Εναλλακτικές γωνιές στα mainstream νησιά

Η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Ρόδος… αλλιώς: Γνωρίστε την εναλλακτική πλευρά των πιο δημοφιλών νησιών αν ψάχνετε οικονομία και απομόνωση.
Εναλλακτικές γωνιές στα mainstream νησιά
Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Πάρος, Ρόδος… Ποια είναι η πρώτη σκέψη σας; Υπέροχα νησιά για πάρτι, διασκέδαση και κοσμοπολίτικες διακοπές, αλλά πολύ χρήμα, και ακόμη περισσότερος κόσμος. Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τις πιο ακριβοθώρητες σαιζλόνγκ του Αιγαίου, όταν μάλιστα πρέπει να παλέψει με σμήνη τουριστών για να τις εξασφαλίσει;

Ευτυχώς, μετά από αυτή την πρώτη σκέψη, εμείς φροντίσαμε να κάνουμε και δεύτερες. Και να ανακαλύψουμε εναλλακτικά μέρη στα πιο mainstream ελληνικά νησιά, τις πιο απομονωμένες παραλίες, μακριά από την κοσμοπλημμύρα των πιο δημοφιλών πλαζ και τα πιο οικονομικά ταβερνάκια, που δεν χρεώνουν 15€ την χωριάτικη, απλώς γιατί βρίσκεστε στην Μύκονο.

*Μύκονος


Αν θέλετε να ανακαλύψετε την εναλλακτική πλευρά του νησιού των ανέμων, μείνετε μακριά από την Ψαρού και τους «Παραδείσους» των κοσμικών, και δώστε μια ευκαιρία στα παρακάτω μυκονιάτικα «μυστικά».
Παραλίες: Στον Άγιο Σώστη στο βόρειο τμήμα του νησιού θα κολυμπήσετε με την ησυχία σας, καθώς σε αυτή δεν φτάνουν ούτε τα λεωφορεία του νησιού και θα ξαπλώσετε στην καφετιά της άμμο. Στον μικρό κόλπο της Κάππαρης, πλάι στον Άγιο Ιωάννη, θα βουτήξετε σε τιρκουάζ νερά με θέα την Δήλο, και στον Φώκο, θα κάνετε ηλιοθεραπεία με φόντο ένα άγριο τοπίο, σπάνιο για Κυκλάδες.
Στέκια: Για ποτό ή κοκτέιλ σε λογικές τιμές, δοκιμάστε το «Κάστρο» στη Χώρα, το Montparnasse piano bar στη Μικρή Βενετία για live μουσική και το low budget μπαράκι του Μανούσου, επίσης στην Μικρή Βενετία. Όσο για φαγητό, θα διατηρήσετε τον λογαριασμό σε επίπεδα κάτω των 20€ στου Γιαβρούτα στη Χώρα, δοκιμάζοντας σπιτικά μαγειρευτά, στο Oregano στον περιφερειακό δρόμο για ψητά σχάρας σε τεράστιες μερίδες, στο Μα’ερειό στη Χώρα για υπέροχους κεφτέδες και λαχταριστά low budget μεζεδάκια και στου «Γιώργου και της Μαρίνας» στην Άνω Μερά για οικογενειακό περιβάλλον και ωραίες γεύσεις με υλικά δικής τους παραγωγής.
Περισσότερα για την Μύκονο: Θα βρείτε εδώ

*Σαντορίνη


Ναι, ο κανόνας στην Οία είναι οι εξωφρενικά ακριβές τιμές και τα εστιατόρια που εξαργυρώνουν την πιο όμορφη θέα του κόσμου, μεταφράζοντάς τη σε φουσκωμένους τιμοκαταλόγους. Ο κανόνας είναι επίσης η ξαπλώστρα των 7€ στο δημοφιλές Καμάρι με τις συστάδες των beach bars. Αλλά ευτυχώς, στους κανόνες υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις. Και τις εντοπίσαμε.
Παραλίες: Δίπλα στο τουριστικό Καμάρι και την Περίσσα, θα συναντήσετε τον επίσης ανεπτυγμένο και αξιοποιημένο τουριστικά Περίβολο, όπου θα κάνετε ηλιοθεραπεία στις αναπαυτικές (όσο και δωρεάν) σαιζλόνγκ και θα κολυμπήσετε σε καθαρά, κρυστάλλινα νερά με φόντο την μαύρη αμμουδιά. Ήσυχη είναι επίσης η παραλία της Βλυχάδας, στο πιο νότιο τμήμα του νησιού. Διαθέτει μόνο ένα beach bar, το οποίο αποφεύγει τις τυμπανοκρουσίες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της είναι ελεύθερο, με καφετιά άμμο και σεληνιακούς σχηματισμούς βράχων στο φόντο. Αποτελεί επίσης ένα από τα τελευταία καταφύγια γυμνιστών στην Σαντορίνη. Για εναλλακτικές βουτιές, δοκιμάστε και το Αμμούδι, που στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό λιμανάκι στην βάση της Οίας, αλλά όσοι γνωρίζουν, κατηφορίζουν για να απολαύσουν μια βουτιά στα ωραία του νερά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Στέκια: Θα φάτε οπωσδήποτε ντόπια κουζίνα στου Νικόλα, στην καρδιά των Φηρών που μπορεί να μην διαθέτει θέα στην Καλντέρα, αλλά το ξεπληρώνει με υπέροχες γεύσεις. Θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο οικονομικό ψάρι στης Κατίνας στο Αμμούδι, κρητικές γεύσεις στο Μεταξύ μας στην Έξω Γωνιά και σαντορινιές σπεσιαλιτέ στην Λάβα στην Περίσσα.
Περισσότερα για την «άλλη» Σαντορίνη: Θα βρείτε εδώ

*Πάρος


Αν θέλετε να αποφύγετε την κοσμοσυρροή και την ηχορρύπανση στην Πάρο, σίγουρα θα πρέπει να πείτε «όχι» στο «εφηβικών» διαθέσεων Punda beach, το Φαράγγι, τις Κολυμπήθρες και το Μοναστήρι. Θα πρέπει επίσης να αποχωριστείτε την κοσμοπολίτικη Νάουσα και να δοκιμάσετε τοπία και γεύσεις από μικρότερους, πιο γραφικούς οικισμούς στο νησί. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μας:
Παραλίες: Αναζητήστε βουτιές και ραχάτι με φυσική σκιά στο όμορφο θαλάσσιο «καταφύγιο» του Άη Γιάννη του Δέτη, που δεν είναι άλλη από τα σκιερά Θαλασσόδεντρα. Προσπεράστε τις θορυβώδεις Κολυμπήθρες και βρείτε την μικρή παραλία πριν το Καρνάγιο που είναι «για λίγους και καλούς». Δοκιμάστε επίσης την εναλλακτική εμπειρία του… αργιλόλουτρου στην περιοχή του Καλόγερου. Μία αγαπημένη παραλία των ντόπιων, που αντιστέκεται στις σειρήνες του τουρισμού είναι και ο Λωλαντώνης.
Στέκια: Αποφεύγοντας την Νάουσα και τα πανάκριβα μπαράκια της, αναζητήστε δροσιά στα υπέροχα κοκτέιλ που γίνονται με μαρμελάδα στο νέο μπαράκι με την ονομασία Green project στο Δρυό. Στο ήσυχο Golden Garden θα δοκιμάσετε επίσης ωραία κοκτέιλ, στην περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν Τζάνες, πάνω από την Χρυσή Ακτή. Αν αναζητάτε ένα πιο χαλαρό beach bar, προτιμήστε το Rebel στη Χρυσή Ακτή. Για φαγητό, θα τιμήσετε τις ωραίες γεύσεις στο Μαράθι στις Λεύκες, με κρέας που κόβεται εκείνη τη στιγμή και πρώτες ύλες που παράγονται από την οικογένεια η οποία διαχειρίζεται την ταβέρνα. Θα φάτε επίσης δημιουργική ελληνική κουζίνα και ωραιότατους παραδοσιακούς μεζέδες στο Siparos στα Ξιφάρα. Υπολογίστε σε όλα τα παραπάνω περί τα 15€ κατ’ άτομο. Must για μετά το ξενύχτι είναι επίσης οι χορταστικές πίτες του «Ξυλόφουρνου» στο Υστέρνι – δοκιμάστε οπωσδήποτε την κοτόπιτα.
Περισσότερα για την Πάρο: Θα βρείτε εδώ

*Ίος


Ο διάδοχος της Μυκόνου, το νησί που πνίγεται από τους φοιτητές οι οποίοι σπεύδουν να βγάλουν στο Μαγγανάρι και τον Μυλοπότα τα σπασμένα όλης της εξεταστικής τους και τα τουριστικά μπαράκια της Χώρας της Ίου είναι η μία όψη του νησιώτικου νομίσματος. Η άλλη;
Παραλίες: Στην Ψαθή θα βρείτε ένα ήσυχο καταφύγιο, αρκεί να έχετε υπομονή: Θα προσπεράσετε το βραχώδες τμήμα της πλάι στον δρόμο, θα συνεχίσετε μετά το αμμουδερό οργανωμένο κομμάτι της και τελικά θα απλώσετε ψάθα στο πιο αριστερό της τμήμα, την απομονωμένη Ψαθή με την απαλή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά. Αναζητήστε επίσης την παραλία Παπά, έναν απόμερο κολπίσκο στα νότια του Καλάμου με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά.
Στέκια: Καλά είναι και τα δεκάδες μπαράκια με τους ακόμη περισσότερους ιταλούς τουρίστες που δημιουργούν ατμόσφαιρα πάρτι, αλλά αν προτιμάτε κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο και περισσότερο παραδοσιακό, δοκιμάστε την τύχη σας στο πανηγύρι της Μερσινιάς που στήνεται στις 21 Αυγούστου και μυρίζει παράδοση. Όσο για οικονομικό φαγητό, θα κατευθυνθείτε στο Βιλαέτι στον δρόμο για Αγία Θεοδότη, για σπιτικά μαγειρευτά στην ήσυχη βεράντα του, στον Δράκο, στον μόλο της παραλίας του Μυλοπότα για φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα, στο περίφημο καφεζυθεστιατόριο Ελπίς στον Μυλοπότα για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και στο ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο Λόρδος Βύρων στη Χώρα, για μενού δημιουργικής πολυεθνικής κουζίνας. Σε όλα τα παραπάνω υπολογίστε 12-20€ κατ’ άτομο.

*Ρόδος


Ξέρουμε, οι τουρίστες στο Φαληράκι κάνουν έκτροπα και οι παραλίες του διαθέτουν γκρίζα, άσχημα κτίρια για φόντο, αντί για δέντρα και λόφους. Πόσο ωραίο είναι όμως το ότι τα πλήθη γνωρίζουν και μένουν μόνο σε αυτές; Έτσι, αφήνουν στους υπόλοιπους την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις εναλλακτικές, κρυφές ομορφιές του νησιού.
Παραλίες: Αν αντιπαθείτε την φασαρία, τις οργανωμένες πλαζ και την πολυκοσμία, τρεις από τις καλύτερες παραλίες που θα πρέπει να βάλετε ψηλά στην λίστα με τα προς επίσκεψη και βουτιά μέρη είναι η Γλύστρα, η Αγαθή και τα Βλυχά. Η Γλύστρα είναι ένας μικρός αμμουδερός κολπίσκος, πλαισιωμένος από πράσινα λοφάκια, στον δρόμο μεταξύ Λίνδου και Νότου – ίσα που προλαβαίνετε να την απολαύσετε στην ερημική εκδοχή της, καθώς το μυστικό της όσο πάει και διαρρέει. Εξίσου μυστική παραμένει ακόμη η Αγάθη, η παραλία με την χρυσαφένια άμμο και τα τιρκουάζ νερά, που την γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι, και φτάνουν σε αυτή ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι από το Χαράκι. Όσο για τα Βλυχά, μπορεί ένα μέρος τους να διαθέτει ξαπλώστρες και beach bar, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα παραμένει ανεκμετάλλευτο, παραδομένο στην ομορφιά της φύσης, που το προίκισε με ψιλό, λευκό βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά.
Στέκια: Οικονομικό φαγητό με επίπεδο λογαριασμού που δεν ξεπερνά τα 20€ κατ’ άτομο θα βρείτε στο Άσπρο Πιάτο στη Ρόδο, ένα νεοταβερνάκι με πεντανόστιμα μαγειρευτά που μυρίζουν ανατολή, στους Δροσουλίτες στη Ρόδο, ένα κρητικό ταβερνάκι βγαλμένο από τα παλιά, στη Βατζάνα, στην περιοχή Εκατό Μαγαζιά για ντόπιες σπεσιαλιτές και στου Μπάκη στον ορεινό Έμπωνα, για ντόπια κρεατικά και απλά αλλά αξιομνημόνευτα μεζεδάκια. Όσο για το ποτό σας, εμπιστευτείτε τα πάρτι της Μέθεξης στη Ρόδο, που μπορεί να προσελκύει αρκετό κόσμο, αλλά διαθέτει χαλαρή, «εξαρχειώτικη» ατμόσφαιρα και μια πανέμορφη αυλίτσα.
Περισσότερα για την Ρόδο: Θα βρείτε εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v