναυπλίου.

Ερχόμενοι από Επίδαυρο, στρίβοντας αριστερά στο Αρχαίο Θέατρο, θα πάρετε το δρόμο για την Κάντια, που περνά μέσα από το χωριό Αδάμι, και θα ακολουθήσετε την αντίθετη από εκείνη της Κάντιας κατεύθυνση στο τέλος του. Θα κάνετε την πρώτη στάση στο Βιβάρι, με τους διαδοχικούς κολπίσκους του να σχηματίζουν λιλιπούτειες παραλίες με κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, και τα ταβερνάκια –μπαλκόνια από πάνω τους ή με τραπεζάκια εκεί που σκάει το κύμα– να σας βάζουν στο αιώνιο δίλημμα βουτιά ή ουζάκι με μεζέ;

Αν… υποκύψετε στη δεύτερη επιλογή, θα πιάσετε ένα από τα ακριανά τραπεζάκια στο μπαλκόνι του Νίκου, για να χαζεύετε τη μικρούλα παραλία από κάτω, και να σας έρχεται να βουτήξετε κατ’ ευθείαν, και θα παραγγείλετε φρεσκότατο ψαράκι και θαλασσινούς μεζέδες, τα οποία θα πληρώσετε περί τα 20-30 ευρώ το άτομο (με τη διακύμανση να οφείλεται στην επιλογή του ψαριού έναντι των θαλασσινών). Αν προτιμάτε… πρώτο τραπέζι κύμα, θα καθίσετε λίγο πιο κάτω, στο Δελφίνι ή στο Δημήτρη, στο λιμανάκι, στην 30χρονη εμπειρία του οποίου ορκίζονται οι ντόπιοι. Εννοείται ότι η παραγγελία θα κινείται και πάλι σε –πάντα ολόφρεσκους– ψαρομεζέδες.

Λίγη ηλιοθεραπεία στους βοτσαλωτούς κολπίσκους μέχρι να χωνέψουμε, και συνεχίζουμε προς ανατολάς για Κονδύλι –αν χάσετε την μικρή πινακίδα που σας κατευθύνει, θα χρειαστεί να ρωτήσετε τους ντόπιους, αλλά η αναζήτηση θα αξίζει τον κόπο.

Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη παραλία της Αργολίδας, και όχι άδικα: κρυστάλλινα, διαυγή νερά χαϊδεύουν τη μεταξένια σε υφή άμμο, που εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων –γεγονός που της δίνει το μεγάλο αβαντάζ να μη φαίνεται ποτέ πνιγμένη στον κόσμο. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες καταλαμβάνουν ένα μόνο κομμάτι της, αφήνοντάς σας το –αναφαίρετο, πλην σπάνιο τελευταία– δικαίωμα επιλογής.

Στην άκρη της, η άμμος δίνει τη θέση της στο κοκκινωπό βότσαλο, κι εδώ κάθε καλοκαίρι στήνει τις εξωτικές αιώρες και τις ψάθινες ομπρέλες του το beach bar Café del Mar, το οποίο κατά καιρούς διοργανώνει και ολονύχτια πάρτι με guest DJs. Το πρωί, η παραλία αποτελεί τον παράδεισο των δραστήριων λουόμενων: μια πληθώρα από beach και water sports βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να είστε σίγουροι ότι δε θα βαρεθείτε στιγμή.

Οι… ερημίτες, από την άλλη, δε θα μας συγχωρήσουν ποτέ την αποκάλυψη της κρυφής αμμουδιάς τους, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη γιγάντια παραλία, και την οποία θα βρείτε αν κολυμπήσετε –ή τσαλαβουτήξετε, τα νερά είναι ρηχά– για λίγα μέτρα από την άκρη της.

Κι αν ξυπνήσει το αρχαιολατρικό σας ένστικτο, ή απλά έχετε όρεξη για sightseeing, η γύρω περιοχή θα σας φανεί παράδεισος: από τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, με το αρχαίο θέατρο και το Μουσείο, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το απόγευμα, τα Κυκλώπεια Τείχη της Νέας Τίρυνθας και τις Μυκήνες με τους βασιλικούς τάφους και την πύλη των λεόντων, μέχρι το all time classic Ναύπλιο, με το επιβλητικό Παλαμήδι του και το ρομαντικό Μπούρτζι, που όσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν το χορταίνουμε, το μόνο που θα σας προβληματίσει είναι το τι θα πρωτοδείτε.

Μετά από όλα αυτά, δε φανταζόμαστε να σκοπεύετε να γυρίσετε στην Αθήνα το βράδυ. Στο Βιβάρι θα βρείτε ικανοποιητικότατες επιλογές διαμονής, σε χαμηλές τιμές, και άνετη διαθεσιμότητα αυτήν την περίοδο. Σημειώστε τα Νηρηίδες (τηλ.: 27520 92359, από 40 ευρώ το δίκλινο), Apanema (τηλ.: 27520 92689, από 50 ευρώ το δίκλινο) και Stork Appartments (τηλ.: 27520 92346, από 40 ευρώ το δίκλινο) όλα σε απόσταση αναπνοής από την παραλία.




Ηρώ Κουνάδη

Τελευταία ενημέρωση: 2 Ιουνίου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v