Εθελοντισμός το καλοκαίρι: Διακοπές… για καλό

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα εθελοντικά προγράμματα που «τρέχουν» φέτος το καλοκαίρι σε Ελλάδα και εξωτερικό, για να κάνετε διακοπές μετά του ωφελίμου.
Εθελοντισμός το καλοκαίρι: Διακοπές… για καλό
της Ηρώς Κουνάδη

Διακοπές μετά του ωφελίμου προσφέρουν τα εθελοντικά προγράμματα που «τρέχουν» όλο το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε το καλό… εκεί κοντά στον γιαλό. Περιβαλλοντικά προγράμματα, δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, υποδοχή σε κέντρα ενημέρωσης και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται στις επιλογές σας.

Πώς λειτουργούν τα εθελοντικά προγράμματα;

Αναλόγως την οργάνωση και το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, κάνετε την αίτησή σας και προκαταβάλλετε ένα ποσό της τάξης των 50-100€ για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα. Κάποια εθελοντικά προγράμματα, όπως αυτά του Αρκτούρου, είναι δωρεάν, καθότι επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτά τα χρήματα καλύπτετε τα έξοδα διαμονής και διατροφής για όσο καιρό συμμετέχετε στο πρόγραμμα –συνήθως γύρω στις δύο εβδομάδες. Δουλεύετε, στις περισσότερες περιπτώσεις, έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα, και τις υπόλοιπες απολαμβάνετε τις διακοπές σας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εθελοντικά προγράμματα, που προσφέρουν τέσσερις ελληνικές οργανώσεις.

Έλιξ: Ελληνικά και διεθνή προγράμματα

Είναι μία από τις πρώτες οργανώσεις που «τρέχουν» από το 1987 προγράμματα εθελοντικής εργασίας και ανταλλαγής νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματα στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική προσφορά. Είναι, επίσης, τόσα πολλά, που αποκλείεται να μην βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στις ανάγκες, την ηλικία, τον χρόνο που διαθέτετε ή το μέρος στο οποίο θέλετε να πάτε.

Τι θα κάνετε: Δεντροφυτεύσεις και καθαρισμό βλάστησης, ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων ή απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα και ψυχολογική υποστήριξη μειονοτικών ομάδων είναι μερικές από τις πολλές επιλογές προγραμμάτων που παρέχονται.
Πού και πότε; Τα προγράμματα του Έλιξ πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δείτε εδώ τα προγράμματα που τρέχουν το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα και εδώ εκείνα του εξωτερικού
Πόσο; Από 50€ ξεκινούν τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Τα του εξωτερικού κοστίζουν 100€, αλλά αν θέλετε να συμμετέχετε σε περισσότερα από ένα θα πληρώσετε 80€ για το καθένα.
Περισσότερες πληροφορίες: Στο επίσημο site του Έλιξ.



Ο Αρχέλων και οι χελώνες του

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας προσφέρει, εδώ και πολλά χρόνια, εθελοντικά προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μπορείτε να επιλέξετε την περίοδο που θα συμμετέχετε (από δύο εβδομάδες και πάνω), να πάρετε την σκηνή σας και να φύγετε για… διακοπές μετά του ωφελίμου.

Τι θα κάνετε: Μεταξύ άλλων, παρατήρηση και προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας, ενημέρωση του κοινού στους σταθμούς και τα κέντρα επισκεπτών του συλλόγου.
Πού και πότε; Στη Ζάκυνθο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή τον Αμβρακικό. Όποτε θέλετε μέσα στο καλοκαίρι, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες (αν και προτείνονται τέσσερις, για να είναι πιο αποδοτική η συμμετοχή σας).
Πόσο; 70€ για τα περισσότερα εθελοντικά προγράμματα. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα στο Ρέθυμνο, στην Κυπαρισσία και την Κορώνη, όπου οι εθελοντές διαμένουν σε οργανωμένα camping, οπότε το κόστος συμμετοχής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (μπορείτε να το δείτε αναλυτικά για κάθε πρόγραμμα κάνοντας κλικ εδώ). 
Περισσότερες πληροφορίες: Στο site του Αρχέλονα.

Με τα αρκουδάκια του Αρκτούρου

Η οργάνωση που προστατεύει τα καφέ αρκουδάκια στο Νυμφαίο και όλη τη Βόρεια Ελλάδα αναζητά τακτικά εθελοντές για να την βοηθήσουν στο σπουδαίο της έργο.

Τι θα κάνετε: Θα συμμετέχετε σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, σε εργασίες στο Καταφύγιο της Αρκούδας και του Λύκου (π.χ. εξυπηρέτηση επισκεπτών, τάισμα και φροντίδα των ζώων του Καταφυγίου, χειρωνακτικές εργασίες, διαχείριση περιηγητικών μονοπατιών, κλπ) ή σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με μαθητές.
Πού και πότε; Στα καταφύγια του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας. Τα προγράμματα γίνονται Σαββατοκύριακα όλο τον χρόνο και σε περιόδους διαρκείας 7, 10 ή 15 ημερών το καλοκαίρι. Η ελάχιστη παραμονή του κάθε εθελοντή είναι ένα διήμερο.
Πόσο; Εντελώς δωρεάν. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.
Περισσότερες πληροφορίες: Στο site του Αρκτούρου.



Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα προγράμματα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, ενώ οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, να μάθουν για την ελληνική φύση και τα πουλιά και να γνωρίσουν προστατευόμενες περιοχές και βιότοπους διεθνούς σημασίας.

Τι θα κάνετε: Θα συμμετέχετε σε δράσεις προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, θα παρακολουθείτε σημαντικές περιοχές για τα πουλιά, θα ενημερώνετε το κοινό στα κέντρα επισκεπτών ή θα παρατηρείτε και θα βοηθάτε στην καταγραφή των πουλιών. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα (πολλά και διαφορετικά) εθελοντικά προγράμματα.
Πού και πότε; Στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, την Έδεσσα, την Πάρνηθα, και άλλα μέρη ανά την Ελλάδα. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες το καλοκαίρι, ή ένα Σαββατοκύριακο τους υπόλοιπους μήνες (και για 6-8 ώρες τη μέρα).
Πόσο; Το κόστος κυμαίνεται, ανάλογα με το πρόγραμμα, στα 60-70€.
Περισσότερες πληροφορίες: Στο site της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Σημειώστε επίσης…
… Ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συγκεντρώνει σε αυτήν εδώ την σελίδα όλα τα (δωρεάν και μη) εθελοντικά προγράμματα που τρέχουν ανά την Ευρώπη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v