Ο γύρος του κόσμου με 2.000 €

Ο Φιλέας Φογκ θα ζήλευε. Μάθετε πώς μπορείτε να ταξιδέψετε στα χνάρια του Μαγγελάνου σε ογδόντα μέρες, σε δύο εβδομάδες, σε τρεις μήνες, ή σε ένα χρόνο, πληρώνοντας μόνο όσο δύο υπερατλαντικά εισιτήρια.
Ο γύρος του κόσμου με 2.000 €
της Ηρώς Κουνάδη

«Δύο εβδομάδες στη Χαβάη, άλλες δύο στην Αυστραλία, μία στα νησιά Φίτζι, τρεις στην Ταϊλάνδη, μία στην Αθήνα, μία στο Άμστερνταμ και πίσω». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το χθεσινοβραδινό μου όνειρο, στην πραγματικότητα όμως ήταν το δρομολόγιο του γαμήλιου ταξιδιού των δύο αμερικάνων φίλων μου, των οποίων τις διηγήσεις άκουγα καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες να συγκρατήσω την παρόρμηση να αρχίσω να σχεδιάζω το επόμενο ριφιφί του αιώνα. Γιατί, φανταζόμουν, ένα τέτοιο ταξίδι ζωής θα κόστιζε μια μικρή –μπορεί και μεγάλη–περιουσία. Όταν μάζεψα το κουράγιο μου και ρώτησα, έμεινα άφωνη περί τα τρία λεπτά. Όταν συνήλθα, τηλεφώνησα στο γραφείο να ρωτήσω αν μπορούσα να πάρω δύο μήνες άδεια. Από αύριο.

Όπως όλα τα καλά νέα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, οι τιμές των εισιτηρίων που είναι γνωστά ως RTW –από το Round the World– παραμένουν μυστικό γνωστό μόνο σε εκείνους που μπήκαν κάποια στιγμή στον κόπο να το ψάξουν. Οι περισσότεροι εξ ημών δε θα εκπλήσσονταν αν μάθαιναν ότι ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου με έναν συγκεκριμένο αριθμό στάσεων –ας πούμε πέντε– σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –ας πούμε δύο μηνών– δε θα τους κόστιζε περισσότερο από τα διπλά χρήματα ενός υπερατλαντικού εισιτηρίου: απλά δε θα το πίστευαν. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θα πειστείτε ευκολότερα κάνοντας «κλικ» σε όποιο σημείο του ακόλουθου κειμένου βλέπετε μπλε γράμματα. Οι υπόλοιποι, μπορείτε απλά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Συμμαχίες… αέρος
Τις ενώσεις των αεροπορικών εταιρειών μάλλον τις έχετε ακουστά από τα προγράμματα μιλίων και τη χρησιμότητά τους σε αυτά –μαζεύετε, ας πούμε, πόντους στη Lufthansa και τους εξαργυρώνετε στη Singapore. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι οι τρεις μεγάλοι συνασπισμοί, Star Alliance, One World και Sky Team, προσφέρουν ο καθένας τα δικά του, δελεαστικότατα πακέτα για το γύρο του κόσμου –που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους πέραν του γεγονότος ότι πετάτε κάθε φορά με τις αεροπορικές που ανήκουν στην ένωση που έχετε επιλέξει.

Οι βασικοί κανόνες έχουν ως εξής: το ταξίδι σας πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στην ίδια χώρα, να έχει διάρκεια από 10 ημέρες το minimum μέχρι ένα χρόνο το maximum, να διασχίζει μία και μόνη φορά τον κάθε ωκεανό –Ειρηνικό και Ατλαντικό–, να περιλαμβάνει από 3 μέχρι 15 στάσεις –καθεμία μπορεί να διαρκεί όσες μέρες θέλετε εσείς– και να ακολουθεί μία μόνο κατεύθυνση: από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή το αντίστροφο. Εξαίρεση σε αυτό το τελευταίο αποτελεί η Sky Team, που προσφέρει ούτως ή άλλως τα πιο ευέλικτα πακέτα, και η οποία επιτρέπει την εναλλαγή κατευθύνσεων μέσα στην ίδια ήπειρο –αλλά όχι τη διάσχιση του ίδιου ωκεανού δύο φορές.

Η κάθε ένωση προσφέρει τέσσερα διαφορετικά πακέτα, που διαφοροποιούνται μεταξύ τους από τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτουν, τον αριθμό στάσεων που επιτρέπουν και, βέβαια, την τιμή τους. Έτσι, το φθηνότερο πακέτο καλύπτει μέχρι 26.000 μίλια, το αμέσως ακριβότερο μέχρι 29.000, το επόμενο 34.000 και το ακριβότερο όλων –που επιτρέπει περί τις 15 στάσεις– 39.000 μίλια. Αν σας «πιάσει» το jet lag, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ένα σκέλος του ταξιδιού σας με άλλο μέσο –π.χ. τραίνο ή πλοίο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μίλια που θα διανύσετε μετράνε κανονικά σα να είχατε κάνει τη διαδρομή με αεροπλάνο.

Τα καλά νέα είναι ότι με περισσότερες από δέκα εταιρείες σε κάθε ένωση –ενδεικτικά, στη Star Alliance ανήκουν η Lufthansa, Austrian, Singapore, Thai, Swiss και Air Canada, στην One World οι American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Iberia, JAL Japan Airlines, Malév Hungarian Airlines, Qantas και Royal Jordanian Airlines και στη Sky Team οι CSA, Continental, Air France, KLM, Aeromexico και Delta– τα μέρη του κόσμου που μπορείτε να επιλέξετε για τις στάσεις σας ανέρχονται σε περίπου 200 κάθε φορά.

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι οι τιμές: ενδεικτικά, ένας γύρος του κόσμου με πέντε στάσεις στην One World θα σας στοιχίσει 1.999 ευρώ, ενώ ένας με επτά στάσεις στη Sky Team 2.599 ευρώ. Η One World προσφέρει το "μεγάλο γύρο" με 15 στάσεις προς 3.399 ευρώ, ενώ η Sky Team "ανεβάζει" τις στάσεις σε 17 και την τιμή στα 4.200 ευρώ. Για τις τιμές της Star Alliance, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιο από τα γραφεία των εταιρειών της, για να πάρετε μια συγκεκριμένη προσφορά ανάλογα με τις ημερομηνίες, τις αεροπορικές εταιρείες που θα επιλέξετε, τη διάρκεια και τις στάσεις του ταξιδιού σας.

Εννοείτε ότι, πριν ξεκινήσετε, θα φροντίσετε να γραφτείτε στο επίσημο πρόγραμμα μιλίων της ένωσης με την οποία έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε. Όταν επιστρέψετε, πέρα από μια εμπειρία ζωής, θα έχετε κερδίσει και τουλάχιστον ένα δωρεάν εισιτήριο μετ’ επιστροφής για κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό της επιλογής σας.

Air Treks
Την ίδια ακριβώς λογική, απλά χωρίς τις δεσμεύσεις των ιδιωτικών συμφωνιών που «δένουν» τις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ τους σε ενώσεις, προσφέρει η βασισμένη στην Αμερική Air Treks, που βραβεύθηκε πέρυσι από το Travel & Leisure ως το καλύτερο ταξιδιωτικό site. Εδώ έχετε ακόμα λιγότερους κανόνες και δεσμεύσεις: απλά επιλέγετε τις πόλεις που θέλετε να επισκεφθείτε, διασχίζοντας τον κάθε ωκεανό όσες φορές αντέχετε και κινούμενοι ανατολικά-δυτικά, δυτικά-ανατολικά και τούμπαλιν μέχρι να ζαλιστείτε, δηλώνετε και πόσες μέρες θέλετε να μείνετε στον κάθε προορισμό, πατάτε το μαγικό κουμπάκι “get prices” και… ιδού ο λογαριασμός σας –σε δολάρια, για να έχετε έναν ακόμη λόγο να χαρείτε: όταν πραγματοποιηθεί η χρέωση στην πιστωτική σας η διαφορά των δύο νομισμάτων θα έχει αυξηθεί κι άλλο, ούτως ώστε το ταξίδι να σας έρθει μισή τιμή.

Να θυμίσουμε μόνο ότι οι τιμές που βλέπετε σε όλα τα παραπάνω site αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια. Μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και αρχίσετε να πληκτρολογείτε τον αριθμό της πιστωτικής σας αν δεν είστε βέβαιοι ότι ο τραπεζικός λογαριασμός ή το πιστωτικό σας όριο μπορεί να υποστηρίξει άλλα τόσα για διαμονή, φαγητό και λοιπά έξοδα που θα προκύψουν στο δρόμο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v