Μια εκδρομή στις ράγες της Πελοποννήσου

Ένα ταξιδιωτικό γραφείο δίνει το φιλί της ζωής στις υπέροχες (και σιωπηλές πια) σιδηροδρομικές διαδρομές της Πελοποννήσου.
Μια εκδρομή στις ράγες της Πελοποννήσου
της Ηρώς Κουνάδη

Όσοι θυμάστε εκείνη την διαδρομή πάνω από τους αμμόλοφους με τα λευκά κρινάκια στην παραλία του Καϊάφα, όσοι κρεμαστήκατε ως πιτσιρίκια από το παράθυρο την ώρα που το τραίνο περνούσε πάνω από την μεγάλη γέφυρα του Αλφειού στον δρόμο για την Ολυμπία, αλλά και όσοι κοντοστέκεστε ακόμα έξω από τους πέτρινους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Πελοποννήσου, θα χαρείτε με τα νέα: Οι υπέροχες σιδηροδρομικές διαδρομές της Πελοποννήσου επιστρέφουν, όχι σαν κανονικά δρομολόγια, αλλά σαν τριήμερες και τετραήμερες εκδρομές ενός ταξιδιωτικού γραφείου που… βλέπει μπροστά από τις ράγες.

Ορ(γαν)ώνοντας τις ράγες

«Η ιδέα προέκυψε από την προσπάθεια να δώσουμε νέες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού στην ελληνική αγορά» λέει ο Γιώργος Κατσιαφούρος, υπεύθυνος πωλήσεων του τμήματος εσωτερικού της At Holidays, η οποία διοργανώνει την εκδρομή. «Το τραίνο δεν είναι διαδεδομένο ως ταξιδιωτικό μέσο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου είναι καθημερινή συνήθεια. Πρόκειται για ένα οικονομικότατο μέσο, που προσφέρει διαφορετικού τύπου διακοπές.

»Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να βρούμε άκρη με τον ΟΣΕ, για να ναυλώσουμε ένα τραίνο, πράγμα που ήταν δύσκολο, μέχρι που μπορέσαμε να βρούμε με ποιον πρέπει να μιλήσουμε», συνεχίζει χαμογελώντας. «Υπάρχουν, ευτυχώς, στελέχη στον ΟΣΕ που δεν δρουν μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια.

»Οι σιδηροδρομικές διαδρομές της Πελοποννήσου είναι από τις ωραιότερες στον κόσμο. Από το 2010 και μετά, που έπαψε να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου, υπάρχει ανεκμετάλλευτη μια φανταστική διαδρομή, που περνά από τα βουνά της Αρκαδίας, πάνω από σαράντα τέσσερις γέφυρες, και μέσα από δώδεκα τούνελ, με θεαματικές εναλλαγές από βουνό σε θάλασσα, και από ύψωμα σε πεδιάδα. Μπορεί να αναδειχθεί μια διαφορετική μορφή τουρισμού, την οποία έχουμε ανάγκη μέσα σε αυτή την αυξανόμενη κρίση».



«Μα, υπάρχουν ακόμα τραίνα;»

Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι μεγάλο. Τις Απόκριες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή με δύο γεμάτα βαγόνια, και τώρα ετοιμάζονται οι επόμενες, για το τετραήμερο του Πάσχα, τα Σαββατοκύριακα 27-28 Απριλίου και 11-12 Μαΐου, και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Σε πρώτη φάση η εκδρομή απευθύνεται σε Έλληνες» λέει ο κ. Κατσιαφούρος. «Υπήρξε, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό: από Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία μέχρι στιγμής. Μας ζήτησαν να μεταφράσουμε το πρόγραμμα της εκδρομής, και για το καλοκαίρι προγραμματίζουμε επτά-οκτώ ακόμα εκδρομές, που θα απευθύνονται τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό».

«Μόνο ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να το κάνει αυτό» λέει ο κ. Κατσιαφούρος, όταν τον ρωτάω αν πιστεύει ότι ανοίγει τώρα ο δρόμος και για άλλες τέτοιες εναλλακτικές διαδρομές, που θα προβάλλουν, εκτός από τα φαντασμαγορικά τοπία, και την ιστορία των εν Ελλάδι σιδηροδρόμων. «Είναι κρίμα που ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα έχει αφεθεί να μαραζώνει, ειδικά από την στιγμή που ήταν μια επένδυση η οποία έγινε με μεγάλο κόπο και δυσκολίες.

»Ξέρετε, ο κόσμος ήταν πολύ δύσπιστος στην αρχή. Μας έπαιρναν τηλέφωνο και ρωτούσαν πράγματα όπως ‘μα, υπάρχουν ακόμα οι γραμμές στην Πελοπόννησο; Εγώ άκουσα ότι τις έχουν κλέψει οι Τσιγγάνοι’. Η διαδρομή που κάνει ο σιδηρόδρομος από την Κόρινθο ως την Καλαμάτα είναι καινούρια, έχουν ανακαινιστεί τα πάντα. Αυτό, όμως, ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Στην πρώτη μας εκδρομή, ο κόσμος έβγαινε από τα σπίτια στα χωριά, για να δει αν είναι όντως τραίνο αυτό που περνάει. Το είχαν ξεχάσει το τραίνο, μετά από τόσα χρόνια».

Πόσο θα μου κοστίσει;

Το τριήμερο πρόγραμμα κοστίζει 195€ κατ’ άτομο, και περιλαμβάνει, εκτός φυσικά από τις διαδρομές με το τραίνο και την μεταφορά από και προς τον Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Κιάτο με τον Προαστιακό, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα και στην Ολυμπία με πρωινό καθημερινά, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ολυμπίας. Το τετραήμερο πασχαλινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω μία επιπλέον διανυκτέρευση στην Καλαμάτα, συν το αναστάσιμο δείπνο και το πασχαλινό γεύμα, κοστίζει 255€ κατ’ άτομο. 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής και επικοινωνήστε με την At Holidays στο τηλέφωνο 210 3311900, για να κλείσετε την θέση σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v