Οι παγίδες των ταξιδιών και πώς να τις αποφύγετε

Τα κιτς σουβενίρ, τα λάθος εστιατόρια, η προσκόλληση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα λάθος παπούτσια στο λάθος πλακόστρωτο. Πόσα λάθη χωρούν σε ένα ταξίδι; Οι τουριστικές παγίδες είναι πολλές και εμείς εντοπίζουμε 16 τρόπους να τις αποφύγετε.
Οι παγίδες των ταξιδιών και πώς να τις αποφύγετε
του Γιώργου Κόκουβα

Κλείσατε τα εισιτήριά σας, ας πούμε, για την Πράγα. Είστε ενθουσιασμένοι γιατί θα την επισκεφθείτε για πρώτη φορά και περιμένετε πώς και πώς να γνωρίσετε την κουλτούρα της, να μάθετε τα μυστικά της Τσεχίας, να φάτε γνήσια κουζίνα της περιοχής, να περάσετε όμορφα.

Και η αλήθεια είναι πως θα περάσετε όμορφα – όπως και να’ χει στην Πράγα θα είστε. Ακόμη κι αν τελικά καταλήξετε να δείτε μόνο τα top αξιοθέατα που πρότεινε ο οδηγός σας και καθόλου τις πανέμορφες «off» γειτονιές της συνοικίας του Vinohrady. Ακόμη κι αν βρεθείτε σε ένα υπερβολικά γραφικό εστιατόριο να τρώτε πλαστικά knedliky, αντί για τα γνήσια, μαζί με αχνιστό goulash στα πραγματικά παραδοσιακά ταβερνάκια. Ακόμη κι αν επιστρέψετε στην Ελλάδα με πρησμένα πόδια, επειδή δεν ξέρατε πως στο Κάστρο… δεν πηγαίνουν με τακούνια.

Δεν θα ήταν, όμως, ακόμη καλύτερα, να μπορούσατε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, και να περάσετε όχι απλώς ένα όμορφο, αλλά ένα τέλειο ταξίδι; Αναμένουμε μόνο καταφατικά νεύματα του κεφαλιού στην παραπάνω ρητορική ερώτηση, και περνάμε κατευθείαν στους τρόπους που θα το πετύχετε, αποφεύγοντας τις πιο «ύπουλες» παγίδες των ταξιδιών.

*Φαγητό: Κάν’το όπως οι ντόπιοι
Όχι άλλα πλαστικά knedliky, άλλα άνοστα wurst, άλλες μακαρονάδες της κακιάς ώρας. Αποφύγετε τα εστιατόρια που φωνάζουν «τουρισμός» (θα τα καταλάβετε από τους γραφικούς τύπους που σας προσκαλούν να μπείτε, τους πλαστικούς καταλόγους, τις τσουχτερές τιμές και τα ψευτό-μενού τριών πιάτων σε «προσφορά»), και εμπιστευθείτε τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης. Ζητήστε για παράδειγμα από τον υπάλληλο της υποδοχής στο ξενοδοχείο σας, τον σερβιτόρο στο café ή ακόμη κι έναν περαστικό, να σας προτείνουν ένα καλό μέρος για φαγητό. Στην αρχή, θα σας πουν κάτι πολύ γενικό, κάτι που νομίζουν πως θα άρεσε σε έναν τουρίστα. Ξαναρωτήστε. Θα σκεφτούν λίγο περισσότερο. Εξηγήστε ότι θέλετε να μάθετε πού τρώνε οι ίδιοι για παράδειγμα – πάντα ευγενικά, δεν είστε ανακριτές- και κάπως έτσι θα αρχίσουν να σας λένε τα δικά τους αγαπημένα μέρη, αυτά στα οποία θα τρώγατε συχνά αν μένατε σε αυτή την πόλη.

*Θυσιάστε την υπέρτατη κομψότητα
Μπορεί οι γυναίκες της παρέας να ονειρεύονται πως είναι ηρωίδες του Φελίνι στην Φοντάνα ντι Τρέβι ή η Audrey Hepburn στις βιτρίνες της Νέας Υόρκης, αλλά σίγουρα, όντας επισκέπτης σε μια πόλη, την οποία θέλεις να γυρίσεις μέσα σε ελάχιστες ημέρες, οι γόβες δεν είναι μια σοφή επιλογή. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια και ξεκινήστε για sightseeing. Τα πόδια σας θα σας ευγνωμονούν μετά από ώρες στα υπέροχα κατά τα άλλα πλακόστρωτα των ιστορικών κέντρων κάθε προορισμού.

*Μετακινήσεις: Μάθετε για τις κάρτες
Οι ημερήσιες ή πολυήμερες κάρτες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια συμφέρουσα λύση για έναν ταξιδιώτη, ο οποίος θέλει να εφαρμόσει την πρακτική «hop on hop off» στους διάφορους σταθμούς του μετρό και στις στάσεις των λεωφορείων ανά την πόλη, ώστε να δει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, δώστε προσοχή στις «τουριστικές» κάρτες των Μέσων, αυτές οι οποίες υπόσχονται συνδυαστικές εκπτώσεις σε μουσεία, καταστήματα και αξιοθέατα. Για χάρη αυτών των εκπτώσεων (τις οποίες θα είχατε ούτως ή άλλως αν είστε για παράδειγμα φοιτητές ή άνω των 65 ετών ή τις οποίες δεν χρειάζεστε αφού δεν είχατε σκοπό να επισκεφθείτε τα συγκεκριμένα μουσεία) πληρώνετε την κάρτα πιο ακριβά, και στην συνέχεια νιώθετε «υποχρεωμένοι» να επισκεφθείτε τα συγκεκριμένα μουσεία και καταστήματα («ε, τι, τζάμπα πληρώσαμε την κάρτα;»), που –μαντέψτε- είναι εξίσου τουριστικά.

*Αξιοποιήστε την τεχνολογία για να αποφύγετε τα λάθος μέρη
Βρίσκεστε έξω από ένα εστιατόριο, που δεν περιλαμβάνεται στον οδηγό πόλης που αγοράσατε και δεν γνωρίζετε αν πρέπει να μπείτε ή όχι. Ωραίο φαίνεται, αλλά μήπως είναι ακριβό ή με χαμηλής ποιότητας φαγητό; Βγάζετε το smartphone, μπαίνετε σε κάποιο σχετικό app για τα εστιατόρια της πόλης που έχετε προνοήσει να κατεβάσετε – ή απλώς κάνετε μια αναζήτηση στο Google, και βλέπετε αξιολογήσεις, σχόλια, τιμές και πληροφορίες για το εστιατόριο.

*Αποφύγετε τους ανθρώπους με… παράξενες στολές
Αν δείτε έναν τύπο ντυμένο… Άγαλμα της Ελευθερίας να σας πλησιάζει στη Νέα Υόρκη, έναν Φαραώ να σας περιμένει στην γωνία στο Κάιρο ή έναν Ρωμαίο με περικεφαλαία να σας προσκαλεί να βγείτε μαζί φωτογραφία έξω από το Κολοσσαίο, κάντε μεταβολή. Με τον «Ρωμαίο μονομάχο» για παράδειγμα, θα καταλήξετε σύντομα να παλεύετε, εκείνος για να σας αποσπάσει τουλάχιστον 5€ για αυτή την πόζα και εσείς να εύχεστε καλύτερα να είχατε απέναντί σας λιοντάρια.

*Εμπιστευθείτε τους local guides
Η μόδα τείνει να γίνει θεσμός και μας αρέσει ιδιαίτερα: Κάτοικοι της κάθε πόλης αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν εθελοντικά στις κρυμμένες ομορφιές της, αυτές που δεν γράφει κανένας οδηγός. Ψάξτε για τους τοπικούς εθελοντές του προορισμού σας προτού ξεκινήσετε και επικοινωνήστε μαζί τους για να εξασφαλίσετε ξενάγηση με τα μη τουριστικά μάτια του ντόπιου.

*Περπατήστε
Εκτός της πεπατημένης. Πέρα από τον «δημοφιλή τουριστικό δρόμο» που προτείνει ο οδηγός τον οποίον έχετε υπό μάλης. Με τα πόδια απολαμβάνεις καλύτερα την πόλη - εδώ θυμηθείτε την συμβουλή με τα παπούτσια.

*Δοκιμάστε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης
Αυτά που πάνε πιο αργά, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο (ή τα… δυο σας πόδια που αναφέραμε πιο πάνω), σας επιτρέπουν να δείτε την πόλη σε αργή κίνηση, να κατανοήσετε τους ρυθμούς της, να απολαύσετε μικρές λεπτομέρειες, στις οποίες δεν θα δίνατε σημασία (προσ)περνώντας σε… fast forward με ένα ταξί ή ένα λεωφορείο. Αλλά, τελικά, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες δεν κάνουν την διαφορά σε ένα ταξίδι; Γιατί να τις χάσετε;

*Μην ξοδεύετε τα χρήματά σας σε (άσχημα και πανάκριβα) σουβενίρ
Τα «αγοράκια-που-κατουράνε» από τις Βρυξέλλες, τα καπέλα-άγαλμα της Ελευθερίας από τη Νέα Υόρκη, τα πανάκριβα σοκολατάκια και τις φιγούρες της Σίσσυ από την Βιέννη, όχι, δεν τα χρειάζεστε. Δείτε εδώ τα πιο κιτς από αυτά, όπως τα συγκεντρώσαμε στο σχετικό μας δημοσίευμα, για να τα αποφύγετε. 

*Θυμηθείτε να ξεκουράζεστε
Μια συνηθισμένη παγίδα στην οποία ρίχνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας στα ταξίδια είναι η ιδέα «έχω τρεις ημέρες να δω τη Ρώμη, πρέπει να προλάβω να τα δω όλα». Είστε σε ταξίδι, και τα «πρέπει» απαγορεύονται. Δεν «πρέπει» να τα δείτε όλα. «Πρέπει» να περάσετε όμορφα. Κι αυτό δεν θα γίνει αν κυκλοφορείτε στην Ρώμη με κατάμαυρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αν χασμουριέστε στην Piazza di Spagna και αν επιστρέψετε στο σπίτι σας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό το ξενοδοχείο, για κάποιον λόγο το πληρώνετε.

*Βρείτε τα free press της πόλης
Εκεί θα εντοπίσετε τις εκδηλώσεις, τα πάρτι, τα πιο in στέκια στην περιοχή, στα οποία μπορεί να μην καθόταν ο Πεσόα να πίνει τον καφέ του όπως σε εκείνο το καφενείο που προτείνει εδώ και χρόνια ο Top 10 οδηγός σας, αλλά θα βρείτε εκεί να κάθονται (ή να χορεύουν) ελαφρώς πιο… μοντέρνοι κάτοικοι αυτής της πόλης.

*Για μία ημέρα, αφήστε τον χάρτη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας
Χαθείτε στην πόλη. Μπλέξτε σε στενάκια, χωρίς να έχετε συγκεκριμένο προορισμό, βγάλτε φωτογραφίες, προσπαθήστε να βρείτε μικρά café «χωμένα» σε στοές, ξεμακρύνετε λίγο από το κέντρο και γνωρίστε κι άλλες περιοχές. Ίσως είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εξερευνήσετε την πόλη.

*Μην σνομπάρετε τα supermarkets
Ακόμη και ένα μπουκαλάκι νερό πωλείται σε εξωφρενικές τιμές κοντά σε αξιοθέατα και σε καταστήματα ψιλικών στο κέντρο μεγάλων πόλεων. Αντ’ αυτού, φροντίστε να έχετε επισκεφθεί ένα supermarket και να προμηθευτείτε όχι μόνο νερό, αλλά και τοπικά προϊόντα – αν μη τι άλλο, θα γνωρίσετε μέρος της τοπικής «κουλτούρας» και καθημερινότητας. Θα ξέρετε για παράδειγμα τι… σοκολάτες τρώνε στην Βουδαπέστη, πόσο funky είναι τα τσέχικα γαριδάκια και τι ποικιλία από… τσίχλες έχουν οι Λονδρέζοι. Οι άχρηστες πληροφορίες (και θερμίδες) είναι τόσο άχρηστες όσο και απολαυστικές.

*Αποφύγετε τις οικονομικές παγίδες.
Κερδίστε χρήματα, αποφεύγοντας όλες τις πιθανές «τρύπες στο πορτοφόλι» σας, από το στάδιο του booking των πτήσεων και του ξενοδοχείου σας, μέχρι τις μετακινήσεις και τα ψώνια του ταξιδιού, με τις αναλυτικές low budget συμβουλές μας που θα βρείτε εδώ

*Κάντε συνάλλαγμα στα κατάλληλα μέρη 
Αποφύγετε πλανόδιους και επιτήδειους που θα σας πλησιάσουν, κυρίως σε ανατολικές χώρες (τι κάνει νιάου-νιάου έξω από την Αγιά Σοφιά;) και πάγκους ανταλλακτηρίων σε αεροδρόμια και σταθμούς που χρεώνουν «αόρατη» προμήθεια-φωτιά. Προτιμήστε ανταλλακτήρια εκτός (τουριστικού) κέντρου, που κρατούν πολύ χαμηλότερη προμήθεια.

*Διαβάστε τα ταξιδιωτικά αφιερώματα του in2life για κάθε πόλη
Όχι να το παινευτούμε, αλλά δύσκολα θα βρείτε δημοφιλή (και μη) περιοχή του πλανήτη που δεν έχει «περιποιηθεί» η πένα μας. Θα βρείτε όλα μας τα ταξίδια εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v