Ευρώπη με τραίνο: Όλα τα πώς, πού και πόσο

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Πού θα τα αγοράσετε; Τι γίνεται με το Interrail; Όλα όσα πάντα θέλατε να ξέρετε για τα ταξίδια με τραίνο στην Ευρώπη.
Ευρώπη με τραίνο: Όλα τα πώς, πού και πόσο
της Ηρώς Κουνάδη

Οι σιδηροδρομικές ράγες ακολουθούν πάντα τις καλύτερες διαδρομές. Μέσα από δάση και φαράγγια, πλάι σε τρεχούμενα νερά, πάνω σε καταπράσινες κοιλάδες και πλάι σε απότομες βουνοπλαγιές. Είναι που δεν χρειάζονται τον χώρο ενός αυτοκινητόδρομου, πράγμα που αν το σκεφτείτε σημαίνει επίσης ότι τα τοπία που διασχίζουν δεν θα τα δείτε ποτέ από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου.

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης είναι πολύ πιο ρομαντικοί από τα αποστειρωμένα, γυαλιστερά αεροδρόμιά της. Έχουν κάτι από την αύρα του 19ου αιώνα –οι περισσότεροι, άλλωστε, χτίστηκαν τότε– και συνήθως είναι μικρά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Θέλετε κι άλλους λόγους να ταξιδέψετε με τραίνο στη Γηραιά μας Ήπειρο; Έχουμε: Είναι σαφώς φτηνότερο από το αυτοκίνητο, και πολύ πιο ευέλικτο από το αεροπλάνο. Δεν χρειάζεται να είσαι στον σταθμό ώρες πριν φύγει το τραίνο, ούτε να κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς για το πώς θα βρεθείς από το αεροδρόμιο στην πόλη και τούμπαλιν. Με το που ανοίξει ξεφυσώντας η πόρτα του βαγονιού, εννιά φορές στις δέκα είσαι στο πιο-κέντρο-δε-γίνεται του προορισμού σου.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα το οργανώσω;

Καθόλου δύσκολο: Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της σιδηροδρομικό οργανισμό, που διαχειρίζεται ουσιαστικά όλα τα τραίνα, ιδιωτικά και δημόσια, τα οποία κινούνται εντός των συνόρων της. Για παράδειγμα, στο sncf.fr θα βρείτε (και θα αγοράσετε εισιτήρια για) όλα τα γαλλικά δρομολόγια, στο bahn.de όλα τα γερμανικά, στο idos.cz όλα τα τσέχικα, στο renfe.com όλα τα ισπανικά και στο nationalrail.co.uk όλα τα βρετανικά.

Αν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε στο Google «[όνομα της χώρας] train» και όχι, για παράδειγμα, “train Paris to Madrid”, για να βρείτε το επίσημο site του σιδηροδρομικού οργανισμού, και να αποφύγετε να πέσετε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο που μεταπουλά εισιτήρια τραίνων, προσθέτοντας τη σχετική προμήθεια. Αν αναζητάτε διεθνή δρομολόγια, για να πάτε, για παράδειγμα, από τη Μαδρίτη στο Παρίσι, θα κλείσετε τα εισιτήρια από το site της χώρας που ξεκινάτε (από το ισπανικό renfe.com δηλαδή, στο συγκεκριμένο παράδειγμα).

Και πόσο κοστίζουν;

Τώρα πια, στην πλειοψηφία τους τα εισιτήρια των ευρωπαϊκών τραίνων ανεβοκατεβαίνουν, στην ίδια λογική με τα αεροπλάνα. Όσο πιο νωρίς κλείσετε εισιτήρια, δηλαδή, τόσο φτηνότερα θα τα βρείτε. Επίσης, κατά καιρούς οι σιδηροδρομικές εταιρείες κάνουν ιδιαίτερα συμφέρουσες προσφορές. Για να τις μαθαίνετε, μια καλή ιδέα είναι να γραφτείτε στα newsletter τους –τα οποία θα βρείτε πανεύκολα στα αντίστοιχα site που αναφέραμε προηγουμένως.

Αν επιμένετε για ενδεικτικές τιμές, τώρα, να πούμε ότι ένα εισιτήριο από τη Δρέσδη στην Πράγα (με το τραίνο που διασχίζει μια από τις αγαπημένες μας διαδρομές, το φαράγγι του Έλβα) κοστίζει 19€ αν το κλείσετε αυτές τις μέρες για τα μέσα Ιουνίου. Αντίστοιχα, το Μαδρίτη-Παρίσι για τον Ιούλιο ξεκινά από τα 70€ και διασχίζει μια φαντασμαγορική διαδρομή 1.270 χιλιομέτρων, που περνά από τα Πυρηναία. Δείτε εδώ περισσότερα ενδεικτικά κόστη, μαζί με μερικές από τις αγαπημένες μας διαδρομές με τραίνο στην Ευρώπη.

Αν κάνω Interrail, θα μου έρθει πιο φτηνά;

Βασική προϋπόθεση για να κάνετε Interrail είναι να είστε μέχρι 25 χρονών –να μην έχετε, δηλαδή, κλείσει τα 26 μέχρι και την πρώτη μέρα του ταξιδιού σας. Τώρα που βγάλαμε τα όρια ηλικίας από τη μέση, και αν συνεχίζετε να βρίσκεστε εδώ και να διαβάζετε, ορίστε οι λεπτομέρειες του περίφημου σιδηροδρομικού έπους της Ευρώπης.

Κάνετε κλικ στο Interrail.eu και αγοράζετε ένα πάσο, το οποίο σας επιτρέπει να ταξιδεύετε απεριόριστα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Οι ζώνες που ίσχυαν παλιά έχουν καταργηθεί, και πλέον η τιμή είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη: από 200€ για πέντε μέρες ταξιδιού σε διάστημα δέκα ημερών, έως 500€ για όλες τις ημέρες ενός μήνα.

Το πάσο σας ισχύει για όλα τα τραίνα όλων των χωρών –τα γρήγορα τραίνα τύπου InterCity (IC) και InterCity Express (ICE) συνήθως έχουν μια επιπλέον χρέωση που κυμαίνεται από 1€ έως 17€. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε ένα πάσο για μία συγκεκριμένη χώρα σε τιμές που ξεκινούν από 45€, με μοναδικό περιορισμό ότι (όπως και το κανονικό πάσο) δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην χώρα κατοικίας σας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Και πού να πάω;

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές με τραίνο στην Ευρώπη για να πάρετε ιδέες, και εδώ την εμπειρία μας από μια μικρή σιδηροδρομική οδύσσεια που περιλάμβανε 6 χώρες σε 8 μέρες, το μακρινό 2007.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v