Τριήμερο τελευταίας στιγμής: Προλαβαίνετε!

Ποιος είπε ότι όποιος δεν προνόησε να κάνει κράτηση μένει στην Αθήνα; Ρίχνουμε ένα μαγιό, μια οδοντόβουρτσα και δύο παρεό σε μία τσάντα θαλάσσης, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και… πάμε γι’ άλλες παραλίες. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Ποιος τα χρειάζεται;
Τριήμερο τελευταίας στιγμής: Προλαβαίνετε!
της Ηρώς Κουνάδη

Δε θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε. Οι αποδράσεις της τελευταίας στιγμής, τα απρογραμμάτιστα, αυθόρμητα ταξίδια είναι πάντα τα καλύτερα. Όχι μόνο γιατί δε φτάνουμε στον προορισμό μας κατάκοποι από πολύωρες τηλεφωνικές συνεδρίες αναζήτησης του «σωστού» δωματίου και του φθηνότερου ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, αλλά και γιατί δεν έχουμε μετρήσει αντίστροφα μέρες, πλάθοντας στη φαντασία μας το τέλειο σκηνικό –άρα δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να απογοητευτούμε. Συν το ότι, ως εκ θαύματος, βγαίνουν σχεδόν πάντα –τουλάχιστον όταν δεν περιλαμβάνουν αεροπορικό εισιτήριο– φθηνότερα.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να υποκύπτετε στην, λίγο μίζερη και πολύ διαδεδομένη, λογική «θα περάσω το τριήμερο στην Αθήνα, αφού δεν προνόησα να κλείσω τίποτα». Δωμάτια υπάρχουν ακόμα –το τσεκάραμε– κι όσο για ακτοπλοϊκά… αυτά μπορεί να έχουν εξαντληθεί εδώ και μέρες, αλλά από την άλλη ποιος τα χρειάζεται; Ρίχνουμε ένα μαγιό, μια οδοντόβουρτσα και δύο παρεό σε μία τσάντα θαλάσσης, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και… πάμε γι’ άλλες παραλίες. Τέσσερις προορισμοί ιδανικοί για ταξίδι τελευταίας στιγμής –γιατί δεν είναι πολύ μακριά, δε χρειάζονται κράτηση ακτοπλοϊκού εισιτηρίου και δε μοιάζουν με αθηναϊκή αποικία το Δεκαπενταύγουστο– μας περιμένουν.

Κυπαρίσσι, Λακωνία
Ανάμεσα στον Πάρνωνα, που υψώνεται ακοίμητος φρουρός πίσω του, και το Μυρτώο Πέλαγος, που απλώνεται μπροστά του μέχρι τη γραμμή του ορίζοντα, το Κυπαρίσσι μοιάζει να στέκεται στην άκρη του κόσμου. Εδώ δε θα βρείτε κοσμικότητες, ούτε celebrities με Havaianas, ούτε beach bars να σερβίρουν Mojito σε πλαστικά τραπέζια στην παραλία. Θα βρείτε ένα αυθεντικό χωριό, χωρισμένο σε τρεις οικισμούς, τον έναν στους πρόποδες του βουνού και τους άλλους δύο στην παραλία –μια παραλία όνειρο, με πολύχρωμα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά να τα πιεις στο ποτήρι– με πανέμορφα δρομάκια, που το βράδυ φωτίζονται ατμοσφαιρικά, και φιλόξενη αίσθηση. Θα βρείτε, επίσης, ταβερνάκια που σερβίρουν ολόφρεσκα θαλασσινά και τοπικά εδέσματα και μπαράκια που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά –το προσωπικό κάποια στιγμή φεύγει, εσείς, αν έχετε φροντίσει την τελευταία παραγγελία σας, μένετε. Θα βρείτε κατοίκους που δεν μπαίνουν στον κόπο να κλειδώσουν τις πόρτες τους ή να περιφράξουν τις αυλές τους, αφήνοντάς τις να μοιάζουν με μικρές πλατείες. Θα βρείτε τη δική σας άκρη του κόσμου, στην οποία θα επιστρέφετε ξανά και ξανά, ανακουφισμένοι από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν ακόμα τέτοια μέρη.
Απόσταση: Περί τις 4-5 ώρες από την Αθήνα, ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε
Διαμονή: Οι δύο παραλίες του χωριού αποτελούν τον παράδεισο του free camper. Αν η ιδέα δε σας ενθουσιάζει, θα βρείτε εξαιρετικά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κυρίως στην Παραλία, σε τιμές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 60 ευρώ. Από τις καλύτερες προτάσεις, το Μυρτώο (τηλ.: 27320 55033, 6944180300) διαθέτει studios 2, 3 ή 4 ατόμων, με κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση, air condition (ψύξης/ θέρμανσης) και ιδιωτικό μπαλκόνι με εξαιρετική θέα στην θάλασσα.
Φαγητό: Εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ θα απολαύσετε στο «Τροκαντερό», στην Παραλία –must τα κεφτεδάκια φούρνου και οι γκόγκες, είδος σπιτικών ζυμαρικών– και στον Τίρη, στη Μητρόπολη. Για εκπληκτικά σουβλάκια, τυλιχτά ή μερίδα, «αληθινές» τηγανιτές πατάτες και δροσερές σαλάτες, πιάστε ένα από τα τραπεζάκια κάτω από την Κληματαριά, που δάνεισε το όνομά της στο μαγαζί.

Πήλιο
Γιατί βουτάμε σε μαγικά, γαλαζοπράσινα νερά. Γιατί περπατάμε σε αρχαία μονοπάτια, κάτω από αιωνόβια πλατάνια, μέσα σε δάση όλο τρεχούμενα νερά. Γιατί καθόμαστε στην πλατεία του χωριού στις Μηλιές ατενίζοντας το άπειρο, πίνοντας καφέ και ακούγοντας τις διηγήσεις των ντόπιων για την ιστορία του τόπου. Γιατί αυτός ο τόπος έχει πλούσια ιστορία, που ζωντανεύει στα ιστορικά του κτίρια, όπως το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στη Μακρινίτσα, η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών. Γιατί ο Μουτζούρης, το θρυλικό τραινάκι που συνέδεε τις Μηλιές με το Βόλο από το 1903 μέχρι το 1971, κάνει την μαγευτική διαδρομή του μέσα στα δάση του Πηλίου από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο, ξεκινώντας από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών και φτάνοντας μέχρι τα Λεχώνια. Γιατί απολαμβάνουμε τοπικά εδέσματα, φτιαγμένα με μεράκι, χωρίς γκουρμέ κορώνες και «πειραγμένες» συνταγές. Γιατί ανακαλύπτουμε συνεχώς πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση. Γιατί όταν ανακοινώνουμε ότι θα πάμε στο Πήλιο παίρνουμε απάντηση «καλοκαιριάτικα;». Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους το λατρεύουμε (και) τον Δεκαπενταύγουστο.
Απόσταση: Περίπου 4 ώρες από την Αθήνα
Διαμονή: Εγγυημένα, δωμάτια για το τριήμερο θα βρείτε στο Anovolios Traditional Resort (Αγ. Γεώργιος Νηλείας, τηλ.: 24280 86893, 24280 86898) και στο Santikos Mansion (Βιζίτσα, τηλ.: 24230 86765) σε τιμές που ξεκινούν από 120 και 180 ευρώ αντίστοιχα. Εναλλακτικά, επιλέξτε κάποιο από τα λιγότερο προβεβλημένα χωριά και ρωτήστε για ακυρώσεις –όπως αναφέρουν πληροφορίες εκ των έσω, κάθε χρόνο υπάρχουν.
Φαγητό: Στις Μηλιές, στον Παλιό Σταθμό για τοπική κουζίνα και στο Σαλκίμι για πηλιορείτικες γεύσεις αριστοτεχνικά συνδυασμένες με μικρασιατικές συνταγές. Για τσίπουρο και μεζέδες, στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της Κάτω Γατζέας.

Εύβοια
Η βόρεια έχει καταρράκτες. Η νότια έχει αξιοθέατα. Η βόρεια έχει απέραντες παραλίες και γραφικά χωριουδάκια. Η νότια έχει δρακόσπιτα και κοσμοπολίτικες κωμοπόλεις. Η βόρεια έχει δάση. Η νότια έχει ένα καταπράσινο φαράγγι κι έναν υδροβιότοπο παράδεισο για birdwatchers. Η βόρεια έχει τη Λίμνη. Η νότια έχει τη Χιλιαδού. Η βόρεια είναι περισσότερο δάσος. Η νότια είναι περισσότερο νησί. Και τα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς συνεχίζονται επ’ άπειρον. Δύσκολη επιλογή; Από τις δυσκολότερες, σαφώς. Δεν πτοούμαστε, όμως. Φτιάχνουμε τον κατάλογο των προορισμών ανάλογα με το χρόνο και την όρεξη για διαδρομές που διαθέτουμε –στα must see οι καταρράκτες του Δρυμώνα και η Λίμνη στη Βόρεια, η Χιλιαδού και το κοσμοπολίτικο Μαρμάρι, ιδανικό ορμητήριο για επισκέψεις στο φαράγγι του Δημοσάρι, το Δρακόσπιτο της Όχης, τα νησάκια των Πεταλιών και τις παραλίες στη Νότια– και… ξεκινάμε το δικό μας, αυτοσχέδιο Camel Trophy από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, αφήνοντας για άλλους το «λιώσιμο» σε ξαπλώστρες κάτω από τον ανελέητο ήλιο.
Απόσταση: Περίπου 2 ώρες από την Αθήνα.
Διαμονή: Καθότι πιο δημοφιλή σε οικογένειες με παιδιά, τα μεγάλα ξενοδοχεία της Νότιας γεμίζουν εξαιρετικά νωρίς σε τέτοιες περιπτώσεις. Περισσότερες πιθανότητες εύρεσης καταλύματος έχετε στα μικρότερα χωριά της Βορείου Εύβοιας. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο ελεύθερου κάμπινγκ σε κάποιο κολπίσκο που δεν τον πιάνει το μάτι –το νησί φημίζεται για τις «καβάτζες» του– ή οργανωμένου στο δημοφιλές Club Agia Anna.
Φαγητό: Νότια: Στην Ερέτρια, φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε στο ”Remezzo” στην παραλία, ενώ για σπιτικά μαγειρευτά –σπεσιαλιτέ το κοκκινιστό με μακαρόνια– θα κατευθυνθείτε στο ”Λύκο”. Εξαιρετικό μεζεδοπωλείο με σπιτικά μαγειρευτά είναι και το «Εμείς και Εσείς». Στην Αμάρυνθο, θα κατευθυνθείτε για φρέσκο ψάρι στο ”Στέφανο” και για παραδοσιακές ουζο-ποικιλίες στο καφενείο ”Άδης”, που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Για θαλασσινούς και όχι μόνο μεζέδες πλάι στο κύμα, πιάστε θέση σε κάποιο από τα ταβερνάκια στην παραλία της Κορασίδας –οι πράκτορές μας στην περιοχή αναφέρουν ότι είναι όλα εξαιρετικά. Στο Μαρμάρι, top προορισμοί για ψάρι είναι ο Πλάτανος και ο Μητσικάκος.
Βόρεια: Φρέσκο ψάρι και λοιποί θαλασσινοί μεζέδες στο Φύκι, ευφάνταστες σπιτικές δημιουργίες στους 7 Ανέμους, σχάρα στο Πικάντικο –όλα στη Λίμνη–, ντόπιες σπεσιαλιτέ στην κυρία Λίτσα στις Ροβιές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Λέκκα και στο Μουράγιο στην παραλία της Αγίας Άννας.

Καϊάφας και πέριξ, Ηλεία
Την αγαπήσαμε ως την καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Αμέτρητα χιλιόμετρα απαλής, χρυσαφένιας άμμου μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, κρυστάλλινα νερά στις αποχρώσεις του Ιονίου κι ένας ορίζοντας απέραντο γαλάζιο που βάφεται με τα πλέον φαντασμαγορικά χρώματα της Δύσης κάθε απόγευμα. Απαλοί αμμόλοφοι που διακόπτονται από τις γραμμές του τραίνου εκεί που κάποτε υπήρχε –και σύντομα θα ξαναϋπάρξει– ένα πευκοδάσος υπερπαραγωγή. Μέχρι τότε, επιστρέφουμε στο χαμένο μας παράδεισο όχι τιμής ένεκεν, ή κατά τον ίδιο τρόπο που δε θα εγκαταλείπαμε τον καλύτερό μας φίλο στα δύσκολα, αλλά γιατί όσες φυσικές (;) καταστροφές κι αν περάσουν από πάνω του, εκείνος πάντα θα το αξίζει –γιατί θα διατηρεί την ιδιαίτερη ομορφιά του. Έστω και χωρίς το πράσινο background της. Το ίδιο ισχύει και για την Ολυμπία, που απέχει από εδώ μόλις 25 χιλιόμετρα, για το απαραίτητο sightseeing και τα ενεργειακά vibes της.
Απόσταση: Περίπου 3 ώρες από την Αθήνα, μέσω Τρίπολης
Διαμονή: Στο κοντινότερο χωριό, τη Ζαχάρω, θα βρείτε αμέτρητα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που σπάνια γεμίζουν. Δύο από τα καλύτερα είναι το Theodore (τηλ.: 26250 31724) το οποίο διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με air condition, τηλεόραση, ψυγείο, κουζίνα και θέα στη θάλασσα –η οποία βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων– και το Banana Place (τηλ.: 26250 34400) που προσφέρει, μεταξύ άλλων, εξωτερική πισίνα και χώρους άθλησης.
Φαγητό: Για νόστιμα ψητά στον «Νώντα» στη Ζαχάρω, για φρέσκια πίτσα στο «Apuntamento» στην παραλία Ζαχάρως και για παραδοσιακές νοστιμιές στη «Φωλιά του Δάσους», στον Κακοβάτο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v