Συναυλίες στα νησιά: Όχι άλλο Πάριο

Έντεχνο, ποπ, κλασική μουσική. Όλα τα έχει η φετινή σαιζόν στα ελληνικά νησιά, που υπόσχεται να περιορίσει τα μουσικά σας ακούσματα σε cult νησιώτικα και ακόμη πιο cult 80s remixes μόνο εάν το θέλετε (πολύ).
Συναυλίες στα νησιά: Όχι άλλο Πάριο
Παραλία. Ταβερνάκι. Παραλία. Μπαράκι που παίζει Boney M σε ρεμίξ με την «Πυρά». Παραλία. Καφεδάκι. Παραλία. Και πάλι από την αρχή. Σίγουρα, κανείς δε θα παραπονεθεί. Δε θα ήταν, όμως, καλύτερα αν στη «ρουτίνα» των διακοπών προσθέταμε, έτσι, σαν έξτρα συστατικό, και μια εναλλακτική; Μια συναυλία ενός αγαπημένου καλλιτέχνη ας πούμε, ή ακόμα καλύτερα, μια συναυλία ενός καλλιτέχνη που δεν πολυακούμε, στον οποίο θα μας σύρει η παρέα και απ’ όπου θα φύγουμε με εκείνο το ημι-ειρωνικό μειδίαμα που στην πραγματικότητα θα κρύβει ότι περάσαμε καλά; Για κάτι τέτοιες, «καινούριες» εμπειρίες δεν είναι που λατρεύουμε το καλοκαίρι;

Περιττό να πούμε ότι, για μία ακόμη σαιζόν, οι ευκαιρίες κάθε άλλο παρά λείπουν. Έλληνες και… σχεδόν Έλληνες (βλέπε Goran Bregovic) καλλιτέχνες οργώνουν την Ελλάδα και κάνουν στάσεις στα νησιά, εξασφαλίζοντας προτάσεις για κάθε γούστο. Θέλετε έντεχνο; Έχουμε. Θέλετε ποπ; Έχουμε. Θέλετε κλασική μουσική; Κι απ’ αυτήν έχουμε. Ατζέντες ανά χείρας και ξεκινάμε…

Κυκλάδες
Ένα από τα δημοφιλέστερα εναλλακτικά –αν μας επιτραπεί το οξύμωρο– σχήματα της ελληνικής σκηνής, οι Χαΐνηδες από την Κρήτη συμμετέχουν στις 22 Ιουλίου στις Γιορτές Σικίνου, με μια συναυλία στην πλατεία της Παντάνασσας στη Χώρα, ενώ στις 29 Ιουλίου μας προσκαλούν στην Ανάφη. Τρεις μέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου, ο Καταλανός τραγουδοποιός Ζουζέπ Τέρο μας περιμένει στη Νάξο, στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Νάξου, για ένα ρεσιτάλ με τίτλο Fronteres / Σύνορα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Καβάφη. Την επομένη, 26/7, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ήχος και Εικόνα θα απολαύσουμε τη modern jazz συναυλία του piano trio "Nukeleus" στο Μπελλώνειο Ίδρυμα στα Φηρά της Σαντορίνης.

Αλλάζουμε ρεπερτόριο, και πάμε Σύρο στις 29 Ιουλίου, για τη συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη που συμπράττει με τους Καταλανούς Folkincats και την παραδοσιακή λαϊκή ισπανική μουσική τους, που βασίζεται στην τσιγγάνικη τζαζ, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Στις Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Αυγούστου, με highlight τη συναυλία – μουσική παράσταση του Στέλιου Βαμβακάρη, που στηρίζεται στα τραγούδια του Μάρκου, σε αγαπημένα ρεμπέτικα, σε τραγούδια του Στέλιου, σε μπλουζ συνθέσεις και σε αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια οι encardia μας… μυούν στα βήματα και τα μυστικά της ταραντέλλας, με την παράστασή τους «Νεράιδα και Κουρσάροι» που αναλαμβάνει να κλείσει πανηγυρικά την αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Ήχος και Εικόνα στις 2 Αυγούστου στο Μπελλώνειο Ίδρυμα, στα Φηρά της Σαντορίνης. Παραμένουμε στο αγαπημένο μας Κυκλαδονήσι, για τη συναυλία των Φωτεινής Δάρρα – Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Γκύζη, επίσης στα Φηρά, στις 13 Αυγούστου, και στις 17 για τη latin-tango-jazz παράσταση της Ζωής Τηγανούρια και του Γιώργου Ψυχογιού στον ίδιο χώρο.

Στη Μύκονο, από την άλλη, τρία Σαββατοκύριακα γεμάτα μουσική, στις 2, 8 και 15 Αυγούστου κρατάνε ζωντανό το ολοήμερο fun του νησιού: η ιέρεια του dance-punk, Peaches ανοίγει την αυλαία στο Super Paradise στις 2/8 και ακολουθούν οι Fischerspooner και Cyanna στις 8/8 και οι Matisse με τους Stereo Mike ft Vegas στις 15/8.

Αν κατευθύνεστε προς την Πάρο, σημειώστε στην ατζέντα τους Onirama, το Γιάννη Κότσιρα, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή στις 7 Αυγούστου, με τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ, την Άννα Βίσση στις 12 Αυγούστου, με τιμή εισιτηρίου 25 ευρώ, και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στις 17 Αυγούστου, με τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ. Οι συναυλίες θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Παροικιάς.

Μετά από ένα χειμώνα απουσίας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει δριμύτερος, με συναυλίες ανά την Ελλάδα, και κάνει στάση στις 16/8 στη Σύρο, στις 17 στην Πάρο, στις 18 στη Σίφνο και στις 20 στη Σαντορίνη. Σε περιοδεία βρίσκονται και η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία θα βρίσκεται στις 3 Αυγούστου στη Νάξο, και η Δέσποινα Βανδή, η οποία εμφανίζεται στις 13 Αυγούστου στην Τήνο, και ο Goran Bregovic, τις μουσικές του οποίου θα απολαύσουμε στις 12 Αυγούστου στη Σαντορίνη, και ο Γιάννης Κότσιρας με τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή, τους οποίους θα δούμε live στις 4/8 στην Τήνο και στις 7/8 στην Πάρο, και η Άννα Βίσση: στις 12 Αυγούστου στην Πάρο.

Δωδεκάννησα
Ο Αντώνης Ρέμος μας προσκαλεί σε ένα τρίωρο μουσικό ταξίδι γεμάτο τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο με τίτλο "Αλήθειες & Ψέματα» στις 21 Ιουλίου στην Κάλυμνο, ο Δημήτρης Μπάσης μας ταξιδεύει με τις μουσικές του στην αρχαία Κάμειρο της Ρόδου στις 7 Αυγούστου, ενώ ο Παντελής Αμπαζής μαζί με τη Μαρία Σπυροπούλου και το συγκρότημα «Ανωτάτη Ζαμπετική» θα βρίσκονται στη Νίσυρο στις 20 Αυγούστου.

Η περιοδεία του Μιχάλη Χατζηγιάννη τον φέρνει στη Ρόδο, στο Γήπεδο Διαγόρα, στις 24 Αυγούστου, ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου, και ο Μανώλης Καραντίνης, συντροφιά με εξαίρετους σολίστες μας προσκαλούν για μοναδικές μουσικές βραδιές στις 15/8 στη Θάσο και στις 18/8 στην Αστυπάλαια. Ο Μάριος Φραγκούλης, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα μαζί με το μουσικό σύνολο Μάνος Χατζιδάκις θα βρίσκεται στις 16 Αυγούστου στην Κάσο, ενώ ο Γιάννης Κότσιρας, η Ραλλία Χρηστίδου και ο Μύρωνας Στρατής φέρνουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία στη Ρόδο στις 22 Ιουλίου.

Μια συναυλία με τη μορφή… πάρτι παρουσιάζουν η Ηρώ και ο Αντώνης Λουδάρος στις 8 Αυγούστου στη Ρόδο, όπου στις 28 Ιουλίου κάνει στάση και η περιοδεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τον οποίο την προηγούμενη μέρα (27/8) θα έχετε δει live όσοι βρίσκεστε στην Κω. Αν, πάλι, ο δρόμος σας φέρει στην Κάλυμνο, μην ξεχάσετε τη live εμφάνιση του Αντώνη Ρέμου στις 21/7 –αν τη χάσετε, η δεύτερη ευκαιρία είναι στις 23/7 στη Ρόδο.

Κρήτη
Το Φεστιβάλ Ηρακλείου, που θα διαρκέσει έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Ross Daly, στις 21/7, Café del’ Art, με τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη στις 26/7, Μιχάλη Χατζηγιάννη στις 29/7, Φωτεινής Δάρρα και Δημήτρη Παπαδημητρίου στις 5/8, Μιχάλη Τζουγανάκη στις 12/8, Αλκίνοου Ιωαννίδη στις 2 Σεπτεμβρίου και Μαρίας Φαραντούρη στις 10/9. Εκτός πλαισίου Φεστιβάλ, στο Αλσύλλιο του Δήμου Μοιρών εμφανίζονται στις 22 Ιουλίου η Νατάσσα Μποφίλιου και στις 29/7 ο Κωστής Μαραβέγιας.

Η Ευρώπη, τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος συναντώνται στο 22ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής μουσικής με έργα των Vivaldi και Bach, μεταξύ άλλων, ενώ τα Υακίνθεια 2009 προσκαλούν, μεταξύ άλλων, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και την Έλλη Πασπαλά, τη Σόνια Θεοδωρίδου, τον Ψαραντώνη, τη Μόρφω Τσαϊρέλη, τον Μανώλη Ρασούλη και τον Ορφέα Περίδη στα Ανώγεια του Ρεθύμνου.

Η περιοδεία του Μιχάλη Χατζηγιάννη τον φέρνει στις 27/7 στα Χανιά, στις 28/7 στο Ρέθυμνο, στις 29/7 στο Ηράκλειο και στις 30/7 στον Άγιο Νικόλαο, ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Βασιλική Καρακώστα υπόσχονται ένα μοναδικό live στις 7 Αυγούστου στα Χανιά, ενώ ο Μιχάλης Τζουγανάκης συμμετέχει στις 13 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. Ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα μας ταξιδεύουν στη Χερσόνησο Ηρακλείου στις 5 Αυγούστου.

Βορειοανατολικό Αιγαίο
Στάσεις σε Μυτιλήνη και Χίο κάνει, στα πλαίσια της πανελλήνιας περιοδείας του, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στις 3 και 4 Αυγούστου αντίστοιχα, ενώ στη Χίο θα εμφανιστεί και η Δέσποινα Βανδή, στις 7 Αυγούστου. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου, και ο Μανώλης Καραντίνης περιλαμβάνουν στην περιοδεία τους τη Θάσο στις 15 Αυγούστου, ενώ στη Χίο στις 13/8 θα απολαύσουμε live το Γιάννη Κότσιρα, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή.

Ιόνιο
Η τζαζ έχει την τιμητική της φέτος το καλοκαίρι στην Κέρκυρα: All Star Jazz Night με τους Δήμο Δημητριάδη, Γιώργο Κοντραφούρη και Βασίλη Ρακόπουλο στις 23 Ιουλίου, συναυλία με τους JD Walter New Jazz Voice με Olivier Gatto και Jukkis Uotila στις 24/7, και τα δύο στο Art Café, συναυλία τζαζ μουσικής από σπουδαστές στην Πλακάδα του Αγίου στις 25/7, Big Band Jazz με την ορχήστρα Backnanger Jugendmusikschule στο Παλιό Φρούριο στις 28/7 και στην Παλαιοκαστρίτσα στις 2 Αυγούστου. Ακόμη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας 2009 φιλοξενεί στο Παλιό Φρούριο τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού, στις 29/7.

Στη Ζάκυνθο φιλοξενείται, από τις 21 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου, το 2ο Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής "Παύλος Καρρέρ", που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Silesian Guitar Octet, Belcea Quartet, Carlo Munier και τη multimedia παράσταση «Οι Μήδειες του κόσμου» του μουσικού συνόλου Cirquito.

Οι μεγάλες περιοδείες του καλοκαιριού κάνουν, βέβαια, την απαραίτητη στάση στο Ιόνιο: ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα βρίσκεται στις 8/8 στη Λευκάδα και στις 9/8 στην Κέρκυρα, στις 12/8 στη Ζάκυνθο και στις 13/8 στην Κεφαλονιά, η Δέσποινα Βανδή στις 23 Ιουλίου στη Λευκάδα και στις 25/7 στην Κεφαλονιά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου, και ο Μανώλης Καραντίνης στις 4 Αυγούστου στα Κύθηρα, ο Goran Bregovic στις 14/8 στην Κέρκυρα και στις 16 Αυγούστου στη Ζάκυνθο, η Ηρώ και ο Αντώνης Λουδάρος στις 12/8 στα Κύθηρα και στις 23/8 στη Ζάκυνθο, ο Αντώνης Ρέμος την 1η Αυγούστου στη Λευκάδα, στις 5/8 στη Ζάκυνθο και στις 7/8 στην Κεφαλονιά και η Άννα Βίσση στις 10 Αυγούστου στην Κέρκυρα και στις 14/8 στη Λευκάδα.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v