5 προορισμοί για... 2 μέρες μόνο

Όσο οι καλοκαιρινές μας διακοπές απέχουν ακόμα 1-2 μήνες, τα σαββατοκύριακά μας μοιάζουν με μικρές οάσεις δροσιάς και χαλάρωσης από την καθημερινότητα. Τα εκμεταλλευόμαστε, λοιπόν, ανάλογα και σπεύδουμε στους πέντε ιδανικότερους προορισμούς.
5 προορισμοί για... 2 μέρες μόνο
της Έλενας Μπούλια

Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί κοντά στην Αθήνα, οι οποίοι παρόλο που είναι πανέμορφοι και προσφέρουν αρκετές δυνατότητες δραστηριοτήτων στον επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί, «χορταίνονται» σε δύο μόνο μέρες: Από Σάββατο πρωί μέχρι Κυριακή απόγευμα. Είναι ακριβώς οι ίδιοι προορισμοί τους οποίους θα επισκεφθεί κανείς παραπάνω από μία φορά μέσα στον χρόνο, όχι απαραίτητα μόνο καλοκαίρι ή μόνο χειμώνα, γιατί κατά κάποιο τρόπο δημιουργούν ένα αίσθημα οικείο –σαν να επισκεπτόμαστε το εξοχικό του κολλητού μας.

Από αυτούς τους προορισμούς του σαββατοκύριακου, επιλέξαμε σήμερα τους 5 αγαπημένους μας, τους οποίους σας προτείνουμε ως απόδραση τελευταίας στιγμής. Αν, λοιπόν, η ιδέα του κυριακάτικου μπάνιου στην Βουλιαγμένη δεν σας συγκινεί, διαλέξτε ποιον από αυτούς προτιμάτε για αυτό το σ/κ, κλείστε γρήγορα ένα δωμάτιο και ρίξτε δυο ρούχα και ένα μαγιό σε μια τσάντα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προετοιμασίες. Μόνο καλή διάθεση και παρέα. Και πιστέψτε μας, την Δευτέρα που θα επιστρέψετε στην δουλειά, οι δύο αυτές μέρες διακοπών θα σας φαίνονται σαν βδομάδα.

Ναύπλιο: Η Νάπολη της Ανατολής
Κλασικός και αγαπημένος προορισμός σαββατοκύριακου το Ναύπλιο, μία από τις ιστορικότερες περιοχές της Ελλάδας και με απόσταση δύο μόνο ωρών από την Αθήνα, είναι από τις πρώτες ιδέες που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε «Τι να κάνουμε αυτό το σ/κ;». Τι θα κάνουμε, λοιπόν, στο Ναύπλιο; Σάββατο μεσημεράκι φτάνουμε στην παραλία Αρβανιτιάς –κάτω ακριβώς από το Παλαμήδι. Είναι μάλλον η δημοφιλέστερη του Ναυπλίου αλλά το Σάββατο δεν έχει την πολυκοσμία της Κυριακής. Είναι πάντως πλήρως οργανωμένη και λειτουργική και έχει πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Το απογευματάκι μας βρίσκει στο «Αγνάντι», στην άκρη του λιμανιού, να απολαμβάνουμε την φοβερή θέα και μία από τις καλύτερες αστακομακαρονάδες που έχουμε φάει ποτέ.

Επιστρέφουμε στο δωμάτιο για μπάνιο και χαλάρωση. Το δωμάτιό μας μπορεί να στεγάζεται στο Nafplia Palace (αν ονειρευόμαστε ένα «χλιδάτο» σ/κ), το οποίο θα μας κοστίσει από 360 ευρώ για ένα δίκλινο, ή στον πιο οικονομικό ξενώνα Αδιάντη, μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τιμές από 90 ευρώ το δίκλινο. Το βράδυ θα μας βρει να βολτάρουμε στα Καλντερίμια του Ναυπλίου με ένα παγωτό στο χέρι, αναζητώντας το μπαράκι που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μας. Ενώ το πρωί της Κυριακής απολαμβάνουμε ένα τελευταίο μπάνιο στην Καραθώνα, την τεράστια, πανέμορφη παραλία μήκους 3χλμ., πίσω από τον Βράχο του Παλαμιδίου. Τελευταία στάση για φαγητό στο «Όμορφο ταβερνάκι», στο εμπορικό κέντρο της πόλης, και κατά το βραδάκι επιστρέφουμε Αθήνα.

Ύδρα: Best of Αργοσαρωνικός
Αν πάλι έχουμε όρεξη για καραβάκι και θαλασσινό αεράκι στα μαλλιά μας, τι καλύτερο από την Ύδρα; Θα πάμε με Ιπτάμενο Δελφίνι. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από 1μιση ώρα από τον Πειραιά (τιμή εισιτηρίου 51 ευρώ μετ’επιστροφής με Flying Dolphin της Hellenic Seaways) και φτάνοντας στο νησί νοικιάζουμε ένα θαλάσσιο ταξί για να μας μεταφέρει στον όρμο του Αγίου Νικολάου για μπάνιο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού, είναι οργανωμένη παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά αλλά και πολλά πεύκα που προσφέρουν ιδανική σκιά. Μετά το μπάνιο σπεύδουμε για φαγητό στην «Βίγλα», μέσα στην Χώρα, με την θαυμάσια βεράντα και το εξαιρετικό φαγητό. Ενώ το βραδάκι καταλήγουμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας, το οποίο προτείνουμε να είναι το πολύ αρχοντικό Λητώ (με τιμές από 160 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) καθώς και το ιστορικό Ορλώφ (με τιμές επίσης από 160 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Το βραδύ θα μας βρει να βολτάρουμε στα σοκάκια της πόλης, να θαυμάζουμε τα υπέροχα αρχοντικά της, να ψωνίζουμε σουβενίρ στα γραφικά μαγαζάκια και να κατευθυνόμαστε προς το λιμάνι, με τα καταπληκτικά ουζερί. Ενώ το επόμενο πρωί, μας περιμένει η παραλία του Βλυχού, στην οποία θα βρεθούμε επίσης με θαλάσσιο ταξί. Πρόκειται για μία όμορφη παραλία, με πεντακάθαρα νερά, να την δεσπόζουν λευκά σπιτάκια καθώς και εξαιρετικά ταβερνάκια με θέα την θάλασσα. Σας προτείνουμε να κάτσετε για φαγητό στης «Μαρίνας» -ακούστε μας και θα μας θυμηθείτε. Το βραδάκι επιστρέφουμε στην πόλη, όπου μας περιμένει το δελφίνι για Πειραιά.

Αγκίστρι: Στο απόλυτο σκηνικό κοντινών διακοπών
Αυτός κι αν είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για σαββατοκύριακο. Μικρό, αλλά όχι βαρετό, με ωραίες παραλίες –αν ξέρεις πού να πας, οικονομικά ξενοδοχεία και γραφικά ταβερνάκια. Η δε απόστασή του από τον Πειραιά κάνει το νησί προτιμότερη επιλογή και από την πλαζ του Αλίμου. Μπορούμε, λοιπόν, να επιλέξουμε να πάμε εκεί με το ferry boat (η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες και η τιμή του εισιτηρίου 21,40 μετ’επιστροφής με την Hellenic Seaways) ή με το ιπτάμενο δελφίνι (διάρκεια ταξιδιού 55 λεπτά και τιμή εισιτηρίου 25 ευρώ μετ’επιστροφής με την Hellenic Seaways).

Φτάνοντας εκεί έχουμε δύο εναλλακτικές για μπάνιο: Η’ θα πάμε στην αμμουδερή, οργανωμένη παραλία που προτιμούν οι οικογένειες στα δεξιά της Σκάλας ή θα ανηφορήσουμε αριστερά από την Σκάλα, στον χωματόδρομο με τα πευκάκια (έχοντας προμηθευτεί νερά και καφέδες) και σύντομα θα φτάσουμε στην Σκληρή, μια μικρή παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Επιστρέφοντας από την παραλία, καθόμαστε για φαγητό στην «Αλκυόνη», που θα την δούμε στο δρόμο μας, και καταλήγουμε στο δωμάτιο για την απαραίτητη σιέστα. Το δωμάτιό μας μπορεί να είναι στο Kekrifalia Hotel, πάνω από την παραλία Σκληρή (με τιμές από 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στο εξίσου ωραίο Hotel Andreas στην Σκάλα (με τιμές από 48 ευρώ για ένα δίκλινο). Το βραδάκι θα μας βρει μάλλον στον Μύλο για ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια ή στην Σκάλα, για βόλτα στα στενά. Ενώ το πρωί της επομένης σπεύδουμε για μπάνιο στην Χαλικιάδα, γύρω στα 10 λεπτά από την Σκληρή, που είναι αναμφισβήτητα η ωραιότερη παραλία του νησιού. Απογευματινό γεύμα στα Δελφίνια, στην Σκάλα, για Ψαρομεζέδες, και επιστροφή στο κλεινόν άστυ.

Κέα: Ο παράδεισος του περιπατητή
Αν πάλι προτιμάτε να σπεύσετε προς Κυκλάδες, η Κέα που απέχει μία μόνο ώρα από το Λαύριο περιμένει τους λάτρεις της περιήγησης για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο. Η απόσταση του νησιού από το Λαύριο είναι μία μόνο ώρα με το Marmari Express και η πρότασή μας είναι στο ταξίδι σας αυτό να πάρετε μαζί σας και το αυτοκίνητο αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε ταξί ή λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν είτε στην πρωτεύουσα του νησιού ή στις παραλίες. Φτάνοντας εκεί συναντάμε την Κορησσία, το φυσικό λιμάνι του νησιού, ενώ σχεδόν απέναντι βρίσκεται το τουριστικό Βουρκάρι, δίπλα από το οποίο βρίσκεται η περίφημη παραλία Γυαλισκάρι, με την αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά της. Εκεί θα κάνουμε το μπάνιο μας, ενώ στο Βουρκάρι θα επιστρέψουμε για φαγητό, φυσικά στο «Άριστο», για φρέσκα θαλασσινά και αστακομακαρονάδα.

Το απόγευμα θα κάνουμε μία σύντομη στάση στο δωμάτιό μας, το οποίο μπορεί να είναι είτε στο ξενοδοχείο Porto Kea Suites, στην Κορησσία (με τιμές από 115 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στον πολύ χαριτωμένο Ξενώνα Σειρίη, στην Ιουλίδα (με τιμές από 110 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό). Ενώ το βραδάκι θα μας βρει φυσικά στην Ιουλίδα, για ποτό στο Εν Λευκώ με την συγκλονιστική θέα από το μπαλκονάκι του. Το πρωί της επομένης σπεύδουμε για Κούνδουρο. Βρίσκεται στη νότια Τζια, 16χλμ. από την Ιουλίδα, και έχει πανέμορφες, αμμουδερές παραλίες, όπως το Καμπί και η Παναγίτσα –διαλέξτε και πάρτε. Ενώ επιστρέφοντας προς το λιμάνι, καθόμαστε οπωσδήποτε για φαγητό στην «Λαγουδέρα», για εντελώς παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Ο ήλιος πέφτει και εμείς παίρνουμε το καράβι για επιστροφή…

Ζαρούχλα: Για όσους επιμένουν ορεινά
Για εσάς που όταν σφίγγουν οι ζέστες προτιμάτε να παίρνετε τα βουνά, ένας είναι ο προορισμός: Λίμνη Τσιβλού και Ζαρούχλα. Ξεκινάμε το πρωί του Σαββάτου με κατεύθυνση προς Ακράτα. Όταν συναντήσουμε ταμπέλες προς Ζαρούχλα ανηφορίζουμε για 45 περίπου λεπτά μέχρι το χωριό. Λίγο πριν από την Ζαρούχλα, όμως, κάνουμε μία στάση για αρκετή ώρα στην λίμνη Τσιβλού, την οποία θα δούμε να ξεπροβάλλει από τα δεξιά μας. Το σκηνικό είναι ειδυλλιακό: Απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση –αν και δεν είναι απίθανο να συναντήσετε και εκδρομείς που θα κολυμπάνε στην λίμνη. Επόμενη στάση μας θα είναι φυσικά η ταβέρνα «Πέτρινο», δίπλα στην λίμνη, για εξαιρετικό φαγητό με αποκορύφωμα τις πίτες, ενώ το απογευματάκι θα μας βρει στο δωμάτιό μας για ακόμα περισσότερη χαλάρωση. Το δωμάτιό μας θα βρίσκεται είτε στο ξενοδοχείο Αίθρα, πάνω ακριβώς από την λίμνη Τσιβλού (με τιμές από 120 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στα όμορφα Timerland Cabins, στην Ζαρούχλα (με τιμές από 140 ευρώ για ένα δωμάτιο τεσσάρων ατόμων).

Το βραδάκι η επιλογή στην Ζαρούχλα είναι μία και ακούει στο όνομα «Νώνακρις». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό καφέ-μπαρ, με βεράντα πάνω από το χωριό, όπου μπορείτε να πιείτε καφέ ή ποτό, να ακούσετε ωραία μουσική και να παίξετε επιτραπέζια. Το πρωί της Κυριακής, επιβιβαζόμαστε στα αυτοκίνητά μας και ξεκινάμε για μία βόλτα που θα μας μείνει αξέχαστη, με προορισμό την λίμνη του Δόξα και τον Φενεό. Η λίμνη του Φενεού απέχει περίπου 15χλμ. από την Ζαρούχλα και εντυπωσιάζει με την υπέροχη φυσική της ομορφιά. Για φαγητό εκεί θα κάτσετε οπωσδήποτε στο περίφημο «Κουτούκι του Στάϊκου» όπου θα δοκιμάσετε γεύσεις… θεών (δεν σας λέμε τίποτα παραπάνω, πρέπει να πάτε). Θα σας προτείναμε πάντως να κάνετε μια κράτηση για τραπέζι πριν πάτε γιατί ο χώρος είναι πολύ μικρός και το κουτούκι πολύ διάσημο. Το απογευματάκι θα πάρουμε, δυστυχώς, τον δρόμο της επιστροφής. Αλλά δεν στεναχωριόμαστε. Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος είναι πλέον πολύ πιο κοντά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v