Ταξίδι με τα παιδιά: Η Ευρώπη είναι kid-friendly

Συμβουλές για τα ταξίδια σας στο εξωτερικό με τα παιδιά και τέσσερις ιδανικοί προορισμοί για οικογένειες στις πιο family friendly πόλεις της Ευρώπης.
Ταξίδι με τα παιδιά: Η Ευρώπη είναι kid-friendly
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν κάνετε οικογένεια, η εμπειρία των ταξιδιών σας ήταν σίγουρα διαφορετική. Έχοντας την ευθύνη του εαυτού σας και μόνο, είχατε την επιλογή των hostels, των περίεργων ή πολύ μακρινών προορισμών και ίσως θέτατε ως προτεραιότητα τη νυχτερινή ζωή. Αν ετοιμάζεστε για ένα από τα πρώτα σας ταξίδια στο εξωτερικό, με τα παιδιά σας πλέον, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δείτε την εμπειρία από μία διαφορετική σκοπιά. Όχι απαραίτητα χειρότερη, απλώς προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό και παρακάτω συγκεντρώνουμε τον «οδηγό» του οικογενειακού ταξιδιού, καθώς και ευρωπαϊκούς προορισμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα άνετο, ασφαλές και διασκεδαστικό ταξίδι για όλα τα μέλη της οικογένειας.

*Περίοδος: Αποφύγετε τις περιόδους αιχμής – π.χ. τα Χριστούγεννα ή τον Αύγουστο θα πρέπει να αναμένετε λίγη (έως πολλή) ταλαιπωρία περισσότερο στους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Επιπλέον, τον χειμώνα δεν ενδείκνυνται οι βόρειες χώρες, καθώς δεν θα μπορούν εύκολα να χαρούν το ταξίδι τα παιδιά λόγω κρύου, ενώ θα πρέπει να περιμένετε και τυχόν κρυολογήματα.
*Η διαμονή: Ένα διαμέρισμα είναι προτιμητέο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε περίπτωση που έχετε περισσότερα του ενός παιδιά – στις μηχανές αναζήτησης διαμονής, κάντε κλικ στο αντίστοιχο φίλτρο για να δώσετε προτεραιότητα σε διαμερίσματα και σπίτια. Έτσι, έχοντας έναν δεύτερο χώρο, μπορείτε να πείτε μια κουβέντα και όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο.
*Η μετακίνηση: Αν πρόκειται για πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά – ακόμη κι αν περπατούν – μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας το καροτσάκι. Μπορεί να φαίνεται σαν δυσβάσταχτο βάρος και εξτρά ταλαιπωρία για την αεροπορική μετακίνηση, αλλά στην καθημερινότητα του ταξιδιού, που το παιδί (ακόμη κι αν περπατά) αναπόφευκτα θα κουραστεί, το καρότσι θα σας σώσει. Αυτό από την άλλη, αποκλείει προορισμούς με δρόμους που δεν είναι τόσο φιλικοί προς καρότσια και αμαξίδια – στα στενοσόκακα και τα παζάρια της Κωνσταντινούπολης για παράδειγμα, είναι πιθανόν να τα βρείτε ελαφρώς σκούρα.
*Παιχνίδια και gadgets για το αεροπλάνο: Θα σας σώσουν από τα κλάματα, την γκρίνια και τις φωνές κατά την διάρκεια των πτήσεων, στις οποίες τα μικρά παιδιά δεν φημίζονται για την υπομονή τους. Έχετε μαζί σας μερικά παιχνίδια, game apps για το κινητό ή το tablet σας και mp3 player με παιδικά τραγούδια. Επίσης, φροντίστε την ημέρα πριν το ταξίδι, τα παιδιά να έχουν χορτάσει παιχνίδι (μια βόλτα σε ένα θεματικό πάρκο ή σε έναν παιδότοπο δεν είναι κακή ιδέα), καθώς έτσι θα κοιμηθούν νωρίς και την ημέρα του ταξιδιού θα είναι πιο ήρεμα, επιζητώντας ξεκούραση. Καλού-κακού, πάρτε μαζί σας μερικές τσίχλες σε περίπτωση που βουλώσουν τα αυτιά τους από την πίεση.
*Ελαστικότητα στο πρόγραμμα: Το ξέρουμε, αν ταξιδεύατε μόνοι θα επισκεπτόσασταν ακριβώς τα μουσεία που θέλατε, όλες τις γκαλερί αν σας αρέσει η τέχνη, όλες τις γειτονιές της πόλης με τα πόδια κ.ο.κ. Ωστόσο, με τα παιδιά θα πρέπει να επιδείξετε αρκετή ελαστικότητα: Φτιάξτε τη λίστα σας με όσα θέλετε να δείτε, αλλά μην απογοητευτείτε αν τα παιδιά κουραστούν και μπορέσετε να επισκεφθείτε μόνο μερικά από αυτά – γι’ αυτό θέστε τις προτεραιότητές σας, και φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα ξεκούρασης μεταξύ των στάσεων του sightseeing. Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν χωριστό section "with kids" όπου λένε για παιδικές χαρές και άλλες ατραξιόν. Βάλτε τις στο πρόγραμμα των επισκέψεών σας. Προγραμματίστε για κάθε μέρα στάσεις και για τα παιδιά.
*Φαρμακείο: Αν τα βασικά φαρμακευτικά είδη για έκτακτες ανάγκες είναι σημαντικά για κάθε ταξίδι, στην περίπτωση ταξιδιού με τα παιδιά είναι απαραίτητα. Φροντίστε επίσης να έχετε μαζί σας μαντιλάκια καθαρισμού ή πάνες για τα μικρότερα παιδιά.
*Τα αεροπορικά εισιτήρια: Θυμηθείτε ότι παιδιά έως 2 ετών ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ γενικότερα ισχύουν ειδικές τιμές για μεγαλύτερα παιδιά καθώς και οικογενειακές προσφορές στις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες – φροντίστε πάντα να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές όταν αναζητάτε εισιτήρια.
*Ασκήσεις… ηρεμίας: Κλάματα, φωνές και εντάσεις είναι πιθανό να προκύψουν σε κάθε ταξίδι με ανήλικους συνταξιδιώτες. Απλώς θα πρέπει να θυμάστε πως ορισμένες κουλτούρες έχουν μικρότερη ανοχή στη φασαρία σε δημόσιους χώρους (café, εστιατόρια, μουσεία κλπ). Σε αυτή την κατηγορία «κινούνται» περισσότερο οι βόρειες χώρες (Γερμανία, Σκανδιναβία, Βρετανία) και λιγότερο οι νότιες, πιο… συνηθισμένες στο μεσογειακό ταμπεραμέντο και την ζωηράδα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες καταστάσεις και τυχόν παράπονα από τους γύρω πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και κυρίως ευγένεια, η οποία αφοπλίζει την εχθρική διάθεση όσων ενοχλούνται.
*Αξιοθέατα για παιδιά: Καλό θα ήταν, για να απολαύσουν ακόμη περισσότερα τα παιδιά το ταξίδι, να επιλέξετε προορισμούς που διαθέτουν θεματικές ατραξιόν ειδικά για παιδιά. Παραδείγματα πόλεων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά ικανοποιούν και τις περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις, συγκεντρώσαμε εδώ:

Παρίσι

Γιατί να το επισκεφθείτε με τα παιδιά:
Τα κρουασάν, οι φρεσκοψημένες μπαγκέτες και οι κρέπες θα τα αποζημιώσουν για την μάλλον ιδιαίτερη γαλλική κουζίνα στα εστιατόρια, ενώ αξιοθέατα όπως η Παναγία των Παρισίων, που πιθανότατα έχουν δει στην γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων, ο Σηκουάνας, ο Πύργος του Άιφελ, οι μεγάλοι αστικοί κήποι και οι πολιτιστικοί θησαυροί στις αίθουσες του Λούβρου θα χορτάσουν και εσάς και τα πιτσιρίκια. Αλλά το «clue» φυσικά δεν είναι άλλο από την Eurodisney, το όνειρο κάθε παιδιού που θέλει να χαθεί στον κόσμο των παραμυθιών, να μιλήσει με τους αγαπημένους του ήρωες, να ανέβει στα καράβια των Πειρατών της Καραϊβικής και να χαθεί στον λαβύρινθο της Αλίκης.
Ενδεικτική τιμή αεροπορικού ταξιδιού: Από 136€ μετ’ επιστροφής την προσεχή Άνοιξη με την Aegean
Περισσότερα για το Παρίσι: Εδώ 

Λονδίνο

Γιατί να το επισκεφθείτε με τα παιδιά: Πέρα από τα κλασικά αξιοθέατα, τα παιδιά θα εκτιμήσουν τα θεματικά πάρκα όπως το Chessington World of Adventures με τους δράκους και τα rollercoaster, το Legoland του Windsor ή το μεγάλο επισκέψιμο studio της Warner Bros αφιερωμένο στον Harry Potter. Θα χαρούν επίσης την βόλτα στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, τις εξερευνήσεις στο πλανητάριο και το καταπράσινο πάρκο του Greenwich, καθώς και την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με διασημότητες στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό. Εσείς, από την άλλη, θα εκτιμήσετε το γεγονός πως τα παιδιά ως 10 ετών ταξιδεύουν δωρεάν με όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης. Καταπληκτικό και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών για όσα παιδιά έχουν περάσει τα 6-7 χρόνια.
Ενδεικτική τιμή αεροπορικού ταξιδιού: Από 61,18€ μετ’ επιστροφής με την Ryanair την Άνοιξη του '15 (για οικογενειακές κρατήσεις προσφέρονται μάλιστα προνόμια όπως μισή τιμή σε ασφάλιση, βαλίτσα ή επιλογή θέσεων).
Περισσότερα για το ΛονδίνοΕδώ 

Ρώμη

Γιατί να την επισκεφθείτε με τα παιδιά: Γιατί το ιταλικό ταμπεραμέντο και το μεσογειακό κλίμα θα τους είναι οικείο και ευχάριστο – ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το φαγητό: Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα ζυμαρικά, η πίτσα και το παγωτό; Γιατί υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για παιδιά, όπως το… Σχολείο Μονομάχων στην σκιά του Κολοσσαίου, το Μουσείο των Παιδιών (Museo dei bambini) και η Σχολή Πίτσας για Παιδιά. Φυσικά, δεν θα δυσαρεστηθούν και από τις βόλτες στις μεγάλες πλατείες, τα σιντριβάνια, τα εύκολα προσβάσιμα κάστρα (όπως αυτό του Sant’Angelo) και το Βατικανό.
Ενδεικτικό κόστος αεροπορικών εισιτηρίων: Από 40,78€ με τη Ryanair (από τον Φεβρουάριο και κάθε μήνα)
Περισσότερα για τη ΡώμηΕδώ 

Βαρκελώνη

Γιατί να την επισκεφθείτε με τα παιδιά: Γιατί θα ενθουσιαστούν με τα παράξενα γλυπτά του Γκαουντί στο Πάρκο Γκουέλ, καθώς και με τα αλλόκοτα κτίρια του αρχιτέκτονα στην πόλη, όπως η Sagrada Familia και η Casa Batllo. Θα κάνουν ένα σωρό ανακαλύψεις στο CosmoCaixa, ένα από τα ωραίοτερα μουσεία επιστήμης του κόσμου, με ένα μίνι-τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ένα πλανητάριο στα «ατού» του, καθώς και στο Museu Blau (το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης) ή το Μουσείο Ιδεών και Εφευρέσεων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μαζί τους το Μουσείο Σοκολάτας με τα γλυπτά παιδικών ηρώων από το πιο απολαυστικό υλικό και να δοκιμάσετε στο τέλος τους γλυκούς πειρασμούς του εργαστηρίου. Θα επισκεφθείτε τέλος το πελώριο Ενυδρείο της Βαρκελώνης, ενώ, αν βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι, υπάρχει πάντα η θάλασσα. Επισκεφθείτε τις παραλίες της πόλης ή των γύρω περιοχών, και σε συνδυασμό με το ωραίο μεσογειακό φαγητό και τον ήλιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενθουσιαστούν τα πιτσιρίκια. Για περισσότερες προτάσεις ψυχαγωγίες με τα παιδιά στην Βαρκελώνη, επισκεφθείτε το KidsInBarcelona
Ενδεικτικό κόστος αεροπορικών εισιτηρίων: Από 130€ με την Vueling για την Άνοιξη του 2015
Περισσότερα για τη ΒαρκελώνηΕδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v