Οι 10 ωραιότερες παραλίες στα Δωδεκάνησα

Γυρίσαμε τα Δωδεκάνησα και συγκεντρώσαμε τις δέκα αγαπημένες μας παραλίες που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την γραφικότητά τους.
Οι 10 ωραιότερες παραλίες στα Δωδεκάνησα
του Γιώργου Κόκουβα

Εντυπωσιακά μαύρα βότσαλα μας περιμένουν στην ηφαιστειακή Νίσυρο. Ένας ορμίσκος με επιβλητικά βράχια κρύβεται στην εξωτική Σύμη. Χρυσές αμμουδιές απλώνονται στη Κάρπαθο και απομονωμένες γωνιές φιλοξενούν τις πριβέ ηλιοθεραπείες μας στην Κάλυμνο, την Πάτμο και την Αστυπάλαια. Τα Δωδεκάνησα έχουν δεκάδες κρυστάλλινες καρτποσταλικές παραλίες για να μας πείσουν να τα επισκεφθούμε αυτό το καλοκαίρι. Σε αυτό το αφιέρωμα, με βαριά καρδιά επιλέξαμε μόλις μία (δεκάδα) και σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο εντυπωσιακές παραλίες στο τέρμα του Αιγαίου.

Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Σύμη

(φωτο: Aegeanislands.gr)
Ο τεράστιος βράχος με την πυκνή βλάστηση που ορθώνεται μέσα στο νερό και δημιουργεί στην ουσία έναν εξωτικό ορμίσκο, ρίχνει τη σκιά του στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και την προστατεύει, επιτρέποντας στους φιλοξενούμενούς της να απολαύσουν άφοβα τα τιρκουάζ νερά στα ρηχά του. Το όνομα «Δυάλωνας» σημαίνει δυσπρόσιτος, γι’ αυτό και θα φτάσετε εδώ μόνο με καΐκι.

Άγιος Παύλος, Ρόδος

Σύμφωνοι, τις μεσημεριανές ώρες κατακλύζεται από κόσμο, κάτι που αίρει μέρος της γραφικότητας. Η φυσική ομορφιά αυτού του όρμου μέσα στον όρμο, όμως, φτάνει και περισσεύει για να χρίσουμε την αμμουδιά του Αγίου Παύλου με τα βραχάκια που χρησιμεύουν και ως βατήρες στην άκρη της, μία από τις καλύτερες του νησιού των Ιπποτών.

Άπελλα, Κάρπαθος

(φωτο: Wikipedia)
Πιο-χρυσή-δεν-γίνεται αμμουδιά, πιο-γαλανά-δεν-γίνονται νερά και καταπράσινες φυλλωσιές να σκύβουν πάνω της είναι το σκηνικό της καλύτερης κατά τη γνώμη μας παραλίας της Καρπάθου. Η Άπελλα διαθέτει πεντακάθαρα νερά και μία μικρή ταβερνούλα στην άκρη της για τη λιγούρα μετά τις βουτιές.

Ψαλίδι, Άγιος Φωκάς, Κως

Μόλις τρεισίμισι χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, το Ψαλίδι δεν στερείται τουριστικής ανάπτυξης, ούτε όμως και βοτσαλωτής ομορφιάς. Θεαματικό είναι το σκηνικό όταν οι surfers δαμάζουν ομαδικώς τα κύματα, ενώ στο τμήμα του Αγίου Φωκά βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος για τους ρομαντικούς, που θαυμάζουν από εδώ υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Ακτή, Κάλυμνος

(φωτο: Panoramio/Nico Christodoulou)
Ήσυχη, φυσικά απομονωμένη και με υπέροχη ψιλή ανοιχτόχρωμη άμμο, η παραλία «Ακτή» βρίσκεται δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο Βαθύ και αξίζει να λοξοδρομήσετε για να βρείτε ένα από τα πιο όμορφα καταφύγια στα ανατολικά του νησιού.

Άγιος Ιωάννης, Αστυπάλαια

(φωτο: Aegeanislands.gr)
Δύο τρόποι υπάρχουν να φτάσετε στην πανέμορφη παραλία της Αστυπάλαιας με το ψιλό βότσαλο: Το δύσβατο μονοπάτι που κατεβαίνει στο φαράγγι μέσω του υψώματος Βάρδια, ή από θαλάσσης με καραβάκι. Όπως και να ‘χει, στον Άγιο Ιωάννη πέρα από τις βουτιές θα μπείτε στον πειρασμό να εξερευνήσετε και το κοντινό σπήλαιο του Νέγρου με τους σταλακτίτες.

Κούνουπα, Αστυπάλαια

(φωτο: CallGreece)
Δύο κοντινά νησάκια στα ανοιχτά της Αστυπάλαιας, Κούνουπα και Κουτσομύτη, διεκδικούν μία ημερήσια εκδρομή με καραβάκι που ξεκινά από τον Πέρα Γιαλό. Και όντως αξίζει τον κόπο, καθώς οι παραλίες τους είναι μοναδικές – δική μας επιλογή, αυτή εδώ η «διπλή» αμμουδιά της Κούνουπας, που δημιουργεί δύο παραλίες στην συσκευασία της μίας χάρη στη λωρίδα άμμου.

Χοχλάκοι, Νίσυρος

(φωτο: CallGreece)
Η Νίσυρος, χάρη στην ηφαιστειακή φύση της γης της, φημίζεται για τις ιδιαίτερες, εντυπωσιακές ακτές της, με βασικό παράδειγμα τους μοναδικούς Χοχλάκους, μια παραλία με άγριο ηφαιστειακό τοπίο και μεγάλα μαύρα βότσαλα, ιδανική για όσους θέλουν μια εναλλακτική από την άσπρη άμμο.

Λάμπη, Πάτμος

(φωτο: Aegeanislands.gr)
Οι φαν των βοτσαλωτών ακτών θα βρουν εδώ έναν μικρό παράδεισο, καθώς τα κρυστάλλινα, κρύα νερά της παραλίας δροσίζουν εκατομμύρια πολύχρωμα βότσαλα που δημιουργούν ένα όμορφο θέαμα κάθε φορά που κοιτάζετε μέσα στο νερό στα ρηχά της Λάμπης.

Κρυφός, Λέρος

(φωτο: YourGreekIsland.com)
Κρυμμένη πίσω από τους βράχους, η μικρή βοτσαλωτή παραλία της Λέρου προσεγγίζεται μόνο με καραβάκι, γι’ αυτό και κερδίζει πόντους απομόνωσης και ησυχίας, συνδυάζοντας την απόλυτη χαλάρωση με πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται κοντά στην περιοχή Δύο Λισκάρια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v