CNN: Οι Μυκήνες ένας από τους σπουδαιότερους προορισμούς

Στους 15 σημαντικότερους αλλά λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο συγκαταλέγει τις Μυκήνες το CNN, σε πρόσφατο δημοσίευμα.
CNN: Οι Μυκήνες ένας από τους σπουδαιότερους προορισμούς
Στους δεκαπέντε σημαντικότερους –και λιγότερο γνωστούς– αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο συγκαταλέγει τις Μυκήνες σε πρόσφατο άρθρο του το CNN. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «15 αρχαιολογικοί χώροι που ίσως δεν γνωρίζετε» και υπότιτλο «τα αρχαία μνημεία που πρέπει να επισκεφθείτε».

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του γνωστού ειδησεογραφικού δικτύου, και περιλαμβάνει εκτός από τις Μυκήνες, τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου στην Κύπρο, τις Θήβες της Αιγύπτου, το ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα του Ισραήλ, την αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπο γέννησης του Βούδα, αλλά και τον τάφο του Κομφούκιου στην Κίνα.

«Δεν μας χρειάζεστε για να σας επιστήσουμε την προσοχή ως προς τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, ωστόσο, όπως οι αρχαιολόγοι, έτσι κι εμείς 'σκάβουμε' βαθιά στη λίστα με τα λιγότερα γνωστά αρχαία ερείπια» γράφει ο δημοσιογράφος Leslie Gilbert Elman, επεξηγώντας ότι ως «αρχαία ερείπια» νοούνται μνημεία, που χρονολογικά φτάνουν μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ. και τα οποία είτε διατηρούνται εδώ και αιώνες είτε αποτελούν «απλώς σκιές των ένδοξων ημερών τους».

Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, καθώς ο γερμανός αρχαιολόγος έσπευσε να το συνδέσει με τη σωρό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της ανακάλυψης παραμένει αδιαμφισβήτητη.

«Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία, εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο» αναφέρεται στο κείμενο, που μνημονεύει επίσης τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων (μέσα 13ου αι. π. Χ.), καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.

Άλλες περιοχές που παρουσιάζονται είναι οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας (όπως ο περίφημος τάφος του Αλεξάντροβο), το παλάτι του Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία –μνημεία που έχουν στην πλειοψηφία τους τεθεί υπό την προστασία της UNESCO.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το κομμάτι του CNN.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v