Ακτοπλοϊκά 2015: Μια ματιά στις τιμές των νησιών

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια των πλοίων για το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη το καλοκαίρι του 2015; Πού συμφέρει να πάρετε μαζί το αυτοκίνητο, και πού να νοικιάσετε;
Ακτοπλοϊκά 2015: Μια ματιά στις τιμές των νησιών
της Ηρώς Κουνάδη

Κακά τα ψέματα, ένας παράγοντας που έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια στην αιώνια διαμάχη της παρέας που λέγεται «σε ποιο νησί θα πάμε φέτος» είναι και οι (διόλου αμελητέες) τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Και μετά, υπάρχει και το αιώνιο δίλημμα: Να πάρουμε το αυτοκίνητο μαζί, ή να νοικιάσουμε εκεί; Ένας πολύ γενικός κανόνας λέει ότι αν η διαμονή σας στο νησί ξεπερνά την εβδομάδα, συμφέρει να πάρετε το αυτοκίνητο μαζί, για οτιδήποτε λιγότερο συμφέρει να νοικιάσετε εκεί.

Όσο για το ποια νησιά έχουν φτηνά και ποια ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια το καλοκαίρι του 2015, κάναμε την έρευνα πριν από εσάς για εσάς.

Στον Σαρωνικό
- Οι τιμές για τα ferry boat της Αίγινας ξεκινούν από 20€ για το αυτοκίνητο, συν 8€ για το εισιτήριο επιβάτη, και φτάνουν τα 27,50€ και 9,50€ αντίστοιχα –one way πάντα.
- Για το Αγκίστρι, οι τιμές κυμαίνονται στα 29,90€ για το αυτοκίνητο και 10,50€ για τον επιβάτη.
- Για να πάτε στον Πόρο από τον Πειραιά, θα χρειαστείτε 29€ για το αυτοκίνητο και 10,50€ ανά επιβάτη.

Στις Κυκλάδες
- Για την Τήνο, από τη Ραφήνα θα πληρώσετε 55€ για το αυτοκίνητο και 24€ ανά επιβάτη στα πλοία της Cyclades Fast Ferries. Αν προτιμήσετε ταχύπλοο, το εισιτήριο επιβάτη ανεβαίνει στα 54,50€ (αλλά είστε στο νησί σε μία ώρα και 45 λεπτά, αντί για 3 ώρες και 45 λεπτά). Από τον δε Πειραιά με την Blue Star το αυτοκίνητο θα σας κοστίσει 77,50€ και το εισιτήριο επιβάτη 32,50€.

- Για τη Μύκονο, μπορείτε και πάλι να διαλέξετε λιμάνι αναχώρησης ανάμεσα στον Πειραιά και τη Ραφήνα. Στην πρώτη περίπτωση, με τη Blue Star θα πληρώσετε 84€ για το αυτοκίνητο και 35€ για τον επιβάτη, ενώ με το Nissos Mykonos της Hellenic Seaways θα χρειαστείτε 80€ για το αυτοκίνητο και 34€ ανά επιβάτη. Αν βιάζεστε, το Champion Jet της Sea Jets σας πετάει στο νησί σε δυόμισι ώρες, έναντι 57,50€. Αν φύγετε από τη Ραφήνα με την Cyclades Fast Ferries, θα χρειαστείτε 60€ για το αυτοκίνητο και 27€ ανά επιβάτη, ενώ με την Blue Star η τιμή διαμορφώνεται στα 63€ για αυτοκίνητο και 29€ ανά επιβάτη. Τέλος, με το Flying Cat από τη Ραφήνα θα πληρώσετε 49€ και με το SuperJet 56,40€, για να γλιτώσετε δύο ώρες ταξιδιού.

- Για τη Σαντορίνη, από τον Πειραιά θα πληρώσετε 90€ για το αυτοκίνητο και 38,50€ ανά επιβάτη στην Blue Star (με την οποία θα φτάσετε σε επτάμισι ώρες) και 89€ για το αυτοκίνητο και 64,50€ ανά επιβάτη με το High Speed της Hellenic Seaways (για να φτάσετε σε 4 ώρες και 45 λεπτά). Αν φύγετε από τη Ραφήνα, δεν έχετε την επιλογή να πάρετε αυτοκίνητο μαζί σας. Για τις δε τιμές, θα υπολογίσετε 64€ για το Flying Cat και 69€ για το Super Jet. Αμφότερα θα σας φέρουν στη Σαντορίνη σε πεντέμισι περίπου ώρες.

- Για τη Μήλο, αναχωρούν από τον Πειραιά η Zante Ferries με το ferry Ανδρέας Κάλβος (στα 62€ το αυτοκίνητο και 36€ ανά επιβάτη, φτάνετε σε 6 ώρες και 45 λεπτά) και η Aegean Speed Lines με το ταχύτερο Speedrunner (62€ το αυτοκίνητο, 54€ ο επιβάτης και φτάνετε σε τέσσερις ώρες). Αν προτιμήσετε Sea Jet –που δεν παίρνει αυτοκίνητα– θα πληρώσετε 57,50€, αλλά θα φτάσετε σε 2 ώρες και 40 λεπτά.

Στα Δωδεκάνησα…
…Τα πράγματα δυσκολεύουν για το όχημά σας, και η ενοικίαση αυτοκινήτου στο νησί του προορισμού σας μοιάζει μονόδρομος, εκτός εάν σκοπεύετε να μείνετε παραπάνω από μία εβδομάδα. Το κόστος των εισιτηρίων για τους επιβάτες, πάντως, έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 10€ περίπου σε κάθε προορισμό εκτός της Ρόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να ταξιδέψει ένα αυτοκίνητο μέχρι τη Ρόδο θα χρειαστείτε 106,50€ (συν 59,50€ ανά επιβάτη), μέχρι την Κω 106,50€ (συν 40,50€ ανά επιβάτη, εκτός Παρασκευής και Σαββάτου, που το κόστος ανεβαίνει στα 51€) και μέχρι την Κάλυμνο επίσης 106,50€ (συν 38,50€ ανά επιβάτη).

Η περίπτωση της Κρήτης
Τα πλοία της Κρήτης απολαμβάνουν ανέκαθεν την φήμη των πιο value for money δρομολογίων του Αιγαίου, και όχι άδικα.

- Για τα Χανιά, θα πληρώσετε 59€ για το αυτοκίνητο και 36€ ανά επιβάτη με την ΑΝΕΚ, η οποία θα σας πάει εκεί από τον Πειραιά σε οκτώ περίπου ώρες.
- Για το Ηράκλειο, οι τιμές της ΑΝΕΚ ανέρχονται στα 85€ για το αυτοκίνητο και 36€ ανά επιβάτη. Υπάρχει, επίσης, και η εναλλακτική της Minoan με τα Knossos και Festos Palace: στα 89€ το αυτοκίνητο, στα 43€ το εισιτήριο επιβάτη. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από επτά έως εννέα ώρες (συγκεκριμένα, 9 για την ΑΝΕΚ, 7 για το Knossos Palace, 8 και 30 λεπτά για το Festos Palace).

Το βορειοανατολικό Αιγαίο
- Για τη Λέσβο, θα πληρώσετε 96€ για το αυτοκίνητο και 43€ ανά επιβάτη με την Blue Star Ferries, ή 95€ για το αυτοκίνητο και 42€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seways.
- Για τη Σάμο, θα χρειαστείτε 80€ για το αυτοκίνητο και 45€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seaways.
-Για να πάτε στη Χίο θέλετε 84€ για το αυτοκίνητο και 39€ ανά επιβάτη με την Blue Star ή 83,50€ για το αυτοκίνητο και 38€ ανά επιβάτη με την Hellenic Seaways.

Και το Ιόνιο
Τις σαφώς χαμηλότερες τιμές των ακτοπλοϊκών του Ιονίου αντισταθμίζει η απόσταση που χωρίζει τους περισσότερους εξ ημών από τα λιμάνια απ’ τα οποία αναχωρούν τα καράβια του.

- Για τη Ζάκυνθο, θα υπολογίσετε 28,50€ για το αυτοκίνητο και 7,50€ ανά επιβάτη. Τα πλοία αναχωρούν από την Κυλλήνη.
- Για την Κεφαλονιά, θα πληρώσετε 38,90€ για το αυτοκίνητο και 8,60€ ανά επιβάτη, φεύγοντας επίσης από την Κυλλήνη.
- Για την Κέρκυρα, θα φύγετε από την Ηγουμενίτσα και θα πληρώσετε 40€ για το αυτοκίνητο και 10€ ανά επιβάτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v