Γερανός με... θέα: 6 ξενοδοχεία (πολύ) πέρα από τα συνηθισμένα

Αν βαρεθήκατε τα πανομοιότυπα lobby των design ξενοδοχείων και το τρίπτυχο air condition - mini bar - δορυφορική τηλεόραση, σας έχουμε καλά νέα. Ξενοδοχεία... αεροπλάνα, εκκλησίες, γερανοί, βαρέλια κρασιού, ακόμα και αλατωρυχεία, που θα σας κοστίσουν πολύ λιγότερα απ' όσα φαντάζεστε.
Γερανός με... θέα: 6 ξενοδοχεία (πολύ) πέρα από τα συνηθισμένα
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσος χώρος υπάρχει μέσα σε ένα βαρέλι κρασιού; Πόσο φως μπαίνει το ξημέρωμα από τα παράθυρα του πιλοτηρίου ενός Jumbo Jet; Γιατί να μην μπορείτε να αλλάξετε τη θέα του δωματίου σας κατά βούληση; Αν θα ήταν spooky να διανυκτερεύσετε μέσα σε μια εκκλησία; Αν χωράει ένα διπλό κρεβάτι μέσα σε έναν αποχετευτικό σωλήνα; Πόσες τρελές προτάσεις ακόμα θα επινοήσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία για να μας εκπλήξει; (Ή μήπως για να βγει από την κρίση;)

Αν βρίσκετε τα πολυτελή lobby των πεντάστερων ξενοδοχείων βαρετά, σας έχουμε καλά νέα. Έξι προτάσεις διαμονής (πολύ) πέρα από τα συνηθισμένα, υπόσχονται να δώσουν… άλλη διάσταση στα ταξίδια σας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Jumbo HostelΣτο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, υπάρχει αραγμένο ένα Boeing 747-200 που δεν περιμένει να απογειωθεί. Περιμένει να… απογειώσει τα όνειρά σας, σε 25 μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και μια σουίτα στο πιλοτήριο, με πανοραμική θέα του αεροδρομίου. Και μιλάμε για αεροπλάνο με ιστορία: κατασκευασμένο αρχικά για την Singapore Airlines, το 1976, πετούσε στη συνέχεια για λογαριασμό της θρυλικής Pan Am, μέχρι που πουλήθηκε στη σουηδική Transjet, η οποία χρεοκόπησε το 2002.

Επτά χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2009, το Jumbo Jet θα γινόταν το πρώτο αεροπλάνο ξενοδοχείο του κόσμου, έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του αεροδρομίου της Στοκχόλμης που αναζητούσαν μια διαφορετική, πλην προσιτή, πρόταση διαμονής: οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 120 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, μαζί με το πρωινό, ενώ διατίθενται και μεμονωμένα κρεβάτια σε τετράκλινους κοιτώνες, στη λογική του hostel, προς 35 ευρώ –συν 5 ευρώ για το πρωινό. Πολύ οικονομικότερα από τα Sofitel των αεροδρομίων –και δεν ανησυχείτε και για το αν θα χάσετε την πτήση, μια που βρίσκεστε ήδη στο διάδρομο απογείωσης.

De Vrouwe van Stavoren Hotel Στο πάλαι ποτέ σημαντικότερο λιμάνι της Ολλανδίας, το Stavoren, που σήμερα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για την εκπληκτική φυσική ομορφιά του αλλά και για τις ευκαιρίες water sports που προσφέρει, τέσσερα βαρέλια που κάποτε κοίμιζαν στοργικά 15.000 λίτρα Beaujolais το καθένα αναλαμβάνουν τώρα να κοιμίσουν… εσάς.

Στο εσωτερικό του κάθε βαρελιού χωρούν, ως δια μαγείας θα έλεγε κανείς, δύο κρεβάτια, κομοδίνα με φωτιστικά, ράδιο, τηλεόραση, ντους και τουαλέτα, ενώ για την περίπτωση που νιώσετε κάπως… στριμωγμένοι έχουν προβλεφθεί και ιδιωτικά μπαλκονάκια έξω από κάθε βαρέλι – δωμάτιο. Η ανάμνηση που πιθανότατα θα σας συντροφεύει αφού φύγετε από το De Vrouwe van Stavoren είναι η μυρωδιά του δωματίου σας: γλυκιά, φρουτώδης, ζεστή, η μυρωδιά που πρέπει να συνοδεύει τα όνειρα κάθε οινόφιλου.

Σημειώστε επίσης ότι μπορείτε να διαλέξετε δωμάτιο ανάλογα με το κρασί –και κατ’ επέκταση τη μυρωδιά– που προτιμάτε: λευκό ή κόκκινο. Οι τιμές τη high season κυμαίνονται από 74 έως 119 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, με σημαντικές εποχιακές εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 75%: το χειμώνα, το μυρωδάτο δωμάτιό σας κοστίζει μόλις 18 ευρώ.

Palacio de Sal Κτισμένο το 1995 στο Salar de Uyuni της Βολιβίας, το μοναδικό στο είδος του ξενοδοχείο είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από αλάτι –συγκεκριμένα, από τεμάχια αλατιού διαστάσεων 14 x 14 ιντσών, που εξορύχτηκαν από το παρακείμενο αλατωρυχείο. Οι τοίχοι, το πάτωμα, τα κρεβάτια, το τραπέζι του μπιλιάρδου, η τραπεζαρία, τα πάντα είναι φτιαγμένα από αλάτι. Το ξενοδοχείο έχει και έναν κανόνα: οι πελάτες πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να… γλείψουν τους τοίχους ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του ξενοδοχείου, ή να ξύσουν το πάτωμα ή την καρέκλα τους για να γαρνίρουν το φαγητό τους.

Εννοείται πως το ξενοδοχείο διαθέτει και spa –με βασικό πρόγραμμα την… αλατοθεραπεία– και εστιατόριο, pub, και κέντρο ενημέρωσης, όπου θα μάθετε τα πάντα για το αλάτι, την εξόρυξή του, και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που το φιλοξενεί, η οποία ενέπνευσε και τη δημιουργία του: πρόκειται για 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξολοκλήρου καλυμμένα με αλάτι. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο στο «Παλάτι του Αλατιού» ξεκινά από 50 δολάρια (περί τα 35 ευρώ) τη βραδιά.

Harlingen Harbour Crane Σε απόσταση μιας ώρας από το Άμστερνταμ, στο Harlingen, το Crane Hotel έρχεται να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες εκείνων που δεν ικανοποιούνται με τίποτα από τη θέα του δωματίου τους. Εδώ έχετε την ευκαιρία να… περιστρέψετε το ξενοδοχείο σας, χωρίς να ενοχλείτε κανέναν –άλλωστε υπάρχει μόνο ένα δωμάτιο, κι εσείς είστε ο μόνος ένοικος– μέχρι να «πετύχετε» τη θέα της αρεσκείας σας. Ναι, μένετε στην καμπίνα ενός γερανού που υψώνεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το λιμάνι.

Το πρωινό σας παραδίδεται με το ασανσέρ που χρησιμοποιείται για να ανεβοκατεβαίνουν τα κιβώτια, ενώ το εσωτερικό του δωματίου σας είναι πολυτελέστατο, εξοπλισμένο ακόμα και με τηλεόραση plasma και min bar, και μοναδικά διακοσμημένο. Προσοχή χρειάζεται μόνο στις αποσκευές, οι μεγάλες βαλίτσες θα ανέβουν δύσκολα. Οι τιμές κυμαίνονται από 400 έως 550 ευρώ, ανάλογα με την εποχή.

The Old Church of Urquhart Μια γοτθική εκκλησία που χρονολογείται από το 1843. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, χαρακτηριστικό της σκωτσέζικης υπαίθρου, να την περικυκλώνει. Ένα ξενοδοχείο που αν μη τι άλλο προσφέρει μια… πνευματική εμπειρία. Καλωσήλθατε στην Παλιά Εκκλησία –και νυν άκρως πρωτότυπο ξενοδοχείο– του Urquhart.

Οι επιλογές διαμονής χωρίζονται σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια ή ανεξάρτητο διαμέρισμα – studio, πρώην αβαείο. Το στυλ της διακόσμησης παραπέμπει έντονα σε βρετανική επαρχία, και όπως ξεκαθαρίζουν οι ιδιοκτήτες στο site προκαλώντας μας συνειρμούς, «η τηλεόραση δεν αποτελεί μέρος της ψυχαγωγίας στο δωμάτιο», αλλά η εμπειρία είναι σίγουρα μοναδική –και η θέα από τα παράθυρα υπέροχη. Αν δεν αντέχετε στην ιδέα ότι θα ζήσετε χωρίς έστω λίγο ζάπινγκ την ημέρα, το ξενοδοχείο διαθέτει σαλόνι με τηλεόραση, και αίθουσα πρωινού διαμορφωμένη για socializing –σκεφτείτε μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια. Οι τιμές ξεκινούν από 57 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, περιλαμβανομένου “full Scottish breakfast”.

Das Park Στις αυστριακές όχθες του Δούναβη, κοντά στο Linz, μερικοί παλιοί σωλήνες αποχέτευσης επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν το Das Park, ένα ιδιότυπο ξενοδοχείο που δε συνίσταται στους πάσχοντες από κλειστοφοβία. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, κάθε σωλήνας χωρά ένα διπλό κρεβάτι και αποθηκευτικό χώρο, ενώ εξοπλίζεται με φως, ηλεκτρικό ρεύμα, κουβέρτες και sleeping bag για να φιλοξενήσει τις πιο… ρομαντικές βραδιές σας.

Ο περιβάλλον χώρος των σωλήνων – δωματίων συμπληρώνει το «ξενοδοχείο» με καφετέρια, τουαλέτες, ντους και mini bars. Κλειδιά δεν υπάρχουν –με την κράτησή σας λαμβάνετε έναν κωδικό τον οποίο χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώνετε την πόρτα του «δωματίου» σας για όσο διαρκεί η διαμονή σας. Το καλύτερο; Πληρώνετε… ό,τι έχετε ευχαρίστηση –αρκεί η πληρωμή σας να γίνει σε ευρώ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v