10 «άγνωστα» ελληνικά φεστιβάλ

Η γαστρονομία γιορτάζει στην Θεσσαλονίκη, το κάστανο και το φιστίκι έχουν την τιμητική τους σε βουνά και νησιά, ο κινηματογράφος συχνάζει σε μικρές αίθουσες επαρχιώτικων γιορτών και η Ελλάδα βρίσκει αφορμές να γιορτάσει στα 10 φεστιβάλ που ακολουθούν.
10 «άγνωστα» ελληνικά φεστιβάλ
του Γιώργου Κόκουβα

Οι Έλληνες παρά τα βάσανά τους, ξέρουν να το γιορτάζουν. Αυτό το απροσδιόριστο «το» της παραπάνω διαπίστωσης παίρνει σάρκα και οστά σε δέκα φεστιβάλ που απλώνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου οι πιο γευστικές και καλλιτεχνικές αφορμές δίνουν στην τοπική κοινότητα λόγους να ξεσκάσει, έστω μία φορά τον χρόνο. Γιατί όχι και στην μη τοπική κοινότητα; Δείτε 10 μικρά φεστιβάλ που φωνάζουν «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» και μας προσκαλούν τις τέσσερις εποχές του χρόνου να τιμήσουμε την γιορτή τους.

*Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης

Είναι κοινό μυστικό πως οι Θεσσαλονικείς «ξέρουν να τρώνε καλά». Αυτό το χαρακτηριστικό της βορειοελλαδίτικης πόλης επισημοποιείται πλέον, καθώς αυτόν τον Νοέμβριο θα φιλοξενηθεί στην Νύμφη του Θερμαϊκού το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, με σκοπό να αναζητήσει την γαστρονομική ταυτότητα της πόλης, να αναδειχθούν οι εμπνεύσεις επαγγελματιών και ερασιτεχνών της κουζίνας αλλά και να γίνει η Θεσσαλονίκη μία αναγνωρίσιμη δύναμη στον γευστικό χάρτη της Ευρώπης.

Η πρώτη διοργάνωση συμπίπτει με την 15η Biennale Νέων Δημιουργών, στην οποία το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει με την δράση «Gatronomy-Symbiosis», που θα φέρει εννέα σεφ από όλο τον κόσμο στην Θεσσαλονίκη για να «παίξουν» δημιουργικά με τα παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα και θα περιλαμβάνει εκθέσεις τοπικών προϊόντων, street food, παιδικές γευστικές εκπλήξεις, «μονοπάτια και σταυροδρόμια γεύσης», μαγειρικά masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις.
Πού: Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Πότε: 4 Νοεμβρίου ως 4 Δεκεμβρίου 2011

*Μικρές δόσεις... σινεμά

Οι Νύχτες Πρεμιέρας έριξαν αυλαία, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναμένεται με αγωνία, αλλά αυτοί οι δύο «ακρογωνιαίοι λίθοι» του ελληνικού κινηματογράφου δεν είναι οι μοναδικές γιορτές προς τιμήν της έβδομης τέχνης στην Ελλάδα. Ιδού μερικά από τα πιο low-profile –αλλά ακριβώς γι’ αυτό ίσως και πιο απολαυστικά- κινηματογραφικά φεστιβάλ:

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 
Έχει χτίσει το όνομά του φιλοξενώντας μερικές από τα καλύτερα κινηματογραφικά «σφηνάκια» της ελληνικής παραγωγής, ενώ οι νέοι κινηματογραφιστές το θεωρούν ως το πρώτο «οχυρό» που πρέπει να κατακτήσουν με τα παρθενικά τους ταινιάκια. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι στερείται καταξιωμένων παρουσιών, όπως για παράδειγμα του Βρετανού σκηνοθέτη Terry Gilliam που βρέθηκε στην φετινή διοργάνωση για να παραλάβει ειδικό βραβείο. Το ότι ελάχιστοι έμαθαν πως βρέθηκε στην χώρα μας, αποδεικνύει ότι δεν δίνουμε πολλή σημασία στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το ότι αποτελεί την επιλογή των πιο φρέσκων κινηματογραφικών μυαλών αποδεικνύει ότι θα έπρεπε.
Πού: Δράμα (και στην συνέχεια προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη)
Πότε: Κάθε Σεπτέμβριο (και τον Οκτώβριο ξεκινούν οι προβολές στις άλλες πόλεις)

- Φεστιβάλ Animation
Μια νησιώτικη και μία ηπειρωτική αφορμή για να απολαύσουμε τα πιο φρέσκα «κινούμενα σχέδια» από όλον τον κόσμο μας δίνουν το AnimaSyros και το Animfest σε Σύρο και Αθήνα αντίστοιχα. Προβολές διεθνών επιτυχιών, νέες τεχνικές «εμψύχωσης» στην μεγάλη οθόνη, γέλιο και συγκίνηση, masterclasses και fora για τους λάτρεις των animation ταινιών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη.
Πού: Το Animasyros «εκπέμπει» στην Ερμούπολη και το Animfest στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Πότε: Το «νησιώτικο» φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο ενώ το αθηναϊκό κάθε Μάρτιο (η 12η διοργάνωση θα λάβει χώρα 1-7 Μαρτίου 2012).

- Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 
Το φθινοπωρινό ραντεβού του δίνει κάθε χρόνο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Εύβοια, που μπορεί να ζει στην σκιά του «μεγάλου αδελφού» του στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν στερείται άποψης, επιχειρώντας να καταρρίψει το κλισέ του πιο «αδιάφορου» κινηματογραφικού είδους. Η κριτική του επιτροπή απαρτίζεται από σημαντικά ονόματα όπως ο Βασίλης Βασιλικός και ο Θόδωρος Μαραγκός, ενώ η σχετικά νεαρή διοργάνωση μετρά πέντε χρόνια ζωής.
Πού: Στην Χαλκίδα
Πότε: Κάθε Οκτώβριο

*Φεστιβάλ Κάστανου

Οι πιο επίκαιρες γιορτές έχουν την γεύση του κάστανου, καθώς τα ελληνικά «καστανοχώρια» από τον Ταϋγετο ως τον Όλυμπο και από το Πήλιο μέχρι την Ήπειρο φροντίζουν να συνοδεύσουν την συγκομιδή του φθινοπωρινού καρπού με πολυήμερα γλέντια. Από τα πιο φημισμένα φεστιβάλ είναι η γιορτή στην Άρνα Λακωνίας, όπου από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου οι επισκέπτες θα απολαύσουν ψητά κάστανα από τις… φουφούδες που θα έχουν στηθεί και ντόπιο τσίπουρο, κατευθείαν από το καζάνι. Επίσης, στο πηλιορείτικο Ξουρίχτι, κοντά στο Μούρεσι, οι ντόπιοι καλλιεργητές θα μοιράζουν την –ψητή ή βραστή- πραμάτεια τους και θα την συνοδεύουν με παραδοσιακά γλέντια στην πλατεία (25-28 Οκτωβρίου).

*Fistiki Fest στην Αίγινα 

Με τις ευλογίες του ΟΗΕ γιορτάζει η Αίγινα το «καμάρι» της που δεν είναι άλλο από το φιστίκι. Κάθε Σεπτέμβριο, το νησί του Σαρωνικού συγκεντρώνει παραγωγούς, εθελοντές και επισκέπτες και αναδεικνύει την πολιτισμική της ταυτότητα με επίκεντρο τον καρπό για τον οποίο φημίζεται. Ανάλογα φεστιβάλ υπάρχει μόνο στην Σικελία, αλλά αυτό της Αίγινας θεωρείται διεθνών προδιαγραφών, προωθώντας και εμπορικές συνεργασίες στην Μεσόγειο. Το φετινό φεστιβάλ έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου, με την προσπάθεια να δημιουργηθεί το πιο… μακρύ παστέλι του κόσμου, το οποίο στην συνέχεια κομματιάστηκε προς τέρψη των παραβρισκόμενων ουρανίσκων. Μάθετε περισσότερα για το Αιγινίτικο «happening» εδώ.
Πού: Αίγινα
Πότε: Κάθε Σεπτέμβριο

*Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης 

Αυτό που λείπει πολύ από τις μέρες μας προσπαθεί να επαναφέρει η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης, και δεν είναι άλλο από το γέλιο. Από αυτή την χρονιά λοιπόν καθιερώνεται το ΦΚΨ (Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης) που θα επιχειρήσει να κάνει τους βορειοελλαδίτες να σκάσουν χαμόγελα και να συμμετάσχουν στα stand up comedy shows και τις χιουμοριστικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τις θεατρικές παραστάσεις που θα ζωντανέψουν την όμορφη θρακική πόλη τον Νοέμβριο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ
Πού: Ξάνθη
Πότε: 18-27 Νοεμβρίου

*Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου 

Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, αλλά κοιτάζουμε μπροστά (στο επόμενο καλοκαίρι).Στην Καβάλα και την Θάσο χτυπά η πολιτιστική καρδιά της ανατολικής Μακεδονίας κάθε θερινή περίοδο και τον λόγο έχουν κυρίως το θέατρο και η μουσική, προσελκύοντας σημαντικούς καλλιτέχνες. Το φετινό φεστιβάλ περιλάμβανε συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, καθώς και παραστάσεις από την δραματουργία του Σαίξπηρ. Δείτε περισσότερα για την πόλη της Καβάλας στο σχετικό αφιέρωμα του In2life και κάντε bookmark την σελίδα για την επόμενη διοργάνωση.
Πού: Φίλιπποι Καβάλας και Θάσος
Πότε: Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v