Αγροκτήματα: Το μικρό… ξενοδοχείο στο λιβάδι

Πέτρινα σπιτάκια ανάμεσα σε ελαιώνες και βιολογικά περιβόλια, βόλτες με άλογα σε καταπράσινες εκτάσεις και κελαρύσματα νερών για soundtrack. Παλιά τα λέγαμε "αγροτουριστικά καταλύματα". Το "αγροκτήματα", όμως, τους ταιριάζει καλύτερα.
Αγροκτήματα: Το μικρό… ξενοδοχείο στο λιβάδι
της Ηρώς Κουνάδη

Σας ξυπνά το «κικιρίκου» του κόκορα, αντί για το μισητό ξυπνητήρι. Έξω από το παράθυρο του υπνοδωματίου σας απλώνεται ένας καταπράσινος κήπος, αντί για την κίνηση της πόλης. Διασχίζετε έναν μυρωδάτο πορτοκαλεώνα, για να ξεκινήσετε την ημέρα με ένα πρωινό που αποτελείται από βιολογικές μαρμελάδες, ζεστό ζυμωτό ψωμί και αυγά από τις κότες που τσιμπολογούν αμέριμνες το χορτάρι δίπλα σας. Το βράδυ, χαζεύετε τα αστέρια με soundtrack τα τριζόνια και –αν είστε τόσο υπερβολικά τυχεροί– τα νερά κάποιου ποταμού που κυλά σχεδόν δίπλα σας.

Δεν είναι όνειρο. Είναι το επόμενο weekend σας, σε κάποιο από τα αγροκτήματα – ξενώνες. Ναι, αυτά που παλιά αποκαλούσαμε «αγροτουριστικά καταλύματα», αλλά πλέον βελτιώθηκαν τόσο πολύ που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, και διεκδικούν το νέο τους όνομα. Δεν έχει σημασία πώς θα επιλέξετε να τα αποκαλείτε. Σημασία έχει ποιο (από τα έξι αγαπημένα μας, που συγκεντρώσαμε εδώ) θα επιλέξετε να επισκεφθείτε. 

Κτήμα Φωκαέων
Κερνίτσα Αχαΐας, τηλ.: 26910 97300, 6944 439929
Τιμή: από 80€ το δίκλινο σπιτάκι με πρωινό

Οι φίλοι το λένε και “Cherry Land”, γιατί κάπως έπρεπε να το προφέρουν και οι τουρίστες. Γλυκύτατες αγροικίες, κτισμένες αποκλειστικά από ξύλο και πέτρα και βαφτισμένες με ονόματα όπως «Νεραϊδόσπιτο» ή «το δωμάτιο του Γίγαντα», αγκαλιάζουν ένα αγρόκτημα που θυμίζει πραγματικά το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Η υπέροχη λίμνη στην οποία κολυμπούν αμέριμνες χήνες και πάπιες είναι το δυνατό του σημείο, ενώ οι βόλτες με το γαϊδουράκι αποκλείεται να αφήσουν ασυγκίνητους τους λιλιπούτειους συνοδούς σας.

Όσο για άλλους κατοίκους; Αρνάκια, κουνέλια, κατσίκες, σκύλοι και γάτες κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, και διεκδικούν τα επιφωνήματά σας. Τα δε σπιτάκια έχουν διακοσμηθεί με κάθε προσοχή στην (χειροποίητη) λεπτομέρεια, διαθέτουν στην πλειοψηφία τους τζάκι και μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως οκτώ άτομα.

Έξτρα πλεονέκτημα, η μικρότερη δυνατή απόσταση από την Αθήνα: δύο μόλις ώρες, στον οικισμό Κερνίτσα της Αχαΐας, λίγο πριν τα Καλάβρυτα.

Κάμπος Νεράιδας
Νεράιδα Ηλείας, τηλ.: 697 5828671
Τιμές: 40€ το δίκλινο σπιτάκι με κουζίνα

Αν ο χαρακτηρισμός «αγροτουριστικό κατάλυμα» αποτυπώνεται απόλυτα κάπου, είναι στα τέσσερα πέτρινα σπιτάκια του καταπράσινου κτήματος πλάι στις πηγές του Ενιπέα, λίγο έξω από το χωριό Νεράιδα της Ηλείας.

Σε ελάχιστη απόσταση από το υπέροχο Δάσος της Φολόης, και μόλις 15 χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία, το κάθε σπιτάκι είναι διακοσμημένο παραδοσιακά, με ξύλινα ταβάνια και πέτρινο τζάκι, χτιστά κρεβάτια και κεντητά κουρτινάκια στα παράθυρα.

Γύρω του απλώνονται καταπράσινοι κήποι με βερικοκιές, πασχαλιές και πανύψηλες λεύκες, ενώ στην αυλή διοργανώνονται τακτικά barbecue. Αυτοσχέδιες κούνιες κρέμονται από τα μεγαλύτερα κλαδιά των δέντρων, ενώ το κελάρυσμα του Ενιπέα είναι το καλύτερο soundtrack για τις φεγγαρόφωτες νύχτες. 

Αγρόκτημα
Λεωνίδιο, τηλ.: 27570 23244, 6972774878
Τιμή: 90€ το δίκλινο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Κρατήσεις πραγματοποιούνται και
μέσω του Booking, από εδώ.

Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε όσα πάντα αναρωτιόσασταν για τα βιολογικά προϊόντα, αλλά δεν ξέρατε ποιον να ρωτήσετε. Οι ιδιοκτήτες θα σας ξεναγήσουν στις βιολογικές καλλιέργειες ντομάτας, πορτοκαλιών και νεραντζιών, και θα απαντήσουν κάθε σας απορία σχετικά με τα μυρωδάτα προϊόντα που θα γεμίζουν κάθε πρωί το τραπέζι σας.

Δέκα πέτρινα αγροτόσπιτα, δείγματα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πέτρα, ξύλο και σίδερο σε ακατέργαστη μορφή, συναποτελούν το μικρό "χωριουδάκι". Ξύλινα ταβάνια, σκαλιστά έπιπλα, λευκά κουρτινάκια στα παράθυρα, χειροποίητα κεντήματα και υφαντά, χωριάτικα μαντεμένια τζάκια και πλακόστρωτες αυλές, συνθέτουν το σκηνικό μιας ονειρεμένης διαμονής.

Το Λεωνίδιο αποτελεί ιδανική βάση για πεζοπορίες στις πλαγιές του Πάρνωνα, εξερευνήσεις στα κουκλίστικα χωριά του, αλλά και για τις πρώτες βουτιές του χρόνου στα κρυστάλλινα νερά των παραλιών του. 

Κτήμα Μπέλλου
Άγιος Δημήτριος Πιερίας, τηλ.: 2351770021, 6976783461
Τιμή: 80€ το δίκλινο με πρωινό για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Κρατήσεις πραγματοποιούνται και
μέσω του Booking, από εδώ.

Στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, απλώνεται ένα αυθεντικά μακεδονίτικο αγρόκτημα 45 στρεμμάτων. Τα σπιτάκια του ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τοπικής αρχιτεκτονικής (είναι, άλλωστε, χτισμένα από τεχνίτες του χωριού) απολαμβάνουν πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές και τις κορυφές του Ολύμπου, ενώ κρύβουν μέσα τους χώρους που συνδυάζουν την πολυτέλεια με την ατμόσφαιρα του χωριού.

Κάθε τετραγωνικό του αγροκτήματος σφύζει από ζωή: όπου και αν κοιτάξεις, απλώνεται άλλος ένας βιολογικός λαχανόκηπος, άλλο ένα μποστάνι, άλλο ένα περιβόλι. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι καλλιέργειες φράουλας, καρυδιών, φασολιών και ντομάτας, από ντόπιες ποικιλίες παλιών σπόρων. Ανάμεσα σ' αυτά, απλώνονται εκτάσεις γεμάτες αγριολούλουδα, όπου προβατάκια και κοτόπουλα κυκλοφορούν αμέριμνα. 

Ευμέλια
Γούβες Λακωνίας, τηλ.: 2130 369814, 6959004747
Τιμή: 110€ για το διαμέρισμα δύο ατόμων, με πρωινό

Η Ευμέλια είναι πολλά περισσότερα από μία αγροτουριστική φάρμα. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, και ένας τρόπος ζωής για τους ιδιοκτήτες και τους επισκέπτες της, που έρχονται (και επιστρέφουν) εδώ για να παρακολουθήσουν σεμινάρια γιόγκα και τάι-τσι, να κάνουν μαθήματα φωτογραφίας, να μάθουν και να συμμετάσχουν στις βιολογικές καλλιέργειες ή να βολτάρουν με τα άλογα στο αγρόκτημα.

Ακόμη, όμως, και αν δεν αναζητάτε νέα χόμπι, και θέλετε απλώς ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για ένα χαλαρωτικό weekend, ή μια μεγαλύτερη απόδραση από την καθημερινότητα, η Ευμέλια αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Συνδυάζοντας την παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική με μοντέρνα κατασκευή και πολυτέλεια, καθεμία από τις πέντε κατοικίες έχει ιδιωτικό κήπο και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στο αγρόκτημα και τα γύρω βουνά. Στο κεντρικό κτίριο θα βρείτε μια μικρή βιβλιοθήκη και επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ στο πέτρινο κελάρι θα συμμετάσχετε σε απολαυστικές γευσιγνωσίες κρασιών και βιολογικών εδεσμάτων από το κτήμα.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πρώτη προτεραιότητα των ιδιοκτητών –η γεωθερμία που χρησιμοποιείται για την θέρμανση των κατοικιών και του νερού, η βιολογική διαχείριση αποβλήτων, η ανακύκλωση και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. 

Logothetis Organic Farm
Βασιλικός, Ζάκυνθος, τηλ.: 26950 35106
Τιμή: από 70€ το δίκλινο με πρωινό

Ένα καταπράσινο κτήμα 700 στρεμμάτων, ανάμεσα σε αιωνόβιους ελαιώνες, χωράφια και πευκώνες, με δώδεκα κουκλίστικα σπιτάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως επτά άτομα, μαζί με τα κατοικίδιά τους, το Logothetis Organic Farm αποτελεί την ιδανική πρόταση για διακοπές κοντά στη φύση.

Τα σπιτάκια του αγροκτήματος, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, ακολουθούν πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ζακυνθινής υπαίθρου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Στο αγρόκτημα καλλιεργούνται και σερβίρονται βιολογικά προϊόντα, με πρώτο και κυριότερο το ελαιόλαδο.

Στην τιμή των σπιτιών περιλαμβάνονται mountain bikes, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να σας προτείνουν πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ιππασία με τα άλογα του κτήματος και έμπειρο οδηγό, ιστιοπλοΐα και water sports, για να «γεμίσετε» ακόμα περισσότερο τις διακοπές σας. 

Nemesis
Κομνηνά, Νομός Ξάνθης, τηλ.: 25420 21005, 25420 21007
Τιμή: 50€ το δίκλινο με πρωινό
Κρατήσεις πραγματοποιούνται και
μέσω του Booking, από εδώ.

Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, παραδοσιακά διακοσμημένα, σε ένα όμορφο συγκρότημα που αποτελείται από μικρά... καστράκια, σε έναν καταπράσινο κήπο περιτρυγυρισμένο από τα καταπράσινα τοπία της Ροδόπης. Στα συν, ο μίνι ζωολογικός κήπος με τις στρουθοκαμήλους που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας, και το πρωινό που μπορεί να σερβιριστεί και στο δωμάτιο.

Η περιοχή ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες και δραστηριότητες στη φύση: από πεζοπορίες και ιππασία στις όχθες του Νέστου και τα μονοπάτια του ορεινού όγκου της Ροδόπης, μέχρι κανό και rafting σε ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας –ναι, πάλι για τον Νέστο μιλάμε. Πάρτε περισσότερες ιδέες από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v