Απόκριες 2011: Όλες οι εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Οι εκδηλώσεις των δήμων, τα μασκέ πάρτι της εβδομάδας, οι καρναβαλικές παρελάσεις της Αποκριάς και τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας κάνουν τις ημέρες που έρχονται πιο παραδοσιακές, πιο ευχάριστες, πιο πολύχρωμες. Εσείς πού θα «κάψετε τον Καρνάβαλο»;
Απόκριες 2011: Όλες οι εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, από τις παραδοσιακά καρναβαλικές Ξάνθη και Πάτρα μέχρι τα νησιωτικά έθιμα των Αποκριών, η χώρα μας βάζει για μια εβδομάδα στην άκρη το πολιτικό καρναβάλι που βιώνει και κινείται στους ρυθμούς του κομφετί, της μάσκας και της λαγάνας. Δείτε όλες τις επιλογές σας για το αποκριάτικο διάλειμμα από την γκρίζα καθημερινότητα.

Αποκριάτικα DJ sets
Η κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του τριημέρου που καταλήγει στην Καθαρά Δευτέρα, προετοιμάζεται κατάλληλα καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, χάρη στα πάρτι που στήνονται στα dancefloors της πόλης, με τους μασκαράδες σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ας το παραδεχτούμε: Αυτό που κάνει τις Απόκριες τόσο διασκεδαστικές είναι ότι μπορούμε να βγάλουμε τον κιτς εαυτό μας χωρίς ντροπή. Γι’ αυτό, το Cocktail’s Code bar φέρνει ένα «τσουνάμι» kitsch την Τρίτη 1 Μαρτίου, μαζί με κύματα διασκέδασης από τους disco και kitsch ήχους από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Βάλτε το πιο «αταίριαστο» κοστούμι σας και ξεκινήστε την εβδομάδα δυναμικά.
Cocktail’s Code, Τριπτολέμου 35, Γκάζι, τηλ: 2103458110.

Το Vive Mar all day café bar restaurant βάζει τα αποκριάτικά του και ετοιμάζει την Πέμπτη 3 Μαρτίου πάρτι με «Masquerade» θεματική και χορταστικό μουσικό πρόγραμμα από τον DJ Nicol που θα μείνει στα decks μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Vive Mar, Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 18, Βούλα, τηλ: 2108992453-4, ώρα έναρξης 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Το Εν Πλώ all day bar restaurant έχει ετοιμάσει για το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαρτίου ένα ξέφρενο πάρτι για όλα τα γούστα. Μόνη προϋπόθεση για να περάσετε μια ξεχωριστή βραδιά, η πολύ καλή διάθεση και η μεταμφίεσή σας. Στα decks θα βρίσκονται οι Panagiotis Nakis και George Frantzeskakis, για να σας οδηγήσουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στο σαββατοκύριακο των Αποκριών.
Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη210 9671770-2, ώρα έναρξης 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Τα αποκριάτικα πάρτι δεν μονοπωλούνται απαραίτητα από βραζιλιάνικη samba. Τα δεδομένα επιχειρεί να αλλάξει η τελευταία έξαρση του swing κινήματος και αυτή την εβδομάδα, καθώς η γνωστή πλέον ομάδα Athens Swing Cats είναι καλεσμένη του δήμου Παλαιού Ψυχικού για να παρελάσει από τους δρόμους μέσα σε οκτώ αυτοκίνητα-αντίκες από την δεκαετία του ‘40 και, αναλόγως ενδεδυμένη, να καταλήξει στην πλατεία του Παλαιού Ψυχικού για να δώσει το σύνθημα για ένα μεσημεριανό swing show. Το μεσημέρι της Κυριακής, οι λάτρεις του swing ξέρουν πού θα βρίσκονται.

Το βράδυ της Κυριακής, το bar restaurant Baraonda ολοκληρώνει το clubbing της εβδομάδας με ένα ακόμη από τα φημισμένα θεματικά του πάρτι. Την Κυριακή 6 Μαρτίου, οι resident DJs Giannis Lachanos και George Sarantakis θα δώσουν τον ρυθμό στο ιδανικό κλείσιμο του Σαββατοκύριακου. Η αργία της Καθαρής Δευτέρας επιτρέπει ξενύχτι χωρίς ενοχές και οι Απόκριες επιβάλλουν διασκέδαση.
Baraonda, Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106458406, ώρα έναρξης 23.00.

Οι δήμοι… μεταμφιέζονται
Αυτή την χρονιά, οι δημοτικές αρχές κάνουν οικονομία –και σωστά πράττουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι θα μείνουμε χωρίς αποκριάτικο χρώμα στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων. Η καλή διάθεση, η ζωντανή μουσική του δρόμου και η επιστροφή στα έθιμα δεν κοστίζει τίποτα. Δείτε τι ετοίμασαν οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας για τις ημέρες που έρχονται.

Δήμος Αθηναίων
«Αυτό που επιδίωξε ο Δήμος Αθηναίων ήταν, αφενός να προσφέρει όσα μπορεί περισσότερα στα παιδιά, δεδομένου ότι οι Αποκριές είναι η γιορτή τους, και αφετέρου να μεταφέρει την εορταστική ατμόσφαιρα στις γειτονιές της πόλης», δηλώνει η Άννα Φιλίνη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου και δίνει το σύνθημα για υπαίθριο γλέντι στις γειτονιές της Αθήνας.

Οι γονείς με τους μικρούς τους «μασκαράδες» θα έχουν προορισμό το Ζάππειο, όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί πολλά και ενδιαφέροντα δρώμενα. Όλος ο χώρος είναι κατάλληλα διακοσμημένος, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά εμψυχωτές, μασκότ, εργαστήρια, face painting και μουσική.

Από την Παρασκευή 4/3 μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς, τον λόγο έχουν τα αγήματα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας που θα πραγματοποιήσουν μουσικό περίπατο από την πλατεία Κοτζιά μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο, (μεσημέρι Σαββάτου), ενώ στην Πλάκα, το θέατρο σκιών θα «παντρευτεί» με την ζωντανή μουσική (Παρασκευή στις 20.30, πεζόδρομος Κυδαθηναίων), και η λαϊκή μουσική θα συναντήσει το αποκριάτικο πνεύμα (Κυριακή στις 17.00, πεζόδρομος Κυδαθηναίων).

Παράλληλα, τα επτά δημοτικά διαμερίσματα θα γεμίσουν τις γειτονιές τους αποκριάτικους ήχους, λάτιν μπάντες, παντομίμα, θεατρικά δρώμενα και ταραντέλες. [Δείτε πάνω δεξιά, στα σχετικά έγγραφα, το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά διαμέρισμα.]

Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου σε δύο σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (11.00) με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων και με άφθονη λαγάνα και χαλβά στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους (11.30) , όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.

Θεσσαλονίκη
Ξύρισμα του γαμπρού, πέταλα της καμήλας, παρελάσεις με.. φλόγα και μπόλικη φασολάδα είναι λίγα μόνο από τα συστατικά των εκδηλώσεων στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 6/3, η παρέλαση των καραβαλικών αρμάτων στα Βασιλικά θα ακολουθήσει την τήρηση του εθίμου αναβίωσης ενός παραδοσιακού γάμου, ενώ το γλέντι θα κορυφωθεί με την καύση του καρνάβαλου. Η Καθαρά Δευτέρα θα βρει τους Θεσσαλονικείς στο φράγμα της Θέρμης να πετούν τον χαρταετό και στην πλατεία Σουρωτής να απολαμβάνουν την πατροπαράδοτη φασολάδα.

Η απολαυστική εναλλακτική των κατοίκων της συμπρωτεύουσας βρίσκεται στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, όπου οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τις περίφημες γιαουρτομαχίες. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες και το γιαούρτωμα ξεκινά, για να ακολουθήσει η παρέλαση αρμάτων με θέματα από την επικαιρότητα, καθώς και πεζοπόρων τμημάτων με πολλά happenings. Το κέφι κορυφώνεται στην πλατεία του χωριού το βράδυ με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, άφθονο κρασί και λουκάνικα υπό των ήχο αποκριάτικων ρυθμών.

Το Πατρινό Καρναβάλι
Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας φιλοξενείται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και υπόσχεται να σας κάνει να ξεχάσετε έστω και για λίγες ημέρες τα βάσανα και τις υποχρεώσεις σας και να γίνετε μια παρέα με τους αθυρόστομους καρναβαλιστές. Την Παρασκευή το μεσημέρι, η μπάντα του δήμου θα περιοδεύει στους δρόμους της πόλης, ενώ από τις 18.00 το κέντρο της πόλης θα γεμίσει «Θέατρα Δρόμου». Στις 20.30, μια παρέλαση αρμάτων θα δώσει μια μικρή πρόγευση μόνο από την γκράντε παρέλαση της Κυριακής.

Το Σάββατο στις 12.30, αναβιώνει η πιο «γλυκιά» συνήθεια του καρναβαλιού, καθώς θα πραγματοποιηθεί «επέλαση» από «σοκολατορίχτες». Επομένως, πάρτε το μεσημεριανό σας νωρίς και βγείτε στους δρόμους για το… επιδόρπιο. Στις 18.30 ξεκινά η λεγόμενη «βραδινή ποδαράτη», με τους μεταμφιεσμένους να γίνονται μία χαρούμενη πορεία. Τέλος, η Κυριακή φέρνει την λήξη του Καρναβαλιού, καθώς η μεγάλη παρέλαση καταλήγει στον μόλο του Αγ. Νικολάου και η τελετή απονομής δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα στην Καθαρά Δευτέρα.

Όσοι βρεθείτε στην Πάτρα από νωρίς μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά, όλοι οι Πατρινοί, μην χάσετε την Τετάρτη 2/3 ένα μοναδικό Vampire party, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το κέντρο Areion. Για ένα βράδυ, ο χώρος θα μετατραπεί σε vampire κάστρο με video προβολές, ειδικά εφέ και performances από την Τάμτα, τον Γιώργο Μαζωνάκη, καθώς και DJ sets από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ρήγο και τον Reckless.
Sexy Vampire Party, Areion, ώρα 23.00, τηλ: 2610643636. 

Καρναβάλι Ξάνθης 
Η νούμερο ένα επιλογή της Βόρειας Ελλάδας κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι φυσικά το μεγαλύτερο και πιο «ζωντανό» καρναβάλι του Βορρά, που σκορπίζει τις σερπαντίνες και το κέφι του στους δρόμους της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Είτε επισκεφθείτε την πανέμορφη πόλη της Θράκης για ένα απολαυστικό τριήμερο, είτε σχεδιάσετε μια μικρή βόλτα λίγων ωρών –η σύντομη έστω επίσκεψη επιβάλλεται για τους Μακεδόνες και τους Θρακιώτες-, μην χάσετε τον κυριακάτικο «τζάρο» στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, την μεγάλη δηλαδή φωτιά που ανάβει την Κυριακή, «για να μην έχουν ψύλλους το καλοκαίρι όσοι την πηδούν», όπως πρεσβεύει το ξανθιώτικο έθιμο.

Εκθέσεις λαογραφίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης, συναυλίες, καρναβαλικά χάπενινγκ και η μεγάλη κυριακάτικη παρέλαση με βάση την κεντρική πλατεία της πόλης εγγυώνται ότι παντού θα υπάρχει κάποιο δρώμενο για να συμμετάσχετε. Στα «κρυφά συν» των εκδηλώσεων, η παρουσίαση της μεγαλύτερης μάσκας του κόσμου (Σάββατο, 12.00, στην κεντρική πλατεία), σε μια προσπάθεια του ξανθιώτικου καρναβαλιού να μπει στις λίστες των ρεκόρ Guinness.

Νησιώτικες Απόκριες
Για τους τυχερούς, τους οποίους το τριήμερο θα βρει σε κάποιο από τα πάντα επιρρεπή στην διασκέδαση νησιά μας, οι Απόκριες επιφυλάσσουν έξτρα εκπλήξεις. Στην Άνδρο, για παράδειγμα, μόλις δύο ώρες με το καράβι από την Αθήνα, θα απολαύσετε πέρα από τις βόλτες στην «αρχόντισσα του Αιγαίου», αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του κορθιανού καρναβαλιού.

Παρελάσεις αρμάτων, ο παραδοσιακός περίπατος της νύφης και του γαμπρού από τα καλντερίμια του κυκλαδίτικου νησιού, διονυσιακό γλέντι με σατύρους και άφθονο κρασί, κυνήγι θησαυρού και μουσικοί με τσαμπούνες, θα δώσουν την απαραίτητη αίσθηση της υπερβολής, που ποτέ δεν είναι αρκετή στις Απόκριες. Από τα best of των εκδηλώσεων, το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος το βράδυ της Κυριακής και ο βασιλιάς καρνάβαλος που φέτος θα είναι ο… Πάγκαλος, θα κλείσουν ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, για να ακολουθήσουν τα κούλουμα με συνοδεία τσίπουρου την Καθαρά Δευτέρα.

Στην Σκύρο, το τριήμερο της Αποκριάς τον πρώτο λόγο έχει ο «γέρος» και η «κορέλα», ένα ζευγάρι μεταμφιεσμένων γερόντων που δίνει το σύνθημα στα σοκάκια του νησιού, ζωσμένο με κουδούνια. Το μεσημέρι της Κυριακής, μία καρναβαλική ομάδα θα σύρει την παραδοσιακή «τράτα» και θα διακωμωδήσει την πολιτική επικαιρότητα.

Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Κρήτης, αυτό του Ρεθύμνου, οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα απολαύσουν «μουτζουρώματα», «αυγομαζώματα», κρητικές καντάδες, παρελάσεις και τραγούδια δίπλα από τη θάλασσα, αλλά και διαμέσου του εικαστικού πάρκου της πόλης.

Στα Δωδεκάνησα, ο ρυθμός των ημερών θα δοθεί από το «Αμπερνάλλι», τον πολιτιστικό σύλλογο Σορώνης Ρόδου που διοργανώνει το 12ο καρναβάλι του. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Δήμος Αναστασιάδης και η μπάντα του θα βρίσκονται στο club Dome την Παρασκευή, για να δώσει νεανικό στίγμα στις εκδηλώσεις, ενώ την Κυριακή θα ολοκληρωθεί ο μεγάλος διαγωνισμός μεταμφιέσεων με την καθιερωμένη παρέλαση.

Όσοι από εσάς ανήκετε στην ομάδα των γονιών, που δεν μπορούν -ή δεν θέλουν- να συγκρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι αυτές τις μέρες, θα βρείτε σε ξεχωριστό δημοσίευμα του in2life όλες τις προτάσεις για εκδηλώσεις ειδικά για ανήλικους μασκαράδες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v