Βουτιές στα καθαρά: Πού κολυμπάμε φέτος;

Ποιες παραλίες είναι κατάλληλες για βουτιές σε Αττική, Σαρωνικό και Ευβοϊκό και ποιες θα πρέπει να αποφύγουμε; Δείτε την αναλυτική λίστα του ΠΑΚΟΕ για φέτος.
Βουτιές στα καθαρά: Πού κολυμπάμε φέτος;
Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι πλέον έχουμε τιμήσει τις πλησιέστερες ακτές για τις πρώτες δροσερές βουτιές του Ιουλίου, αγνοώντας τις «κακές γλώσσες» που κατά καιρούς κατηγορούν αρκετές εξ’ αυτών για την επικινδυνότητά τους όσον αφορά την καθαρότητα των νερών.

Οι «κακές γλώσσες» όμως έχουν επιστημονική βάση. Συγκεκριμένα, φέτος, όπως και κάθε χρόνο η έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ, για συντομία) έρχεται για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας ενημερώσει διεξοδικά για την σύσταση των νερών στις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιο καθαρές και ποιες θα πρέπει να αποφύγουμε; Ποια διαδικασία ακολούθησε το Κέντρο για να κάνει τις μετρήσεις του;

Πώς έγιναν οι μετρήσεις
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν για την έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:

- Ολικά κολοβακτηριοειδή
- Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως
- Εντερόκοκκοι
- Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).

Το ΠΑΚΟΕ παρακολούθησε ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη, λαμβάνοντας από αυτές τρία δείγματα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του ΠΑΚΟΕ, μη κατάλληλες περιοχές για κολύμβηση κρίθηκαν προφανώς όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κλπ ., οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 62,07%, οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 55,26% και η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,09%.

Επίσης, στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 26,19%, στην Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο ακατάλληλο κρίθηκε το 39,02% των ακτών, ενώ στη Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το 64,44% των ακτών.

Έτσι, συνολικά, από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (50,23%) σε διάφορες διαβαθμίσεις και 108 (49,77%)… απλησίαστες.

Συμβουλές προς λουόμενους
Μαζί με τα στοιχεία για την καταλληλότητα των παραλιών, το ΠΑΚΟΕ δημοσίευσε και ορισμένες συμβουλές για εμάς τους λουόμενους. Για παράδειγμα, να μην κολυμπάμε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο, να μην ρυπαίνουμε τις παραλίες και να τις καθαρίζουμε από τα σκουπίδια και να μην ανακατεύουμε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό, μιας και αυτή προδίδει την ύπαρξη μολύβδου και υδράργυρου.

Επίσης, όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάμε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε να προτιμάμε βόρειες περιοχές από το Δασκαλιό μέχρι τον Ωρωπό, οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Πού (δεν) κολυμπάμε εν τέλει;

Ξεκινώντας με την Ανατολική Αττική, κατάλληλες κρίθηκαν μεταξύ άλλων οι παραλίες του Σχοινιά με εξαίρεση το τέρμα του, το Ζούμπερι, ο Άγιος Ανδρέας, η Κυανή Ακτή, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα, η παραλία στον Ναό της Αρτέμιδας, η αμμουδιά και τα βράχια της Βραυρώνας, η Κακιά Θάλασσα, το Δασκαλιό και το Σύρι.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:


Και τον χάρτη με τις παραλίες:


Στην Δυτική Αττική, κατάλληλες κρίθηκαν μεταξύ άλλων η Κακιά Σκάλα, η Κινέττα, οι Άγιοι Θεόδωροι 300 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Χανικιάν, η παραλία Αταλάντης στα Ίσθμια και η παραλία στο Λουτράκι 300 μέτρα από το Καζίνο.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:


Και τον χάρτη με τις παραλίες:


Από τις παραλίες του Σαρωνικού, κατάλληλες κρίθηκαν τα Βοτσαλάκια, η Καστέλλα, η Εδέμ, η Ακτή Αλίμου, τα Λουτρά Αλίμου (Ammos Beach Bar), η αρχή της παραλίας της Γλυφάδας στο ύψος του Palace Hotel, η πλαζ του Αστέρα Γλυφάδας, η παραλία της Βουλιαγμένης μέχρι και τον Αστέρα, τα Λιμανάκια, τα Βραχάκια στη Βάρκιζα, η παραλία της Αγίας Μαρίνας, η Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι, η παραλία της Σαρωνίδας από το Κτίριο Νο46 μέχρι και το Ζέφυρος Bar, η παραλία του Αγίου Νικόλαου, η Φωκαία, το Θυμάρι, τα Λεγραινά και το Σούνιο.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

Και τον χάρτη με τις παραλίες:



Συνεχίζοντας με τον Νότιο Ευβοϊκό, κατάλληλες για κολύμβηση κρίνονται μεταξύ άλλων οι παραλίες του Φάρου από την αρχή της μέχρι το ουζερί Παράδεισος, το τέρμα της Αυλίδας, η Αγριλέζα, το Χαλκούτσι σε συγκεκριμένα σημεία του (Αετοφωλιά, Εφέδρων Αξ/κων, 200 μέτρα μετά την παιδική χαρά και μέχρι το Κέντρο Θαλάσσης), η παραλία Φοινίκων και Ρόδων, το Atlantis Club και η παραλία στον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:


Και τον χάρτη με τις παραλίες:



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v