Rafting στην Ελλάδα: Κάθε ποτάμι και… κατάβαση

Rafting στον Λούσιο, στον Βοϊδομάτη, στον Εύηνο, στον Άραχθο ή στον Αλιάκμονα; Φοράμε κράνος και επιλέγουμε πέντε ποτάμια που ανεβάζουν αδρεναλίνη.
Rafting στην Ελλάδα: Κάθε ποτάμι και… κατάβαση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η συνάντηση γίνεται στην βάση. Εκεί ενημερώνεσαι από τον υπεύθυνο του πληρώματος για την δυσκολία της διαδρομής, τα SOS της ασφάλειας και τα παραγγέλματα. Φοράς την ειδική στολή, το γιλέκο, παίρνεις παραμάσχαλα το κράνος και μπαίνεις στο τζιπ για να φτάσεις στην αφετηρία της κατάβασης.

Σπρώχνεις την βάρκα στο νερό, ένα ρίγος σε διαπερνά, παρά την θερμομόνωση της στολής. Πρόκειται να ζήσεις μια εμπειρία από τις λίγες. Την εμπειρία του rafting. «Μπροστά οι δεξιοί!», φωνάζει ο αρχηγός του πληρώματος, και υπακούς. «Όλοι μέσα!», λίγο μετά και μόλις έχεις περάσει κάτω από ένα πεσμένο δέντρο στο ποτάμι. Γυρνάς το κεφάλι σου και κοιτάς πίσω. Ακόμα ένα εμπόδιο αποτελεί παρελθόν.

Δύο ώρες μετά, έχεις γίνει μούσκεμα, τουρτουρίζεις και απολαμβάνεις ένα ζεστό τσάι πίσω στην βάση. Θα το ξανάκανες; Φυσικά.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εμπειρία του γράφοντος την οποία συστήνει ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει να διαθέσει ένα Σαββατοκύριακο αυτήν την περίοδο για να έρθει όσο πιο κοντά με την φύση γίνεται. Αν λοιπόν, έχετε «ψηθεί» για καταβάσεις, ακολουθούν πέντε ποτάμια για να τις τολμήσετε και ισάριθμες προτάσεις για περιηγήσεις και (φυσικά) φαγητό. Γιατί πώς αλλιώς θα ευχαριστηθούμε στο έπακρο την εμπειρία;

Λούσιος, η σταθερή αξία

Το δημοφιλέστερο ποτάμι της Ορεινής Αρκαδίας και παραπόταμος του Αλφειού είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου όταν σκέφτεται το rafting. Oι διαδρομές του καταλήγουν στη διασταύρωση των δύο ποταμών και συνεχίζουν για λίγο ή για πολύ, στον Αλφειό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτάμια της Ελλάδας είναι το μαγευτικό του τοπίο, με τα τεράστια πλατάνια και τους βράχους να ορθώνονται δεξιά και αριστερά της διαδρομής δημιουργώντας ένα επιβλητικό «κάλυμμα». Επίσης, στα συν του ότι είναι το κοντινότερο στην Αθήνα. Info: Ο βαθμός δυσκολίας του είναι 2ου-3ου για την μικρή διαδρομή και 2ου -4ου για την μεγάλη. Οι εταιρείες που «πάνε» Λούσιο είναι η Trekking Hellas (35€ ανά άτομο), η Eco Action (45€ ανά άτομο) και η Περιπέτεια.

Στα πέριξ: Μπορείτε να μείνετε σε οποιοδήποτε από τα χωριά του Μαινάλου προτιμάτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Καρύταινα, τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα. (κάντε κλικ στα ονόματα για προτάσεις διαμονής).

Για όταν ανοίξει η όρεξη: Ντόπιες σπεσιαλιτέ και σούπερ τυροκαφτερή στα Παπάκια έξω από την Καρύταινα, σπιτικά μαγειρευτά στο Κάστρο στην Καρύταινα, λαχταριστή ελληνική κουζίνα στο Δρυμώνα στη Δημητσάνα και φοβερή σχάρα στον Θόλο, επίσης στο Δρυμώνα.

Βοϊδομάτης, ο σταρ

Βάλτε τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, προσθέστε μια πρέζα γαλαζοπράσινο νερό, λίγες εξωτικές αποχρώσεις, μικρούς καταρράκτες και πέτρινα γεφύρια και έχετε την… συνταγή για το πιο δημοφιλές ποτάμι της Ελλάδας. Όχι μόνο για rafting. To τοπίο κόβει την ανάσα, το νερό κόβει τα… πόδια και η διαδρομή στον Βοϊδομάτη είναι αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος αρχάριος. Info: Η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας (2), μήκους πέντε χιλιομέτρων, και μπορείτε να την κάνετε με την Trekking Hellas (35€ ανά άτομο). 

Στα πέριξ: Κυριαρχούν… φυσικά τα Ζαγοροχώρια και ακολουθεί η όμορφη Κόνιτσα. Η κατάβαση του Βοϊδομάτη ξεκινά από το γεφύρι της Αρίστης, στο Δυτικό Ζαγόρι, οπότε το γραφικό, πέτρινο χωριό αποτελεί ιδανική βάση για την εξόρμησή σας. Περίπου μισή ώρα οδηγικής ανάβασης από την Αρίστη θα συναντήσετε το εξίσου γραφικό Μεγάλο Πάπιγκο. Διαλέγετε και… μένετε. (κλικ πάνω στα ονόματα για επιλογές διαμονής).

Για όταν ανοίξει η όρεξη: Τοπική γευσιγνωσία στο Καπνισμένο Τσουκάλι στη Κόνιτσα, αγριογούρουνο και… άγιος ο Θεός μαζί με ποταμίσια πέστροφα για τους λάτρεις του ψαριού στο Μπουραζάνι στο ομώνυμο χωριό.

Εύηνος, ο ήρεμος

Ήσυχος, καταγάλανος και πλαισιωμένος από την ιδιαίτερη φύση της Ορεινής Ναυπακτίας, ο Εύηνος πηγάζει από τα Βαρδούσια, και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο. Η διαδρομή του rafting περνά από τα ιστορικής σημασίας περάσματα που περιγράφει ο Δ. Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», και καταλήγει στην τεχνητή Ολυμπιακή πίστα kayak. Είναι ίσως το καλύτερο ποτάμι για αρχάριους, χωρίς δύσκολες στροφές και αρκετή ευθεία. Info: Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1, η διαδρομή είναι περί τα 10 χιλιόμετρα και μπορείτε να πάτε είτε με την Trekking (45€) είτε με το Alpin Club.

Στα πέριξ: Ιδανική επιλογή διαμονής η Ναύπακτος όπου θα έχετε την ευκαιρία να χαράξετε τις δικές σας οδηγικές διαδρομές προς εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Εξαιρετικό για φυσιολατρικές περιηγήσεις στην περιοχή είναι το Χάνι Μπανιά και φυσικά το γραφικότατο Παλαιοξάρι.

Για όταν ανοίξει η όρεξη: Εξαίσια μαγειρευτά στο Πλατάνι, στην Άνω Χώρα, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποιες επιρροές του διεθνούς ρεπερτορίου, στο Σπιτικό στη Ναύπακτο και φοβερή σχάρα στην οικογενειακή ταβέρνα που έχει συνδέσει το όνομά της με την περιοχή: στον ξακουστό Παπαδόπουλο, στη Χιλιαδού.

Άραχθος, ο επιβλητικός

Άγρια ομορφιά, ένα επιβλητικό φαράγγι, πλούσια βλάστηση από… άλλον πλανήτη, ο Άραχθος αποτελεί μια «εναλλακτική» πρόταση εξόρμησης (όπως και τα γειτονικά Τζουμέρκα) και στηρίζει την γοητεία του στους φαντασμαγορικούς του καταρράκτες. Διαθέτει τρεις διαδρομές για rafting (7,9,13 χιλιομέτρων), με την κορυφαία να είναι αυτή που περνά από τις πηγές του. Info: Ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται από 2 μέχρι 4+ ανάλογα τη διαδρομή. Στον Άραχθο διοργανώνει εξορμήσεις η Trekking (30€ ανά άτομο) και το Alpin Club.

Στα πέριξ: Φυσικά και θα μείνετε στα πανέμορφα Τζουμέρκα, όπου θα έχετε την ευκαιρία να σουλατσάρετε στα λιθόκτιστα δρομάκια των χωριών Συράκο και Καλαρρύτες και να επισκεφτείτε το σαγηνευτικό χωριό Καταρράκτη. Αν επιθυμήσετε και λίγο sightseeing, τότε συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια βόλτα στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το οποίο βρίσκεται περί τα δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα. Δείτε εδώ επιλογές διαμονής στα Τζουμέρκα.

Για όταν ανοίξει η όρεξη: Σούπερ κοκορέτσι για να αναπληρωθούν οι χαμένες θερμίδες στο Πέτρινο στα Πράμαντα, και εκλεκτά ψητά στο ταβερνάκι στα Τσόπελα όπου τα σπιτικά μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Νοστιμότατα, επίσης, μαγειρευτά στον Παπά στους Μελισσουργούς.

Αλιάκμονας, ο ιδιαίτερος

Σε λίγους ποταμούς της Ελλάδας θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κατάβαση συνοδεία… σπάνιων πουλιών και ο Αλιάκμονας είναι ένας από αυτούς. Πέρα από το πανέμορφο και επιβλητικό τοπίο που τον πλαισιώνει με την εντυπωσιακή βλάστηση και τους μετεωρίτικους βράχους, ο Αλιάκμονας έχει το προνόμιο να φιλοξενεί στις όχθες του δεκάδες Μαυροπελαργούς, Κορμοράνους και Ερωδιούς, οι οποίοι θα σας κάνουν παρέα από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η διαδρομή γίνεται στο πρώτο κομμάτι του ποταμού και διακρίνεται για τις τολμηρές στροφές της. Info: Ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται από 2ου μέχρι 3ου. Στον Αλιάκμονα διοργανώνει εξορμήσεις η Trekking Hellas (40€ ανά άτομο)

Στα πέριξ: Στο νοτιότερο σημείο της δυτικής Μακεδονίας, ο νομός Γρεβενών κρύβει έναν πραγματικό φυσικό παράδεισο, με τον Εθνικό Δρυμό της Βόρειας Πίνδου, την «Βάλια Κάλντα» και την άγρια ομορφιά των Βλαχοχωριών να συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό για τολμηρούς ταξιδιώτες. Highlight της περιοχής, τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στα χωριά του νομού, όπως εκείνο του Ζιάκα, της Κρανιάς, της Πραμορίτσας και του Σπανού που συνέδεε την Ήπειρο με τη Μακεδονία. Επιλογές διαμονής για τα Γρεβενά εδώ

Για όταν ανοίξει η όρεξη: Μανιτάρια, μανιτάρια, μανιτάρια και… μανιτάρια σε τεράστια ποικιλία στις Αυλαίς στα Γρεβενά, ασυναγώνιστη τοπική κουζίνα (μη χάσετε σε καμία περίπτωση το κοκκινιστό αγριογούρουνο) αλλά και ντόπια κρεατικά στη σχάρα, και χειροποίητα ορεκτικά, συνοδεία εξαιρετικού ημίγλυκου κρασιού, στην Πέρδικα στο χωριό Σπήλαιο Νοστιμότατα κρέατα στη σούβλα (must το αγριογούρουνο), αχνιστές σούπες και τοπικές συνταγές όπως χοιρινό με φασόλια στο φούρνο, στο Βενέτικο, στο χωριό Ζιάκας.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v