Πρωτομαγιά: Μονοήμερες εκδρομές με ανοιξιάτικο άρωμα

Και τώρα που επιστρέψαμε, αδειάζουμε βαλίτσες και... ξαναφεύγουμε. Πέντε κοντινοί προορισμοί υπόσχονται να κρατήσουν ολοζώντανη τη διάθεση για ανοιξιάτικες εκδρομές που μας έμεινε από το τετραήμερο, τουλάχιστον για λίγο ακόμα.
Πρωτομαγιά: Μονοήμερες εκδρομές με ανοιξιάτικο άρωμα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να γκρινιάξαμε λίγο που το Πάσχα φέτος έπεσε αργά, αλλά τελικά… ουδέν κακό αμιγές καλού. Διότι πόσες φορές έχουμε την τύχη, επιστρέφοντας από ένα ανοιξιάτικο τετραήμερο, και προσπαθώντας ακόμα να συνέλθουμε από γαστριμαργικές ή άλλες κραιπάλες, να δουλεύουμε δύο μόλις ημέρες και μετά να ξαναφεύγουμε; Και μην ακούσω παράπονα περί της Παρασκευής… Μία ημέρα είναι, θα περάσει –τουλάχιστον για όσους από εμάς κάνουμε την υπέρβαση και επιστρέψουμε στο γραφείο.

Επειδή, λοιπόν, έχουμε… πάρει φόρα, έχουμε γεμίσει μπαταρίες και δεν έχουμε προλάβει να βγούμε από το mood των ανοιξιάτικων εκδρομών, αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να περάσουμε όλη την Πέμπτη χουζουρεύοντας για αποτοξίνωση από ξενύχτια και τραπέζια, και φεύγουμε για μονοήμερη σε πέντε κοντινούς προορισμούς με… ήλιο, θάλασσα και ενδιαφέρουσες μεζεδοπροτάσεις. Ακολουθείτε;

Αγκίστρι
Το μικρό νησάκι απέναντι από την Αίγινα απέχει μόλις 55 λεπτά με catamaran ή 2 ώρες με ferry boat από το λιμάνι του Πειραιά, είναι καταπράσινο, με γαλανά νερά που προϊδεάζουν για την πρώτη βουτιά του χρόνου –αν δεν την έχετε κάνει ήδη– και υπόσχεται εκπλήξεις, γιατί, αν και λιλιπούτειο σε μέγεθος, ελάχιστοι από εμάς το έχουν εξερευνήσει πέρα από τη Σκάλα και τη Χαλικιάδα.

Αυτή τη φορά, όμως, θα δείτε πολλά περισσότερα από το κεντρικό λιμάνι και την παραλία- star του νησιού. Θα κάνετε τη διαδρομή μέχρι το γραφικό Μεγαλοχώρι, ή Μύλο, την πρωτεύουσα του νησιού, θα διασχίσετε το καταπράσινο δάσος με τα μονοπάτια του, θα κάνετε μια στάση για ηλιοθεραπεία στην αμμουδερή Δραγωνέρα και θα καταλήξετε στα Λιμενάρια, για ουζάκι στο μικρό λιμάνι της Μάρεζας. Αν δεν είστε fan της πεζοπορίας –αν και οι αποστάσεις δεν είναι καθόλου μεγάλες– υπάρχει και λεωφορείο που συνδέει με λίγα αλλά εξυπηρετικά δρομολόγια τα χωριά του νησιού.

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες είναι οι… σπεσιαλιτέ του νησιού, που δε θα σας αφήσει παραπονεμένους ούτε από γαστριμαργικής άποψης. Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα Aquarius και Γιαλός, ίσως οι διασημότερες ταβέρνες της Σκάλας, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για εσάς που θα… αγκιστρωθείτε και θα θελήσετε να διανυκτερεύσετε.

Ύδρα
Πώς να αποφύγει κανείς το κλισέ «αρχόντισσα του Σαρωνικού» μιλώντας για την Ύδρα; Με τα απαράμιλλης αισθητικής αρχοντικά της, τα λιθόκτιστα σοκάκια της και την πέτρα να δεσπόζει σε κάθε γωνιά της, η πάλαι ποτέ αγαπημένη του εγχώριου jet set αποπνέει αρχοντιά περισσότερο από κάθε άλλο ελληνικό νησί. Σε δυόμισι περίπου ώρες από τη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά θα χαθεί από τα μάτια σας, θα βρεθείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, ο θόρυβος απουσιάζει πλήρως και τα μηχανοκίνητα οχήματα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Αν έρθετε ως εδώ χωρίς αθλητικά παπούτσια, θα το μετανιώσετε. Γιατί η Ύδρα προσφέρεται για βόλτες και πεζοπορία μέχρι τελικής πτώσης, τουλάχιστον αν δε θέλετε το μόνο που θα δείτε να είναι το λιμάνι της. Όχι ότι αυτό το τελευταίο δεν αξίζει –κάθε άλλο– αλλά οι κρυφές γωνιές της είναι που θα σας δώσουν τη χαρά της εξερεύνησης, την ευκαιρία να εκπλαγείτε από την ομορφιά που δε φανταζόσασταν, την αίσθηση ανακάλυψης του πολυδιάστατου του χαρακτήρα της. Από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε, είναι το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, που στεγάζεται στο αρχοντικό της ηρωικής οικογένειας Κουντουριώτη, το Μοναστήρι της Ζούρδας, στην άκρη του νησιού, για την εντυπωσιακή του θέα και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γα τη μαγευτική διαδρομή ως εκεί.

Τοπικές γεύσεις και ασύγκριτο ζυμωτό ψωμί θα δοκιμάσετε στο ταβερνάκι της Μαρίνας, στο Βλυχό, ενώ για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά θα κατευθυνθείτε στον γραφικό κολπίσκο Μαντράκι. Τέλος, στην πόλη της Ύδρας θα απολαύσετε σπιτικές γεύσεις με… απαράμιλλη θέα, στη Βίγλα.

Κέα
Ξυπνάτε σχετικά νωρίς. Φοράτε αθλητικά. Οδηγείτε για μία περίπου ώρα μέχρι το Λαύριο. Από εκεί παίρνετε το ferry boat, και σε μία περίπου ώρα αποβιβάζεστε στην Κορησσία –από τα αγαπημένα μας χαρακτηριστικά αυτού του νησιού είναι το γεγονός ότι πολλά τοπωνύμια έχουν μείνει ίδια κι απαράλλαχτα από την αρχαιότητα. Από εδώ, οι επιλογές σας είναι δύο. Είτε κατευθύνεστε στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, για καφέ, ουζάκι και χάζι στα κότερα και αργότερα ανηφορίζετε προς την Ιουλίδα, ή Χώρα του νησιού, για φαγητό, είτε δένετε καλά τα κορδόνια σας και αρχίζετε την εξερεύνηση της νησιωτικής ενδοχώρας, που διασχίζεται ολόκληρη από αρχαία μονοπάτια.

Η δεύτερη επιλογή είναι δυσκολότερη απ’ όσο ακούγεται, θα σας ανταμείψει, όμως, με μαγευτικές διαδρομές μέσα από καταπράσινες λοφοπλαγιές, εκπληκτική θέα και μοναδικά αξιοθέατα –όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην της πεζοπορίας αν θέλετε να τον επισκεφθείτε– σε πολλά σημεία της διαδρομής. Τα μονοπάτια, λιθόκτιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, εκτείνονται σε μήκος 35 χιλιομέτρων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές διαδρομές, η μικρότερη εκ των οποίων είναι αυτή που καταλήγει στην Καρθαία, και έχει μήκος 1,7 χιλιόμετρα, ενώ η μεγαλύτερη αγγίζει τα 11,8 χιλιόμετρα. Φιλική συμβουλή, αν δεν είστε έμπειροι πεζοπόροι, ξεκινήστε από την πρώτη.

Είτε κουραστείτε από την πεζοπορία, είτε «λιώσετε» στα café και τα ουζερί στο Βουρκάρι, το φαγητό στην Κέα είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε κόκορα κρασάτο και άλλα «μαμαδίσια» στη Λαγουδέρα, στην Κορησσία, και την αστακομακαρονάδα του Αρίστου στο Βουρκάρι, η φήμη της οποίας ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του νησιού.

Ναύπλιο
Ούτε δύο ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο –λιγότερο, δηλαδή, από όσο κάνουμε για να πάμε στο γραφείο τις ημέρες και ώρες αιχμής– η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους παραμένει ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς για weekends και μονοήμερες. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί είναι τόσο κοντά, αλλά και γατί, όσες φορές και να το επισκεφθούμε, δεν παύει ποτέ να μας γοητεύει με τα υπέροχα νεοκλασικά του, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα χρώματα της παλιάς πόλης, την προκυμαία, το φωτισμένο Μπούρτζι και το Παλαμήδι που μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό τα βράδια.


Καφεδάκι και people spotting στην παραλιακή «Πασαρέλα», ανάβαση για νιοστή φορά των 999 σκαλιών μέχρι το Παλαμήδι, φωτογραφίες από εκεί ψηλά μιας θέας που κόβει την ανάσα, ουζάκι και μεζέδες πλάι στο κύμα, παραδοσιακές συνταγές σε μια γωνία κρυμμένη πίσω από ένα γραφικό σοκάκι της παλιάς πόλης, αγορές και window shopping στα πρωτότυπα μαγαζάκια του κέντρου και, βέβαια, βόλτες και περιπλανήσεις μέχρι τελικής πτώσης είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε το «Ανάπλι».

Για αστακομακαρονάδα- υπερπαραγωγή, την οποία όμως είναι καλύτερα να έχετε παραγγείλει από πριν, και άλλες θαλασσινές σπεσιαλιτέ, πιάστε τραπεζάκι πλάι στο κύμα, στο Αγνάντι (τηλ.: 27520 29332) για να απολαμβάνετε, μαζί με τους μεζέδες σας, και την καλύτερη ίσως θέα της παραλίας. Κορυφαίους ψαρομεζέδες θα δοκιμάσετε και στον, κλασικό πλέον, Σαββούρα, ενώ παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στα μαγειρευτά στο Όμορφο Ταβερνάκι, στο κέντρο της πόλης.

Μεσόγεια
Εντάξει, το καταλαβαίνουμε. Βαριέστε να οδηγήσετε ή να περάσετε μερικές ώρες μέσα σε καράβι έχοντας σκοπό να επιστρέψετε το ίδιο βράδυ. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπάρχει λύση –και όχι, δεν είναι να χουζουρέψετε μέχρι αργά το απόγευμα και μετά να βγείτε για ποτάκι. Τα Μεσόγεια, η περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του κλεινού άστεως, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, και κρύβουν ομορφιές που δεν τις έχετε καν φανταστεί, όπως και ουκ ολίγες ευκαιρίες γαστριμαργικών απολαύσεων.

Κατάφυτα πευκοδάση, γραφικά λιμανάκια, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και όμορφοι οικισμοί είναι μερικά από τα… θέλγητρα της περιοχής. Ξεκινήστε από τον Κουβαρά, ένα γραφικότατο χωριουδάκι που σχεδόν δυσκολευόμαστε να το εντοπίσουμε στο χάρτη, με χαμηλά κτίσματα, σκαρφαλωμένα στο λόφο, μικρά δρομάκια που ανηφορίζουν τις πλαγιές και μία από τις ομορφότερες πλατείες που έχουμε δει στην Αττική να πλαισιώνεται από ένα μικρό καταρράκτη, συνεχίστε στο ανεπτυγμένο τουριστικά Πόρτο Ράφτη για καφέ με θέα στη θάλασσα, κάντε μια στάση στα Καλύβια για να γευματίσετε στις φημισμένες ταβέρνες τους και καταλήξτε στο Σούνιο, για να δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο το Ναό του Ποσειδώνα.

Οι δύο καλύτερες επιλογές για φαγητό είναι η ταβέρνα Μουρούζης, πολύ κοντά στην πλατεία των Καλυβίων, για εξαιρετικά ψητά –must το ντόπιο αρνάκι– και η Άννα, στην Παλαιά Φώκαια, για ποικιλία μαγειρευτών, θαλασσινών και πιάτων ”της ώρας”. Διάσημα είναι και τα σουβλάκια που προσφέρει το Χαγιάτι, στο κέντρο της Αναβύσσου. Σπιτικό φαγητό, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα απολαύσετε στη Μελωδική Γωνιά, στα Καλύβια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v