Ενοικίαση εξοχικού εντός Αττικής

Βγαίνουμε από νωρίς στην αναζήτηση των value for money διακοπών και αναρωτιόμαστε: Συμφέρει περισσότερο η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας εντός Αττικής ή το «πατροπαράδοτο rooms to let» σε κάποιο νησί; Δείτε τι εντοπίσαμε στα παράλια της Αθήνας και κρίνετε οι ίδιοι.
Ενοικίαση εξοχικού εντός Αττικής
του Γιώργου Κόκουβα

Εξοχικές κατοικίες και μεζονέτες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Με το πρώτο άκουσμα η ιδέα ακούγεται απαγορευτική. Εδώ, θα ρωτήσετε εύλογα, τα αμφίβολης ποιότητας ενοικιαζόμενα δωμάτια χρεώνονται χρυσάφι, είναι δυνατόν σε τέτοιες περιόδους να ενδώσουμε στις πανάκριβες πολυτέλειες μιας βίλας ή μιας αυτόνομης μονοκατοικίας;

Είναι τελικά επιλογή για λίγους; Μια μίνι έρευνα ενοικίασης στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής μας αφήνει με ανάμικτες κοστολογικές απαντήσεις, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι στην παραπάνω απορία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η επιλογή ενός εξοχικού μας στοιχίζει ίσως και λιγότερο από ένα μέσης κατηγορίας ή και low budget ξενοδοχείο και μας εξοπλίζει με πολλά προτερήματα. Ποια είναι αυτά;

…Τα υπέρ και τα κατά

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά της προοπτικής ενοικίασης μιας εξοχικής κατοικίας:
- Είστε απολύτως αυτόνομοι και νιώθετε σαν στο σπίτι σας.
- Έχετε εξοπλισμένη κουζίνα στην διάθεσή σας για να ετοιμάσετε τα γεύματά σας και δεν είστε υποχρεωμένοι να ξοδεύετε καθημερινά χρήματα σε εστιατόρια, χαμηλώνοντας έτσι το budget σας.
- Είναι ιδανική λύση για την περίπτωση που δεν ξέρετε πότε θα πάρετε άδεια από την δουλειά σας ή δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα στα μεταφορικά σας, αφού μπορείτε να πηγαίνετε σε αυτά κατευθείαν μετά την δουλειά και να γλιτώσετε τα οικογενειακά ακτοπλοϊκά ναύλα που θα χρειαζόσασταν για να καταφύγετε στην λύση κάποιου νησιού.
- Αν βρίσκεται «κοντά» στον τόπο παραμονής μπορείτε να πηγαίνετε από εκεί απευθείας στην δουλειά, μετακομίζοντας στην ουσία για όλο το καλοκαίρι δίπλα στην θάλασσα.
- Αν το εξοχικό/μονοκατοικία/βίλα είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το ενοικιάσετε από κοινού με κάποιο φιλικό ζευγάρι ή με την παρέα σας και να μοιραστείτε το ενοίκιο.

Τα μειονεκτήματα της ενοικίασης εξοχικού:
- Συνήθως, η ενοικίαση γίνεται για τουλάχιστον μία καλοκαιρινή σεζόν (π.χ. το «καλοκαιρινό» τετράμηνο και πάνω). Υπάρχει περίπτωση να βρείτε περιπτώσεις για ενοικίαση για μεμονωμένες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά ο κανόνας στην Αττική είναι η ενοικίαση με την σεζόν.
- Δεν θα χαίρεστε τις περιποιήσεις του room service ενός ξενοδοχείου, το έτοιμο πρωινό και την καθαριότητα, αλλά όπως είπαμε, κερδίζετε σε αυτονομία και μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι όλα τα παραπάνω όπως θα τα κάνατε και στο δικό σας σπίτι.
- Τέλος, μιλάμε για τα παράλια της Αττικής και όχι για κάποιο κοσμοπολίτικο γραφικό νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει πως και οι «κοντινές» μας παραλίες στερούνται ομορφιάς και δροσιάς ή ότι το Πόρτο Ράφτη ή η Σαρωνίδα δεν ικανοποιούν την καλοκαιρινή γεύση που απαιτεί μία ανάπαυλα από την πόλη.

Πώς κινείται η «αγορά» την φετινή σεζόν;

Έχει επηρεάσει η κρίση τους Έλληνες που αναζητούν καλοκαιρινό «καταφύγιο» και αντίστοιχα τους ιδιοκτήτες των εξοχικών και των διαμερισμάτων στα αττικά παράλια; «Ο κόσμος ψάχνει πάρα πολύ, έχει πολλές απαιτήσεις -τουλάχιστον οι περισσότεροι πελάτες που απευθύνονται σε εμάς δεν ψάχνουν κάτι πολύ απλό μόνο για τις διακοπές τους, αλλά κατοικίες που να διαθέτουν πολλές ανέσεις», μας αναφέρει ο κ. Νίκος Βλάχος, ιδιοκτήτης του Μεσιτικού Γραφείου Saronikos Real Estate που ειδικεύεται στις ενοικιάσεις στον Δήμο Σαρωνικού.

«Συμπερασματικά, ενώ η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, δεν έχει επηρεάσει τις απαιτήσεις του ενοικιαστή, ο οποίος ζητά συνήθως να το πάρει σε χαμηλότερη τιμή και ο ιδιοκτήτης κατά 75% περίπου ανταποκρίνεται στο αίτημά του» συνεχίζει ο κ. Βλάχος. Επίσης, ο υπεύθυνος του ίδιου μεσιτικού γραφείου μας ενημερώνει πως αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να κλείσει κάποιος μία εξοχική κατοικία, ενώ η ζήτηση αρχίζει και αυξάνεται.

Στην περίπτωση του Σαρωνικού, ποιες είναι οι πιο «συμφέρουσες» περιοχές στις οποίες μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες; «Οι πιο οικονομικές περιοχές είναι στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις περιοχές γιατί δεν έχει ακίνητα των απαιτήσεων των ενοικιαστών. Οι περισσότεροι αναζητούν στις περιοχές Λαγονήσι και Σαρωνίδα όπου και γίνονται οι περισσότερες ενοικιάσεις-όπου και βρίσκουν αυτό που ψάχνουν. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι το “οικονομικές” είναι σχετικό», καταλήγει ο κ. Βλαχος.

Και από τιμές…;

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά επειδή ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τον όρο low budget, σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες και το «κονδύλι» που έχει εγκρίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός για το καλοκαίρι, ας περάσουμε κατευθείαν στο «ψητό». Δείτε σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, για όσους σχεδιάζουν διακοπές εντός των –ευρύτερων- τειχών.

Στο Aggeliopolis.gr, μπορείτε να βρείτε αγγελίες για ενοικίαση μεζονέτας ή μονοκατοικίας που δεν ξεφεύγουν προς δυσπρόσιτα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εντοπίσαμε:

Νεόδμητη μονοκατοικία 60τ.μ. δύο υπνοδωματίων σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων και καταπράσινη περιοχή στα 200 μέτρα από την θάλασσα στο "low budget" Αλεποχώρι, στην τιμή των 250 ευρώ μηνιαίως.
-Όμορφο γραφικό και επιπλωμένο εξοχικό στην περιοχή Βγέθι Κερατέας, με νησιωτική αρχιτεκτονική σε καταπράσινο οικόπεδο και θέα στην θάλασσα που απέχει 10 λεπτά με τα πόδια στην τιμή των 700 ευρώ.
-Εξοχικό 65τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Μαραθώνα, πλήρως επιπλωμένο με 500τ.μ. κήπο και δύο υπνοδωμάτια στην τιμή των 300 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε μερικές από τις ενοικιαζόμενες κατοικίες στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής που εντοπίσαμε στο Property.gr της Χρυσής ευκαιρίας, ψάξτε περισσότερες ευκαιρίες, και… κάντε τα κουμάντα σας.
- Πόρτο Ράφτη: Διαμέρισμα 50τ.μ. σε άριστη κατάσταση ενοικιάζεται ανά σεζόν ή με την ημέρα στην τιμή των 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
- Αρτέμιδα: Μονοκατοικία 60 τ.μ. λυόμενη, με ένα υπνοδωμάτιο και κήπο στην τιμή των 450 ευρώ μηνιαίως.
- Ανάβυσσος: Μονοκατοικία 70τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και κήπο, επιπλωμένη ή μη, στην τιμή των 450 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v