25 tips για οικονομία στα ταξίδια

Από τις νέες online κρατήσεις ξενοδοχείων και τους καλύτερους τρόπους να παζαρέψετε τις τιμές, μέχρι τα προγράμματα μιλίων και το Couch Surfing της νέας εποχής, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ιδέες μας, για να ετοιμάσετε ξανά βαλίτσες.
25 tips για οικονομία στα ταξίδια
της Ηρώς Κουνάδη 

Αναλόγως πώς τα αντιλαμβάνεσαι –και πώς τα διαχειρίζεσαι– τα ταξίδια μπορεί να είναι πολυτέλεια, από εκείνες που «κόβονται» πρώτες όταν τα πράγματα ζορίζουν, ή προτεραιότητα, από εκείνες για τις οποίες θυσιάζεις εξόδους στην πόλη, delivery στο γραφείο και μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για ακόμα οικονομικότερα ταξίδια, όπως αυτοί που ακολουθούν.  

Σε αναζήτηση στέγης…
* Ξεκινήστε από το Booking. Χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο κάνουν μεγάλες εκπτώσεις μέσω του site – φαινομένου. Για να τα κλείσετε, δίνετε απλά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, η οποία δεν χρεώνεται. Μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να πληρώσετε με μετρητά στο check out, όταν φύγετε από το ξενοδοχείο.

* Κι ένα μυστικό: το Booking παίρνει ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τελικής μειωμένης τιμής, από το ξενοδοχείο –γι’ αυτό δεν μεταβιβάζει έξοδα κράτησης στους χρήστες του. Όπερ μεθερμηνευόμενο, πριν κάνετε την τελική σας κράτηση μέσω του site, κάντε ένα τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο για να διαπραγματευτείτε την τιμή, ειδικά αν πρόκειται για πολυήμερη διαμονή. Θα βγείτε όλοι κερδισμένοι –και ευχαριστημένοι.

* Το Hotelicious το ξέρετε; Είναι μια ολόφρεσκη ιδέα, που κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στην ελληνική αγορά. Η διαδικασία έχει ως εξής: γίνεστε μέλος δωρεάν, και «ποστάρετε» το πού θέλετε να πάτε, πότε και πόσα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και τις παροχές που θεωρείτε βασικές για το δωμάτιό σας –π.χ. κουζινάκι, μπαλκόνι, τζάκι και πάει λέγοντας. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σας «απαντούν» με προσφορές, κι εσείς επιλέγετε την καλύτερη.

* Μην επιλέγετε την γρήγορη και απρόσωπη online κράτηση δωματίου, παρά μόνο στις περιπτώσεις που έχετε βρει μια πραγματικά συγκλονιστική τιμή (του τύπου 50 ευρώ για δίκλινο σε παραδοσιακό ξενώνα με πρωινό) ή ταξιδεύετε σε χώρα της οποίας τη γλώσσα δε μιλάτε –όχι, τα αγγλικά δεν είναι πραγματικά «διεθνής» γλώσσα. Κάνοντας ένα τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο που σας ενδιαφέρει, και ανοίγοντας μια ευγενική αλλά φιλική κουβέντα για τις μέρες που σκέφτεστε να μείνετε, το ξενοδοχείο που φαίνεται εντυπωσιακό, τις άλλες επιλογές που έχετε δει κλπ, έχετε πολλές πιθανότητες να παζαρέψετε την τιμή και να πετύχετε σημαντική έκπτωση.

Οι επιλογές για τη διαμονή σας δεν εξαντλούνται στα ξενοδοχεία. Φρεσκάρετε τη μνήμη σας στα παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life για:

* Ανταλλαγές σπιτιών. Ναι, εκείνες που ήταν πολύ της μόδας τη δεκαετία του ’90. Η διαδικασία είναι απλούστατη: γράφεστε σε κάποια από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και, έναντι ενός πολύ μικρού κόστους –της τάξεως των 50 ευρώ ετησίως– ανεβάζετε στο site της φωτογραφίες του σπιτιού ή του εξοχικού που μπορείτε να ανταλλάξετε και αναζητάτε το υποψήφιο σπίτι των διακοπών σας στη χώρα ή την πόλη όπου θέλετε να ταξιδέψετε. Αφού βρείτε μερικά που σας αρέσουν, στέλνετε μήνυμα απευθείας στους ιδιοκτήτες τους, μέσω του site, προτείνοντάς τους την ανταλλαγή.

* Ενοικιάσεις διαμερισμάτων. Βραχύχρονες ενοικιάσεις, για να είμαστε ακριβείς: λίγων ημερών ή μιας - δύο εβδομάδων, σε τιμές ανταγωνιστικότατες και με πολύ μεγαλύτερη άνεση χώρου, σε σχέση με ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η «μόδα» έχει κατακτήσει την Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο, με αποτέλεσμα οι σχετικές ιστοσελίδες αναζήτησης διαμερισμάτων να πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Μια αναζήτηση θα σας πείσει.

* Couch Surfing. Πώς θα σας φαινόταν να γίνετε μέλος μιας τεράστιας παγκόσμιας κοινότητας, η οποία ταξιδεύει πρωτίστως για την πολιτισμική ανταλλαγή, κοιμάται σε καναπέδες, βγαίνει, τρώει και διασκεδάζει με τους ντόπιους και αποκτά νέους φίλους σε κάθε ταξίδι; Το Couch Surfing δεν είναι για όλους, είναι όμως ιδανικό αν προκειμένου να γνωρίσετε μια κουλτούρα εκ των έσω είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε λίγη από την πολυτέλεια, την ιδιωτικότητα και την άνεση ενός ξενοδοχείου. Και ναι, είναι εντελώς και απολύτως δωρεάν.

* Air B’n’B. Η βασική ιδέα του Couch Surfing, συνδυασμένη με την ιδιωτικότητα και την άνεση που λέγαμε προηγουμένως. Νοικιάζετε ένα δωμάτιο ή ένα studio στο σπίτι κάποιου μόνιμου κατοίκου της πόλης που επισκέπτεστε, και έχετε και την προσωπική επαφή, και τον προσωπικό σας χώρο, και όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές.

* Οικονομικές αλυσίδες ξενοδοχείων. Αν τελικά τον πρωινό μπουφέ και την πλήρη απομόνωση του δωματίου σας δεν την αλλάζετε με τίποτα, υπάρχουν πάντα οι οικονομικές αλυσίδες ξενοδοχείων, το αντίστοιχο των low cost αεροπορικών εταιρειών σε ό,τι αφορά την διαμονή. Μερικές από αυτές είναι τα Tune Hotels (ναι, εκείνα με τα οποία έπαθε παράκρουση το περασμένο καλοκαίρι ο ελληνικός Τύπος και τα οποία, όχι, δεν προσφέρουν δωμάτια με 3 ευρώ στο Λονδίνο), τα Travelodge και τα Yotels των αεροδρομίων.

Εκτελούνται μεταφοραί
Ταχύρρυθμη επανάληψη (μήτηρ μαθήσεως) στα tips που επαναλαμβάνουμε συνεχώς για να βρίσκετε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια:

* Γραφόμαστε στα newsletter των αεροπορικών εταιρειών, για να λαμβάνουμε πρώτοι τις προσφορές τους. Όταν η προσφορά εμφανιστεί στο mailbox μας, σταματάμε ό,τι κάνουμε και κλείνουμε εισιτήρια. Όποιος κινηθεί γρηγορότερα, πετυχαίνει την τιμή που διαφημίζει η προσφορά στην ημερομηνία και την ώρα που θέλει. Οι υπόλοιποι, απλά συμβιβάζονται με λίγο υψηλότερες τιμές, ή λίγο άβολες μέρες. Τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της προσφοράς, οι διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου –οι οποίες είναι εξαρχής λίγες– εξαντλούνται.

* Όσο νωρίτερα κλείσουμε εισιτήρια, τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχουμε. Χρυσός κανόνας, ο οποίος όμως δεν ισχύει σε περιόδους όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και εθνικές επετείους που πέφτουν τριήμερα, εκτός αν είστε από εκείνους τους αξιοθαύμαστους ανθρώπους που κλείνουν τις διακοπές τους περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

* Το αεροπλάνο δεν συμφέρει πάντα. Με την εξαίρεση γιγάντιων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, είναι συνήθως προτιμότερο να αγοράσετε ένα εισιτήριο για την πρωτεύουσα της χώρας, και από εκεί να πάτε στην πόλη που θέλετε να επισκεφθείτε με τραίνο ή λεωφορείο, παρά με εσωτερική πτήση. Ειδικά εντός Ευρώπης, η εξοικονόμηση χρόνου είναι μηδαμινή αν συνυπολογίσετε τα check in, τους ελέγχους και όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες των αεροδρομίων, και η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου τουλάχιστον διπλάσια από εκείνη του τραίνου ή του λεωφορείου.

* Μην αγνοείτε τις διαφημίσεις ενοικίασης αυτοκινήτου στη σελίδα της αεροπορικής εταιρείας, όταν κλείνετε το εισιτήριό σας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προσφορές τους είναι εξαιρετικά συμφέρουσες, πόσο μάλλον αν έχετε μίλια τα οποία μπορείτε να ανταλλάξετε με επιπλέον έκπτωση ή δωρεάν ημέρες. Στα συν, ότι θα κάνετε τις διαδρομές με τους δικούς σας ρυθμούς, σταματώντας, για παράδειγμα, σε δάση και χωριά που δεν θα βλέπατε αν πηγαίνατε από τη μια πόλη στην άλλη με το λεωφορείο.

Ετοιμάζοντας βαλίτσες…
* Αν πετάτε με low cost αεροπορική εταιρεία για ένα long weekend, ή για 3-4 μέρες, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 20 έως 40 ευρώ, αν δεν παραδώσετε βαλίτσα στο check in, πάρετε δηλαδή μαζί σας μόνο μία χειραποσκευή. Αυτή μπορεί να είναι ένα σακίδιο πλάτης (θα εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα χωράει) στο οποίο απλά θα προσέξετε να μην συμπεριλάβετε περισσότερες από δέκα συσκευασίες υγρών άνω των 100 ml έκαστη.

* Επενδύστε σε μικρά μπουκαλάκια, ή ακόμα καλύτερα δείγματα από αυτά που δίνουν τα περιοδικά και οι κυριακάτικες εφημερίδες για να πάρετε μαζί σας σαμπουάν, κρέμες και αφρόλουτρα. Ένα ενυδατικό σαπούνι σε πλαστική σαπουνοθήκη αντικαθιστά μια χαρά το αφρόλουτρο, δεν μετρά για υγρό και διαρκεί πολύ περισσότερο.

* Αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει σπορ που απαιτούν εξοπλισμό, όπως το σκι, το πιθανότερο είναι να σας συμφέρει περισσότερο να τον νοικιάσετε από τον προορισμό σας, παρά να τον πληρώσετε σαν έξτρα αποσκευή στο αεροπλάνο. Κάντε ένα Google search για να συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης με αυτές που χρεώνουν οι αεροπορικές –low cost και μη– για τη μεταφορά του πριν αποφασίσετε.

* Ακόμη και αν ταξιδεύετε με «παραδοσιακή» αεροπορική εταιρεία, η οποία «παραδοσιακά» δεν χρεώνει την βαλίτσα σας, το «παραδοσιακό» υπέρβαρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του budget σας. Δείτε tips για να ελαφρύνετε τη βαλίτσα σας και θυμηθείτε: δεν χρειάζεστε από μία αλλαξιά ρούχα για κάθε ημέρα του ταξιδιού –αν σκεφτείτε πόσα ρούχα φέρατε πίσω αφόρετα από το προηγούμενο ταξίδι σας θα καταλάβετε γιατί.

* Αν σκοπεύετε να επιδοθείτε σε μαραθώνιο shopping στον προορισμό σας, αναζητήστε online τις χρεώσεις των ταχυδρομείων. Σε πολλές περιπτώσεις συμφέρει πολύ καλύτερα να στείλετε τα ψώνια σας ταχυδρομικώς σπίτι, αντί να πληρώσετε για τη βαλίτσα στη low cost/ αγοράσετε εκεί βαλίτσα για να τα μεταφέρετε/ πληρώσετε το υπέρβαρο.

Επιτόπου
* Αν στην τιμή του δωματίου που κλείσατε περιλαμβάνεται πρωινό, τιμήστε τον μπουφέ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε ξυπνητήρι στις διακοπές σας γιατί το πρωινό σερβίρεται την απαράδεκτη ώρα 6.00-8.00 –ναι, το έχουμε δει κι αυτό. Θα πεινάσετε πολύ αργότερα το μεσημέρι, και θα εξοικονομήσετε έτσι ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας.

* Κοιτάξτε τον κατάλογο που βρίσκεται στην είσοδο του εστιατορίου πριν μπείτε μέσα, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, κυρίως όσον αφορά τις τιμές και δευτερευόντως το μενού, που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Δεν είναι ντροπή, είναι προσεκτικός προγραμματισμός.

* Περάστε μια βόλτα από το τοπικό super market για να εφοδιαστείτε με νερό –αν επιμένετε να πίνετε εμφιαλωμένο– σοκολάτες, αναψυκτικά και ό,τι άλλο μπορεί να λιγουρευτείτε στο mini bar του δωματίου σας ή στην καντίνα έξω από το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της χώρας, και να το πληρώσετε τρεις φορές παραπάνω.

* Ρωτήστε έναν ντόπιο πού να φάτε ή πού να βγείτε για ποτό το βράδυ. Θα σας κατευθύνει στις «κανονικές» γειτονιές της πόλης, εκεί που οι τιμές απευθύνονται σε ντόπιους, και όχι σε τουρίστες. Σκεφτείτε πού τρώτε καλύτερα –και σαφώς φθηνότερα– στην Αθήνα: στην Πλάκα ή στους Αμπελοκήπους;

Και τα tips που πάνε παντού
* Οι τιμές διπλασιάζονται το καλοκαίρι στα νησιά, και τον χειμώνα στα χωριά γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα, ακριβώς γιατί όλος ο κόσμος θέλει να βρεθεί εκεί την συγκεκριμένη εποχή. Πληρώστε τα πάντα στις κανονικές τους τιμές, επιλέγοντας έξυπνα off season προορισμούς για τα weekends και τις διακοπές σας. Δεν λέμε να κάνετε παρέα στους γλάρους αρχές Μαρτίου στην Κίμωλο, αλλά να προγραμματίσετε τις διακοπές σας τον Ιούνιο αντί για τον Αύγουστο, να ανηφορίσετε προς το Καϊμακτσαλάν περί τα μέσα Μαΐου και να εκτιμήσετε, επιτέλους, το πόσο πραγματικά «παντός καιρού» είναι το Πήλιο λίγο μετά το Πάσχα.

* Ξεκινήστε από σήμερα να μαζεύετε μίλια, ακόμη κι αν δεν είστε αυτό που θα έλεγε κανείς “frequent flyer”. Πολλές αεροπορικές, όπως η Aegean, χρεώνουν μίλια στο λογαριασμό σας, ακόμη και για αγορές που κάνετε με σχετική πιστωτική κάρτα στο super market ή στο βενζινάδικο. Τα μίλια σας μπορείτε να τα εξαργυρώσετε, για παράδειγμα, σε ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο, ή σε μία έξτρα διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο που έχετε κλείσει.

* Τα κουπόνια τύπου Golden Deals, Groupon κλπ που μπήκαν πριν από λίγους μήνες στη ζωή μας δεν είναι παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία. Για την ακρίβεια, υπάρχουν άπειρες παρόμοιες εταιρείες προσφορών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής –η Groupon, μάλιστα, δραστηριοποιείται σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και πολλές ακόμα πόλεις. Γραφτείτε στο newsletter της πόλης στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές σε εστιατόρια και –γιατί όχι;– ξενοδοχεία, ακριβώς όπως κάνουν οι ντόπιοι. Όσο νωρίτερα γίνετε μέλη πριν το ταξίδι σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές, οι οποίες ούτως ή άλλως ισχύουν για ολόκληρους μήνες μετά την αγορά τους.

* Μην επιβραβεύετε τις πρακτικές που έφτασαν την ελεύθερη αγορά στο χείλος της καταστροφής. Ακόμη και αν δεν σας πειράζει να πληρώσετε 20 ευρώ για ένα υπερτιμημένο κοκτέιλ, ή να θυσιάσετε 350 ευρώ από το Τζόκερ που μόλις κερδίσατε για να μείνετε σε μια μάλλον αδιάφορη σουίτα με υπογραφή, σκεφτείτε πως αν αρνηθείτε να το κάνετε, μοιραία οι ιδιοκτήτες των παράλογα ακριβών επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές τους. Κι έτσι θα έχετε συμβάλλει στην οικονομία στα ταξίδια –τα δικά σας και όλων των άλλων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v