Road trips: Πόσο κοστίζει να… πάρετε δρόμο;

Τα χιλιόμετρα, οι διαδρομές, και το τελικό κόστος (που είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι νομίζετε) για τα road trips των ονείρων μας στο εξωτερικό.
Road trips: Πόσο κοστίζει να… πάρετε δρόμο;
της Ηρώς Κουνάδη

Τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε πολύ τα road trips σας τους έχουμε αναλύσει και παλιότερα. Αν έπρεπε να τους συνοψίσουμε σε μια πρόταση-σλόγκαν, αυτή θα έλεγε κάτι σαν «Το απόλυτο ταξίδι: Με όσες στάσεις θέλετε, από όποιο δρόμο διαλέξετε, και με όσες παρακάμψεις αντέξετε».

Αν τώρα σκέφτεστε απογοητευμένοι ότι το «απόλυτο ταξίδι» στοιχίζει μια περιουσία εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη, μπορούμε να σας διαψεύσουμε. Το τελικό κόστος ενός road trip είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Το κόστος της βενζίνης διαιρείται (ενώ εκείνο του αεροπορικού εισιτηρίου όχι) και τα ξενοδοχεία στη μέση του πουθενά είναι σημαντικά φθηνότερα από εκείνα στο κέντρο της πόλης –τα οποία ούτως ή άλλως θα θέλετε να αποφύγετε γιατί εννιά φορές στις δέκα δεν θα έχουν πάρκινγκ.

Εν ολίγοις, αυτό που χρειάζεστε για ένα road trip δεν είναι πολλά λεφτά, αλλά πολύς χρόνος, πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ και πολλή ευελιξία –τα road trip δεν είναι για τους ανθρώπους που προγραμματίζουν τις διακοπές τους ανά ημέρα, πόσο μάλλον ανά ώρα. Διαβάστε εδώ όλα τα σενάρια που μπορούν να πάνε (και θα πάνε) στραβά για να ξέρετε τι σας περιμένει, και παρακάτω το ενδεικτικό κόστος πέντε μικρών ή μεγαλύτερων road trips στο εξωτερικό.

(*) Το κόστος της βενζίνης έχει υπολογιστεί για ένα αυτοκίνητο περί τα 1.400 κυβικά, με μέση κατανάλωση 8-9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Road trip #1: Το μικρό Βαλκανικό

Η διαδρομή: Ανηφορίζετε από τα Ιωάννινα μέχρι το πανέμορφο Αργυρόκαστρο, και μετά διασχίζετε κάθετα την Αλβανία, περνάτε τα σύνορα του Μαυροβουνίου κάνοντας μια στάση στην υπέροχη καστροπολιτεία του Ulcinj, και συνεχίζετε μέχρι την ακόμα πιο φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Κότορ. Στην επιστροφή, οι στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας είναι οι όχθες της Λίμνης Οχρίδας, και το Μπεράτι –αμφότερα στην Αλβανία. Επιστρέφετε από την Κρυσταλλοπηγή, για να καταλήξετε στην Καστοριά.

Τα χιλιόμετρα: Περίπου 1000 (482 χιλιόμετρα είναι η απόσταση Ιωάννινα-Κότορ, και άλλα 438 η απόσταση Κότορ-Καστοριά).

Ενδεικτικό κόστος: Η αμόλυβδη βενζίνη στην Αλβανία κοστίζει περίπου 1,20€ το λίτρο, και στο Μαυροβούνιο 1,30€, οπότε υπολογίζουμε συνολικά 123€ για βενζίνη. Για ένα ωραίο δίκλινο δωμάτιο στην Αλβανία (για παράδειγμα με μπαλκόνι πάνω από τη Λίμνη στην Οχρίδα ή μέσα στο κάστρο του Αργυρόκαστρου) θα υπολογίσετε περί τα 25€ και στο Μαυροβούνιο περί τα 50€. Το κόστος των γευμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα εγχώρια δεδομένα –υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο για πλήρες γεύμα στην Αλβανία, περί τα 15€ στο Μαυροβούνιο. Για ένα grande γεύμα στα καλύτερα εστιατόρια του Μαυροβουνίου, θα χρειαστείτε περί τα 25-30€ το άτομο.

Τελική τιμή: Αν υποθέσουμε ότι «απλώνετε» το road trip σας σε δύο εβδομάδες (ήτοι, 14 βράδια) έχουμε 262€ το άτομο για ξενοδοχεία, 62€ για βενζίνη, και περί τα 150€ συνολικά για γεύματα. Ας πούμε ότι υπολογίζουμε και έξτρα 100€ για μερικά grande γεύματα με κεράκια και θέα στη θάλασσα. Φτάνουμε, λοιπόν, τα 529€ κατ’ άτομο.

Road trip #2: Το μεγάλο Βαλκανικό

Η διαδρομή: Ξεκινάτε από Θεσσαλονίκη και ανηφορίζετε, μέσα από την ΠΓΔΜ, προς το Βελιγράδι (προσπαθώντας να αντισταθείτε στις κραυγές ενθουσιασμού όταν φτάσετε στην τέλεια ευθεία του αυτοκινητόδρομου Nis-Βελιγραδίου). Συνεχίζετε για το Σαράγιεβο, και εν συνεχεία κατηφορίζετε μέσα από το Μόσταρ (της Βοσνίας), στο Ντουμπρόβνικ (της Κροατίας) και τέλος στο Κότορ, μετά το οποίο ακολουθείτε μία από τις δύο διαδρομές στο προηγούμενο road trip –επιστρέφετε, μέσα από την Αλβανία, είτε στα Ιωάννινα είτε στην Καστοριά. Αποφεύγετε στην επιστροφή τις διανυκτερεύσεις στο Μαυροβούνιο, που θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος του ταξιδιού, και προτιμάτε την Αλβανία.

Τα χιλιόμετρα: Περί τα 1.750 (623 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη ως το Βελιγράδι, 305 από το Βελιγράδι μέχρι το Σαράγιεβο, 246 από το Σαράγιεβο στο Ντουμπρόβνικ και άλλα 575 από το Ντουμπρόβνικ ως τα Ιωάννινα, ή 524 από το Ντουμπρόβνικ στην Καστοριά).

Ενδεικτικό κόστος: Η βενζίνη θα σας στοιχίσει περίπου 1,2€ στην ΠΓΔΜ, 1,3€ την Σερβία, 1,1€ στη Βοσνία, 1,3€ στο Μαυροβούνιο και 1,2€ στην Αλβανία. Για να κάνετε 1.750 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 8,8 λίτρα/100 χλμ χρειάζεστε 154 λίτρα, πράγμα που μεταφράζεται σε 200€ με την μέγιστη τιμή βενζίνης (1,3€).

Για ένα όμορφο (αλλά όχι σούπερ πολυτελές) δωμάτιο στη Σερβία θα υπολογίσετε περί τα 30€, όπως και στη Βοσνία. Στην Κροατία οι τιμές ανεβαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για 45€ μίνιμουμ για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου έξω από το Ντουμπρόβνικ –μπορείτε όμως πάντα να καταφύγετε στη λύση των, δημοφιλέστατων και εκεί ενοικιαζόμενων δωματίων (θα βρείτε πολλά με μια αναζήτηση στο Booking) τα οποία κυμαίνονται στα 25-30€.

Ένα κανονικό γεύμα (ορεκτικό, κυρίως και σαλάτα και μια μπύρα ή κρασί) ενδεικτικά θα σας κοστίσει περί τα 10€ το άτομο σε Σερβία και Βοσνία, και περί τα 15€ στην Κροατία. Για τα grande γεύματα στα καλά εστιατόρια των πόλεων, υπολογίστε περί τα 20-25€ για την Σερβία και την Βοσνία, και περί τα 30€ στο Ντουμπρόβνικ.

Τελική τιμή: Το συγκεκριμένο road trip μπορεί να στριμωχτεί σε δύο εβδομάδες, ή και να απλωθεί σε τρεις. Αν υπολογίσουμε ενδεικτικά 16 βράδια, έχουμε περίπου 240€ το άτομο για τις διανυκτερεύσεις (στην Κροατία μένετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) συν 100€ το άτομο maximum για τη βενζίνη, και άλλα 190€ για τα βασικά γεύματα. Υπολογίζοντας άλλα 100€ για μερικές εξτραβαγκάντζες, καταλήγουμε στα 630€ το άτομο.

Road trip #3: Το ευρωπαϊκό

Η διαδρομή: Περνάτε το αυτοκίνητο με το πλοίο από την Πάτρα στην Ανκόνα, και από εκεί ανηφορίζετε προς τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη. Ανεβαίνετε από το Μιλάνο και τη Λίμνη Κόμο προς την Ελβετία, και περνάτε από την Ζυρίχη και τη Βασιλεία στο Στρασβούργο, για να καταλήξετε στο Μπάντεν Μπάντεν και τον Μέλανα Δρυμό.

Τα χιλιόμετρα: Ξεκινάμε να μετράμε από την Ανκόνα, και έχουμε: 337 μέχρι τη Φλωρεντία, άλλα 304 από τη Φλωρεντία ως το Μιλάνο, 279 από το Μιλάνο ως τη Ζυρίχη και άλλα 226 από τη Ζυρίχη ως το Στρασβούργο. Συνολικά, 1.146 χιλιόμετρα.

Ενδεικτικό κόστος: Στην Ελβετία η βενζίνη κοστίζει περίπου 1,36€ (ναι, φανταζόσασταν ότι θα είναι ακριβότερη, το ξέρουμε), στην Ιταλία 1,70€ (και οι εκπλήξεις συνεχίζονται) και στη Γαλλία 1,48€. Για ένα οικονομικό δίκλινο δωμάτιο στην Ιταλία θα υπολογίσετε περί τα 40€, αλλά στην Ελβετία θα χρειαστείτε όλη την τύχη με το μέρος σας για να βρείτε οτιδήποτε κάτω από 60€. Στο Στρασβούργο θα χρειαστείτε περί τα 50€, όπως και στο Μπάντεν Μπάντεν –προτιμήστε να μείνετε στα πέριξ των πόλεων, για έξτρα οικονομία.

Για τα κανονικά, καθημερινά σας γεύματα στην Ιταλία και τη Γαλλία θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο –οι εξτραβαγκάντζες στη δυτική Ευρώπη μπορούν να φτάσουν… στον ουρανό, αλλά ας πούμε ότι με 35€ το άτομο έχετε ένα γεύμα σε ένα ωραίο (αλλά όχι από τα καλύτερα) εστιατόριο της εκάστοτε πόλης. Στην Ελβετία, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να ξοδέψετε λιγότερα από 25-30€ το άτομο, ακόμα και για τα πιο απλά σας γεύματα.

Τελική τιμή: Η μεταφορά του αυτοκινήτου κοστίζει 91€ one way (άρα 45€ το άτομο, συν 70€ για το εισιτήριο καταστρώματος, ίσον 230€ μετ’ επιστροφής). Οι διακυμάνσεις της βενζίνης είναι μεγάλες στο συγκεκριμένο road trip, αλλά ας πούμε ότι αφού ο μέσος όρος πλησιάζει το 1,50€ το λίτρο θα χρειαστούμε 151€ το άτομο για βενζίνη. Υπολογίζουμε άλλα 350€ το άτομο για 14 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, συν 260€ για τα βασικά γεύματα. Αν θέλετε και τα 100€ επιπλέον με τα οποία σας… κακομάθαμε για τις υπερβολές στα δύο προηγούμενα road trips, φτάνουμε αισίως τα 1.091€ το άτομο.

Και έξτρα μπόνους…

Το αμερικάνικο road trip, που ξέρουμε καλά ότι είναι το απόλυτο όνειρο για πολλούς λάτρεις των road trips, απαιτεί πολύ χρόνο και αρκετά χρήματα: Παρ’ όλο που το κόστος βενζίνης και ξενοδοχείων είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο της δυτικής Ευρώπης, έχουμε το κόστος ενοικίασης και το αεροπορικό εισιτήριο που μας ανεβάζουν την τιμή σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Αν παρ’ όλα αυτά το σκέφτεστε (και δεν σας αδικούμε) εδώ θα βρείτε έναν πολύ ενδιαφέροντα και αναλυτικότατο οδηγό για έντεκα διαφορετικές διαδρομές –η μεγαλύτερη εκ των οποίων, η λεγόμενη “coast to coast” αγγίζει τα 5.200 χιλιόμετρα. Εδώ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον thread του Forum του Trip Advisor, με ενδεικτικά κόστη και προτεινόμενες διαδρομές από άλλους ταξιδιώτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v