10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Χανιά

Οι βόλτες, τα αξιοθέατα, οι λόφοι, οι παραλιακές περαντζάδες, οι πράσινες γωνιές, τα καλύτερα κρητικά ταβερνάκια, μέσα από 10 απαραίτητες στάσεις στα Χανιά.
10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Χανιά
του Γιώργου Κόκουβα

Ανθισμένες μπουκαμβίλιες, παλιές ξύλινες πόρτες και πέτρινα αρχοντικά σας περιμένουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Ο πιο αναγνωρίσιμος φάρος σας χαιρετά από την άκρη του ενετικού λιμανιού. Αρώματα από παράδοση ξεχύνονται από το παζάρι της Δημοτικής Αγοράς και μυρωδιές από φρεσκοψημένα θαλασσινά συνοδεύουν κάθε βήμα σας στις παραλιακές περαντζάδες.

Τα Χανιά κρύβουν μοναδικές κρητικές εκπλήξεις σε κάθε βήμα που θα κάνετε στους δρόμους της πόλης, κι εμείς συγκεντρώνουμε τα δέκα βασικότερα εξ αυτών των βημάτων, για να δοκιμάσετε, να εξερευνήσετε, να ζήσετε τις κορυφαίες εμπειρίες που σας προσφέρει το πιο φιλόξενο λιμάνι «τση Κρήτης». Ιδού όσα δεν πρέπει να χάσετε:

Να εξερευνήσετε την Παλιά Πόλη

Ένας νησιωτικός λαβύρινθος, χωρίς Μινώταυρο αλλά με γραφικά ταβερνάκια, εύθυμους κατοίκους να σας καλούν για ρακή στα τραπεζάκια τους, μαγαζάκια που έχουν πνιγεί στα φουντωτά λουλούδια, πλακόστρωτα καλντερίμια με αρχοντικά, εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, πολύχρωμους τοίχους και χαμογελαστούς ανθρώπους να σχηματίζουν τον μίτο της γοητείας της Παλιάς Πόλης. Εδώ ξεκινούν οι καθημερινές βόλτες για πρωινό και καφέ, και εδώ καταλήγουν το βράδυ, για ήσυχο τσιμπολόγημα ή και μεγάλα φαγοπότια με ζωντανή κρητική μουσική.

Να ατενίσετε με καφεδάκι το ενετικό λιμάνι

Στην άκρη της παλιάς πόλης, νοσταλγικό και κοσμοπολίτικο, το παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων κινείται σε ρυθμούς τουριστικούς, αλλά χωρίς να χάνει το ιδιαίτερο χρώμα του: Καθίστε στο «Παλάς» για έναν δροσερό καφέ, περάστε από τα γοητευτικά «Αρσενάλια», Γιαλί Τζαμί και Κουμ Καπί, για να φτάσετε μέχρι τον φάρο, όπου θα ποζάρετε και θα ατενίσετε το απέναντι φρούριο Φίρκα με το κατακόκκινο κτίριο του Ναυτικού Μουσείου στην άκρη του.

Να κάνετε το απαραίτητο sightseeing

Ξεκινήστε από εκεί ακριβώς: Στο Ναυτικό Μουσείο, θα γνωρίσετε την Ιστορία της Κρήτης όπως αυτή συνδέεται με τη θάλασσα (είσοδος 3€). Στην άλλη άκρη της παλιάς πόλης θα βρείτε τον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, που στεγάζει πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων με σπουδαία ευρήματα από την γύρω περιοχή (είσοδος 2€). Θησαυροί από τα βυζαντινά χρόνια κρύβονται στην Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή (Θεοτοκοπούλου 78, είσοδος 2€), ενώ στο 40 της οδού Τσουδερών έχει στηθεί έναν ιδιότυπο Μουσείο για την Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου (είσοδος δωρεάν). Στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας θα βρείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας (είσοδος 2€) ενώ πίσω στην Παλιά Πόλη θα κάνετε έναν περίπατο στα τοπικά ήθη της καθημερινής ζωής μέσα στο Λαογραφικό Σπίτι Χανίων (Χαλήδων 46, είσοδος 2€). Τέλος, στο ενετικό λιμάνι, το τελευταίο από τα 17 νεώρια, το «Μεγάλο Αρσενάλι» είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που πλέον στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και διοργανώσεις. Δείτε περισσότερα αξιοθέατα των Χανίων εδώ

Να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην Δημοτική Αγορά

Ένα κτίριο-σταυρός, στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας, φιλοξενεί την σκεπαστή δημοτική αγορά των Χανίων, κάπου εκεί που τελειώνει το Κουμ-Καπί και ξεκινά η σύγχρονη πόλη. Από το 1913, εκεί ψωνίζουν καθημερινά οι Χανιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης τα απαραίτητα μπαχαρικά, λαχανικά και παραδοσιακά προϊόντα ή ξεκουράζονται στα καφενεία με λίγη τσικουδιά.

Να βουτήξετε

Με βάση τα Χανιά, και συχνή σύνδεση με λεωφορειακές γραμμές αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, μπορείτε να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας στις εντυπωσιακότερες παραλίες της Κρήτης: Ο εξωτικός Μπάλος και το νησάκι της Γραμβούσας βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο του νησιού, ενώ τα Φαλάσαρνα, το Κεδρόδασος και το τιρκουάζ Ελαφονήσι στις δυτικές ακτές του. Όλες βρίσκονται σε απόσταση το πολύ μιάμισης ώρας από το κέντρο της πόλης, ενώ δεν λείπουν και οι συγκλονιστικές παραλίες λίγα λεπτά από τα Χανιά, όπως το Λουτράκι και τα Σεϊτάν Λιμάνια στο Ακρωτήρι. Δείτε τις κορυφαίες παραλίες της Κρήτης εδώ

Να δείτε θερινό σινεμά στον Δημοτικό Κήπο

Στις παρυφές της σύγχρονης πόλης βρίσκεται ο δροσερός κήπος των Χανίων, έργο του Ρεούφ Πασά από το μακρινό 1870, που τον «παρήγγειλε» στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πάρκων. Εκεί, ανάμεσα στα δέντρα και τα μονοπάτια της πράσινης όασης θα βρείτε και το δημοτικό θερινό σινεμαδάκι, με την οθόνη ακριβώς κάτω από το επιβλητικό παλιό ρολόι του 1924, να προβάλλει σινεφίλ νοσταλγικές ταινίες με είσοδο 5€.

Να ξενυχτήσετε στην Αγία Μαρίνα

Η «ριβιέρα» των χανιώτικων beach bars βρίσκεται εδώ, και φιλοξενεί καθημερινά πάρτι, συναυλίες, δυνατά DJ sets στην αμμουδιά, ενώ δεν λείπουν και τα πιο ήσυχα οικογενειακά beach bars για να απολαύσετε καφέ, σαιζλόνγκ και βιβλίο ανάμεσα στις βουτιές στη ζεστή, αμμουδερή θάλασσα. Τα δημοφιλέστερα παραλιακά bars και clubs είναι τα Ammos+Ilios, Ακτή, Costa Costa και Villa Mercedes, όπου δεν αποκλείεται να συναντήσετε βραδιές με κορυφαίους mainstream έλληνες καλλιτέχνες, ενώ θα βρείτε και άνετες εγκαταστάσεις για beach και water sports.

Να δοκιμάσετε το «ζουμερό» της Κουκουβάγιας
«Σκαρφαλώστε» στον λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από τη Χαλέπα στην περιοχή που λέγεται Κουνουπιδιανά. Εκεί βρίσκεται όχι μόνο το μνημείο για τους δύο Βενιζέλους, τον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή, σε έναν κήπο που κοιτάζει πανοραμικά τον κόλπο, αλλά και το περίφημο café της Κουκουβάγιας ακριβώς δίπλα, που σερβίρει το ακόμα πιο περίφημο «Ζουμερό», ήτοι σιροπιαστή σοκολατόπιτα-γίγας με μοναδική συνταγή. Το απολαμβάνετε στο μπαλκόνι με καφέ και συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την πόλη, μέχρι το λιμάνι. Αν δεν είστε φαν της σοκολάτας, δοκιμάστε την συγκλονιστική λεμονόπιτα.

Να περπατήσετε μέχρι την αριστοκρατική Χαλέπα

Ξεκινώντας από το Κουμ-Καπί στην άκρη της Παλιάς Πόλης, που τα βράδια αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για μπύρες, κοκτέιλ και άραγμα με ρακές, ακολουθήστε την παραλιακή περαντζάδα που με ένα τέταρτο περπάτημα με soundtrack τα κύματα και θέα τους ψαράδες της περιοχής, θα φτάσετε μέχρι την Χαλέπα, την πιο αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Τα νεοκλασικά κτίρια στις γειτονιές της και το άρωμα γοητείας που αποπνέει οφείλεται στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, οπότε και εγκαταστάθηκαν εδώ τα προξενία των Μεγάλων Δυνάμεων. Εδώ βρίσκεται και η οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, η παλιά γαλλική σχολή και πολλές εκκλησίες. Στις όχθες της περιοχής, ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένους ταρσανάδες και καρνάγια, κρύβεται και ένα από τα πιο νόστιμα μυστικά εκτός κέντρου, το «Θαλασσινό Αγέρι», που σερβίρει πεντανόστιμα θαλασσινά πλάι σε μια εξέδρα πλάι στο κύμα, ιδανικός επίλογος για τη βόλτα σας.

Να δοκιμάσετε κρητική κουζίνα

Στο Καλντερίμι (Θεοτοκοπούλου 53, Παλιά Πόλη Χανίων, τηλ.: 28210 92228) θα δοκιμάσετε φοβερό μπουρέκι με φύλλο και εκλεκτό απάκι, καθώς και οικονομικά πιάτα ημέρας –περί τα 18€ κατ’ άτομο.
Στο Θαλασσινό Αγέρι (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χαλέπα Χανίων, τηλ. 28210 51136) θα φάτε φρέσκο ψάρι αν… το αντέχει η τσέπη σας, διαφορετικά θα κινηθείτε στην κλασική επιλογή της λαχταριστής τηγανητής ψαριάς, των στρειδιών και του ψητού καλαμαριού – περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Στο Καρνάγιο (Πλατειά Κατεχάκη 8, Παλιά Πόλη, τηλ: 2821 053366), σε μια λουλουδιασμένη γωνιά πίσω από το Μεγάλο Αρσενάλι, θα δοκιμάσετε ωραιότατη μακαρονάδα θαλασσινών και κλασικά κρητικά πιάτα, όπως χοχλιούς και καλιτσούνια.
Στο Ταμάμ (Ζαμπελίου 49, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 96080) στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, θα δοκιμάσετε κρητική κουζίνα με «εσάνς» από πολίτικη, όπως πιτάκια Καισαρείας, χουνκιάρ μπεγιεντί και κρεατόπιτα - περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Στις Γλωσσίτσες (Ακτή Ενώσεως, Χανιά, τηλ: 2821 059074) το πιλάφι με το χταποδάκι και τα αχνιστά μύδια κλέβουν καρδιές –περί τα 20€ κατ’ άτομο
Στον Πατρελαντώνη (παραλία Μαράθι, Ακρωτήρι Χανίων, τηλ: 28210 63337) θα δοκιμάσετε μερακλίδικους θαλασσινούς μεζέδες σε περιβάλλον παραδοσιακής ψαροταβέρνες πλάι στην παραλία – περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, θεωρήστε δεδομένη την κερασμένη ρακή και το γλυκό στο τέλος του γεύματος.

Να απολαύσετε την κρητική φιλοξενία
-Το Porto Antico, σε ένα κτίριο του 1659 στην Παλιά Πόλη διαθέτει χαριτωμένα δωμάτια με μπαλκονάκια που βλέπουν στο λιμάνι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο στα τέλη Αυγούστου.
-Το ξενοδοχείο Νάρκισσος στην σύγχρονη πόλη των Χανίων προσφέρει μοντέρνα, πολυτελή δωμάτια με υδρομασάζ και μεγάλα κρεβάτια, από 80€ για την ίδια περίοδο.
-Τα στούντιο Kleanthis αποτελούν μία από τις πιο low budget επιλογές στην πόλη, με απλά, περιποιημένα δωμάτια που κινούνται στα 45€ για το δίκλινο δωμάτιο στα τέλη Αυγούστου.
-Τα Vranas Studios, επίσης σε κεντρική τοποθεσία κοντά στο ενετικό λιμάνι, διαθέτουν περιποιημένα δωμάτια και κρεβάτια με ουράνο, σε τιμές από 65€ για το δίκλινο.
-Το Lucia Hotel προσφέρει δωμάτια με θέα την ακτή Κουντουριώτη στο παλιό λιμάνι, σε τιμές από 50€ για τα τέλη Αυγούστου.
-Το ξενοδοχείο Ακρωτήρι, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, απολαμβάνει καταπληκτική θέα προς όλη την πόλη από τα μπαλκόνια του, διαθέτει μεγάλα άνετα δωμάτια με όλες τις ανέσεις και χορταστικό πρωινό στην μεγάλη βεράντα του. Για μεγάλο τρίκλινο δωμάτιο θα πληρώσετε 60€ και για μικρότερο δίκλινο περί τα 55€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v