Low budget Μύκονος: Βόλτα στα στέκια του anti-glam

Τα ωραιότερα φτηνά δωμάτια, τα πιο νόστιμα και οικονομικά μενού και οι παραλίες χωρίς την παραμικρή χρέωση παύουν να είναι ταμπού για το πιο glamorous νησί των Κυκλάδων. Και πλέον δεν είναι ούτε μυστικό των ντόπιων.
Low budget Μύκονος: Βόλτα στα στέκια του anti-glam
της Έλενας Μπούλια

Ξύπνημα σε φτηνό αλλά περιποιημένο δωμάτιο, με θέα θάλασσα και νόστιμο, σπιτικό πρωινό. Βουτιές σε καταπληκτικές παραλίες, ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, χωρίς την παραμικρή παρουσία πλαστικής καρέκλας. Σπιτικό φαγητό σε «ψαγμένα» ταβερνάκια με 15 ευρώ το άτομο και πολλά δροσερά κοκτέιλς στο απόλυτο hot spot της Χώρας, κάνοντας χάζι όσους νομίζουν πως είναι κάποιοι επειδή τα πληρώνουν διπλά. Και όλα αυτά στην Μύκονο. Απίστευτο; Εκεί που το glam συναντά το kitsch και η Hermes το backpack εμείς χαράζουμε την λεπτή διαχωριστική γραμμή που θα μας κατευθύνει σε low-budget και ταυτόχρονα high-quality στέκια, για να περάσουμε… εμείς καλύτερα.

Οι παραλίες

Αυτό που «χαλάει» πολλούς στη Μύκονο είναι οι super-οργανωμένες παραλίες που καταστρέφουν, εν τέλει, το πανέμορφο φυσικό τοπίο και καταρρίπτουν κάθε έννοια χαλάρωσης και ησυχίας υπό τον ήχο των κυματισμών. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να αποφύγετε την πολυκοσμία και τα δυνατά beats απομένουν ακόμα…

…ο Άγιος Σώστης (φωτο), με την καφετιά άμμο, βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο ήσυχη είναι ότι σε αυτήν δεν πηγαίνει ούτε λεωφορείο.
…η Κάπαρη, με την μοναδική θέα στην Δήλο και τα υπέροχα τιρκουάζ νερά. Ο κόλπος, ο οποίος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, δίπλα στην παραλία του Αγ. Ιωάννη, είναι σχετικά μικρός, όμως αν υπάρχει ανάλογη διάθεση όλοι οι καλοί χωράνε.
…ο Φώκος, στα βόρεια του νησιού και αυτή και μετά το δεύτερο φράγμα, είναι μία όμορφη παραλία περικυκλωμένη από άγριο τοπίο, που δεν θυμίζει Κυκλάδες. Αν είστε τυχεροί και δεν φυσάει, πραγματικά θα απολαύσετε αυτήν την παραλία αλλά και το μοναδικό ταβερνάκι που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.
…η Φτελιά, σε απόσταση 5χλμ βόρεια από την Χώρα, είναι μία ακόμα σχετικά ήσυχη παραλία, την οποία, ωστόσο, λόγω των συχνών δυνατών ανέμων προτιμούν οι λάτρεις του windsurf.

Διασκέδαση - Φαγητό

Αν θέλετε να αποφύγετε τα bars που χρεώνουν 20 ευρώ το κοκτέιλ και στα οποία συνωστίζονται όλοι οι «γκλαμουράτοι» θαμώνες του νησιού, υπάρχουν πάντα λίγες αλλά καλές εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες, μάλιστα, εκμαιεύσαμε «εκ των έσω»:

-Για ποτό αναζητήστε το «Κάστρο», στην Χώρα. Είναι ένα μπαρ πίσω από την Παναγία την Παραπορτιανή που το απόγευμα ανοίγει και για καφέ. Εκεί θα απολαύσετε δροσερά κοκτέιλ σε λογικές τιμές –hit το daiquiri φράουλα, με τις φρέσκες φράουλες.
-Για ποτό συνοδεία live μουσικής προτείνεται το Montparnasse, στη Μικρή Βενετία, το οποίο «παίζει» live έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
-Στη Μικρή Βενετία, επίσης, θα συναντήσατε και τον «Μανούσο», ένα ακόμα οικονομικό μπαράκι για ποτό και καφέ –είναι από τα λίγα «άγνωστα» μπαράκια που προτιμούν όσοι ξέρουν καλά το νησί.

Ως προς το φαγητό, πέρα από τα γνωστά και πανάκριβα εστιατόρια βραβευμένων σεφ και μινιμαλιστικής γαστρονομίας, υπάρχουν και ορισμένες οικονομικές και απολαυστικές εναλλακτικές, όπως τουλάχιστον προτείνουν οι ντόπιοι του νησιού:

-Ο λόγος για τον Γιαβρούτα (τηλ. 22890-23063), μέσα στη Χώρα, αν έχετε όρεξη για μαγειρευτά και καλή σπιτική κουζίνα.
-Αλλά και για το Oregano (τηλ. 22890-27410), εκτός Χώρας, στον περιφερειακό δρόμο και δίπλα από την Αγροτική Τράπεζα. Εκεί τα μαγειρευτά και τα ψητά σερβίρονται σε μεγάλες μερίδες και… μικρές τιμές.
-Ακόμα πιο έξω από την Χώρα, στην Άνω Μερά, θα συναντήσετε κάποιες εξαιρετικές ταβέρνες με καλό φαγητό και λογικές τιμές, όπως η οικογενειακή «Γιώργος και Μαρίνα» (φωτο), στην οποία όλα τα τρόφιμα είναι δικής τους παραγωγής. Μετά το φαγητό σπιτικά γλυκά και λουκουμάδες μπορείτε να απολαύσετε στο «Αράξαμε».
-Στο Γλάστρο, πολύ κοντά στο λιμάνι, αξίζει να βρείτε την -value for money- «Ομπατή» με τους εξαιρετικούς μεζέδες.
-Αν βρεθείτε στον Ορνό, επισκεφθείτε την «Ιθάκη». Μπορεί στον κατάλογο να συναντήσετε κάθε είδος κουζίνας (κινέζικη, μεξικάνικη αλλά και τοπική), αλλά ό,τι κι αν επιλέξετε δεν θα σας απογοητεύσει –το ίδιο και ο λογαριασμός.

Το ταξίδι

Ο οικονομικότερος τρόπος για να βρεθείτε στη Μύκονο είναι από Πειραιά με τα καράβια της Bluestar Ferries. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι πεντέμιση ώρες και το κόστος του εισιτηρίου μετ’επιστροφής είναι 68 ευρώ. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια online από εδώ. Από Ραφήνα οικονομικότερα θα ταξιδέψετε με πλοία Agoudimos. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι τεσσεράμιση ώρες και το κόστος του εισιτηρίου με'επιστροφής είναι 48 ευρώ. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια online εδώ.

Η διαμονή

Πρόκειται μάλλον για το νησί με τα πιο ακριβά καταλύματα –χωρίς να δικαιολογούν όλα τις υψηλές τους τιμές. Ωστόσο, με λίγο παραπάνω ψάξιμο δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς αξιοπρεπείς προτάσεις διαμονής σε λογικές τιμές –αρκεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι πιθανότατα δεν θα μείνει μέσα στην Χώρα. Ενδεικτικά ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

*Ftelia Bay (φωτο): Βρίσκεται στην Φτελιά, περίπου 4χλμ από την Χώρα, όπως μαρτυρά και το όνομά του, και προσφέρει άνετα δωμάτια με όμορφη διακόσμηση και όλες τις σύγχρονες ανέσεις, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ενδεικτικά, κατά την high season, ένα δίκλινο με θέα θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, κοστίζει 100 ευρώ.

*Seaside Studios: Βρίσκονται στην περιοχή Καλό Λιβάδι, 10χλμ από την Χώρα, σε υπέροχο σημείο πάνω στην θάλασσα. Τα δωμάτια έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα και συμπαθητική διακόσμηση, ενώ διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι. Κατά την high season, ένα δίκλινο με θέα θάλασσα κοστίζει 120 ευρώ –στην τιμή δεν περιλαμβάνεται πρωινό.

*Evangelia’s Place: Βρίσκεται κοντά στις παραλίες του Ορνού και του Αγίου Ιωάννη, ενώ διαθέτει και πισίνα με όμορφη θέα στην θάλασσα. Τα δωμάτια είναι απλά, καθαρά, έχουν θέα στον κήπο και διαθέτουν κλιματισμό και κουζινάκι. Κατά την high season η τιμή για ένα δίκλινο είναι 110 ευρώ –χωρίς πρωινό.

*Flaskos Studios (φωτο): Βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, λίγα μόνο μέτρα από την ομώνυμη παραλία, και διαθέτουν υπέροχη θέα στην Δήλο. Όλα τα δωμάτια έχουν θέα στην πισίνα και στην θάλασσα. Κατά την high season η τιμή για ένα δίκλινο είναι 90 ευρώ –χωρίς πρωινό.

*Albatros Club: Βρίσκεται πάνω στην παραλία Πάνορμος, στη βόρεια Μύκονο, και είναι χτισμένο σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα δωμάτιά του είναι πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και με όμορφη διακόσμηση. Κατά την high season η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο με θέα θάλασσα είναι 112,50 ευρώ –μαζί με το πρωινό, το οποίο παράγεται από την οικογένεια στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο.

*Earth and Sea (φωτο): Στην περιοχή Καλό Λιβάδι και με πανέμορφο design που θυμίζει κυκλαδίτικο χωρίο, το Earth and Sea προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια με γραφική θέα στην γύρω περιοχή. Κατά την high season η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι 90 ευρώ –μαζί με το πρωινό.

(*) Αν θέλετε να γνωρίσετε την glamorous πλευρά της Μυκόνου, δείτε στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v