Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ταξίδια με (καλλιτεχνική) αφορμή

Ξεφυλλίζουμε προγράμματα, τσεκάρουμε ημερομηνίες, κλείνουμε εισιτήρια και προετοιμαζόμαστε για ένα άκρως καλλιτεχνικό καλοκαίρι. Ροκ συναυλίες, αρχαίο θέατρο με σύγχρονη ματιά, όπερα ή multimedia performances; Δείτε τα highlights 10 μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ και... κλείστε θέσεις.
Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Ταξίδια με (καλλιτεχνική) αφορμή
της Ηρώς Κουνάδη

Αν κάποιος μας έλεγε, πριν από πέντε χρόνια, ότι θα φτάσει μια εποχή που οι πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα θα ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρ, τόσο σε ποιότητα όσο και σε αριθμό, κι εμάς όχι μόνο δε θα μας φτάνουν, αλλά θα αναζητούμε διαρκώς περισσότερες, ως αφορμή για ταξίδι, δε θα ξέραμε με ποιον απ’ όλους τους ισχυρισμούς να γελάσουμε περισσότερο. Κι όμως, κάπως έτσι έγινε. Κακομάθαμε τόσο με τις παραστάσεις που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια –και συνέχισε– να μας φέρνει το Φεστιβάλ Αθηνών και τις συναυλίες που συνεχώς αυξάνονταν σε νούμερο και… βεληνεκές, που πλέον δε χορταίνουμε με τίποτα. Εθιστήκαμε.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ξεφυλλίζουμε προγράμματα, τσεκάρουμε ημερομηνίες –μη συμπέσει το ταξίδι στην Αβινιόν με τη Φιόνα Σω στην Επίδαυρο–, κλείνουμε εισιτήρια και προετοιμαζόμαστε για ένα άκρως φεστιβαλικό καλοκαίρι στην Ευρώπη –όπως λέμε, στη μικρή μας γειτονιά. Ρίξτε μια ματιά στα highlights των μεγαλύτερων διοργανώσεων για φέτος, για να προγραμματίσετε ένα ακόμη… ταξίδι με αφορμή.

Φεστιβάλ Εδιμβούργου
8-31 Αυγούστου, Εδιμβούργο, Σκοτία
Ίσως το δημοφιλέστερο φεστιβάλ της Γηραιάς Αλβιόνας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ανοίγει για 61η φορά τις πύλες του, και μας βάζει… διλήμματα με τις 100 και πλέον παραστάσεις του. Θέατρο, χορός, μουσική και όπερα οι θεματικές ενότητες που διεκδικούν μια θέση στην ατζέντα μας. Στα highlights, οι θεατρικές παραστάσεις Jidariyya, από το Εθνικό Θέατρο της Παλαιστίνης, 4.48 Psychosis από την TR Warszawa, μία από τις πλέον ανατρεπτικές θεατρικές ομάδες της Ευρώπη,ς και Devil’s Ship του Attila Pessyani από την Bazi Theatre Company, η παγκόσμια πρεμιέρα του 365 από το Εθνικό Θέατρο της Σκοτίας, ο Dorian Gray του Matthew Bourne σε παγκόσμια πρώτη και οι συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.

Sonar
19-21 Ιουνίου, Βαρκελώνη, Ισπανία
Για τρεις ημέρες κάθε χρόνο, η καταλανική πρωτεύουσα δονείται από vibes electro, house, progressive, post rock και πειραματικής jazz μουσικής με ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ “Advanced Music and Multimedia” –αν σκεφτήκατε Synch, είστε πολύ κοντά– που φιλοξενεί η Ευρώπη. Από το 1993, οπότε και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς, φτάνοντας να συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 40.000 επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Το φετινό line up περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Camille, Goldfrapp, M.I.A, Roisin Murphy, Madness, Miss Kittin, The Black Dog, Le Rok, Frankie Knuckles, Angel Molina και Justice.

Glastonbury
27-29 Ιουνίου, Glastonbury, Αγγλία
Ίσως το διασημότερο φεστιβάλ διεθνώς, το Glastonbury δε χρειάζεται συστάσεις. Πλησιάζοντας τα 40 της χρόνια και ξεπερνώντας τους 150.000 θεατές ετησίως, η θρυλική διοργάνωση έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο των μεγάλων καλοκαιρινών συναυλιών. Ομολογουμένως, ζηλέψαμε λίγο διαβάζοντας το φετινό line up. Μετά κλείσαμε εισιτήρια και το ξεπεράσαμε. Κλείστε κι εσείς: Kings of Leon, The Fratellis, The Editors, Jay-Z, Leonard Cohen, Manu Chao, The Verve, Amy Winehouse, James Blunt, Panic at the Disco, The Enemy, Massive Attack, Groove Armada, Fun Lovin’ Criminals, King Solomon Burke, Sinead O’Connor, Joan Baez, Suzanne Vega, Pete Doherty, The Rascals, Fatboy Slim, Kosheen, Unkle, The Grid και αμέτρητοι άλλοι.

Sziget
12-18 Αυγούστου, Obudai Island, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Με 15 διαφορετικά stages, μία μικρή πόλη μέσα στην πόλη να δημιουργείται από τις σκηνές των επισκεπτών που γεμίζουν χρώμα το νησάκι Obudai, και άπειρες παράλληλες εκδηλώσεις, το Sziget της Βουδαπέστης διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης. Το φετινό line up περιλαμβάνει ονόματα δυναμίτες όπως αυτά των R.E.M, Sex Pistols, Kaiser Chiefs, Jamiroquai, Iron Maiden, Lauren Harris, Alannis Morissette, Goran Bregovic, Apocalyptica, Iced Earth, Carl Cox και Justice.

Festival d’Avignon
4-26 Ιουλίου, Αβινιόν, Γαλλία
Οι πιο… αδαείς από εμάς το έμαθαν από τις συμπαραγωγές με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Οι υπόλοιποι ήξεραν ότι το 60 και πλέον ετών γαλλικό φεστιβάλ, πέραν του ότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, αποτελεί στην ουσία το φόρουμ όπου οι κορυφαίες θεατρικές ομάδες και dance groups του κόσμου παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Στα φετινά highlights συγκαταλέγονται ο Άμλετ του Thomas Ostermaier, που θα δούμε και στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Another Sleepy Dusty Delta Day του Jan Fabre, η βασισμένη στην Κόλαση του Δάντη παράσταση του Romeo Castelucci, τα Wolfskers και Atropa από το Toneelhuis του Guy Cassiers και το Sutra του Sidi Larbi Cherkaoui, που είδαμε πέρυσι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Hurricane
20-22 Ιουνίου, Scheeßel, Γερμανία
Ένα από τα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ της Γερμανίας, το Hurricane έβαλε στο χάρτη των καλοκαιρινών διοργανώσεων τη μικρή πόλη της Σαξονίας το 1997, οπότε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Από τότε μέχρι σήμερα, η φήμη του διαρκώς αυξάνεται, μαζί με τους επισκέπτες του. Το φετινό line up περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, τα ονόματα των Foo Fighters, Radiohead Beatsteaks, Chemical Brothers, Maximo Park, NOFX, Sigur Ros, Kaiser Chiefs, Razorlight, The Kooks, Apoptygma Berzerk, Calexico, Flogging Molly και Panic at the Disco.

Exit
10-13 Ιουλίου, Novi Sad, Σερβία
Στο δάσος του Petrovaradin, μία περίπου ώρα έξω από το Βελιγράδι, το Exit Festival συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ των Βαλκανίων, αλλά και αυτόν του καλύτερου venue –μέσα από τα τείχη του κάστρου της πόλης, σε ένα καταπράσινο τοπίο με εκπληκτική θέα στο Δούναβη. Αυτοί που θα αναλάβουν φέτος να μας αποσπάσουν την προσοχή από το μαγευτικό σκηνικό είναι οι Manu Chao, Soulwax, Primal Scream, The Hives, Sex Pistols, M.I.A., Paul Weller, Laurent Garnier, The Gossip, Francois K, Sven Vath και Tiga.

Festival de Barcelona Grec
Ιούνιος – Αύγουστος 2008, Βαρκελώνη, Ισπανία
Θέατρο, χορός και μουσική με εμφανή την έμφαση στη σύγχρονη πολιτισμική παραγωγή, σε ένα πρόγραμμα που εκτείνεται όλο το καλοκαίρι στην πλέον ανήσυχη καλλιτεχνικά πόλη της Ευρώπης, από το 1976, οπότε και ξεκίνησε, μέχρι σήμερα. Φετινά highlights, η Ανδρομάχη του Ευριπίδη σκηνοθετημένη από τον Jean-Christophe Saïs, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, το A Disappearing Number από την ομάδα Complicite, η Caldera Express ’08 του Jeremy Wade, το Dido & Aeneas της Sasha Waltz, το Lapsus Dansa του Alexis Eupierre και το Sutra του Sidi Larbi Cherkaoui.

Holland Festival
31 Μαΐου - 22 Ιουνίου, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Μουσική, χορός, θέατρο, όπερα, βίντεο, multimedia, ποίηση και λογοτεχνία είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες του μεγαλύτερου φεστιβάλ της… εναλλακτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με περισσότερες από 80 παραστάσεις σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, διαθέτει ένα από τα πλέον ”γεμάτα” προγράμματα του φετινού καλοκαιριού. Στα highlights οι "Ευτυχισμένες Μέρες" της Deborah Warner με τη Fiona Shaw, που θα δούμε και στην Επίδαυρο, το... ντανταϊστικό καμπαρέ "Wolpe! Welche Farbe hat der Vogel?" από την ομάδα Muziektheater Transparant, η κινεζική όπερα Heroines και το "Quartet: A journey to North" των Amir Reza Koohestani και Mahin Sadri.

Tanec Praha
2-23 Ιουνίου, Πράγα, Τσεχία
Από το 1989 μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Χορού της Πράγας έχει φέρει στην τσέχικη πρωτεύουσα μερικούς από τους διασημότερους σύγχρονους performers και χορογράφους, ενώ από το 2001 επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κι άλλες πόλεις, όπως το Brno, το Český Krumlov και το České Budějovice. Στα φετινά highlights, τα "Todos los gatos son pardos" της ισπανικής ομάδας Arrieritos, "Ekodoom" από τον Rami Be´er και την Kibbutz Contemporary Dance Company και το "Plugged" της Giulia Mureddu από την Ολλανδία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v