Καλάβρυτα: Τα best of σε 48 (και κάτι) ώρες

Η πεζοπορία στο καταπράσινο μονοπάτι Ε4 του Χελμού, η ονειρεμένη διαδρομή του οδοντωτού στο φαράγγι του Βουραϊκού, το απόκοσμο Σπήλαιο των Λιμνών, το γραφικό Πλανητέρο. Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα των Καλαβρύτων μέσα σε 48 (και κάτι) ώρες.
Καλάβρυτα: Τα best of σε 48 (και κάτι) ώρες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Γιατί Καλάβρυτα; Γιατί σε λιγότερο από δυόμισι ώρες από την Αθήνα βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο πνιγμένο στα έλατα. Γιατί ακόμα και όταν δεν λειτουργεί το Χιονοδρομικό έχεις ένα σωρό εναλλακτικές δραστηριότητες. Γιατί η διαδρομή του οδοντωτού πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού είναι το κάτι άλλο. Γιατί μπαίνοντας στο Σπήλαιο των Λιμνών νομίζεις ότι κάπου θα συναντήσεις τον Cthulhu της Λαβκραφτικής Μυθολογίας και ένα σωρό ακόμα «γιατί» με σημαντικότερο το «γιατί στην αμέσως επόμενη ευκαιρία για ολιγοήμερη απόδραση, θα ξαναπάς χωρίς δεύτερη σκέψη».

Συγκεντρώσαμε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες – και μερικές ακόμα – και τις ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα ενός Σαββατοκύριακου γεμάτου με τα best of των Καλαβρύτων.

*Μία ώρα, δεκάδες εικόνες.
Από τις θεαματικότερες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές διαδρομές, ο Οδοντωτός ξεκινά από το Διακοφτό για να διασχίσει τα 22 χιλιόμετρα μέχρι τα Καλάβρυτα περνώντας μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού. Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια, ρέματα, πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση , από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες , όλο το μεγαλείο της ορεινής φύσης σε μία ώρα και… δύο ράγες. Αν και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα την ώρα και είναι σίγουρο ότι κατά την διάρκεια της διαδρομής θα εύχεστε να πήγαινε ακόμα πιο αργά! Το εισιτήριο κοστίζει 9€ (απλό) και 19€ (μετ' επιστροφής), ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και online.

* Μέγα Σπήλαιο ή αλλιώς τα Μετέωρα στα… Καλάβρυτα. Λαξευμένο σχεδόν μέσα στο βράχο, στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων, το Μέγα Σπήλαιο δέκα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα φέρνει στο νου κάτι από την βραχώδη φύση των Μετεώρων. Χτίστηκε το 362 μ.Χ., από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς, κοσμείται σήμερα από εντυπωσιακές νωπογραφίες του 17ου αιώνα και φιλοξενεί χειρόγραφα ευαγγέλια και άλλα θρησκευτικά κειμήλια.

* Το απόκοσμο Σπήλαιο των Λιμνών. Απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και το εσωτερικό του θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Με το που θα περάσετε τις δύο τεχνητές εισόδους που έχουν δημιουργηθεί για να διατηρήσουν την θερμοκρασία και την υγρασία του σε φυσιολογικά (για το σπήλαιο) επίπεδα, σας περιμένουν 13 κλιμακωτές λίμνες, εκπληκτικοί «μεδουσοειδείς» σχηματισμοί σταλακτιτών και ιστορία που χάνεται κάπου στην 6η χιλιετία π. Χ. , όπως μαρτυρούν τα απολιθωμένα ευρήματα από οστά ανθρώπων και ζώων που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Το αξιοποιημένο μήκος του προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μέτρα. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό 9.00-16.30 τις καθημερινές και 9-17.30 τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τηλ.: 26920 31301, 31588

* Περί οίνου και Τετράμυθου.
Η ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους της περιοχής, το υψόμετρο, η έκθεση και η επαφή με την αύρα του Κορινθιακού κόλπου δίνουν μια πολύ καλή πρώτη ύλη στα παραγόμενα κρασιά. Στην αρχαιότητα μάλιστα γίνεται αναφορά στα χωριά της Αιγιάλειας, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον Παυσανία ως «επιτήδεια εις την φύτευση άμπελου». Στο σύγχρονο οινοποιείο Τετράμυθος θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε βραβευμένα κρασιά από ποικιλίες της Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Merlot. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή, γίνεται καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00 αλλά και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 18:00, μαζί με το προσωπικό του Τετράμυθου.

* Ένα με την φύση. Ο πνιγμένος στα έλατα Χελμός είναι γεμάτος από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν κομμάτια του γνωστού ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε9 και διαθέτουν πληθώρα μικρών θησαυρών φυσικού κάλους. Ο χλωριδικός κατάλογος του Χελμού συγκεντρώνει τουλάχιστον χίλια είδη φυτών, από τα οποία τα δέκα τέσσερα είναι αποκλειστικά ενδημικά, δηλαδή φυτρώνουν μόνο σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εντυπωσιακό άνθος της Aqiulegia ottonis, το οποίο μάλιστα έχει επιλεγεί ως έμβλημα του ιδρυμένου το 2002, Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Χελμού-Βουραϊκού.
 
Εξίσου όμορφα μονοπάτια στην περιοχή είναι η διαδρομή που ξεκινάει από το Μάζι και μέσα από ένα αρχαίο μονοπάτι καταλήγει στον νερόμυλο, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα πλατάνια στο Πλανητέρο, αλλά και η διαδρομή που ξεκινάει από τη γραφική Ζαχλωρού και ανεβαίνει μέχρι το Μέγα Σπήλαιο και τον ψηλό σταυρό. Trekking, Hiking και άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες στην περιοχή διοργανώνει το 4 Seasons Outdoor. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους

* Φωτιά και (Αγία) Λαύρα. Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, έγινε γνωστό ως το σημείο όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Επισκεφθείτε το για τα κειμήλια που φιλοξενεί: το λάβαρο της επανάστασης, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, ένα ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, μεταξύ άλλων.

* Πλανητέρο, ο… πλανήτης των πλατάνων (και της πέστροφας). Σε μικρή απόσταση από το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται το χωριό Πλανητέρο σε ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός», ενώ κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια θα δοκιμάσετε πέστροφα και σολομό στις παραδοσιακές ταβέρνες - ιχθυοτροφεία της περιοχής.

* Φάτε μάτια… σχάρα. Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το συμπόσιο» με εκλεκτούς μεζέδες σε όμορφο περιβάλλον (26920 31760), στο «Καταφύγιο» ( 26920 97292) για φαγητά σχάρας και μαγειρευτά και στο «Σπιτικό» (απέναντι από το ΚΤΕΛ, 26920 24260) για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και στον «Βαρβιτσιώτη» (Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, τηλ.: 26920 22049) ή στον «Θανάση» (17ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, τηλ.: 6944453963) για θεσπέσια ψητά. Επίσης, στον «Έλατο» (2692022541, 2692022321)για απίστευτη σούβλα με αποκορύφωμα το κοντοσούβλι και στη Στάνη για κρέατα από την παραγωγή στην… κατανάλωση, όπως το κατσικάκι λαδορίγανη και το αγριογούρουνο στιφάδο.

* Αν είστε για να μείνετε… Στον ξενώνα «Φαναρά» (26920 23665) υπάρχουν όμορφα δωμάτια με τζάκι. Το «Φίνταϋ Suites» (26920 24552, από 80 ευρώ το studio, 120 ευρώ η σουίτα) έχει πανοραμική θέα και άνετα διαμερίσματα, ενώ το Αχίλλειον έχει full cosy δωμάτια και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το σχολείο και 100 μέτρα από την πλατεία (από 72€ για ένα δίκλινο). Μέσα στα έλατα, βρίσκουμε τα πέτρινα ατμοσφαιρικά σαλέ «Georgio’s V Chalet» (26920 24600, από 120 ευρώ η σουίτα), το «Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου» (26920 24500) διαθέτει δίκλινα, μεζονέτες και μία σουίτα.

«Αll inclusive Escape Kalavrita»: Τα best of σε πακέτο… κρίσης

Όλα τα παραπάνω, σε πολύ πιο προνομιακές τιμές μπορείτε να τα ζήσετε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Αll inclusive Escape Kalavrita». Πρόκειται για πρωτοβουλία των επιχειρηματιών της περιοχής και του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και περιλαμβάνει δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία (hiking) σε πολλές και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Χελμό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δραστηριότητες στην φύση, διαμονή σε ρομαντικά chalet, μοντέρνα ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και γεύματα σε επιλεγμένες παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Το πακέτο «Αll inclusive Escape Kalavrita» διατίθεται ήδη online και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2011, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ξανά το αντίστοιχο πρόγραμμα «Αll inclusive ski» για τη χιονοδρομική περίοδο 2011-2012. Η αγορά του πακέτου «Αll inclusive Escape Kalavrita» πραγματοποιείται μέσω του www.kalavrita-ski.gr, της ιστοσελίδας του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και από επιλεγμένα ταξιδιωτικά γραφεία, με τιμές που ξεκινούν από 55€ ανά άτομο ανά ημέρα παραμονής και φτάνουν μέχρι τα 65€ ανάλογα με το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε. Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v