CERN: Ξεναγήσεις εκεί που γράφεται η Ιστορία

Θέλετε να δείτε από κοντά τον Μέγα Επιταχυντή; Να μάθετε περισσότερα για την αντι-ύλη; Να αναζητήσετε μαζί με τον Dr. Higgs και την παρέα του το σωματίδιο του θεού; Εύκολο. Αρκεί να κλείσετε αεροπορικά και ξενοδοχείο στη Γενεύη. Τα υπόλοιπα είναι δωρεάν. Εντελώς.
CERN: Ξεναγήσεις εκεί που γράφεται η Ιστορία
Θυμόταν άραγε κανείς πριν από τρεις εβδομάδες ότι στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008 θα ερχόταν, για μία ακόμα φορά, το τέλος του κόσμου, γεγονός για το οποίο θα ευθυνόταν ο γιγάντιος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, που θα μετέτρεπε, μόλις έμπαινε σε λειτουργία, την Ευρώπη σε μαύρη τρύπα που θα κατάπινε ολόκληρη τη Γη; Οι κινηματογραφικοί κατά Dan Brown Illuminati ανέλαβαν να φρεσκάρουν τη μνήμη μας, και να ξαναφέρουν τη Γενεύη στο κέντρο του κόσμου. Το σωματίδιο του θεού, βέβαια, ακόμα (;) αναζητείται…

Αν γοητευτήκατε κι εσείς από την προοπτική απάντησης του «γιατί;» του Big Bang, αν ξοδέψατε έστω και λίγα λεπτά εκείνο το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου συζητώντας τι θα κάνατε αν ήταν όντως η τελευταία νύχτα του κόσμου, αν νιώσατε δέος μπροστά στις φωτογραφίες του επιταχυντή σωματιδίων και τις δυνατότητές του, ή αν η Φυσική ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο, θα βρείτε τουλάχιστον ενδιαφέρουσα –αν όχι συγκλονιστική– την ιδέα να ξεναγηθείτε εκεί όπου μερικοί από τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου αναζητούν το σωματίδιο του θεού.

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από τις 9.00 έως τις 14.00, το εξειδικευμένο προσωπικό του CERN αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου… ναού της επιστήμης, στα αγγλικά ή τα γαλλικά –ή και σε άλλες γλώσσες, αναλόγως διαθεσιμότητας– και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να συμπληρώσετε online την αίτηση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν –η ζήτηση είναι μεγάλη– και να κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια και το ξενοδοχείο. Όλα τα άλλα, περιλαμβανομένης και της δωρεάν μεταφοράς από το αεροδρόμιο της Γενεύης στο σημείο από όπου θα ξεκινήσει η ξενάγησή σας, τα αναλαμβάνει η Επιστήμη –ήτοι, οι άνθρωποι του CERN.

Αυτήν την περίοδο, διατίθενται επτά διαφορετικά θεματικά δρομολόγια ξεναγήσεων, που ποικίλλουν από την ανακάλυψη της αντιύλης μέχρι τον ίδιο τον μέγα επιταχυντή, για να επιλέξετε αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Η επίσκεψή σας διαρκεί περίπου μισή μέρα, και περιλαμβάνει εισαγωγική παρουσίαση του CERN, μία ταινία, επίσκεψη σε κάποιο από τα εν εξελίξει πειράματα και σε έναν από τους επιταχυντές που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Ξεναγήσεις διοργανώνονται και για γκρουπ άνω των 12 ατόμων, καθώς και για σχολεία, αν και το Κέντρο Ερευνών προειδοποιεί ότι οι ξεναγήσεις δεν ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 14 ετών, τα οποία προφανώς θα βαρεθούν. Μετά την ξενάγησή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε και τις δύο μόνιμες εκθέσεις του Κέντρου, την έκθεση Microcosm και τη γνωστή από τις φωτογραφίες που πρωταγωνιστούν εδώ και καιρό στον Τύπο Σφαίρα της Επιστήμης και της Καινοτομίας.

Πώς θα πάτε
Απευθείας από την Αθήνα στη Γενεύη, με την Baboo ή τη Swiss, από 215 ή 275 ευρώ αντίστοιχα, με επιστροφή και φόρους. Από τη Θεσσαλονίκη, η μόνη εναλλακτική είναι πτήση της Swiss για Γενεύη, με στάση στη Ζυρίχη –από 316 ευρώ με επιστροφή και φόρους. (*)

Πού θα μείνετε
Αν το budget σας είναι περιορισμένο, η Γενεύη σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός προορισμός. Στο όνομα της επιστήμης, όμως, και με λίγο σωστό προγραμματισμό, το ταξίδι μπορεί να σας βγει value for money. Το City Hostel Geneva για παράδειγμα διαθέτει καθαρά, προσεγμένα δωμάτια προς 55 ευρώ το δίκλινο. Αν, πάλι, δεν τίθεται θέμα οικονομίας, οι επιλογές σας είναι αμέτρητες: δύο από τις καλύτερες, το 4 αστέρων Hotel Auteuil (από 114 ευρώ το δίκλινο) και το 5άστερο Grand Hotel Kempinski πλάι στη λίμνη (από 234 ευρώ το δίκλινο). 

Ηρώ Κουνάδη

(*) Οι τιμές είναι υπολογισμένες για αναχώρηση στις 29 Αυγούστου και επιστροφή στις 6 Σεπτεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v