Ταξίδια τελευταίας στιγμής: ...Προλαβαίνετε!

Τώρα που όλοι έφυγαν και κανείς πια δε σας αγχώνει με υποδείξεις τύπου "ακόμα δεν έκλεισες; δε θα βρεις τίποτα!", είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρετε μια βαλίτσα και να τρέξετε στο αεροδρόμιο. Εμείς βρήκαμε δέκα οργανωμένες εκδρομές που, εγγυημένα, θα σας περιμένουν.
Ταξίδια τελευταίας στιγμής: ...Προλαβαίνετε!
της Ηρώς Κουνάδη

Μου είναι εξαιρετικά συμπαθής εκείνη η πληθυσμιακή ομάδα που δεν ξέρει πού θα βρίσκεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Που δεν κανονίζει τις διακοπές της ένα μήνα πριν, γιατί ένα μήνα πριν δε θέλει να πάει διακοπές –θέλει να πάει διακοπές τώρα, και θέλει να έχει το δικαίωμα να τις κανονίσει τώρα. Ή να μην τις κανονίσει καθόλου, απλά να πάρει μια βαλίτσα και να φύγει. Που δεν κλείνει τραπέζι στα εστιατόρια, γιατί το μεσημέρι μπορεί να σκέφτεται να φάει ιταλικό αλλά το βράδυ να έχει όρεξη για μεζεδοπωλείο. Που δε νιώθει να απειλείται από τη φασαρία που κάνουμε τα lifestyle μέσα δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα στηριγμένοι στο ακλόνητο (;) επιχείρημα «κλείστε τώρα γιατί μετά θα είναι ακριβά/ δε θα βρείτε/ θα φύγουν οι φίλοι σας και θα μείνετε μόνοι στην Αθήνα».

Ίσως γιατί, χωρίς να αγχώνεται, καταφέρνει να έχει πάντα την τύχη με το μέρος της –κανένα από τα μέλη της δε θα σας πει ποτέ «δε βρήκα πουθενά να πάω, γιατί δεν είχα κανονίσει». Ίσως γιατί, με τη χαλαρή προσέγγισή της, αφαιρεί λίγα από τα αγχογόνα σωματίδια που ρέουν στην ατμόσφαιρα από τότε που αποφασίσαμε να απαρνηθούμε τη βαλκάνια φύση μας και να υιοθετήσουμε ένα φρενήρη τρόπο ζωής που ονομάσαμε «δυτικό», για να «γίνουμε Ευρωπαίοι». Ίσως πάλι γιατί προσωπικά με αγχώνει εξαιρετικά αυτή η ιδέα του πρέπει-να-φύγουμε-γιατί-είναι-Χριστούγεννα η οποία συνοδεύεται από καταιγισμό ερωτήσεων τύπου «πού θα πας τις γιορτές;» -τις οποίες πάντα περνάω στην Αθήνα. Έτσι, από αντίδραση.

Γι’ αυτή, λοιπόν, την ομάδα ανθρώπων –εντάξει, και λίγο για όλους εκείνους που θέλησαν, αλλά δεν πρόλαβαν να κανονίσουν τίποτα για τις φετινές γιορτές– και για όσους αποφάσισαν να σταματήσουν να είναι αντιδραστικά στοιχεία τώρα που όλοι έφυγαν και κανείς δεν πρόκειται να τους ρωτήσει «πού θα πας τις γιορτές;» ψάξαμε και βρήκαμε τις προτάσεις των ταξιδιωτικών γραφείων που είναι ακόμη ανοιχτές –ήτοι, τα ταξιδιωτικά πακέτα τα οποία μπορείτε ακόμα να κλείσετε. Ή, ακόμα καλύτερα, να μην κλείσετε: απλά να πάρετε τηλέφωνο, φωνάζοντας «περιμένετέ με», να πάρετε μια βαλίτσα και να τρέξετε στο αεροδρόμιο. Καλές γιορτές!

* Ξεκινάμε από τα κλασσικά. Πράγα. Ό,τι κι αν πεις είναι λίγο. Γι’ αυτό κι εμείς δε λέμε τίποτα. Με το Mayfair Travel, 5 ημέρες στην πρωτεύουσα των παραμυθιών θα σας κοστίσουν 695 ευρώ το άτομο. Αναχώρηση στις 29 Δεκεμβρίου, διαμονή στο 4 αστέρων Movenpick Ηotel, πτήσεις με CSA, 2 ξεναγήσεις στην Πράγα με Ελληνόφωνο Ξεναγό, τρία γεύματα σε τοπικά εστιατόρια, ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ με Ελληνόφωνο ξεναγό. Δεν μπορεί να θέλετε κι άλλα.

* Ελεύθερες θέσεις στην εκδρομή στην Πράγα διαθέτει και το 24 Hours, με τις αναχωρήσεις να πραγματοποιούνται στις 27/12 και στις 3 Ιανουαρίου. Η εκδρομή είναι 4ήμερη και περιλαμβάνει προαιρετική ολοήμερη εκδρομή – ξενάγηση στο Cesky Krumlov –μην το χάσετε– και, βέβαια, το καθιερωμένο προσκύνημα στο Karlovy Vary. Διαμονή στο 4 αστέρων Olympik ή στο 5 αστέρων Corinthia Towers με τιμές 479 και 519 ευρώ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο αντίστοιχα.

* Για περισσότερη ποικιλία και ακόμη πιο ολοκληρωμένο κεντροευρωπαϊκό feeling, το Signature συνδυάζει Πράγα και Βιέννη σε μία εκδρομή –και, ναι, παραδόξως προλαβαίνετε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή. Θα γυρίσετε πίσω έχοντας δει τη Βιέννη, τα δάση της, το Μάγιερλινγκ, το Μπάντεν, την Πράγα και το Κάρλοβυ Βάρυ, έχοντας μείνει σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και έχοντας ξοδέψει μόλις 675 ευρώ για το 6ήμερο ή 625 ευρώ για το 5ήμερο κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή. Αναχωρήσεις 28/12 και 3/1.

* Αν προτιμάτε «σκέτη» Βιέννη, η πρόταση του 24 Hours είναι για σας. Θα χρειαστεί όμως να κάνετε λίγη υπομονή, γιατί η αναχώρηση πραγματοποιείται στις 2 Ιανουαρίου. Υπομονή η οποία θα ανταμειφθεί με μια μίνι ξενάγηση στη Μπρατισλάβα, όπου προσγειώνεται το αεροπλάνο, και η οποία απέχει μία μόλις ώρα από τη Βιέννη. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις και εκδρομές στα δάση Μάγιερλινγκ, το Μπάντεν, τις λίμνες της Αυστρίας και το Σάλτσμπουργκ –και για αυτή την πρώτη γεύση από Euro, θα πληρώσετε μόλις 495 ευρώ το άτομο, για 5 ημέρες σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με ημιδιατροφή.

* Οι φανατικότεροι θα δουν όλη την Αυστρία, στο 7ήμερο πανόραμα του Manessis Travel. Ίννσμπρουκ, Σάλτσμπουργκ, Βιέννη, Τσελ Αμ Ζεε, Κίτσμπυελ, Μουσείο Σβαρόφσκι, βόλτα με άμαξες μέσα στο δάσος, Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Τρεις διανυκτερεύσεις στο Ίννσμπρουκ στο κεντρικό, πολυτελές ξενοδοχείο Hilton Innsbruck 4* Sup. ή σε 4* και τρεις διανυκτερεύσεις στη Βιέννη στο πολυτελές Le Meridien 5* deluxe ή στο Hilton Plaza 5* Lux. ή σε ξενοδοχείο 4* σε standard δωμάτια. Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν. ∆είπνο με γλέντι, μουσική και διασκέδαση στο κρασοχώρι Γκρήντσιχ. Και όλα αυτά με 999 ή 1160 ευρώ το άτομο, ανάλογα με τα ξενοδοχεία που θα επιλέξετε. Αναχώρηση στις 29 Δεκεμβρίου.

* Να πάμε λίγο ανατολικότερα; Το Mayfair Travel προτείνει 5 γιορτινές ημέρες στη Βουδαπέστη. Βασίλισσα του Δούναβη, Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, κι όλα τα υπόλοιπα κλισέ που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν ωχριούν μπροστά στη μεγαλοπρεπή αίσθηση που αποπνέει. Αναχώρηση στις 30 Δεκεμβρίου, πτήσεις με Malev, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, πρωινό και τρία γεύματα, εκδρομή στην Καμπή του Δούναβη, ξενάγηση στην πόλη, και όλα αυτά με 659 ευρώ το άτομο.

* Κάτι πιο κοσμοπολίτικο; Λίγο πιο trendy ίσως; Το γραφείο Manessis έχει προβλέψει και για εσάς που θέλετε εορταστικές αποδράσεις 5 αστέρων –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Επτά ημέρες Γύρος Ελβετίας, Ζυρίχη, Γενεύη, Λωζάννη, Βέρνη, Λουκέρνη, Ιντερλάκεν και Καταρράκτες Ρήνου. Εξι συνολικά διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία: Δύο στο Marriott Zurich 5* στη Ζυρίχη, δύο στο Casino Allegro 4* sup στη Βέρνη και δύο στο Mandarin Oriental Du Rhone 5* plus στη Γενεύη, με πρωινό σε μπουφέ καθημερινά, πτήσεις με Swiss. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 1119 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο και η αναχώρηση στις 29 Δεκεμβρίου.

* Μπενελούξ ονομαζόταν κάποτε η –εμπορική, ως επί το πλείστον– συμμαχία τριών κρατών της δυτικής Ευρώπης, το όνομα της οποίας ίσως να μην είχε γραφτεί ποτέ στην ιστορία αν κάποιοι δεν ισχυρίζονταν ότι υπήρξε ο νάνος – πρόγονος ενός γίγαντα: της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευφάνταστο, όσο και εύηχο, όνομα είναι στην ουσία το ακρωνύμιο των ονομάτων των χωρών εκείνων: Belgium, Netherlands, Luxemburg. Προς τι το μάθημα ιστορίας; Διότι στην ιστορική αυτή περιοχή μπορείτε να γιορτάσετε τη φετινή Πρωτοχρονιά, με την πενθήμερη εκδρομή του Manessis Travel. Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Λουξεμβούργο, Γάνδη και Μπρυζ οι πόλεις που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε, 599 ευρώ το άτομο το κόστος για διαμονή στο 5 αστέρων Hilton Brussels. Αναχώρηση στις 27 Δεκεμβρίου.

* Δεν είναι ότι το Άμστερνταμ χρειάζεται συστάσεις… Είναι απλά ότι κάθε φορά που μας έρχεται στο μυαλό, απλά δε γίνεται να μην αρχίσουμε να μονολογούμε για τα ρομαντικά κανάλια του, τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα γεφυράκια, τη μοναδική αρχιτεκτονική του, τα ζεστά café του και τα ατμοσφαιρικά μπαράκια, τη νεανική του φιλοσοφία, τις ιστορικές προσωπικότητες που πέρασαν από εδώ και το σημάδεψαν, την ιστορία του την άμεσα συνυφασμένη με τη θάλασσα. Εντάξει, σταματάω. 4 ή 5 ημέρες στο πεντάστερο Hilton Amsterdam με το Manessis Travel και τοπικό ξεναγό θα σας κοστίσουν από 549 έως 750 ευρώ, ανάλογα με τις ημερομηνίες και τη διάρκεια της εκδρομής. Αναχωρήσεις στις 26, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 3 Ιανουαρίου.

* Άλλη πρόταση για Άμστερνταμ είναι αυτή του 24 Hours Travel: 4 ημέρες στο 4 αστέρων Novotel, με πτήσεις Ολυμπιακής, ελληνόφωνο ξεναγό, εκδρομή στα ψαροχώρια, κρουαζιέρα στα κανάλια, 709 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση στις 30 Δεκεμβρίου.

Disclaimer: Παρασκευή απόγευμα στο γραφείο, η αναζήτηση ταξιδιών τελευταίας στιγμής από ταξιδιωτικά γραφεία οδηγεί κάποια στιγμή –λίγο από περιέργεια, λίγο από διάθεση διαλείμματος, λίγο από μια επιφοίτηση τύπου «λες να…»– σε διάφορα site low cost αεροπορικών. Το πείραμα πετυχαίνει κατά το ήμισυ, διότι οι τιμές είναι ακριβές μεν για low cost, φθηνές δε για ταξίδι τελευταίας στιγμής. Ενδεικτικά: Αθήνα – Βιέννη με τη SkyEurope, αναχώρηση στις 28/12 και επιστροφή στις 2/1 τελική τιμή 228,23 ευρώ. Αθήνα – Μιλάνο με την EasyJet, αναχώρηση στις 27/12 και επιστροφή στις 4/1, τελική τιμή 253,96 ευρώ. Ψάξτε το πριν το αποκλείσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v