ΟΣΕ: Ο (σιδηρο)δρόμος για την απόδραση

Καθώς η άνοιξη ενισχύει τη διάθεση για μικρές και μεγάλες αποδράσεις, ο ΟΣΕ ανανεώνει υπηρεσίες και προσφορές για ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό κι εμείς (επαν)ανακαλύπτουμε την υπεροχή του τραίνου, και στην Ελλάδα. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και απολαύστε τη διαδρομή.
ΟΣΕ: Ο (σιδηρο)δρόμος για την απόδραση

Η απόλαυση της διαδρομής, η απαλλαγή από δεσμεύσεις –βλέπε ελέγχους αποσκευών, έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων, περίπλοκες διαδικασίες check in– και η αίσθηση ελευθερίας είναι τα πλεονεκτήματα που έρχονται πρώτα στο μυαλό των ταξιδιωτών, όταν ανακύπτει το θέμα της… υπεράσπισης της διαχρονικής αξίας του τραίνου ως καλύτερου μεταφορικού μέσου έναντι του –γρηγορότερου μεν, περισσότερο απρόσωπου δε– αεροπλάνου.

Αν πιστεύετε πως όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο στα τεχνολογικά προηγμένα δίκτυα των χωρών της δυτικής Ευρώπης ή πως το προνόμιο των οικονομικών, διεθνών ταξιδιών κατέχουν μόνο οι κάτοικοί τους, μάλλον ανήκετε στην πλειοψηφία που αγνοεί τις παροχές και υπηρεσίες του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Ναι, για τον –επί σειρά ετών παρεξηγημένο– ΟΣΕ μιλάμε.

Και οι υπηρεσίες αυτές είναι πολλές. Από εκπτώσεις και προσφορές μέχρι κάρτες διεθνών ταξιδιών, ειδικά προγράμματα για ταξίδια νέων και πακέτα συνδυασμού αεροπορικών και σιδηροδρομικών μετακινήσεων, οι δυνατότητες για ταξίδια με τραίνο εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, δεν περιορίζονται στο… φοιτητικό Πάτρα – Ελευσίνα. Ούτε στο InterCity που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 5 ώρες.

Για την ακρίβεια, τα δρομολόγια εκτείνονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, φτάνοντας από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη, την Μπρατισλάβα, τη Λιουμπλιάνα, το Μόναχο και τη Βιέννη, και από την Αθήνα απευθείας στη Σόφια. Οι τιμές των διεθνών δρομολογίων ξεκινούν από 34 ευρώ για την απλή μετάβαση, συν την τιμή του κρεβατιού που θα επιλέξετε, εάν πρόκειται για νυχτερινό δρομολόγιο.

Αν, μάλιστα, κάνετε περισσότερα του ενός διεθνή δρομολόγιο το χρόνο, μπορείτε να αποκτήσετε την κάρτα Railplus, η οποία σας παρέχει έκπτωση 25% σε κάθε διαδρομή.

Ειδική προσφορά στα διεθνή δρομολόγια ισχύει και για μικρά γκρουπ, αποτελούμενα από 2-5 ενήλικες και ένα παιδί, στα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Λιουμπλιάνα, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη και Σόφια, καθώς και στο δρομολόγιο από Αθήνα για Σόφια, σε τιμές που ξεκινούν από 45 και φθάνουν έως 463 ευρώ.

Για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη βαλκανική χερσόνησο, ταξιδεύοντας στις ράγες της, η κάρτα Balkan Flexipass εξασφαλίζει απεριόριστο αριθμό διαδρομών, σε ειδικές τιμές. Πληρώνοντας 166 ευρώ μπορείτε να ταξιδέψετε για πέντε ημέρες σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, ενώ με 349 ευρώ εξασφαλίζετε ταξίδια 15 ημερών. Η κάρτα ισχύει για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Σερβία/Μαυροβούνιο.

Αν προτιμάτε να επικεντρωθείτε σε μία συγκεκριμένη χώρα, η κάρτα EuroDomino σας εξασφαλίζει απεριόριστο αριθμό σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε τρεις ημέρες, στη Γερμανία, την Ελβετία ή τη Μεγάλη Βρετανία, σε τιμές που ξεκινούν από 110 ευρώ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως σε όλες τις κάρτες ισχύουν ειδικές, μειωμένες τιμές για νέους κάτω των 26 και ενήλικες άνω των 60 ετών.

Η κάρτα InterRail κατά πάσα πιθανότητα δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η δημοφιλέστατη κάρτα πολλαπλών διαδρομών του ομώνυμου προγράμματος, το οποίο χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο σε επτά ζώνες, και παρέχει τη δυνατότητα απεριόριστων διαδρομών σε μία ή περισσότερες από αυτές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα –από 16 μέρες έως ένα μήνα. Οι τιμές κυμαίνονται από 195 έως 546 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ζωνών, την ηλικία των ταξιδιωτών και το χρονικό διάστημα που θα επιλέξετε.

Στο πρόγραμμα InterRail η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη G, μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία, και την Τουρκία. Στην τιμή της κάρτας για τη συγκεκριμένη ζώνη περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Ανκόνα, Μπάρι – Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και αντίστροφα με τα πλοία των εταιρειών Superfast Ferries και Bluestar Ferries.

Ειδικά προνόμια και μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των πλοίων αυτών απολαμβάνουν και οι κάτοχοι άλλων διεθνών καρτών, όπως οι Euro Domino και RailPlus, ενώ οι κάτοχοι οποιουδήποτε σιδηροδρομικού εισιτηρίου, εσωτερικού ή εξωτερικού, δικαιούνται έκπτωση 20% στα εισιτήρια των πλοίων της Minoan Lines.

Οι προσφορές, βέβαια, δεν περιορίζονται στα διεθνή δρομολόγια. Σημαντικές εκπτώσεις, που φθάνουν έως και το 75%, στα σιδηροδρομικά εισιτήρια εσωτερικού δικαιούνται μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, νέοι κάτω των 26 ετών, ενήλικες άνω των 60, ομάδες άνω των 6 ατόμων, οικογένειες που ταξιδεύουν μαζί –χρησιμοποιώντας την οικογενειακή κάρτα–, παιδιά, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εξαιρετικά συμφέρουσα είναι και η κάρτα πολλαπλών ταξιδιών εσωτερικού, που εκδίδεται για ένα έως και πέντε άτομα για χρονικό διάστημα 10, 20 ή 30 ημερών, και επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις σε οποιαδήποτε διαδρομή, σε τιμές που κυμαίνονται από 48 έως 96 ευρώ το άτομο. Πολλαπλά ταξίδια σε συγκεκριμένη διαδρομή με έκπτωση που φτάνει έως και το 50% προσφέρουν και τα εισιτήρια συνδρομής.

Για όσους ταξιδεύουν συχνά με InterCity υπάρχει η νέα προσφορά InterCity 6+1, που προσφέρει έξι ταξίδια με έκπτωση σε οποιαδήποτε διαδρομή άνω των 150 χιλιομέτρων, συν ένα ταξίδι δωρεάν.

Κρατήσεις εισιτηρίων μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται και τηλεφωνικά, καλώντας το 1110. Τα εισιτήρια που κλείνετε μέσω της συγκεκριμένης γραμμής, εκδίδονται και παραδίδονται από εταιρεία courier την επόμενη ημέρα –καθημερινές, Σαββατοκύριακα και αργίες– στο χώρο που θα ορίσετε. Η υπηρεσία λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 - 14:30. Στον ίδιο αριθμό μπορείτε να απευθύνεστε και για πληροφορίες σχετικά με δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, προσφορές και τιμές εισιτηρίων.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v