Υπέροχοι ξενώνες σε παλιά αρχοντικά

Παράδοση, ορεινή ομορφιά και διαμονή σε γοητευτικά αρχοντικά αλλοτινών εποχών, που μας προσφέρουν ζεστή φιλοξενία σε καλές τιμές.
Υπέροχοι ξενώνες σε παλιά αρχοντικά

Έχει άλλη γοητεία να κοιμάσαι σε δωμάτια με ξυλόγλυπτες οροφές και παραδοσιακά έπιπλα. Έχει άλλη αίσθηση να περνάς το Σαββατοκύριακό σου σε αρχοντικά του 19ου αιώνα ή αναπαλαιωμένα νεοκλασικά αλλοτινών εποχών. Κι όταν αυτά συνδυάζονται με την ζεστή φιλοξενία στις ωραιότερες ορεινές γωνιές της Ελλάδας, τότε μιλάμε για εντελώς… αρχοντικές αποδράσεις, και μάλιστα σε τιμές που ξεκινούν από 39€ το δίκλινο.

Αρχοντικό της Ζωής, Στεμνίτσα  

Στη γραφική Στεμνίτσα, ένα από το ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, το Αρχοντικό της Ζωής στέκεται εδώ και έναν αιώνα λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία. Ανακαινίστηκε με μεράκι το 2008 και μεταμορφώθηκε σε παραδοσιακό ξενώνα από πέτρα και ξύλο, ένα κτίσμα που αποπνέει αέρα σπιτικής ζεστασιάς και γαλήνης. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι ή αίθριο με πανοραμική θέα, ενώ ορισμένα διαθέτουν τζάκι για έξτρα θαλπωρή. Το δίκλινο στοιχίζει από 70€ με πρωινό για τον Ιανουάριο (ή 80€ με πρωινό και τζάκι). 

Αρχοντικό, Μυστράς 

Ένα όμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό με πέντε δωμάτια, μια μεγάλη τραπεζαρία, κουζίνα και βεράντες και βοηθητικά κτίσματα να το περιβάλουν, μας καλεί στην Αναβρύτη, ένα μικρό χωριουδάκι στην καρδιά του Ταΰγετου, στην ευρύτερη περιοχή του Μυστρά. Το αρχοντικό χτίστηκε το μακρινό 1932 από τον γιατρό του χωριού – θα το διαπιστώσετε από το ιατρείο που ακόμα υπάρχει στο κτίριο – ο οποίος το «πλούμισε» με μεγάλη πολυτέλεια. Τα δωμάτια διαθέτουν χειροποίητες ξύλινες πόρτες, μπαλκόνια, παρκέ, έπιπλα από σκούρο ξύλο, ενώ παρέχεται και πλούσιο τοπικό πρωινό. Τα δίκλινα ξεκινούν από τα 60€ ανά διανυκτέρευση.

Αρχοντικό Βογιάρου, Τζουμέρκα  

Ένα αρχοντικό του (πολύ μακρινού) 1873, αναπαλαιώθηκε στο πνεύμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, επεκτάθηκε και σήμερα λειτουργεί σαν παραδοσιακός ξενώνας στο χωριό Καλαρρύτες, που χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «παραδοσιακός οικισμός ιδιαίτερου κάλλους» για την φυσική ομορφιά, τα δάση και τα τρεχούμενα νερά. Τα δωμάτια και οι σουίτες στο Vogiarou είναι διακοσμημένα με σεβασμό στο τοπικό στυλ και διαθέτουν ξύλινα δάπεδα και σιδερένια κρεβάτια. Είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό, όλες οι μονάδες οδηγούν σε μπαλκόνι με θέα στο βουνό ή στο χωριό, ενώ μερικές διαθέτουν επίσης καθιστικό. Το δίκλινο στοιχίζει από 55€ με πρωινό

Αρχοντικό, Σταυρούπολη 

Δίπλα στον ποταμό Νέστο, στην όμορφη Σταυρούπολη της Θράκης, ο ξενώνας Αρχοντικό μας φιλοξενεί σε ένα αναστυλωμένο αρχοντικό του 1920, που διατηρήθηκε με μεράκι στην αρχική του μορφή, χτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε έλατα, καρυδιές και φλαμουριές. Στα τρία δωμάτιά του και στο κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι, θα βρείτε πέτρινα κρεβάτια, μπάνια με υδρομασάζ, αυτόνομη θέρμανση και ιδιαίτερες πινελιές στη διακόσμηση, διαφορετικές σε κάθε δωμάτιο. Το δίκλινο στοιχίζει από 59€ και το οικογενειακό τετράκλινο από 85€ τη βραδιά.

Το Αρχοντικό της Βενετούλας, Καστοριά 

Στην ωραιότερη και πιο ιστορική γειτονιά της Καστοριάς, το γοητευτικό Ντολτσό με τα παλιά αρχοντικά κτίσματα, η Βενετούλα μετέτρεψε το διατηρητέο νεοκλασικό του 1929 σε ζεστό ξενώνα. Είναι διακοσμημένος με ξύλο, γήινα χρώματα και στένσιλ στους τοίχους, ενώ κάθε δωμάτιο έχει τον δικό του χαρακτήρα – όλα τους όμως είναι περιποιημένα, ρομαντικά και οικονομικά – από 50€ το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Αργυρώ, Μακρινίτσα 

Στην θέση Κουκουράβα, στις παρυφές της Μακρινίτσας, ένα πηλιορείτικο αρχοντικό που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, κρύβει μέσα του δωμάτια με σύγχρονες ανέσεις – κλιματισμό, αυτόνομη θέρμανση, δωρεάν wifi – αλλά και στοιχεία κλασικής και παραδοσιακής πολυτέλειας, όπως τζάκι, σιδερένια κρεβάτια, ξύλινα παράθυρα με υπέροχη θέα. Ακόμη καλύτερη είναι η θέα από την πελώρια αυλή του κτίσματος, εκεί όπου το μάτι χορταίνει να αγναντεύει το Πήλιο, τον Βόλο και τον Παγασητικό. Το δίκλινο με τζάκι και πρωινό στοιχίζει από 59€ ανά διανυκτέρευση

Αρχοντικό Ζαρκάδα, Ζαγοροχώρια 

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία του Μονοδενδρίου, πλάι στη χαράδρα του Βίκου, το πετρόχτιστο Αρχοντικό Ζαρκάδα προσφέρει ρουστίκ δωμάτια με ξυλόγλυπτες οροφές, κομψά φωτιστικά και δαντελωτές κουρτίνες. Διαθέτει ωραία θέα, αλλά και τηλεοράσεις, DVD player, ντους με υδρομασάζ και δωρεάν wifi σε κάθε δωμάτιο. Κάποια από αυτά διαθέτουν και τζάκι, ενώ στο παραδοσιακό εστιατόριο σερβίρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, επίσης δίπλα στο τζάκι. Το δίκλινο στοιχίζει 39,50€ με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v