Greek City Walks: Ταξιδιωτικοί οδηγοί made in Greece

"Η Αθήνα πέρα από την Πλάκα και η Θεσσαλονίκη πέρα από τα Κάστρα", θα μπορούσαν να είναι οι υπότιτλοι των δύο εξαιρετικών ταξιδιωτικών οδηγών του Παρίση Πάνου, που υπόσχονται να μας ξανασυστήσουν τις πόλεις που (νομίζουμε ότι) ξέρουμε.
Greek City Walks: Ταξιδιωτικοί οδηγοί made in Greece
του Λουκά Τσουκνίδα

Η Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη και η Πλάκα, όπως η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο Λευκός Πύργος και τα Κάστρα. Οι πόλεις τις οποίες επισκεπτόμαστε, μένουν συχνά στη μνήμη μας ως ένα μάτσο στερεότυπα επειδή δεν έχουμε το χρόνο, τη διάθεση ή τον τρόπο να τις γνωρίσουμε καλύτερα και σε λίγο μεγαλύτερο βάθος από 'κείνο ενός απλού τουριστικού οδηγού. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις πόλεις στις οποίες κατοικούμε, αφού απ' τη στιγμή που θα χαράξουμε τις διαδρομές που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας ή στις περιοδικές αποδράσεις μας από αυτήν, δεν αποκλίνουμε για τίποτε και κανέναν. Αγνοούμε συνεπώς οτιδήποτε υπάρχει πέρα από αυτές, παρ' ότι γκρινιάζουμε συνεχώς για τη ρουτίνα στην οποία έχουμε παραδοθεί και για τις ελάχιστες ευκαιρίες να δούμε ή να κάνουμε κάτι το “διαφορετικό”.

Οι οδηγοί

Οι οδηγοί “Greek City Walks” δημιουργήθηκαν απ' τον Παρίση Πάνου (Magic Hour Books), με γνώμονα μια εν δυνάμει καλύτερη γνωριμία του επισκέπτη με την πόλη απ' την οποία είναι περαστικός (ή και του μόνιμου κάτοικου ακόμη, με την ίδια την πόλη του), κάτι που μπορεί να γίνει μόνο περπατώντας και αποκλίνοντας όσο είναι δυνατόν απ' τα σημεία όπου συνωστίζονται συνήθως οι τουρίστες. Μ' αυτό το σκεπτικό κι έχοντας κατά νου ότι ο χρόνος ενός επισκέπτη είναι μετρημένος και πολύτιμος, ο δημιουργός των οδηγών γύρισε περπατώντας ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας και της γενέτειρας του, Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας σε 30 περιπάτους για την πρώτη και 23 για τη δεύτερη, οι οποίοι δίνουν μια σφαιρική άποψη για τις δύο πόλεις, ρίχνουν φως στην καθημερινότητα, την ποικιλομορφία και την άγνωστη ιστορία τους και υπογραμμίζουν σημεία που δεν έχουν τύχει της τουριστικής προσοχής που θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες.

Ο κάθε ένας από αυτούς τους περίπατους (που είναι μήκους 3-5 χλμ) περιγράφεται και χαρτογραφείται σε μία απλή κάρτα μεγέθους τσέπης, η οποία περιέχει πληροφορίες κάθε είδους καθώς και προτάσεις για χώρους εστίασης και ξεκούρασης που αποτελούν προσωπικές επιλογές του δημιουργού. Η μετάβαση στην αφετηρία μιας διαδρομής, καθώς και απ' το τέλος της, γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τρόπο που περιγράφεται στην κάρτα ενώ τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι σημειωμένα και συνοδεύονται από σύντομες επεξηγηματικές πληροφορίες. Το πακέτο των καρτών-διαδρομών συμπληρώνεται από κάρτες-πανοράματα που λειτουργούν ως οδηγοί όσων βλέπετε, όποτε βρεθείτε σε σημείο που προσφέρει ανοιχτή θέα στην πόλη. Τα υπόλοιπα, βεβαίως, μπορεί να τ' ανακαλύψει ο καθένας μόνος του κάνοντας τις δικές του παραλλαγές των διαδρομών και βρίσκοντας τα δικά του σημεία ενδιαφέροντος.

Μια διαδρομή…

Εκεί που η Νέα Χαλκηδόνα συναντά την όμορη προσφυγική γειτονιά, τη Νέα Φιλαδέλφεια, παράλληλα με το ρέμα του Ποδονίφτη, συναντούμε μια ιδιόμορφη για το αθηναϊκό αστικό τοπίο περιοχή, σχεδιασμένη το 1923 σε ομόκεντρους κύκλους και ακτινωτές αρτηρίες στα πρότυπα μιας αγγλικής κωμόπολης, όπως μαθαίνουμε απ’ τη σχετική κάρτα των οδηγών. Τα πέτρινα προσφυγικά σπίτια, μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες κυρίως, έχουν διατηρηθεί και ανακαινιστεί, ως επί τω πλείστον, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στους πεζόδρομους και τα στενά όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί.

Η διαδρομή που χάραξε ο Παρίσης Πάνου ξεκινά απ’ τη στάση του Ηλεκτρικού στον Περισσό, ακολουθεί απ’ την πάνω μεριά τον Ποδονίφτη και επιστρέφει προς το κέντρο της περιοχής μέσω της λεωφόρου Δεκελείας, εκεί όπου διασχίζει τα πιο χαρακτηριστικά στενά με τα προσφυγικά για να καταλήξει πίσω στο σταθμό περνώντας απ’ το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και το ναό της Αγίας Τριάδος. Αν δεν ξεφύγει κανείς απ’ το δρομολόγιο και χωρίς να διασχίσει το εκτενές Άλσος, ώστε να πιει τον καφέ του δίπλα στην τεχνητή λίμνη, η απόσταση που θα περπατήσει αγγίζει τα 4 χλμ και, παρ’ ότι το θορυβώδες σύγχρονο αστικό τοπίο πνίγει εύκολα τις όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει μια τέτοια περιοχή, θα φύγει με μια αίσθηση της ιστορικής αξίας και της μοναδικότητάς της σε σχέση με το αθηναϊκό σκηνικό που πιθανόν να έχει γευτεί μέχρι τότε.

Πληροφορίες

Οι περίπατοι “Greek City Walks” είναι διαθέσιμοι σε μέρη όπου πωλούνται τουριστικοί οδηγοί, καθώς και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, ενώ στα πλάνα του δημιουργού είναι και το σχετικό application για smart-phones που, στην εποχή μας, μοιάζει με τη φυσική κατάληξη της βασικής ιδέας. Τα γραφεία της “Magic Hour Books” βρίσκονται στην οδό Βηλαρά 7 στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της παλιάς αγοράς. Την αποκλειστική διανομή των οδηγών έχει η εκδοτική ΟΡΑΜΑ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v