Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα

Από τα Κύθηρα ως την Έδεσσα, και από τη Νέδα μέχρι τη Σαμοθράκη, χαρτογραφούμε και φωτογραφίζουμε τους ωραιότερους ελληνικούς καταρράκτες.
Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη 

Τι κάνει έναν καταρράκτη φαντασμαγορικό; Το ύψος του; Η δυνατότητα να βουτήξεις στα νερά του; Το μήκος στο οποίο απλώνεται; Ο χειμώνας που παγώνει τα νερά του, θαρρείς και τον χρόνο, σε μια υποβλητική ακινησία; Όλα αυτά, και άλλα τόσα, τα βρήκαμε σε εννέα υπέροχους καταρράκτες της Ελλάδας και τα συγκεντρώσαμε στις φωτογραφίες που ακολουθούν για να διαλέξετε –αν μπορείτε.

Ο καταρράκτης της Έδεσσας

Λιγότερο γνωστός ως Κάρανος, που είναι το επίσημο όνομά του. Είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος από τους επτά συνολικά καταρράκτες της Έδεσσας –τα νερά του πέφτουν από ύψος 70 μέτρων.

Οι καταρράκτες της Νέδας

Στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας, πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος) και σχηματίζουν τιρκουάζ «πισίνες» ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών που τις κορνιζάρουν. Περισσότερα έχουμε εδώ.

Η Φόνισσα στα Κύθηρα

Λέγεται και καταρράκτης της Νεράιδας, διαλέγετε και παίρνετε. Θα τον βρείτε κοντά στο χωριό Μυλοπόταμο, να πέφτει από ύψος είκοσι μέτρων και να σχηματίζει μια καταγάλανη λίμνη ιδανική για βουτιές στα παγωμένα της νερά.

Ο Φονιάς στη Σαμοθράκη

Το φαράγγι του Φονιά με τις διαδοχικές βάθρες του να μας προσκαλούν για βουτιές και τον επιβλητικό καταρράκτη στο τέλος του είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ονειρευόμαστε τη Σαμοθράκη τους χειμώνες.

Ο Δρυμώνας της Εύβοιας

Τα νερά του ποταμού Σηπιά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας αυτόν τον μικρό πλην γοητευτικότατο καταρράκτη στη Βόρεια Εύβοια. Θα τον βρείτε τέσσερα χιλιόμετρα μετά το μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, στο δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Ο Λειβαδίτης στη Θράκη

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων βρίσκεται 7 χιλιόμετρα έξω από το ομώνυμο χωριό, στη Θράκη. Πέφτει από ύψος 60 μέτρων, και τον χειμώνα παγώνει, μετατρέποντας τα νερά του σε εξωπραγματικούς σταλακτίτες. Περισσότερα έχουμε εδώ.

Οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου

Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης: άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι. Αυτό το μαγικό μέρος θα το βρείτε κοντά στο χωριό Χαραυγή, στα μισά περίπου του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου. Περισσότερα έχουμε εδώ.

Ο καταρράκτης στα Τζουμέρκα

Φωτό: Πάρτε τα Βουνά
Πέφτει από ύψος 90 (!) μέτρων και στολίζει το χωριό στο οποίο έχει χαρίσει το όνομά του. Περισσότερα για τα Τζουμέρκα έχουμε εδώ.

Οι Καταρράκτες του Σκρα στο Κιλκίς

Γνωστοί και ως «η Σμαραγδένια Λίμνη» είναι το απόλυτα εξωτικό σκηνικό ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στις πλαγιές του Πάικου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v