Road trips στα Βαλκάνια: 4 διαδρομές… Βαλκανιζατέρ

Παραμυθένιες καστροπολιτείες, δαντελωτές ακρογιαλιές, φαντασμαγορικές διαδρομές. Εδώ είναι Βαλκάνια, αφήστε τις προκαταλήψεις σας στο σπίτι.
Road trips στα Βαλκάνια: 4 διαδρομές… Βαλκανιζατέρ
Το πρώτο βήμα δύσκολο, το δεύτερο αλαφραίνει
Στο τρίτο φύγαμε, κι ο δρόμος μας πηγαίνει…
Νίκος Πορτοκάλογλου, Βαλκανιζατέρ

της Ηρώς Κουνάδη

Θα σε κλέψουν, θα σε σκοτώσουν, θα σου ζητάνε λεφτά όλη την ώρα... Είναι πολλοί οι μύθοι που συνοδεύουν τη γειτονιά μας και τις υπέροχες διαδρομές της. Κι είναι όλοι τους ακριβώς αυτό: μύθοι. Αγνοήστε τους, μαζί με τις προκαταλήψεις που μας έχουν φορτώσει μερικοί αιώνες άγνοιας και ανταγωνισμού, και θα κερδίσετε σε αντάλλαγμα τις καλύτερες διακοπές και τα ωραιότερα road trips που κάνατε ποτέ, στο μισό κόστος απ’ οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Αλήθεια.

Διαδρομή #1: Από το Αργυρόκαστρο στο Κότορ και την Οχρίδα



Ανηφορίζουμε από τα Ιωάννινα μέχρι το πανέμορφο Αργυρόκαστρο (που «σηκώνει» άνετα 2-3 διανυκτερεύσεις στους πετρόχτιστους ξενώνες του) και μετά διασχίζουμε κάθετα την Αλβανία, μέχρι τα σύνορα του Μαυροβουνίου, κάνοντας πρώτα μια στάση στην υπέροχη καστροπολιτεία του Ulcinj. Συνεχίζουμε μέχρι την ακόμα πιο φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Κότορ –που αξίζει όσες διανυκτερεύσεις μπορούμε να της αφιερώσουμε.



Στην επιστροφή, οι στάσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία «οπωσδήποτε» είναι οι όχθες της Λίμνης Οχρίδας, και το Μπεράτι –αμφότερα στην Αλβανία. Επιστρέφουμε από την Κρυσταλλοπηγή, για να καταλήξουμε στην Καστοριά. Συνολικά, η διαδρομή έχει μήκος περί τα 1.000 χιλιόμετρα: 482 χιλιόμετρα είναι η απόσταση Ιωάννινα-Κότορ, και άλλα 438 η απόσταση Κότορ-Καστοριά.



Ενδεικτικό κόστος: Η αμόλυβδη βενζίνη στην Αλβανία κοστίζει περίπου 1,20€ το λίτρο, και στο Μαυροβούνιο 1,30€, οπότε υπολογίζουμε συνολικά 123€ για βενζίνη. Για ένα ωραίο δίκλινο δωμάτιο στην Αλβανία (για παράδειγμα με μπαλκόνι πάνω από τη Λίμνη στην Οχρίδα ή μέσα στο κάστρο του Αργυρόκαστρου) θα υπολογίσετε περί τα 25€ και στο Μαυροβούνιο περί τα 50€. Το κόστος των γευμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα εγχώρια δεδομένα –υπολογίστε λιγότερα από 10€ το άτομο για πλήρες γεύμα στην Αλβανία, περί τα 15€ στο Μαυροβούνιο. Για ένα grande γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του Μαυροβουνίου, θα χρειαστείτε περί τα 25-30€ το άτομο.

Διαδρομή #2: Βελιγράδι - Σαράγεβο - Ντουμπρόβνικ



Ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα πιο χορταστικό, απλώνεται σε περίπου 1.750 χιλιόμετρα: 623 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη ως το Βελιγράδι, 305 από το Βελιγράδι μέχρι το Σαράγιεβο, 246 από το Σαράγιεβο στο Ντουμπρόβνικ και άλλα 575 για την επιστροφή από το Ντουμπρόβνικ ως τα Ιωάννινα, ή 524 από το Ντουμπρόβνικ στην Καστοριά. Φύγαμε;



Ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη και ανηφορίζουμε, μέσα από την ΠΓΔΜ, προς το Βελιγράδι (προσπαθώντας να περιορίσουμε κάπως τις κραυγές ενθουσιασμού όταν φτάσουμε στην τέλεια ευθεία του αυτοκινητόδρομου Νις-Βελιγραδίου). Συνεχίζουμε για το Σαράγιεβο, και εν συνεχεία κατηφορίζουμε μέσα από το Μόσταρ (της Βοσνίας), στο Ντουμπρόβνικ (της Κροατίας) και τέλος στο Κότορ, μετά το οποίο ακολουθείτε μία από τις δύο διαδρομές στο προηγούμενο road trip –επιστρέφουμε, μέσα από την Αλβανία, είτε στα Ιωάννινα είτε στην Καστοριά. Αποφεύγουμε στην επιστροφή τις διανυκτερεύσεις στο Μαυροβούνιο, που θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος του ταξιδιού, και προτιμάμε την Αλβανία.



Ενδεικτικό κόστος: Η βενζίνη θα σας στοιχίσει περίπου 1,2€ στην ΠΓΔΜ, 1,3€ την Σερβία, 1,1€ στη Βοσνία, 1,3€ στο Μαυροβούνιο και 1,2€ στην Αλβανία. Για να κάνετε 1.750 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 8,8 λίτρα/100 χλμ χρειάζεστε 154 λίτρα, πράγμα που μεταφράζεται σε 200€ με την μέγιστη τιμή βενζίνης (1,3€).

Για ένα όμορφο (αλλά όχι σούπερ πολυτελές) δωμάτιο στη Σερβία θα υπολογίσετε περί τα 30€, όπως και στη Βοσνία. Στην Κροατία οι τιμές ανεβαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για 45€ μίνιμουμ για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου έξω από το Ντουμπρόβνικ –μπορείτε όμως πάντα να καταφύγετε στη λύση των, δημοφιλέστατων και εκεί ενοικιαζόμενων δωματίων (θα βρείτε πολλά με μια αναζήτηση στο Booking) τα οποία κυμαίνονται στα 25-30€.

Διαδρομή #3: Από την Καβάλα στην Αδριανούπολη



Στην απεραντοσύνη της Εγνατίας αρχικά, και εν συνεχεία μέσα από τα απόκοσμα τοπία του Έβρου (που είναι ό,τι κοντινότερο σε σκηνικό από road movie θα δείτε ποτέ στην Ελλάδα) η μικρότερη αλλά εξίσου χορταστική αυτή διαδρομή «πιάνει» πολύ από Ελλάδα και λίγο από Τουρκία, για να καταλήξει στην υπέροχη παλιά πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εμείς λέμε Αδριανούπολη και οι Τούρκοι Εντιρνέ.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής δεν ξεπερνά τα 283 χιλιόμετρα. Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε είναι αναμφισβήτητα η Ξάνθη, το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς και το Σουφλί, πριν καταλήξετε για μερικές διανυκτερεύσεις στην Αδριανούπολη, η οποία απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από τα σύνορα στις Καστανιές.



Ενδεικτικό κόστος: Με τη βενζίνη περίπου στο 1,50€ εντός ελληνικών συνόρων, το συνολικό κόστος καυσίμων «βγαίνει» γύρω στα 38€ –αν υπολογίσουμε και τα διόδια της Εγνατίας, πάμε στα 45€. Οπότε, συνολικά 90€ για το πήγαινε-έλα. Για ένα δίκλινο δωμάτιο στην Ξάνθη, το Σουφλί ή το Διδυμότειχο, θα υπολογίσετε περί τα 40-50€, ενώ ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Αδριανούπολης δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 50€.

Διαδρομή #4: Σέρρες - Σόφια - Φιλιππούπολη



Η βουλγαρική εκδοχή των βαλκανικών μας road trips απλώνεται σε 713 χιλιόμετρα, και ακολουθεί κυκλική πορεία, για να περάσει μέσα από τα ομορφότερα τοπία της Βουλγαρίας και να φτάσει στην Φιλιππούπολη, πριν κατηφορίσει προς την Κομοτηνή και επιστρέψει από εκεί πάλι στις Σέρρες.



Ξεκινάμε, λοιπόν, από τας Σέρρας, και ανηφορίζουμε προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για να σταματήσουμε πρώτα στο Σαντάνσκι και εν συνεχεία στο Μπλαγκόεβγκραντ –εκτός αν κάνουμε μια μικρή παράκαμψη, προς το πολυθρύλητο Μπάνσκο. Ανηφορίζουμε ξανά για το κουκλίστικο Σάμοκοβ και την πρωτεύουσα Σόφια, πριν πάρουμε τον δρόμο για την Φιλιππούπολη. Από εκεί θα κατηφορίσουμε για το Ασένοβγκραντ με την παραδοσιακή βαλκανική αρχιτεκτονική του, όπου θα κάνουμε μια στάση πριν συνεχίσουμε προς Κάρτζαλι, Μόμτσιλγκραντ και, τελικά, Κομοτηνή.



Ενδεικτικό κόστος: Στο 0,90€ το λίτρο είναι αυτή τη στιγμή το κόστος της βενζίνης στη Βουλγαρία, οπότε υπολογίζουμε πως θα χρειαστείτε περί τα 60€ συνολικά για όλη τη διαδρομή. Για ένα ωραιότατο δωμάτιο στο Σαντάνσκι ή το Σάμοκοβ θα υπολογίσετε περί τα 25-30€ (το δίκλινο) αλλά στη Σόφια και την Φιλιππούπολη οι τιμές ανεβαίνουν στα 45€ περίπου το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v