Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Η τέχνη "πάει" επαρχία

Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ της επαρχίας δεν έχουν τίποτα πλέον να ζηλέψουν από αυτά της Αθήνας. Μαθαίνουμε τα πάντα για αυτά και βρίσκουμε λόγους για να τα εντάξουμε -και επίσημα πλέον- στην καλοκαιρινή μας ατζέντα.
Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Η τέχνη πάει επαρχία
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Καλοκαίρι χωρίς φεστιβάλ γίνεται; Αμφιβάλλουμε. Η αλήθεια είναι πως οι καλοκαιρινές αποδράσεις αποκτούν άλλη γοητεία όταν συνοδεύονται από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρο και κάθε λογής events. Θεωρείτε ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να περηφανεύεται για τα φεστιβάλ της; Μάλλον όχι. Σας πληροφορούμε ότι η επαρχία έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια πολύ "ζεστά" το θέμα "Καλοκαιρινό Φεστιβάλ", με τους μεγαλύτερους δήμους να διοργανώνουν φέτος όπως και κάθε χρόνο εντυπωσιακές πολιτισμικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και γούστα. Χορός, τραγούδι, διασκέδαση, θέατρο θα μας κρατήσουν και φέτος συντροφιά... εκτός Αθηνών, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όλους όσους πιστεύουν ότι η Αθήνα είναι το κέντρο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Ετοιμάστε βαλίτσες, κλείστε εγκαίρως εισιτήρια και προετοιμαστείτε για ένα άκρως φεστιβαλικό καλοκαίρι έξω από τα τείχη της πόλης.

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το καθιερωμένο πλέον Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 16 έως τις 26 Ιουλίου. Μετράει ήδη 15 χρόνια δυναμικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά πράγματα, δίνοντας κάθε χρόνο την ευκαιρία σε φίλους του χορού και της τέχνης γενικότερα να συναντηθούν στην Καλαμάτα για 10 μέρες γεμάτες εκδηλώσεις. Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν φέτος θεατές και κοινό είναι το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου και πολλοί ακόμα.
Τι θα δούμε φέτος; Το φεστιβάλ ξεκινάει με τo τελευταίo έργο του κορυφαίου ιάπωνα δημιουργού Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, Obsession- Un Chien A. Την Έα Σόλα με το Air Lines, τον γκροτέσκο Ζοζέφ Νατζ με μια διασκευή του Βόυτσεκ, την βρετανή Ιάζμιν Βάρντιμον με τους εκπληκτικούς χορευτές της, το Self Unfinished του Ξαβιέ Λε Ρουά, το Le Salon των Peeping Tom, τη Ματίλντ Μονιέ με το Tempo 76 και ένα σωρό ακόμα καλλιτέχνες από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, το Ιράκ και την Ελλάδα. Στο φετινό Φεστιβάλ θα γίνουν επίσης σεμινάρια και εργαστήρια από τον Τεντ Στόφερ και τη Μπογιάνα Κουνστ.
Εισιτήρια: 25€ και 15€ (φοιτητικό), 240€ για το σεμινάριο του Τ. Στόφερ, 70€ για το εργαστήρι της Μπ. Κουνστ.
Πληροφορίες: Τηλ: 27210 20 186 και 27210 20 307.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας
Φιλοδοξώντας να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του... Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Ολυμπίας, μέσα από μια πληθώρα αξιόλογων μουσικών, χορευτικών, θεατρικών εκδηλώσεων και εκθέσεων το καταφέρνει και με το παραπάνω, αποτελώντας την ιδανική ίσως εναλλακτική για όλους όσους "δραπετεύσουν" από την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι χάνοντας σημαντικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Από 13 Ιουνίου μέχρι 18 Αυγούστου στους χώρους του αρχαίου θεάτρου της Ολυμπίας και της Δρούβας. Επίσης, στο Δημαρχείο της πόλης και στο Παλαιό Μουσείο.
Τι θα δούμε; Την «Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα από την θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν, «Το Ασχημόπαπο» του Χ.Κ. Αντερσεν από το θέατρο Νέων, «Σπαράγματα» του Ευριπίδη, την Τάνια Τσανακλίδου και την Μάρθα Φριτζήλα με τον πιανίστα Τ.Φαραζή, την παράσταση  «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες με τους Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά, τον Δημήτρη Μητροπάνο καθώς και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας εδώ.
Εισιτήρια: 20€, 15€ (φοιτητικό). Προπώληση σε αυτά τα σημεία.
Πληροφορίες: Τηλ. 2624023778, 6972315655, 6976554440.

Φεστιβάλ Άρδα
Ένα φεστιβάλ με άρωμα και χρώμα νεανικό ενώνει εδώ και 15 χρόνια χιλιάδες νέους που κατασκηνώνουν στις όχθες του πανέμορφου ποταμού. Το ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον πλημμυρίζει και φέτος από μουσικές για όλα τα γούστα από τις 22 μέχρι τις 26 Ιουλίου. Παραστάσεις θα γίνονται τόσο στον κεντρικό χώρο του φεστιβάλ στις όχθες του ποταμού, όσο και πάνω στις φυσικές αμμονησίδες, όπου θα εμφανίζονται οι νέοι καλλιτέχνες.
Τι θα δούμε; Στην κεντρική σκηνή θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, οι Ονιράμα, οι Locomondo, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Ορφέας περίδης, ο Μανώλης Ρασούλης, η Άννα Βίσση και ο Γιάννης Πλούταρχος. Αναλυτικά το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής εδώ. Στην νησίδα θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Underhill West, Sparx, Laissez Faire και Μπλε Τοστιέρα.
Εισιτήρια: 12-15€, Εισιτήριο Διαρκείας (για όλες τις εκδηλώσεις) 45€, Περικάρπιο Κατασκηνωτή 45€.
Πληροφορίες: Τηλ. 25520-85685

Φεστιβάλ Ολύμπου
Από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Μακεδονίας, το Φεστιβάλ Ολύμπου στην 38η διοργάνωσή του θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Αυγούστου, φιλοξενώντας πολλές θεατρικές παραστάσεις και σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ο χώρος; Το ατμοσφαιρικό αρχαίο θέατρο Δίου και το Κάστρο Πλαταμών.
Τι θα δούμε; Τη συναυλία του Μ. Φραγκούλη - "Αφιέρωμα στο Μ. Χατζηδάκι", τις θεατρικές παραστάσεις "Όπερα της πεντάρας" με πρωταγωνιστές την Κ. Καραμπέτη και τον Στέλιο Μάϊνα  και "Κουρέας της Σεβίλλης" με πρωταγωνιστή το Γ. Παρτσαλάκη στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Την "μεγάλη" ερμηνεύτρια Cesaria Evora και την "Μήδεια του Μποστ", με την Κ. Δανδουλάκη. Επίσης, τον Αντώνη Ρέμο, τον Σωκράτη Μάλαμα, και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Κάστρο του Πλαταμώνα, καθώς και ολυάριθμες ακόμη μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογα θεατρικά σχήματα (Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.ά) και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις εικαστικού περιεχομένου (έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου, έκθεση ψηφιδωτού, έκθεση κοσμημάτων κ.λ.π.).
Εισιτήρια: 15-20€, Ηλεκτρονική κράτηση εδώ.
Πληροφορίες:
Τηλ. 23510-76041

Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας
Νέο όνομα, νέα διεύθυνση για το φεστιβάλ Φιλίππων, 52 χρόνια αφού πρωτοπαρουσιάστηκε αρχαίο δράμα στο αρχαίο θέατρο της Βορείου Ελλάδας. Η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 4 Ιουλίου έως και 2 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει 19 θεατρικές και μουσικές παραγωγές, καθώς και παραστάσεις σύγχρονου χορού και περφόρμανς. Το φεστιβάλ θα εξελιχθεί σε επτά σημεία της περιοχής: ο λιμενοβραχίονα, στις αποθήκες Οργανισμού Λιμένος - Τελωνείο, στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί - Παλιά Μουσική, στο Κάστρο, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στα Λασπόλουτρα Κρίνιδων. Το παρόν θα δώσουν το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ηθοποιοί όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Δημήτρης Πιατάς κ.α.
Τι θα δούμε; Πρεμιέρα για το φεστιβάλ θα κάνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, θα ακολουθήσει «Η όπερα της πεντάρας» του Μπρέχτ, οι Χηοφόρες του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, οι Τρωάδες του Ευριπίδη, ο Δον Κιχώτης, ο Κατα φαντασίαν Ασθενής, οι Πέρσες του Αισχύλου και πολλές ακόμα παραστάσεις. Επίσης συναυλίες με τον Γιώργο Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μανώλης Καραντίνη, συναυλία Γιάννη Βακαρέλη και έκθεση Θεατρικών Κουστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ. Αναλυτικά δείτε το πρόγραμμα εδώ. 
Εισιτήρια: Από 10-25€. Προπώληση στο Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) κεντρική πλατεία Καβάλας 10:00-14:00 και 18:00-21:00 τηλ. 2510-620566 και 2510-231011, στο περίπτερο του φεστιβάλ στη Δράμα καθημερινά 10:30-13:30 και 18:30-21:30 και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων τις ημέρες των παραστάσεων.
Πληροφορίες: τηλ. 2510 220876, 2510 220877

Φεστιβάλ Πάτρας
Έχοντας μπει δυναμικά στο χορό, και μάλιστα από τους πρώτους φέτος, το πολιτιστικό καλοκαίρι της αχαϊκής πρωτεύουσας συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, με εκθέσεις, θέατρο και πολλή μουσική. Στα καθιερωμένα καλοκαιρινά weekends μας στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, μόλις προσθέσαμε μία ακόμα αφορμή.
Τι θα δούμε φέτος; Μεταξύ πολλών άλλων (που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents), την έκθεση έργων από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Δημήτρη Μητροπάνο, την ομάδα χορού Salto Futuro, τον Δον Κιχώτη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με τους Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά, τους Συμπέθερους από τα Τίρανα των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, τη μουσική παράσταση Ιωνίας Εγκώμιον σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα Σπείρα, και τη Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με την Κάτια Δανδουλάκη.
Εισιτήρια: Διαφορετικές τιμές, ανάλογα με την παράσταση
Πληροφορίες: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Παπαδιαμαντοπούλου 17α, Πάτρα, τηλ.: 2610 276540,2610 278009

Φεστιβάλ Αιγαίου
Όπερα, συμφωνική μουσική, χορό, θέατρο αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνει φέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου, που κλείνει (κιόλας;) τα πέντε του χρόνια. Με τη συμμετοχή καταξιωμένων ονομάτων του διεθνούς και ελληνικού στερεώματος και πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου Αμερικανού μαέστρου ελληνικής καταγωγής Peter Tiboris, αναβιώνει, για μία ακόμα χρονιά, τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο κατασκευάστηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου. Από την 1η έως τις 11 Ιουλίου, στην Ερμούπολη της Σύρου.
Τι θα δούμε φέτος; Την «Τόσκα» του Πουτσίνι, σε συναυλιακή μορφή, το Όπως Σας Αρέσει του Shakespeare από το Aquila Theatre Company σε σκηνοθεσία Peter Meineck, το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης σε ένα εντυπωσιακό gala χορού με έξι σολίστ, και τον Πήτερ Τιμπόρις να διευθύνει την 5η Συμφωνία του Τσαικόφσκι με τον προσκεκλημένο μαέστρο Ρέυμοντ Χιουζ να αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εισαγωγής από την όπερα «Η μεγαλοψυχία του Τίτο» του Μότσαρτ και τη Λειτουργία αρ. 2 σε σολ μείζονα του Σούμπερτ.
Εισιτήρια: 25 ευρώ, 15 ευρώ μειωμένο-φοιτητικό, 70 ευρώ ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις. Προπωλούνται στο Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη.
Πληροφορίες: 22810 85192

Φεστιβάλ Κασσάνδρας
Ένα από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά φεστιβάλ, που μετρά ήδη δεκαεπτά χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων και συναυλιών τόσο ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διεξάγεται φέτος από τις 4 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, έχοντας θέσει τον… πήχη πολύ ψηλά: όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Αριστείδης Κανέλης, στόχος είναι να καταξιωθεί το Φεστιβάλ Κασσάνδρας ως το δεύτερο σπουδαιότερο στην Ελλάδα, μετά το Αθηνών & Επιδαύρου. Με τις ευχές μας.
Τι θα δούμε φέτος; Μεταξύ άλλων, την Ηλέκτρα Αυτουργό από το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου, τον Κουρέα της Σεβίλλης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, τον Κατά Φαντασίαν Ασθενή του Γιάννη Μπέζου, την Όπερα της Πεντάρας του Θέμη Μουμουλίδη με τους Καρυοφιλιά Καραμπέτη και Στέλιο Μάϊνα, αλλά και τη Cesaria Evora, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο και το Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Εισιτήρια: Διαφορετικές τιμές, ανάλογα με την παράσταση
Πληροφορίες: 23740 23997



Φεστιβάλ "Ήχος και Εικόνα", Σαντορίνη
Μετά την περσινή επιτυχία, τo δεύτερο κατά σειρά Φεστιβάλ "Ήχος και Εικόνα" θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 24 Ιουλίου έως και την Κυριακή 2 Αυγούστου 2009, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης με καλεσμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι οποίοι με έργα πρωτότυπα και κλασικά θα συμπράξουν στην ομορφιά της δημιουργίας μέσα στο χώρο και το χρόνο.
Τι θα δούμε φέτος; Το θεατρικό έργο «Για ένα ζευγάρι Ρόδα: Μια σπουδή στο Ματωμένο Γάμο», συναυλία μουσικής δωματίου για πιάνο και τσέλο, την ταινία «Η χορωδία του Χαρίτωνα», το θεατρικό «Το υπόγειο», και τη μουσικοχορευτική παράσταση των Encardia «Νεράιδες και Ξωτικά».
Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό και κάτω των 18 ετών
Πληροφορίες: 210 9602282
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v