Μεγάλα ταξίδια: Πόσο κοστίζουν και πώς θα τα κάνετε

Αργεντινή, Ταϊλάνδη, Κούβα, Τανζανία, Νέα Ζηλανδία. Βάζουμε πέντε μακρινούς προορισμούς στο μικροσκόπιο και υπολογίζουμε πόσο κοστίζει το όνειρο.
Μεγάλα ταξίδια: Πόσο κοστίζουν και πώς θα τα κάνετε
της Ηρώς Κουνάδη 

Καθώς οι low cost αεροπορικές εταιρείες φέρνουν την Ευρώπη όλο και πιο κοντά μας (υπάρχει άραγε άνθρωπος που δεν άκουσε ότι το Αθήνα-Λονδίνο ξεκινά πλέον από 12€;) τα λεγόμενα «μεγάλα ταξίδια» μοιάζουν, παραδόξως, να απομακρύνονται. Ή όχι και τόσο παραδόξως: Αν το καλοσκεφτείς, γιατί να περάσεις τα σύνορα της Ευρώπης, όταν μπορείς να βρεθείς «στο εξωτερικό» πληρώνοντας διψήφιο αριθμό ευρώ για μια τετράωρη πτήση;

Για πολλούς λόγους: Γιατί ταξίδι δεν είναι μόνο τα μουσεία και οι βόλτες στις όχθες ποταμών, αλλά και οι διαφορετικές κουλτούρες και οι άνθρωποι και οι τρόποι ζωής, και (ελάτε, ας το παραδεχτούμε) αυτά δε διαφέρουν και πολύ από τη μια χώρα της Ευρώπης στην άλλη. Γιατί ένα ταξίδι στην άλλη μεριά του κόσμου μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Γιατί πάντα ήθελες να δεις από κοντά τα Moai στο Νησί του Πάσχα, βρε αδερφέ.

«Ναι, αλλά θέλεις μια περιουσία για να τα κάνεις αυτά τα ταξίδια» θα πει ο αντίλογος. Δεν θα έχει, όμως, εντελώς δίκιο. Διότι μπορεί το τετραψήφιο εισιτήριο να μην το γλιτώνετε σε κάποιες περιπτώσεις, όμως το κόστος ζωής στους περισσότερους από αυτούς τους προορισμούς είναι τόσο χαμηλό, που τελικά το ταξίδι δεν θα σας «βγει» συγκλονιστικά ακριβότερο απ’ ό,τι μία αντίστοιχη εβδομάδα σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πριν παρασυρθούμε και αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε αξίες ανεκτίμητες, βάζουμε στο μικροσκόπιο (και το κομπιουτεράκι) πέντε «μεγάλα ταξίδια» και υπολογίζουμε πόσο θα μας κοστίσουν –ήτοι, για πόσους μήνες θα χρειαστεί να κλειδωθούμε σπίτι και να τρώμε σκέτα μακαρόνια.

Αργεντινή

Το αεροπορικό εισιτήριο: Στα 800€ μετ’ επιστροφής και φόρων με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Την τιμή εντοπίσαμε για τον Νοέμβριο του 2014 (θυμίζουμε ότι στο νότιο ημισφαίριο το «δικό μας» καλοκαίρι είναι χειμώνας και τούμπαλιν).

Το κόστος ζωής: «Παρά το γεγονός ότι έχει ακριβύνει σε σχέση με τις αρχές των ‘00s, η Αργεντινή παραμένει ευκαιρία, ειδικά αν ταξιδεύετε με ευρώ ή λίρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lonely Planet. Έξω από το Μπουένος Άιρες και την Παταγονία, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 20€ την ημέρα για διαμονή σε ένα ωραίο ξενοδοχείο και δύο γεύματα σε αξιοπρεπή εστιατόρια. Οι τιμές των ξενοδοχείων στο Μπουένος Άιρες ξεκινούν από 20€ για το δίκλινο, ενώ έξω από την πρωτεύουσα τα καλά ξενοδοχεία ξεκινούν από 10€ το δίκλινο. Ένα δείπνο ζυμαρικών σε ένα απλό οικογενειακό εστιατόριο θα σας κοστίσει λιγότερο από 1€ το άτομο, ενώ για gourmet γεύμα πολλών πιάτων σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας θα υπολογίσετε κάτι κοντά στα 10€.

Το ταξιδιωτικό πακέτο: Δεκατρείς ημέρες στο Μπουένος Άιρες και την Παταγονία, με ξεναγήσεις στους παγετώνες και την Γη του Πυρρός, και διαμονή σε 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία, προτείνει το Versus Travel, σε ένα δελεαστικό πακέτο που ξεκινά από 3.390€. Λεπτομέρειες εδώ.

Τανζανία

Το αεροπορικό εισιτήριο: Στα 507€ μετ’ επιστροφής και φόρων, με την Egypt Air μέσω Καΐρου. Την τιμή εντοπίσαμε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο –από τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψετε στην Τανζανία, προκειμένου να αποφύγετε τόσο τις βροχές όσο και την υπερβολική ζέστη. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται high season.

Το κόστος ζωής: Αν χαρήκατε με το χαμηλό σχετικά κόστος του εισιτηρίου, έφτασε η ώρα να σας απογοητεύσουμε. Η Τανζανία είναι σχετικά ακριβός προορισμός για τους ταξιδιώτες: Χωρίς σαφάρι και ξεναγήσεις στα εθνικά πάρκα, θα υπολογίσετε το λιγότερο 30€ έως 100€ την ημέρα, αναλόγως πόσες ανέσεις θέλετε στο ξενοδοχείο και πόσο «δυτικού τύπου» προτιμάτε να είναι τα γεύματά σας. Τα σαφάρι και η διαμονή στα εθνικά πάρκα (που είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για να βρεθείτε στην Τανζανία) ξεκινούν από 100€ το άτομο την ημέρα και ανεβαίνουν.

Το ταξιδιωτικό πακέτο: Το Imagination Travel προτείνει ένα ιδιαίτερα δελαστικό 10ήμερο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις και ξεναγήσεις στο Νταρ Ες Σαλάμ, την εξωτική Ζανζιβάρη και τα δύο δημοφιλέστερα εθνικά πάρκα (Σερενγκέτι και Νγκορονγκόρο) στην τιμή των 3.150€ κατ’ άτομο, μαζί με τους φόρους. Λεπτομέρειες εδώ.

Κούβα

Το αεροπορικό εισιτήριο: Στα 747€ μετ’ επιστροφής και φόρων, με την Aeroflot μέσω Μόσχας. Τη συγκεκριμένη τιμή εντοπίσαμε για τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το κόστος ζωής: Σε γενικές γραμμές, η Κούβα είναι οικονομικός προορισμός –λιγότερο βέβαια από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Με 30€ περίπου το άτομο την ημέρα μπορείτε να μένετε στα αξιοπρεπέστατα δωμάτια που νοικιάζονται στα σπίτια (τα οποία είναι, ούτως ή άλλως, η επιλογή διαμονής που προτιμούν οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην Κούβα) και να τρώτε δύο γεύματα σε καλά εστιατόρια.

Το ταξιδιωτικό πακέτο: Εννέα ημέρες στην Κούβα με το Versus Travel θα σας κοστίσουν 1.300€ το άτομο με το Versus Travel. Το πακέτο περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις και ξεναγήσεις στην Αβάνα, το Βαραδέρο και το Τρινιδάδ, και εκδρομές σε πολλές ακόμα πόλεις. Λεπτομέρειες εδώ.

Νέα Ζηλανδία

Το αεροπορικό εισιτήριο: Στα 1.334€ με την Lufthansa, μέσω Μονάχου και Χονγκ Κονγκ (δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά δεδομένου ότι πηγαίνετε κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου, μιλάμε για κάτι παραπάνω από ένα εικοσιτετράωρο σε πτήσεις και transit). Την τιμή εντοπίσαμε για τον επόμενο Νοέμβριο –που θα είναι αρχές άνοιξης προς τέλη καλοκαιριού, θυμίζουμε για όσους ξεχνούν εύκολα.

Το κόστος ζωής: Σε σύγκριση με την Ευρώπη ή την Βόρεια Αμερική, η Νέα Ζηλανδία είναι οικονομικότερος προορισμός. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περί τα 80€ κατ’ άτομο τη μέρα για να μείνετε σε οικονομικά δωμάτια ξενοδοχείων (motel ή bed’n’breakfast), να φάτε δύο γεύματα σε εστιατόρια και να επισκεφθείτε μερικά αξιοθέατα.

Το ταξιδιωτικό πακέτο: Όσο και αν ψάξαμε, ταξιδιωτικό πακέτο μόνο για Νέα Ζηλανδία σε ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο δεν καταφέραμε να βρούμε. Ωστόσο, το δεκαπενθήμερο πακέτο του BMI Travel συνδυάζει Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ) στην τιμή των 7.500€ κατ’ άτομο, μαζί με τους φόρους των αεροδρομίων.

Ταϊλάνδη

Το αεροπορικό εισιτήριο: Στα 614€ μετ’ επιστροφής και φόρων, με την Egypt Air μέσω Καΐρου, για τον επόμενο Νοέμβριο. Η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψετε στην Ταϊλάνδη είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν η ζέστη είναι υποφερτή και οι βροχές λιγότερες.

Το κόστος ζωής: Ένας από τους οικονομικότερους προορισμούς για «μεγάλα ταξίδια», η Ταϊλάνδη μπορεί να σας «βγει» τόσο οικονομική όσο είναι το (ασύλληπτο) ποσό των 15€ το άτομο την ημέρα. Αυτό το ποσό καλύπτει ένα απλό δωμάτιο, δυο-τρία απλά γεύματα και τις τοπικές σας μετακινήσεις. Με 30€ το άτομο την ημέρα, έχετε καλό ξενοδοχείο, δύο γεύματα σε εστιατόρια, εισόδους σε αξιοθέατα και τα απαραίτητα ξενύχτια με αλκοόλ.

Το ταξιδιωτικό πακέτο: Η Ταϊλάνδη είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός ακόμα και στην Ελλάδα (που οι μακρινοί προορισμοί δεν είναι εν γένει εξαιρετικά δημοφιλείς) πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε οργανωμένη εκδρομή εκεί, αν αυτός είναι ο τρόπος ταξιδιού που προτιμάτε. Ενδεικτικά, στο Manessis Travel εντοπίσαμε 9ήμερο πακέτο που συνδυάζει Μπανγκόκ και Πουκέτ στην τιμή των 1.200€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v