Ιδέες και λύσεις για καλοκαιρινή οικονομία

Διακοπές χωρίς budget; Γίνεται. Συγκεντρώνουμε όλα τα κόλπα, τα μυστικά και τις ιδέες μας για όσο το δυνατόν φθηνότερες καλοκαιρινές βουτιές.
Ιδέες και λύσεις για καλοκαιρινή οικονομία
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι το «φτηνές διακοπές» σχήμα οξύμωρο; Έξι συνεχόμενα χρόνια κρίσης μας δίδαξαν πως όχι. Είτε πάρετε την σκηνούλα σας και την στήσετε σε άλλη παραλία, είτε βγείτε στην αναζήτηση του φτηνότερου δωματίου στο νησί (ρίξτε μια ματιά εδώ, τα έχουμε ψάξει εμείς για ‘σας) διακοπές θα πάτε, και δεν θα σας βγει και σε κακό. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ιδέες μας για να μην τινάξετε την μπάνκα στον αέρα σαν βγείτε στον πηγαιμό για το νησί.

Νησί, είπαμε; Αν το budget είναι πολύ-πολύ χαμηλό, ίσως το νησί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι και απαραίτητο διακοπές να σημαίνουν νησί. Τα παράλια της Πελοποννήσου ή της Ηπείρου αποτελούν εξίσου υπέροχα διακοπο-σκηνικά, με φανταστικές παραλίες και τιμή βενζίνης κατ’ άτομο (ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα) στα μισά των φετινών ακτοπλοϊκών.

Αν πάλι επιμένετε πως διακοπές χωρίς νησί, χωριάτικη χωρίς ντομάτα, τουλάχιστον επιλέξτε το σοφά: Μπορεί, ας πούμε, για την Φολέγανδρο να έχετε ακούσει τα καλύτερα, η Σέριφος, όμως, έχει φτηνότερα ακτοπλοϊκά –και, εδώ που τα λέμε, καλύτερες παραλίες.

Θυμηθείτε, επίσης, πως δεν περνούν όλοι οι δρόμοι για τα νησιά από το (σχεδόν πάντα ακριβότερο) λιμάνι του Πειραιά. Η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Τήνος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, τα Κουφονήσια και η Άνδρος εξυπηρετούνται και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Σύρος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Τήνος, η Κύθνος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Τζια, η Λήμνος, η Πάρος, η Άνδρος, η Χίος και τα Ψαρά συνδέονται και με το λιμάνι του Λαυρίου. Οι Σποράδες εξυπηρετούνται από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βόλου –με τη δεύτερη επιλογή να βγαίνει σημαντικά φθηνότερη.

Όπως λέγαμε και στο φετινό μας ρεπορτάζ για τις τιμές των ακτοπλοϊκών, τις καλύτερες τιμές τις έχουν το Ιόνιο και η Κρήτη –που έχουν και τις καλύτερες παραλίες, θυμίζουμε για την απίθανη περίπτωση που το είχατε ξεχάσει.

Δοκιμάστε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, το ελεύθερο κάμπινγκ. Ναι, δεν είναι νόμιμο (ολόκληρο το… γράμμα του νόμου, μαζί με τις πιθανές κυρώσεις που προβλέπει για τους παραβάτες, αναλυτικά εδώ) και ναι, δεν είναι ιδανικό για όλους. Αν πάσχετε, για παράδειγμα, από εντομοφοβία μπορεί αρχικά να σας κακοφανεί –μπορεί όμως επίσης τελικά να την ξεπεράσετε. Σε κάθε περίπτωση, το «ξεβόλεμα» που απαιτεί το αναπληρώνει σε εμπειρίες της κατηγορίας βουτιές με φόντο τον ήλιο που ανατέλλει, και βράδια κάτω από τον πιο έναστρο ουρανό που έχετε δει. Α, και είναι και δωρεάν. Οδηγός επιβίωσης για αρχαρίους και μη, εδώ.

Αφιερώστε χρόνο στην αναζήτηση του δωματίου, αν έχετε αποφασίσει πως το ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι για εσάς. Ξεκινήστε από μια μηχανή αναζήτησης όπως το Booking.com –κατά προτίμηση κάνοντας πρώτα (δωρεάν) εγγραφή και log in, για να βλέπετε τις καλύτερες προσφορές τις οποίες κρατά για τα μέλη του. Σκεφτείτε την εναλλακτική του διαμερίσματος, αν η παρέα είναι μεγάλη, και των 10€ έξτρα για ένα στούντιο με κουζινάκι, αν είστε διατεθειμένοι να μαγειρεύετε για επιπλέον οικονομία. Επίσης, μην υποτιμάτε το πρωινό: Αν είναι καλό, μπορεί να σας γλιτώνει ένα γεύμα την ημέρα, και να αξίζει τα 8€ που σκέφτεστε να εξοικονομήσετε επιλέγοντας δωμάτιο χωρίς πρωινό.

Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Κι εμάς μας αρέσει να οδηγούμε από χωριουδάκι σε χωριουδάκι στο νησί, ή να ανακαλύπτουμε κρυφές παραλίες στο τέρμα ερημικών χωματόδρομων. Τα 57,50€ που χρειαζόμαστε, όμως, για να μεταφέρουμε το αυτοκίνητό μας μέχρι την Σίφνο (συν άλλα 57,50€ για να το γυρίσουμε πίσω) είναι αρκετά για να τινάξουν τον προϋπολογισμό μας στον αέρα. Αντιθέτως, το ποδήλατό μας ταξιδεύει μαζί μας δωρεάν –και επιβαρύνει λιγότερο τον καθαρό αέρα του νησιού, παρκάρει ευκολότερα και καίει και τις θερμίδες του τσιμπουσιού στο ταβερνάκι του νησιού.

Αν πάλι δεν αντέχετε χωρίς μηχανοκίνητο μέσο, σημειώστε ότι ένα μηχανάκι μεταφέρεται μέχρι τη Σίφνο με 19€. Οι ορκισμένοι φίλοι των τεσσάρων τροχών, μπορούν να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και να αφιερώσουν μία μόνο μέρα των διακοπών στο road trip του νησιού, νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο σε τιμές που κυμαίνονται από 25€ έως 50€ την ημέρα, αναλόγως εποχής, νησιού και βέβαια αυτοκινήτου –σε κάθε περίπτωση πάντως συμφέρουν σε σχέση με το τριψήφιο νούμερο του ταξιδιού μετ’ επιστροφής, τουλάχιστον αν δεν έχετε σκοπό να μείνετε πάνω από δέκα μέρες στο νησί, και να μετακινείστε με αυτοκίνητο κάθε μέρα.

Ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. Όχι, δεν εννοούμε ότι θα χρειαστεί να λιμοκτονήσετε για να κάνετε διακοπές. Εννοούμε ότι το μεγάλο σας γεύμα (αυτό το τρίωρο, με τα ουζάκια, τα μεζεδάκια, τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα) μπορείτε μια χαρά να το απολαμβάνετε σε εκείνο το υπέροχο ταβερνάκι πλάι στο κύμα. Αρκεί τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να περιορίζονται στο πρωινό που λέγαμε παραπάνω πως αξίζει τον κόπο να πληρώσετε, και σε κάτι ελαφρύ –σουβλάκια, φρεσκοψημένες λιχουδιές από τον φούρνο του χωριού, φρέσκα φρούτα… Στην Ελλάδα είμαστε, καλό και φτηνό τσιμπολόγημα μπορείτε να βρείτε παντού.

Μην ντρέπεστε να κοιτάτε τις τιμές στους καταλόγους πριν πιάσετε τραπέζι. Οι τουρίστες που το κάνουν δεν είναι «ξενέρωτοι» και «τσιφούτηδες», είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν περισσότερο από εμάς –ακριβώς επειδή ξοδεύουν σε κάθε ταξίδι πιο προσεκτικά. Αν δεν σας πείθουμε με τίποτα, και πιστεύετε ότι θα πεθάνετε από την ντροπή σας αν σας πιάσουν να ξεφυλλίζετε μενού όρθιοι έξω από ουζερί, έχουμε ένα καλό κόλπο για να τσεκάρετε τις τιμές διακριτικά και γρήγορα: κοιτάξτε μόνο την τιμή της χωριάτικης. Κάτω από 5€ μένετε, πάνω από 5€ φεύγετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v