Μπάνια και αέρας: Όπου φυσάει ο άνεμος (δεν) πάω

Ποιες παραλίες της Αττικής είναι κατάλληλες και ποιες ακατάλληλες για μπάνιο ανάλογα με τη διεύθυνση του αέρα; Ένας ασφαλής οδηγός για τα θαλασσινά μας μπάνια.
Μπάνια και αέρας: Όπου φυσάει ο άνεμος (δεν) πάω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα θαλασσινά μας μπάνια, στην Αττική αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κατευθύνσεις των ανέμων. Ενώ για κάποιους το κύμα μπορεί να είναι κάτι σαν… μάννα εξ’ ουρανού, εφ’ όσον ασχολούνται με κάποιο θαλάσσιο σπορ, για άλλους μπορεί να γίνει εφιάλτης, κυρίως εξαιτίας των σκουπιδιών και της βρώμας που αυτό μεταφέρει.

«Ο αέρας βοηθάει πάντα επιφανειακά την θάλασσα και την καθαρίζει, αρκεί φυσικά να φυσάει προς τα έξω, δηλαδή προς το πέλαγος και όχι προς την πλευρά της στεριάς. Ο ‘καθαρισμός’ αυτός γίνεται κατά κύριο λόγο επιφανειακά, μιας και τα μόρια στον βυθό της θάλασσας δεν κινούνται», εξηγεί ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής της θαλάσσιας ερευνητικής βάσης του Αρχιπελάγους.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ξέρουμε ποιες παραλίες της Αττικής επηρεάζονται από τον καιρό και ποιες όχι, ανάλογα με το ποιος άνεμος φυσάει; Χάρη στη γεωμορφολογία της, τα πράγματα στην Αττική είναι αρκετά απλά και κατανοητά.

Γνωρίζοντας λοιπόν μέσα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις από πού φυσάει ο άνεμος, μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε τις παραλίες εκείνες για να κάνουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια, χωρίς να ενοχληθούμε από έντονους κυματισμούς και χωρίς φυσικά να κάνουμε βουτιές παρέα με κάθε λογής σκουπίδια.

«Για την θερινή περίοδο συγκεκριμένα, όλες οι παραλίες του Σαρωνικού είναι κατάλληλες για μπάνιο με το μελτέμι, δηλαδή με τους βόρειους ανέμους. Με τις ελάχιστες εξαιρέσεις των ημερών, κατά τις οποίες ο καιρός είναι δυτικός ή νότιος, οι παραλίες του Σαρωνικού επειδή έχουν στραμμένη την πλάτη τους στο μελτέμι είναι ιδανικές για κολύμπι. Τα νερά είναι χωρίς κύμα, διαφανή και ο αέρας απομακρύνει τα σκουπίδια. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τις παραλίες του Ευβοϊκού φυσικά», εξηγεί ο κ. Πάνος Παναγιωτήδης, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.

‘Ετσι λοιπόν με Βόρειους ή βορειοανατολικούς ανέμους, μπορούμε άνετα και ευχάριστα να βουτήξουμε σε παραλίες όπως τα Βοτσαλάκια, η Καστέλλα, η Ακτή Αλίμου, η Πλαζ του Αστέρα, η Βουλιαγμένη, η Ωκεανίδα, τα Λιμανάκια, η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, το Λαγονήσι και οι υπόλοιπες παραλίες μέχρι το Σούνιο.

Τι γίνεται τώρα με τον Νοτιά; Τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι και τόσο καλά για τις παραλίες του Σαρωνικού, αφού σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ εκτεθειμένες στον καιρό.

«Με Νοτιά είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τις παραλίες του Σαρωνικού, όχι μόνο γιατί αυτές παρουσιάζουν κυματισμό, αλλά επειδή ο καιρός ανακατεύει τον βυθό με αποτέλεσμα να του αλλάζει το χρώμα. Αντίθετα, ο Ευβοϊκός δεν εκτίθεται σε αυτούς τους ανέμους, δυτικούς ή και νότιους, και είναι ιδανικός για μπάνιο», εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης, επισημαίνοντας ότι η ευκολία με την οποία μπορούμε να υπολογίσουμε στην Αττική πότε μπορούμε να κάνουμε μπάνιο και σε ποιες παραλίες, οφείλεται στο γεγονός ότι όλη η ακτογραμμή της περιστοιχίζεται από βουνά. «Γι’ αυτό είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα».

Επομένως με Νότιους ανέμους, ιδανικές παραλίες για κολύμπι είναι, μεταξύ άλλων, το Χαλκούτσι, ο Ωροπός, ο Φάρος Αυλίδας, το Δήλεσι, ο Σχοινιάς, ο Μαραθώνας, το Πόρτο Ράφτη, η Λούτσα, ο Άγιος Ανδρέας, η Βραυρώνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η Κυανή Ακτή.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι ειδικοί συνιστούν να μην κάνουμε μπάνιο σε παραλίες οι οποίες είναι κοντά στην πόλη.

«Όσο μπαίνουμε στα ‘ενδότερα΄ της Αττικής, οι αέρηδες δεν είναι τόσο δυνατοί, επομένως συστήνουμε στον κόσμο όσο μπορεί να βγαίνει προς τα έξω, ανατολικά, προς την κατεύθυνση του Σουνίου. Εκεί οι θάλασσες καθαρίζουν είτε λόγω καιρού, είτε επειδή οι απορροές της πόλης είναι λιγότερες», λέει ο κ. Τσιμπίδας προσθέτοντας μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουμε λιγότερο τη θάλασσα.

Δείτε εδώ ποιες παραλίες της Αττικής είναι κατάλληλες για κολύμπι και ποιες όχι, σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΚΟΕ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v