Πάμε πλατεία: Μια βόλτα στις ωραιότερες του κόσμου

Πόσο μεγάλη είναι η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου; Βολτάρουμε σε μερικές από τις ωραιότερες πλατείες και ανακαλύπτουμε τα μικρά μυστικά τους.
Πάμε πλατεία: Μια βόλτα στις ωραιότερες του κόσμου
της Ηρώς Κουνάδη

Πλατείες μεσαιωνικές, πλατείες ιστορικές, πλατείες μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα. Πλατείες στις οποίες γράφτηκε Ιστορία, όπως η Tienanmen ή η πλατεία Tahrir. Πλατείες στις άκρες των οποίων συμπυκνώθηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός, όπως η Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η Times Square της Νέας Υόρκης ή η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Πλατείες που παραμένουν εδώ και αιώνες το κέντρο της ζωής της πόλης, η οποία εκτυλίσσεται όλο και πιο διαφορετικά γύρω τους: Από τις δημόσιες εκτελέσεις της μεσαιωνικής Ευρώπης, στις μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις του 20ου αιώνα.

Μικρή ιστορία της πλατείας

Σύμφωνα με την Wikipedia, οι πρώτες πλατείες κάνουν την εμφάνισή τους ταυτόχρονα με τους πρώτους οικισμούς –ήτοι, τουλάχιστον 6.000 χρόνια πριν. Ακόμη και όταν οι πόλεις αρχίζουν να περικλείονται από τείχη και γίνονται εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες, πάντα υπάρχει χώρος για μερικές πλατείες στις οποίες στήνονται οι (μόνιμες ή τακτικές) αγορές, χτίζονται λατρευτικοί χώροι και σπουδαία δημόσια κτίρια, ανεγείρονται μνημεία, γεννιούνται και ανταλλάσσονται ιδέες, ξεκινούν επαναστάσεις.

Αν, λοιπόν, αναρωτιόσασταν ποιος πρωτο-συνέλαβε την ιδέα της πλατείας, ποιος είναι ο «εφευρέτης» της, ή ποια ήταν η πρώτη πλατεία του κόσμου, λυπούμαστε αλλά κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει. Η ιστορία των πλατειών χάνεται στην άχλη της ιστορίας. Παρ’ όλα αυτά, για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά σας (ή την ανάγκη σας για εγκυκλοπαιδικές «πλατειακές» γνώσεις) έχουμε…

4 ενδιαφέροντα facts για τις πλατείες του κόσμου

Η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου βρίσκεται στην Κίνα, και συγκεκριμένα στην πόλη Dalian, απλώνεται σε μια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και λέγεται Πλατεία Xinghai, που σημαίνει «θάλασσα των αστεριών».


Η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου βρίσκεται στην Jakarta της Ινδονησίας, λέγεται Πλατεία Merdeka και απλώνεται σε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, αν αναρωτιέστε, είναι η Σπιανάδα της Κέρκυρας, με εμβαδόν 84.000 τετραγωνικά μέτρα –πράγμα που την κατατάσσει στην 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου.

Η μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης βρίσκεται στη Βαρσοβία, λέγεται Plac Defilad και είναι, κατά τους επικριτές της, μία από τις ασχημότερες του κόσμου. Διάφορα σχέδια αναπλάσεων έχουν προταθεί για τον εκμοντερνισμό της, με εκείνο για την ανέγερση ενός Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης μέχρι το 2015 να ξεχωρίζει.

Βολτάροντας σε μερικές από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου

Plaza Mayor, Μαδρίτη


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης, η «κλειστή» Plaza Mayor που μοιάζει περισσότερο με εσωτερική αυλή και λιγότερο με πλατεία, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς δημόσιες εκτελέσεις, ταυρομαχίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες, υπαίθριες αγορές και συμφωνικές ορχήστρες.

Η Πλατεία του Ιμάμη, Εσφαχάν, Ιράν

Περίπου ένα χιλιόμετρο σε μήκος, με περίτεχνα κτίρια που στεγάζουν café, τζαμιά, παλιά παλάτια και μεντρεσέδες (θεολογικές σχολές) στις «όχθες» της και μια μεγάλη καταπράσινη έκταση στο κέντρο της, η Πλατεία του Ιμάμη φιγουράρει σε πολλές λίστες με τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου.

Piazza del Campo, Sienna, Ιταλία

Μεσαιωνική πλατεία σε σχήμα κοχυλιού, που φιλοξενεί δύο φορές τον χρόνο τις παγκοσμίου φήμης ιπποδρομίες Palio di Sienna. Τα ζεστά χρώματα των κτιρίων γύρω της χαρίζουν έξτρα πόντους φωτογένειας.

Plaza de Mayo, Buenos Aires, Αργεντινή

Ελληνιστί… η Πλατεία του Μαΐου, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση της 25ης Μαΐου 1810, η οποία τελικά οδήγησε την χώρα στην ανεξαρτησία. Η πυραμίδα στο κέντρο της πλατείας λέγεται «η πυραμίδα του Μαΐου» και είναι το παλαιότερο μνημείο της πόλης –ανεγέρθηκε το 1811, για να τιμήσει την πρώτη επέτειο από την Επανάσταση.

Η Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα, Ρωσσία

Πλατεία-θρύλος, τόσο για λόγους ιστορικούς όσο και για τα κτίρια-ορόσημα που την περιστοιχίζουν: Το Κρεμλίνο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου και το μαυσωλείο του Λένιν, μεταξύ άλλων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι όλες οι εθνικές οδοί της Ρωσίας ξεκινούν από την Κόκκινη Πλατεία.

Πλατεία Trafalgar, Λονδίνο, Αγγλία

Κτισμένη προς τιμήν του Λόρδου Horatio Nelson, ο οποίος νίκησε τον στόλο του Ναπολέοντα στην ναυμαχία του Trafalgar το 1805, και σχεδιασμένη από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα John Nash, η Πλατεία Trafalgar είναι αναμφίβολα μία από τις ομορφότερες –και πλέον πολυσύχναστες– πλατείες του Λονδίνου.

Η βόλτα μας δεν τελειώνει εδώ: Ακολουθήστε μας, σε περισσότερες υπέροχες πλατείες ανά τον κόσμο, κάνοντας κλικ στο Photo Gallery, στην αρχή του κειμένου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v