Θεματικά weekends: Εξορμήσεις με ανοιξιάτικη αφορμή

Περπατάμε στους δρόμους του κρασιού, μαθαίνουμε πώς λειτουργούσαν οι αλευρόμυλοι, κάνουμε ιππασία, hiking και rafting, πηγαίνουμε σε Φεστιβάλ Βουνού και βρίσκουμε χίλιες και μία δικαιολογίες για ένα ακόμη ανοιξιάτικο weekend.
Θεματικά weekends: Εξορμήσεις με ανοιξιάτικη αφορμή
 της Ηρώς Κουνάδη

Λίγο πριν τα καλοκαιρινά φεστιβάλ πάρουν τη σκυτάλη –και εν αναμονή της ανακοίνωσης του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που θα μας «κλείσει» μερικά άκρως θεματικά Σαββατοκύριακα, είτε εντός είτε εκτός τειχών πρωτευούσης– κάνουμε… προθέρμανση, κλείνοντας μερικά weekends με (καλή) αφορμή ανά την Ελλάδα. Όχι, δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς για παραλίες, συναυλίες και παραστάσεις αρχαίου δράματος σε ανοιχτά θέατρα. Διάθεση για εκδρομή να υπάρχει, και αφορμές πάντα βρίσκονται.

Από τα… προφανή –βλέπε extreme και μη σπορ κοντά στη φύση– μέχρι τα ανέλπιστα –βλέπε σεμινάρια απόσταξεις τσίπουρου και ξεναγήσεις σε αλευρόμυλους– τα θεματικά weekends εξασφαλίζουν την επαναφόρτιση μπαταριών πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε cozy ξενώνα ή cocooning με φίλους. Όχι μόνο γιατί κάνουμε, επιτέλους, κάτι διαφορετικό από ατέρμονες συζητήσεις για την οικονομική κρίση ή μαραθώνιους ταινιών, αλλά και γιατί απαλλασσόμαστε από τις ενοχές ότι για νιοστή φορά τεμπελιάσαμε και αφήσαμε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο να περάσει χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Συγκεντρώσαμε όσα ενδιαφέροντα συμβαίνουν –μονίμως ή εκτάκτως– σε λιγότερο ή περισσότερο κοντινούς προορισμούς, για να εξασφαλίσετε την τέλεια δικαιολογία στην ερώτηση –γνωστών, φίλων ή συνείδησης που φωνάζει για οικονομία– «πάλι ταξίδι;». Δεν είναι ταξίδι, είναι…

Επιμόρφωση
Για να ξεκινήσουμε από τα standard, κάποιοι από τους πλέον αγαπημένους μας προορισμούς (έχουμε ξανααναφέρει ότι) φιλοξενούν μερικά άκρως ενδιαφέροντα, όσο και πρωτότυπα, μουσεία, τα οποία αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για ταξίδι, αντιστρέφοντας τη λογική του «επισκέπτομαι το μουσείο της πόλης στην οποία βρίσκομαι» σε «επισκέπτομαι και την πόλη που φιλοξενεί το μουσείο που ξεκίνησα για να δω». Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Μουσείο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης –που τυγχάνει και το μοναδικό μουσείο φωτογραφίας στην Ελλάδα–, το Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο και το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Αν έχετε και παιδιά μαζί σας, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουν και θα το θυμούνται πολύ περισσότερο από το απογευματινό παγωτό στην πλατεία του χωριού.

Προτιμάτε κάτι κοντινότερο, αλλά εξίσου πρωτότυπο και επιμορφωτικό; Κανένα πρόβλημα. Tο Πολιτιστικό Πάρκο «Χρυσαλίδα» στα Μεσόγεια, μια ανάσα από την Αθήνα, σας καλεί να περπατήσετε στους δρόμους του σιταριού και του ψωμιού, μαθαίνοντας τα πάντα για τη λειτουργία και την ιστορία των παλιών νερόμυλων, με το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τότε που... οι μύλοι άλεθαν», από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου, καθημερινά από τις 9.30 έως τις 12.00 (πληροφορίες στα τηλέφωνα 22990 47999 και 22990 67999). Μετά το τέλος του προγράμματος, θα πεταχτείτε και μέχρι το Σούνιο για να θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Αττικής από το Ναό του Ποσειδώνα, και εν συνεχεία θα δειπνήσετε στα εξαιρετικά ταβερνάκια της περιοχής

Αν, πάλι, θέλετε να εμπλουτίσετε τις οινικές σας γνώσεις, εξαιρετική ιδέα αποτελεί η επίσκεψη στο Κτήμα Παλυβού, στη Νεμέα, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και το οινοποιείο, να δοκιμάσετε διαφορετικές ποικιλίες, να συμμετάσχετε σε σεμινάρια γευσιγνωσίας, να γνωρίσετε παλαιωμένα κρασιά, να απολαύσετε ένα γεύμα στο οινοποιείο –φυσικά με συνοδεία κρασιού–, να εξερευνήσετε την αρχαία Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή και να έχετε ειδική έκπτωση στην αγορά κρασιού από το οινοποιείο. Το κτήμα αποτελεί μέρος των περιώνυμων Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε κτήματα και οινοποιεία και προσφέρουν, στο σύνολό τους, μια εξαιρετική αφορμή για weekend μύησης σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Ανάλογη είναι και η πρόταση των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος: τέσσερις διαδρομές με άξονα το κρασί, από τον Όλυμπο στη Θεσσαλονίκη και τη μαγεία της Χαλκιδικής και από το ακριτικό Αμύνταιο στη μακρινή Θράκη. Αμπελώνες και οινοποιεία, ταβερνάκια και ουζερί, φυσικά τοπία και ιστορικά αξιοθέατα, συντελούν στη δημιουργία της απαραίτητης για το weekend σας οινοκατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο ξενώνας Villa Rustika, στην Κόνιτσα, διοργανώνει ξεναγήσεις και θεματικές βραδιές στο αποστακτήριο τσίπουρου που διαθέτει, την εποχή της απόσταξης –οπότε φιλοξενεί και σεμινάρια, για τους ενδιαφερόμενους– αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Οι ιδιοκτήτες είναι πάντα πρόθυμοι να σας μυήσουν στα μυστικά της απόσταξης, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για extreme outdoor activities. Πράγμα που μας πηγαίνει στην επόμενη κατηγορία θεματικών weekends…

Άσκηση
Ο ξενώνας Αμανίτα, στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, διεκδικεί επάξια τα πρωτεία του πλέον… δραστήριου παραδοσιακού ξενώνα στην Ελλάδα, με τις ιδέες για weekends με αφορμή που μας δίνει διαρκώς να τον έχουν κατατάξει στο top 10 μας. Αυτήν την περίοδο προτείνει πεζοπορικές διαδρομές στα υπέροχα μονοπάτια του Πηλίου, διαδρομές στα δάση και τις άγνωστες παραλίες του, ενώ παράλληλα διοργανώνει και διαγωνισμό φωτογραφίας, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες στα δημιουργικά Σαββατοκύριακά του. Παράλληλα με τις δραστηριότητες, απολαμβάνετε την αυθεντική φιλοξενία, τις ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις, την παραδοσιακή αισθητική και το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της Τσαγκαράδας που περιβάλει τον ξενώνα.

Αν θεωρείτε ότι το Πήλιο το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά, μπορείτε να… εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και τις πεζοπορικές διαδρομές που έχετε στο ενεργητικό σας με εκείνες που προτείνει για την Άνοιξη ο ξενώνας Γεωδή, στην Άρνα Λακωνίας, τα μοναδικής αισθητικής δωμάτια του οποίου –όπου και θα χαλαρώνετε μετά από κάθε διαδρομή, απολαμβάνοντας σπιτικά γλυκά του κουταλιού με τον απογευματινό σας καφέ– κοστίζουν από 100 έως 170 ευρώ.

Εναλλακτικά, ακολουθήστε την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών στις πεζοπορικές εκδρομές της ανά την Ελλάδα (δείτε λεπτομέρειες στη Δεξιά Στήλη, Σχετικά Documents) ή ρίξτε μια ματιά στα προγράμματα της Trekking Hellas, που αυτές τις μέρες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κανό στη Λίμνη Πλαστήρα (20€ το άτομο), στο Δέλτα Πηνειού (40€το άτομο) και στη Λίμνη Κρεμαστών (25€ το άτομο) και επισκέψεις σε παραδοσιακά χωριά στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου και δραστηριότητες στην φύση (200€/ άτομο με διαμονή σε ξενώνα), στα παράλια του Κίσαβου με rafting στον Πηνειό (210€ το άτομο) και στην Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα (290€/ άτομο).

Προτιμάτε λίγη περισσότερη δράση; Και από αυτήν έχουμε. Αποδράστε για ένα τριήμερο με τη No Limits στην Κόνιτσα ανάμεσα στους ποταμούς Αώο και Βοϊδομάτη, ανάμεσα σε Ζαγόρι, Μαστοροχώρια και χιονοδρομικό Βασιλίτσας για να κάνετε rafting στον Βοϊδομάτη ή πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό και εκδρομή με αλογάκια μέσα στο δάσος και δίπλα στο ποτάμι, μένοντας σε διαμέρισμα 4 ως 6 ατόμων, με τζάκι και κουζίνα. Το κόστος είναι 95 ευρώ το άτομο, και περιλαμβάνει το rafting ή την πεζοπορία, την εκδρομή με τα άλογα και δύο διανυκτερεύσεις.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, αλλά ακόμα πιο πρωτότυπο, είναι το Φεστιβάλ βουνού Σφενδάμης που διοργανώνεται στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Πύδνας Πιερίας στις 11 και 12 Απριλίου, με σκοπό να μας συστήσει αθλήματα λιγότερο δημοφιλή, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία βουνού. Την πρώτη μέρα γίνεται ο αγώνας ορεινού τρεξίματος 24 χιλ. και την δεύτερη ημέρα ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας 39 χιλ. Οι αγώνες είναι open και ανεξάρτητοι και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όποιον επιθυμείτε, ή και στους δύο. Στο διήμερο του Sfendami Mountain Festival θα πραγματοποιηθούν και αγώνες τρεξίματος και ποδήλατου για παιδιά, ενώ θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος αντιπροσωπειών, show με ποδήλατα, pasta party, dj party, μουσική βραδιά και πολλές εκπλήξεις και happening. Το κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος και 25 ευρώ για τον αγώνα ορεινής ποδηλασίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v