Aquaria: Αναζητώντας τον Nemo και την παρέα του

Οι εικόνες του βυθού ανέκαθεν προκαλούσαν δέος και θαυμασμό στους λάτρεις της θαλάσσιας ζωής, αλλά και στο ευρύ κοινό. "Ταξιδέψτε" μαζί μας στα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα του κόσμου και παρασυρθείτε και εσείς από την γαλήνια και μυστηριώδη γοητεία του απέραντου γαλάζιου.
Aquaria: Αναζητώντας τον Nemo και την παρέα του
του Νικόλα Γεωργιακώδη

"Τα όνειρα είναι το ενυδρείο της νύχτας"
                                                   -
Βίκτωρ Ουγκώ

Υπάρχει κάτι απόκοσμα γοητευτικό στον βυθό της θάλασσας που ωθεί κάθε χρόνο εκατομμύρια κόσμο να επισκεφτεί τα τεράστια θαλάσσια πάρκα γνωστά και ως Αquaria σε κάθε γωνιά του κόσμου. Λίγο τα γιγαντιαία ενυδρεία που σου δίνουν την αίσθηση ότι κολυμπάς και εσύ μαζί με τα όντα του βυθού, λίγο η απόλυτη ηρεμία που αποπνέουν οι γαλάζιες εικόνες του νερού, σου προκαλούν έντονα συναισθήματα. Μόνο μια ματιά στις εικόνες της gallery αρκεί για να φανταστεί κάποιος το πόσο μαγευτικό είναι αυτό το ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο, έστω και αν δεν πρόκειται για ένα 100% φυσικό περιβάλλον, αλλά για προσομοίωση της ζωής στον βυθό. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργία τους (μέσα του 1800), τα θαλάσσια πάρκα έχουν εξελιχθεί, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση. Εκατοντάδες κόσμου συρρέουν καθημερινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Βαρκελώνη, στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο, για να θαυμάσουν από κοντά δεκάδες είδη ψαριών, κοραλλιών και άλλων "θαμώνων" της θάλασσας. Πάρτε μια ιδέα από τα πιο εντυπωσιακά Aquaria του κόσμου, με εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Georgia Aquarium
Το μεγαλύτερο του κόσμου και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Πάνω από 100.000 ψάρια σε πέντε τεράστιες αίθουσες και 60 οικότοποι σε ένα κτίριο που ξεπερνάει τα 500.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην πισίνα, χωρητικότητας 6.2 εκατομμυρίων γαλονιών, κολυμπούν 2 καρχαρίες Γίγας - το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο- που κάνουν την εντυπωσιακή εμφάνισή τους στους επισκέπτες πίσω από ακρυλικούς τοίχους πάχους 60 εκατοστών. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσα στην πισίνα έχουν διαλυθεί παραπάνω από 900 τόνοι από αλάτι και μέταλλα. Σε ειδικές αποθήκες πίσω από τα παρασκήνια, φυλάσσονται περίπου 9 τόνοι κατεψυγμένα τρόφιμα. Το αξιοπερίεργο με αυτό το Aquarium είναι ότι δεν ανήκει σε κάποιον δήμο, το δημιούργησε ο Bernard Marcus, συνιδρυτή της εταιρείας Home Depot, ως δώρο στους κατοίκους της πόλης όπου εδραιώθηκε η εταιρεία του. Η είσοδος για τους ενήλικες κοστίζει 23 δολλάρια, ενώ για τα παιδιά 17. Παρά τις "τσιμπημένες" τιμές, το κοινό ανταποκρίθηκε κάτι παραπάνω από θετικά. Από το 2005 το έχουν επισκεφθεί ένα εκατομμύριο άτομα. Διεύθυνση: 225 Baker St. NW Atlanta, GA 30313.



Dubai Aquarium & Discovery Centre
Τοποθετημένο μέσα στο εμπορικό κέντρο Dubai Mall, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως το "Μεγαλύτερο ακρυλικό ενυδρείο" (32,88 m πλάτος Χ 8,3 μ. Χ 750 χιλιοστά πάχος και ζυγίζοντας 245.614 κιλά). Το Dubai Aquarium αριθμεί 33.000 είδη θαλάσσιων οργανισμών, ενώ οι ακρυλικοί του τοίχοι μπορούν να αντέξουν πίεση 10 εκατομμυρίων λίτρων νερού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το εντυπωσιακό τούνελ, κατασκευασμένο επίσης από ακρυλικό γυαλί που επιτρέπει στους επισκέπτες να έρθουν σε απόσταση αναπνοής με τα εξωτικά θαλάσσια είδη. Η είσοδος για τους ενήλικες είναι 25dhs (περίπου 6€) και για τα παιδιά 20dhs (4€). Διεύθυνση: Doha Street, Off 1st Interchange - Sheikh Zayed Road, Dubai, U.A.E.



London Aquarium
Μικρό, άλλα αρκούντως εντυπωσιακό, το London Aquarium άνοιξε τις πόρτες του το 1997 και έκτοτε προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Στις δεξαμενές του θα βρείτε περίπου 400 είδη ψαριών. Το ενυδρείο περιλαμβάνει τρεις ορόφους και 14 διαφορετικές ζώνες (ρεύματα γλυκού νερού, Ατλαντικός, ποτάμια και λίμνες, Ειρηνικός, Ινδικός ωκεανός, κοράλλια, ασπόνδυλα κτλ.). Οι δεξαμενές του Ειρηνικού και του Ατλαντικού περιέχουν αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης θαλάσσιας χελώνας και διαφόρων ειδών καρχαρίες (Τίγρης, Καφέ καρχαρίας). Τον Απρίλιο του 2008, το ενυδρείο αγοράστηκε από τον κολοσσό του θεάματος Merlin Entertainments και ενσωματώθηκε στην αλυσίδα των Sea Life Centers. Εισιτήρια: 15 λίρες (ενήλικες), 11 λίρες (παιδιά). Διεύθυνση: County Hall,Westminster Bridge Rd.London



Okinawa Churaumi Aquarium
"Είναι τρελοί αυτοί οι Ιάπωνες", θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς αφού επισκεφτεί το  ενυδρείο Churaumi στην Okinawa της Ιαπωνίας, το 2ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Στην κύρια δεξαμενή εν ονόματι Kuroshio sea περιέχονται 7.5 τόνοι θαλασσινού νερού (ποσότητα ίση με τρεις πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!), ενώ η ακρυλική βιτρίνα του ενυδρείου ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με διαστάσεις 8,2 *22,5 μέτρα και πάχος 60 εκατοστά. Στην κύρια δεξαμενή θα μπορέσετε να θαυμάσετε μεταξύ άλλων φαλαινοκαρχαρίες, σαλάχια κτλ. Μάλιστα, ένα σαλάχι γεννήθηκε στο ενυδρείο το 2007, ύστερα από κυοφορία 374 ημερών. Το ενυδρείο παρέχει επίσης, στους επισκέπτες μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων από περιηγήσεις σε μουσειακά εκθέματα μέχρι επιδείξεις δελφινιών και περιπάτους στον Βοτανικό κήπο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Είσοδος: 1800 γιέν (ενήλικες), 1200 γιέν (παιδιά). Διεύθυνση: 424 Ishikawa Motobu Okinawa, Rk 905-02 Japan



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v