Low Budget Λονδίνο γίνεται;

Μπορούμε να επισκεφτούμε την βρετανική πρωτεύουσα, να φάμε, να δούμε αξιοθέατα και να μείνουμε οικονομικά; Μπορούμε. Και βρήκαμε πώς.
Low Budget Λονδίνο γίνεται;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η βρετανική πρωτεύουσα έχει πολλά πρόσωπα, γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο γοητευτική: πλατείες, γέφυρες, multi culti στοιχεία, shopping δίχως τέλος, εκπληκτική αρχιτεκτονική. Όμως έχει και ένα μεγάλο «αγκάθι»: είναι πανάκριβη.

Απλησίαστη δηλαδή; Όχι ακριβώς. Το Λονδίνο μπορεί να «βγει» αρκετά οικονομικά στον επισκέπτη. Αρκεί να κάνει τις κατάλληλες επιλογές, να επιλέξει συγκεκριμένα μέρη και να εκμεταλλευτεί τα δωρεάν… καλούδια που έχει να του προσφέρει η πόλη. Παρακάτω φτιάξαμε έναν σύντομο οδηγό για να απολαύσετε την περιήγησή σας στο Λονδίνο χωρίς να γυρίσετε Ελλάδα άφραγκοι.

Φθηνές μετακινήσεις στην πόλη

* Κάρτες συγκοινωνιών. Τα ταξί κοστίζουν. Πολύ. Το ίδιο και τα μεμονωμένα εισιτήρια – single fare για το Μετρό. Μια καλή εναλλακτική για τις μετακινήσεις σας αν δε θέλετε να ξεπαραδιαστείτε είναι να αγοράσετε την Oyster Card.

Όχι, δε θα σας εξασφαλίσει δωρεάν είσοδο στο ομώνυμο club της Μεγάλης των Μπάτσων σχολής, αλλά την αγοράζετε με πέντε λίρες από οποιοδήποτε σταθμό του Μετρό, τη «γεμίζετε» με μετρητά ανάλογα με τις διαδρομές που θα κάνετε και τις γραμμές που θα χρησιμοποιήσετε (η εβδομαδιαία χρήση κοστίζει 32 λίρες για τις ζώνες 1 και 2, δείτε εδώ το κόστος κατά περίπτωση) και έχετε απεριόριστες διαδρομές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μετρό, στα λεωφορεία, στα τραμ, στη γραμμή DLR και σε πολλά τρένα μέσα στο Λονδίνο. Αν σας «μείνουν» χρήματα μέσα στην κάρτα, μην ανησυχείτε – αν είναι λιγότερα από 5 λίρες σας τα δίνουν στο χέρι, αν είναι περισσότερα παίρνετε επιταγή (σε λίρες). Η κάρτα κοστίζει 5 λίρες.

Αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό, τότε οι εβδομαδιαίες κάρτες λεωφορείων είναι πιο φθηνές (21 λίρες) και εξασφαλίζουν επίσης απεριόριστες διαδρομές. Και αυτές, μπορείτε να τις «φορτώσετε» στην Oyster Card πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, η δωρεάν εφαρμογή City Mapper θα σας λύσει τα χέρια εμφανίζοντας ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε κάθε συγκοινωνία και το κόστος της.

* Περπάτημα. Εκτός από το ότι κάνει καλό στην καρδιά, το «περπατητό» είναι ο καλύτερος και πιο φθηνός τρόπος να μετακινηθείτε στο Λονδίνο. Είναι, μεν, μεγάλη πόλη, όμως τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια μεταξύ τους. Δώστε βάση πάντως στα ονόματα των δρόμων: Ένας δρόμος μπορεί να «αλλάζει» ονόματα, είτε είναι από τους κεντρικούς είτε από τους πιο μικρούς. Αν ξέρετε αυτές τις αλλαγές, θα περιηγηθείτε ευκολότερα σε αυτούς. Ένας χάρτης σε αυτήν την περίπτωση θα σας φανεί χρήσιμος. Αν δεν θέλετε να χρεώσετε το κινητό σας με έξτρα όγκο δεδομένων, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν δωρεάν από κάποιο hostel.

Δωρεάν και οικονομικά αξιοθέατα

* Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αλλαγή φρουράς γίνεται κάθε μέρα στις 11.30 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν. Πιάστε θέση εκεί από τις 11.00 για να είστε πιο άνετα.

* Δωρεάν ξεναγήσεις. Στην πόλη προσφέρονται δωρεάν ξεναγήσεις στο… περπατητό, ευγενικές χορηγίες των Sandeman‘s http://www.newlondon-tours.com/ και Undiscovered London. Στην πρώτη, η περιήγηση ξεκινά στις 10, 11 και 2 το μεσημέρι (πληροφορίες αναλυτικά εδώ , ενώ στη δεύτερη στις 11 και στις 3 το μεσημέρι (πληροφορίες εδώ). Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα ήταν να αφήσετε κάποιο tip στους ξεναγούς.

* Ο Περίπατος στο East End είναι μία από τις πιο οικονομικές ξεναγήσεις που μπορείτε να κάνετε στην πόλη (10 λίρες) και παράλληλα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες. Σας φέρνει σε επαφή με μία εναλλακτική περιοχή του Λονδίνου μέσα από δεκάδες street art αριστουργήματα – όπως αυτά του Bansky – και σας μαθαίνει για τους γκάνγκστερ που έζησαν εκεί, τους εκκεντρικούς χαρακτήρες, τις εκκεντρικές μπουτίκ μόδας και πολλά ακόμα.

* Δωρεάν Μουσεία και Γκαλερί. Πολλά από τα μεγαλύτερα μουσεία και πινακοθήκες στην πόλη έχουν δωρεάν είσοδο για τις βασικές συλλογές τους, πλην των περιστασιακών εκθέσεων που φιλοξενούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών, το Μουσείο του Λονδίνου, το Tate Modern Art Museum και την Εθνική Πινακοθήκη διάσημη πλατεία Trafalgar. Σημειώστε ότι στην ίδια πλατεία, συχνά πυκνά διοργανώνονται δωρεάν συναυλίες στο St. Martin, συνήθως με ρεσιτάλ Οργάνου.

Μπουκιά και οικονομία

Η πόλη προσφέρεται για οικονομική… μάσα, αρκεί να γνωρίζετε τις κατάλληλες διευθύνσεις και να αποφύγετε πάση θυσία «τουριστίκ» περιοχές όπως, για παράδειγμα η Leicester Square και η Picadilly Circus. Πρώτα και καλύτερα στη λίστα των οικονομικών επιλογών είναι στα street markets, κάτι σαν τις δικές μας υπαίθριες αγορές/παζάρια, με τη διαφορά ότι εκεί μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων φθηνό και «γρήγορο» φαγητό (με 5 λίρες χορταίνετε).

Για παράδειγμα, στην Brick Lane (Κυριακές) θα δοκιμάσετε κινέζικη, αιθιοπική και κουβανέζικη κουζίνα, και ελληνική… μπουγάτσα ενώ θα ακούτε μουσικές από πλανόδιους, στην Camden Lock Market (καθημερινά) multi culti γεύσεις, ενώ στην Portobello (Σάββατο) γεύσεις από όλον τον κόσμο σε άκρως οικονομικές για Λονδίνο τιμές. Στην Portobello, επίσης, λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή το Acklam Village, ένας ξεχωριστός χώρος με δωρεάν μουσική, όπου μπορείτε να αγοράσετε street food και να το απολαύσετε σε άνετα τραπέζια.

Για σούπερ και οικονομικά burgers, σταθερή αξία αποτελούν τα εστιατόρια GBK, σε τρεις γωνιές της πόλης (από 8 λίρες για ένα burger με σαλάτα) και το επίσης εξαιρετικό σε γεύση και ποιότητα Byron Burger. Στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή της Chinatown, αν αγαπάτε το κινέζικο θα το τιμήσετε δεόντως και σχετικά οικονομικά μέσα από κάποιον απεριόριστο μπουφέ των κινέζικων εστιατορίων που βρίσκονται εκεί. Το κόστος για απεριόριστη κατανάλωση ασιατικών γεύσεων ανέρχεται περίπου στις 10 λίρες.

Επίσης, αρκετά οικονομικά εστιατόρια στην πόλη είναι το Kanada-Ya στην Giles High Street με σούπερ νόστιμα noodles μοσχαριού (περί τις 20 λίρες ανά άτομο για δύο κυρίως και δύο ορεκτικά), το Mangal Ocakbasi στην Arcola Street για ωραιότατο κρέας, όπως ψητό αρνάκι και αφράτο κεμπάπ από κιμά κοτόπουλου (περί τις 15 λίρες για ένα χορταστικό γεύμα) και το Gökyüzü για μεσογειακές/τούρκικες γεύσεις (περί τις 20 λίρες).

Ιαπωνικές γεύσεις στο Zaibatsu για το καλύτερο και πιο οικονομικό σούσι του Λονδίνου – υπολογίστε περί τις 3-12 λίρες κατ’ άτομο - και πορτογαλική κουζίνα στα Nando’s, την self-service μανία με τις υπέροχες εκδοχές… πορτογαλέζας κότας, το εκπληκτικό spicy rice και τους πολύ όμορφους χώρους του – υπολογίστε περί τα τις 10-12 λίρες κατ’ άτομο. Εξίσου οικονομικά είναι τα – κλασσικά – fish and chips του Bailey’s.

Διαμονή που δεν «τσούζει» την τσέπη

«Αγκάθι» στο Λονδίνο είναι και η διαμονή, καθώς δύσκολα θα βρείτε ξενοδοχεία που να μην… καίνε την τσέπη. Άκρως οικονομική επιλογή, λοιπόν, ιδιαίτερα αν είστε παρέα 3-4 ατόμων είναι το AirBnb, μια εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα μόνοι σας σε καλή περιοχή με κάτι λιγότερο από 100 λίρες τη βραδιά, χωρίς πρωινό. Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο οικονομικό, και δεν σας νοιάζει να συγκατοικήσετε με κάποιον ντόπιο τότε μπορείτε να νοικιάσετε μέσω της ίδιας εφαρμογής κάποιο δωμάτιο σε σπίτι με 40-50 λίρες τη βραδιά.

Εναλλακτικά, αρκετά οικονομικές τιμές βρήκαμε στο Booking για το Oxford Hotel στην Penywern Road, περί τα 800 μέτρα από την Kensington High Street δίκλινο δωμάτιο με 50€ συμπεριλαμβανομένου πρωινού, για τα δωμάτια του Shepherd's Bush στην 57 Elmo Road, μισή ώρα από το κέντρο (53€ για ένα δίκλινο) και για το Seymour Hotel κοντά στο Hyde Park (54€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Και μερικά low budget tips ακόμα

* H Vodafone διαθέτει δωρεάν SIM και freebee κάρτες με βρετανικά νούμερα, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κλήσεις εντός συνόρων αλλά και για χρήση δεδομένων. Ενδεικτικά, η κάρτα των 20 λιρών σας δίνει 500 λεπτά κλήσεων εντός Αγγλίας, απεριόριστα μηνύματα και 2GB δεδομένων.

* Στα υπαίθρια παζάρια, πέρα από φθηνό φαγητό θα βρείτε και κάθε λογής μικροπράγματα σε άκρως οικονομικές τιμές: από ρούχα μεταχειρισμένα ή μη μέχρι μικροσυσκευές και λουλούδια.

* Δωρεάν wi-fi θα βρείτε σε αρκετά μέρη στην πόλη, όπως καφέ και μεγάλες αλυσίδες όπως τα Costa, Starbucks και Pret a Manger. Επίσης δωρεάν wi-fi έχουν και οι Βιβλιοθήκες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v